- encyklopedia.akv.sk - AKV encyklopedie výživy a přírodní léčby o intoleranci na histamin
- histaminovaintolerancia.sk - Histamínová intolerancia
- alergoimun.sk - Alergoimunologické centrum
- kompava.sk - informace o HIT
Co je histaminová intolerance, jaké má příčiny, příznaky a léčbu?
Histaminová intolerance je přecitlivělost na histamin. Není to alergie. Histamin se přirozeně vytváří v našem organismu, ale do těla ho přijímáme i potravinami. Některé ho obsahují více a to u lidí trpících na intoleranci způsobuje různorodé potíže.
Hlavní příznaky
- Bolest břicha po jídle
- Bolest břicha
- Bolest hlavy
- Bolest kloubů
- Bolest při menstruaci
- Bolest svalů
- Chrapot
- Dušnost
- Křeče v břiše
- Nevolnost
- Točení hlavy
- Deprese – depresivní nálada
- Třesavka
- Malátnost
- Pocit těžkých nohou
- Nadýmání – plynatost
- Nechutenství
- Nízký krevní tlak
- Oteklé prsty
- Otoky končetin
- Otok
- Plný nos
- Poruchy menstruačního cyklu
- Poruchy paměti
- Třes
- Průjem
- Pupínky
- Svalová slabost
- Svědění kůže
- Únava
- Úzkost
- Vlhký kašel
- Vykašlávání hlenu
- Vyrážka
- Zarudlá kůže
- Poruchy nálady
- Zrychlený tep
- Zvracení po jídle a nevolnost
- Zvracení
Vlastnosti
Histaminová intolerance je onemocnění, které je charakterizováno přecitlivělostí na histamin, tedy jeho intolerancí. Označuje se také jako porucha metabolismu histaminu.
Není to alergie.
Ptáte se, co to je tedy histaminová intolerance?
Podle definice jde o situaci, kdy nastal nepoměr mezi přísunem a mechanismem odbourávání histaminu. Chybná rovnováha může vzniknout na základě více činitelů.
Jak vzniká nepoměr v uvedené rovnici přísun a odbourávání histaminu:
- zvýšený obsah histaminu v potravě
- zvýšený přísun látek, které uvolňují histamin, takzvané histaminové liberátory
- přísun látek, které blokují enzym rozkládající histamin
- N (methyltransferáza), která rozkládá endogenní histamin
- diaminooxidáza, která rozkládá exogenní histamin (DAO)
- vyplavením tělu vlastního histaminu ve zvýšené míře
- sníženou funkcí enzymu působícího na rozklad histaminu
A co je to histamin?
Histamin je biologicky aktivní amin. Nachází se v buňkách rostlin i živočichů, a to zejména na základě odbourávání jako produkt metabolismu buněk. Vzniká při rozkladu aminokyseliny histidin či transaminaci aldehydů a ketonů.
Objevil ho britský lékař, biochemik, fyziolog Sir Henry Dale v roce 1910.
Příklady ostatních biogenních aminů jsou také serotonin, adrenalin, noradrenalin, dopamin či tyramin. Tyto látky jsou známé také pod označením mediátory, které slouží pro přenos signálů v buňkách, mezi buňkami a mezi orgány.
Tak jako ostatní mediátory i histamin plní řadu důležitých úkolů v organismu a je pro život nezbytný. Tělo si ho samo vyrábí, tudíž se označuje jako endogenní histamin. Exogenní histamin je takový, který se do organismu dostává z vnějšku, příjmem potravy.
Hladina histaminu v potravinách není stálá. Během mikrobiálních a biochemických procesů stoupá. Nezabrání tomu ani vystavení potravin nízké teplotě, například v chladničce. Proto jsou jeho hodnoty nižší v čerstvé potravě a skladování stravy přispívá k jeho zvýšeným hodnotám.
