Kalorické tabulky: Jaké jsou nutriční hodnoty jídel a potravin?

Kalorické tabulky: Jaké jsou nutriční hodnoty jídel a potravin?
Zdroj fotografie: Getty images

Kalorické tabulky vám poskytnou přehled o množství energie v jednotlivých potravinách. Uvádějí obsah kalorií, bílkovin, cukru a tuku.

Kalorické tabulky nám dávají přehled o množství energie, kterou do těla vkládáme prostřednictvím potravy. Příjem potravy je pro člověka důležitý, ale má své rozumné hranice.

Naše tabulky vám poskytnou přehled o množství základních živin, tj. bílkovin, cukrů, tuků a celkové energie.

V kalorické tabulce jsou uvedeny základní potraviny a výrobky. Ostatní jsou přidávány postupně.

Co je to kalorie, joule + převody

Energii lze vyjádřit v kcal (kilokalorie) nebo kJ (kilojoule).

Kalorie se značkou cal označuje jednotku energie. Byla definována jako energie potřebná k tomu, aby jeden gram vody zvýšil teplotu o 1 °C, tedy ze 14,5 °C na 15,5 °C.

Joule (džoule) je název pro jednotku práce a energie. Joule = kinetická energie kilogramu hmotnosti pohybujícího se rychlostí 1 metr za sekundu. Jeden J = práce vykonaná silou o velikosti 1 newtonu působící na dráze 1 metr.

Dost bylo teorie o energii. Podíváme se, jak mezi nimi převádět.

K převodu nám dobře poslouží jednoduchý vzorec:

  1. Pokud máme údaj v kaloriích, vynásobíme – kcal x 4,2 = kJ.
  2. máme-li údaj v joulech, vydělíme – kJ : 4,2 = kcal

Pokud byste chtěli přesnější čísla:

  • 1 kcal = 4,184 kJ/4184 J
  • 1 kJ = 0,2388 kcal

V tabulce je uveden příklad převodu kcal na kJ a naopak

Příklad Pokud chcete přesnější čísla
1 slepičí vejce má přibližně 150 kilokalorií To odpovídá 630 kilojoulům
150 kcal x 4,2 = 630 kJ 150 kcal x 4,184 = 627,6 kJ
630 kJ : 4,2 = 150 kcal 627,6 kJ x 0,238 = 149,87088 kcal

V podstatě si stačí zapamatovat číslo 4.
Vynásobíte jím kcal.
Bude to hrubší výsledek,
ale z hlediska energetického příjmu je to zanedbatelná odchylka.

Ptáte se...

Proč bych se měl zajímat o energetický příjem?

Odpověď souvisí s individuálními vlastnostmi a potřebami každého člověka.

Někdo sní za den více jídla a nemá problém s vyšší tělesnou hmotností. Na druhé straně břehu jsou jedinci, kteří si stěžují na přibírání na váze i z obyčejné vody nebo vzduchu. To samozřejmě není možné, ale...

Ale... Nezapomínejme na individuální, zvláštní, jedinečný pohled.

Nelze přehlédnout individuální, zvláštní, jedinečný pohled na lidské tělo každého jedince. Jeden má vyšší nároky na příjem energie, druhý má nižší.

To platí pro všechno, ať už mluvíme o cvičení, léčbě vysokého krevního tlaku, nebo stravě a výživových potřebách.

Na základě jedinečných vlastností každého z nás také upravujeme svůj denní příjem energie, a tedy i potravin.

Proč?
+ Krátké zastavení u metabolismu.

Metabolismus/Základní metabolismus/BMR/Tabulka se vzorci a rovnicemi

Metabolismus neboli látková výměna zahrnuje biochemické změny v buňkách a v těle. Tedy rozpad a odbourávání (katabolismus) a syntézu, stavbu nových organických molekul (anabolismus).

Každý z nás má totiž jiné požadavky a k uspokojení energetických potřeb je nutné dodávat tělu energii ve formě potravy.

Potrava je pro lidský organismus zdrojem energie.

Racionální a vyvážená strava musí obsahovat bílkoviny, cukry a tuky. Plus další podpůrné látky, jako jsou vitaminy, minerální látky, stopové prvky a v neposlední řadě voda.

Naše denní výživa by měla pokrýt naše energetické potřeby. Samotný chod metabolismu, všech tělesných procesů, spotřebovává určité množství energie. Její spotřeba se navíc zvyšuje s fyzickou, ale i psychickou námahou.

Člověk/jedinec má jinou spotřebu energie ve spánku, v klidu nebo při velké fyzické námaze či při duševní zátěži. Při každé zátěži se spotřeba zvyšuje. To znamená, že je potřeba dodat tělu více živin.