Nachází se v buňkách rostlin i živočichů. Typicky je ve vyšší míře zastoupen v rybách, sýrech, salámu, kynutých, fermentovaných či konzervovaných potravinách. V organismu je přítomen zejména v granulocytech a mastocytech, kde je vázán a uvolňuje se různými stimulacemi.
Jeho úloha v organismu je nezastupitelná. Je pro život nezbytný. Lidé ho spojují hlavně s alergickou reakcí, kdy se uvolňuje spolu s ostatními látkami po stimulaci IgE protilátky. Působení alergenu a IgE protilátek tak vyvolává alergickou reakci.
Histaminová intolerance není alergie.
Mezi alergickou reakcí a intolerancí na určitou látku existuje zásadní rozdíl.
Alergická reakce je přehnaná odpověď organismu na určitou látku, která za normálních okolností nevyvolává imunitní odpověď. Alergie je zprostředkovaná IgE protilátkami, které si tělo vytvořilo na daný alergen.
A to jsou například roztoči, prach, pyl, plísně, složky v potravě či srst zvířat. Charakteristicky se tato reakce zjišťuje pomocí kožních testů.
Intolerance na potravinovou složku, jako je i histaminová intolerance, neobsahuje reakci IgE protilátek. Reakce je sice charakteristická přecitlivělostí (hypersenzitivitou), ale chybí jí alergický základ.
Alergie se vyznačuje souborem obtíží, jako jsou:
- kožní změny
- otok sliznic
- otok kůže
- výsev vyrážek, kopřivka
- svědění
- rýma a zvýšená sekrece hlenu či kašel
- případně ztížené dýchání
- může se vyskytnout pouze jeden příznak nebo se vzájemně kombinují
Obávanou formou alergie je anafylaktická reakce.
Kde všude je potřebný histamin a jaké má funkce?
Histamin není přítomen pouze při alergické reakci. Má různorodé úkoly napříč celým organismem. Slouží jako mediátor, také zprostředkovává informace v buňkách, mezi buňkami a orgány.
Známý je hlavně jeho účinek na hladké svaly. Při alergické reakci působí na hladkou svalovinu ve stěně cév. Ty se jeho účinkem roztahují. To způsobuje pokles krevního tlaku či zarudnutí pokožky. Rozšíření stěny cév má za následek i lehčí únik tekutiny z cév.
Uniklá tekutina z cév způsobuje otoky, ale i známou kopřivku na kůži. Kopřivka je známá také pod odborným označením urtika. Rozšíření cév v hlavě způsobí migrenózní bolest hlavy, v trávicím systému křeče břicha. Histamin způsobuje dráždění nervových zakončení.
V tabulce je uvedena působnost histaminu napříč tělem
Orgánový systém | Účinky |
Centrální nervový systém |
|
Srdečně-cévní systém |
|
Trávicí systém |
|
Krev a kostní dřeň |
|
Kůže a sliznice |
|
Respirační systém |
|
Děloha a ženský pohlavní systém |
|
Příčiny
Příčinou histaminové intolerance je porucha metabolismu histaminu.
Vzniká nepoměr mezi přísunem a odbouráváním histaminu v těle. Jeho zvýšené množství v organismu se následně projevuje různými obtížemi. Histamin se ve vyšší míře dostává do těla potravinami.
Zdrojem histaminu jsou samotné potraviny (rostliny, živočichové), ale také mikroorganismy.
Těmi jsou bakterie, které působí na jídlo během skladování. Příkladem jsou produkty s vysokým obsahem bílkovin, jako například ryby, maso, sýry. Následně existují potraviny, které nepřímo zvyšují hladinu histaminu, jako jsou vaječné bílky, vepřové maso, jahody, citrusy či rajčata.
Uvádí se, že u dětí je vzácná. Pokud se však objevují, tak většinou postihuje chlapce.
Hladinu histaminu zvýší i patologická střevní mikroflóra, krvácení v trávicím traktu a také látky, které uvolňují histamin (takzvané liberátory). Sníženou aktivitu enzymů, tedy jejich blokaci, způsobují různé látky, některé léky, onemocnění trávicího traktu, a to zejména chronické záněty střeva. Sice se to vyskytuje vzácně, ale původcem může být i genetický defekt tvorby enzymu. A nepoměr v mechanismu někdy nastává i u zdravého člověka.
Histaminová intolerance vzniká z nepoměru na úrovni:
- nadměrný příjem histaminu v jídle
- zvýšený přísun látek, které uvolňují histamin (takzvané histaminové liberátory)
- přísun látek, které blokují enzym rozkládající histamin
- N (methyltransferáza), která rozkládá endogenní histamin
- diaminooxidáza, rozkládá exogenní histamin
- vyplavením tělu vlastního histaminu ve zvýšené míře
- sníženou funkcí enzymu působícího na rozklad histaminu
Enzym, který je zodpovědný za odbourávání exogenního histaminu (diaminoxidázu, DAO), je u každého člověka zastoupen v jiném množství. Jeho funkčnost je také rozdílná. Nejlepší účinnost tohoto enzymu je v dětství. Uvádí se, že postupem věku se snižuje.
Histaminová intolerance postihuje přibližně 3 % populace.
80 % z toho je ve středním věku.
Častěji zasahuje ženy.
Enzym DAO se nachází a působí v trávicím traktu. Nachází se také v ledvinách či v placentě. Tato forma působí na exogenní typ, který přijímáme stravou. Endogenní typ a eliminaci histaminu, který si tělo vyrobí samo, má na zodpovědnosti enzym N (methyltransferáza). Působí uvnitř buňky, takže se nedostane ani do krve.
Hodnoty histaminu a histaminová intolerance
Nejvyšší sekrece DAO nastává v tenkém střevě a v sestupné části tlustého střeva. Tato část trávicího traktu je hlavní překážkou přístupu histaminu do krve. Normální hladina je 0,3–1,0 ng/ml. Obtíže se vyskytují v případě, pokud je tato hodnota vyšší.
Příznaky
Příznaky histaminové intolerance vycházejí ze širokého pole působnosti histaminu. Jsou různorodé a vyskytují se v různé intenzitě a kombinaci. Nemusí se vyskytnout všechny najednou. I když má toto onemocnění podobné projevy jako alergie, není alergií.
Histaminová intolerance není alergie, i když některé příznaky působí podobným dojmem.
Tabulka uvádí rozdělení příznaků podle tělesného systému
Orgánový systém | Příznaky | Popis |
Trávicí trakt |
|
potíže nastupují hlavně po příjmu rizikové stravy po několika minutách až po hodině příčinou bolesti je rozšíření hladké svaloviny ve stěně cév a střev Ke vzniku přispívají stavy jako: syndrom dráždivého tračníku Crohnova choroba ulcerózní kolitida |
Kůže |
|
i kopřivka je důsledkem rozšíření drobných kožních cév, a tedy prostupu tekutiny mimo cévy stejně i větší otoky existuje i souvislost s onemocněními, jako je: atopický ekzém dermatitida či přecitlivělost na slunce |
Klouby a svaly |
| jako důsledek zánětu (artritidy) a s tím spojitost s revmatoidní artritidou |
CNS |
| histamin ovlivňuje nervovou dráždivost ovlivňuje i ostatní neurotransmitery bolest hlavy má migrenózní charakter také kvůli rozšíření cév v mozku zhoršuje ji pohyb hlavy |
Psychika |
| souvislost s působením na CNS |
Srdečně-cévní systém |
| i jako důsledek rozšíření cév následně ovlivňuje i krvetvorbu jako například sekrecí mastocytů ovlivňuje bílé krvinky |
Respirační systém |
| |
Pohlavní soustava ženy |
| potíže mívají chronický charakter |
Diagnostika
Diagnostika histaminové intolerance se opírá zejména o anamnézu a klinický obraz. Vyloučit se musí jiné onemocnění, jako je například zánět střeva, Crohnova choroba, Helicobacter pylori. Uvádí se i vyloučení alergie a kožní test.
Při diagnostice se může určit hodnota hladiny enzymů DAO. Tato metoda ale nemá 100% úspěšnost a může vykazovat falešné výsledky. Hodnota samotného histaminu se určuje obtížně, protože má velmi krátký čas rozpadu.
Diferenciální diagnostika zahrnuje vyšetření krve na základní parametry, krevní obraz, biochemii, cukr, jaterní testy. Stanovuje se hladina IgE, zánětlivé parametry, CRP, počet eosinofilů. Dále se doplňují ostatní vyšetření podle proběhnuvších potíží. Jako například neurologické, kožní, kardiologické. Při bolestech břicha i endoskopie, RTG, USG nebo CT.
Pozor: důležité je myslet na intoleranci mléka či lepku.
Hlavní metodou pro určení diagnózy je zejména důkladný odběr informací o klinickém obraze (potížích, které dotyčného člověka postihují). Nápomocná je eliminační dieta a následný test zátěží potravinami, které mají vyšší koncentraci histaminu.
Lékař zjišťuje různé informace. Mezi hlavní otázky patří:
- Existuje spojitost mezi konzumací potravin a obtížemi?
- Jaký časový úsek se vyskytuje od konzumace po příznaky?
- Určení problematických potravin i s jejich přibližnou hodnotou histaminu
- Existují jiná onemocnění či alergie?
- Jaký je klinický nález a vyšetření od hlavy k patě?
- například stav pokožky, její barva, vyrážky
- dýchání, kašel, pískoty
- srdeční činnost, zrychlení, nepravidelnost, krevní tlak
- vyšetření břicha pohmatem, poklepem
Průběh
Průběh histaminové intolerance záleží na více faktorech. Samozřejmě i na dávce histaminu, která se dostane do těla. Příznaky jsou akutní, které nastupují několik minut od snědení rizikové stravy až do hodiny.
Obtíže jako průjem, křeče v břiše, nadýmání břicha jsou první vlnou trávicích obtíží spolu s kožními projevy.
Na kůži je vidět zarudnutí, vyrážky a známá urika (kopřivka). Kůže svědí, a to i z důvodu dráždění nervových zakončení. Rozšíření cév způsobuje průnik tekutiny z cév, což je příčinou otoků. Rozšíření krevního řečiště má za následek nízký tlak. Ten může způsobit kolaps.
Výskyt symptomů je ve vzájemné kombinaci. Ale není nutné, aby byl přítomný každý jmenovaný.
Ostatní příznaky, jako jsou ty v tabulce, se mohou, ale také nemusí objevit. Celková symptomatologie může být mírná, ale i bouřlivá. Chronické potíže se vyskytují například i z dlouhodobého hlediska působení na CNS. Vyskytuje se únava nebo rychlá únavnost, poruchy paměti, koncentrace, nervozita. Přidružit se může úzkost, deprese, dokonce schizofrenie.
Bolest hlavy má migrenózní charakter, zhoršuje ji pohyb. Časem nastupuje slabost svalů a jiné komplikace, například u žen potíže s menstruací, a tedy i plodností, těhotenství probíhá rizikově. Závažné je ohrožení těhotenství potratem.
Vhodné a nevhodné potraviny při histaminové intoleranci
Z výše uvedených informací vyplývá, že určitý obsah histaminu se nachází v každém rostlinném či živočišném produktu. Existuje samozřejmě rozdíl v celkové hodnotě obsažené látky.
Dieta zahrnuje omezení konzumace potravin, které samotné mají vyšší hladinu, ale i stravy, která tvorbu histaminu ovlivňuje.
Člověk si musí uvědomit, co může jíst a co by neměl.
Tabulka uvádí přibližné hodnoty histaminu v některých potravinách a nápojích
Produkt | Přibližný obsah histaminu v mg na 100 g |
Sardinky | do 1500 |
Tuňák | do 1300 |
Makrela | do 30 |
Salám | do 28 |
Šunka, párky | do 16 |
Ementál | do 60 |
Parmezán | do 20 |
Gouda | do 18 |
Čedar | do 5 |
Jogurt | do 0,2 |
Kysané zelí | do 20 |
Špenát | do 6 |
Rajčata | do 2 |
Vinný ocet (balsamico) | do 400 |
Jablečný ocet | do 2 |
Alkohol | Hodnota v µg/ 100 g |
Červené víno | do 380 |
Víno | do 40 |
Pivo | do 30 |
Hodnota histaminu v potravinách není stálá. Nejméně ho obsahují čerstvé produkty.
Následně se postupně zvyšuje.
A to z důvodu působení mikroorganismů a rozpadových mechanismů v samotných buňkách. Ani skladování jídel v chladničce při 4 °C nezabrání jejich znehodnocení. Pomůže zamrazení a příprava hned po rozmrazení.
Tabulka uvádí seznam povolených i zakázaných potravin a režimová opatření při histaminové intoleranci
Vhodné | Zakázané potraviny |
obyčejné mléko | ryby |
smetana | sýry ementál či gouda |
jogurty bez flóry | salámy, uzeniny, párky |
čerstvé sýry ricotta mozzarella cottage | alkohol červené víno pivo – kvasinkové |
tmavá mouka | kysané zelí |
tmavé pečivo | rajčata |
obyčejný chléb a rohlíky | citrusy |
domácí koláče a zákusky bez obsahu zakázaných surovin | špenát |
čisté cereálie | lilek |
ovesné vločky | jahody |
obilí pšenice rýže | ananas |
rýžové pečivo | banány (histamin je zejména ve slupce) |
řeřicha | čokoláda |
výhonky hrachu | skladované maso, kuřecí maso |
cibule česnek | ostatní fermentované potraviny |
brambory batáty brokolice meloun okurka | čerstvé pečivo kynuté těsto bílá mouka kvasnice komerčně prodávané koláče, zákusky, směsi na pečení |
para ořechy pistácie olivový olej kokosový olej | kysaná neboli acidofilní mléka probiotické jogurty žinčice podmáslí |
moruše | ořechy |
bazalka tymián | lékořice |
estragon | konzervované potraviny |
kopřiva | margarín |
máta | koření jako hřebíček, anýz či skořice |
zázvor | některé ovocné čaje, uměle dochucované |
kurkuma | aditiva, jako barviva, stabilizátory, dochucovadla |
jablko hruška broskev borůvky rybíz meruňky granátové jablko kapary | některé léky ze skupiny: antibiotika antiarytmika antihypertenziva diuretika antidepresiva anestetika antiseptika kontrastní látky analgetika |
pravý čaj z čajovníku i když obsahuje histamin, neprokázal se jeho negativní účinek při dlouhodobém pití. Může být bílý, zelený, oolong (částečně fermentovaný) či fermentovaný |
alergická reakce (uvolňuje histamin) infekce úraz, šok |
Vhodný režim | Nevhodný režim |
konzumace potraviny s obsahem histaminu méně než 5 mg/100 g a omezení histaminu v ostatních složkách stravy | kombinace více potravin s obsahem histaminu |
konzumace čerstvých ryb | skladování potravin |
maximální doba skladování 24 hodin podmínkou je po konzumaci uložení do chladu | ohřívání potravin |
probiotika | uzené, solené a konzervované potraviny |
vitamin C | dlouhé vaření a pečení masa |
vitamin B6 maximálně 50 mg za den | |
syrové ovoce a zelenina | |
skladování masa pouze mrazením |
Jak se léčí: Histaminová intolerance
Léčba histaminové intolerance: Léky a dieta
Zobrazit více