Opačný stav je, když je spotřeba nižší a potravy je nadbytek.

Z dlouhodobého hlediska a vzhledem k potřebě energie...

Když je jídla málo, hubneme.

Když je jídla hodně, přibíráme na váze.

Mírné výkyvy tělesné hmotnosti jsou samozřejmě normální.

Bazální metabolismus označuje stav, kdy je člověk v klidu a není zatížen dalšími "spalovacími a energetickými potřebami".

V souvislosti s ním se používá zkratka BMR - Basal Metabolic Rate. Vyjadřuje tedy potřebu kalorií, které tělo potřebuje k chodu a přežití v klidu.

V následující tabulce je uvedena rovnice výpočtu BMR pro muže a ženy

BMR muži BMR ženy
BMR = 10 x W + 6,25 x H - 5 x A + 5 BMR = 10 x W + 6,25 x H - 5 x A - 161
↑ ^ Mifflin-St Jeorův vzorec
BMR = 13,397 x W + 4,799 x H - 5,667 x A + 88,362 BMR = 9,247 x Š + 3,098 x V - 4,330 x A + 447,593
↑ ^ Revidovaný Harrisův-Benediktův vzorec
BMR = 370 + 21,6 (1 - F) x W
↑ ^ Katch-McArdleův vzorec
  • W - hmotnost = tělesná hmotnost v kg
  • H - výška = tělesná výška v cm
  • A - Věk = věk v letech
  • F = procento tuku
Koeficient pro přibližný odhad fyzické aktivity Vynásobte BMR x koeficientem
Sedavý způsob života žádná/minimální fyzická aktivita 1,2
Lehká aktivita Cvičení/těžká fyzická práce 1–2krát týdně 1,375
Mírná aktivita Cvičení/těžká fyzická práce 3–5krát týdně 1,55
Velmi aktivní Cvičení/těžká fyzická práce 6–7krát týdně 1,725
Mimořádně aktivní Profesionální sportovec a cvičení/těžká fyzická práce
6–7 dní v týdnu
1,9
Doporučený denní kalorický příjem pro ženu a muže v daném věku / v kcal
Věk Muž Žena
19 až 30 let 2400 2000
31 až 50 let 2200 1800
nad 51 let 2000 1600

Je však třeba myslet na zdravý životní styl, který zahrnuje několik dílčích jednotek. Základem je pohyb a strava.

Tyto dvě složky se navzájem ovlivňují. K nim se připojují další. Některé můžeme ovlivnit a některé ne.

Při ovlivňování zdraví myslíme také na prevenci nemocí, které se označují jako metabolické (cukrovka), kardiovaskulární. Stejně tak zdraví ovlivňuje pohybový aparát, pleť a krásu, duševní pohodu a vlastně celé lidské tělo.

+

Přečtěte si článek: Prevence kardiovaskulárních onemocnění
Mezi kardiovaskulární onemocnění patří ateroskleróza, vysoký krevní tlak, ischemická choroba srdeční, akutní koronární syndromy (infarkt), cévní mozková příhoda a další.

Přečtěte si dva články na toto téma:

  1. Jak obezita ovlivňuje zdraví dětí a mladých lidí?
  2. Jaký je rozdíl mezi nadváhou a obezitou?
  3. Nechutenství k jídlu

Navíc BMI: Jak vypočítat index tělesné hmotnosti? Kalkulačka + vzorec

Ale dost omáčky, pojďme k obsahu článku.
Pokud vás zajímají další informace ze soudku diet a hubnutí, nahlédněte do sekce, kde nabízíme řadu článků:
Zdravý životní styl, cvičení, hubnutí: Životní styl + Fitness

Výživové tabulky

Následující tabulky rozdělují stravu do několika okruhů: maso, vejce, mléčné výrobky, pečivo, těstoviny, ale i tekutiny a další.

Poznámka: Údaje s jsou přibližné/průměrné. Mohou se lišit v závislosti na výrobci a zdroji.

Maso

Maso je důležitým zdrojem živočišných bílkovin, ale také tuků. Některé z nich jsou esenciální, tj. tělo si je nedokáže vyrobit samo.

Některé živočišné látky nelze dostatečně nahradit rostlinnými látkami. Patří mezi ně například kvalitní bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny, vitaminy a minerální látky.

O mase, jeho konzumaci a prospěšnosti či negativním vlivu na zdraví se vedou rozsáhlé diskuse. Před konzumací je však třeba myslet i na zpracování (průmyslové zpracování, konzervace, vaření, solení, fermentace, uzení, ochucování atd.

Ve zdravé výživě jsou důležité informace, jako je druh masa, způsob jeho úpravy, velikost porce a četnost jeho zařazení do jídelníčku (nemusí se jíst denně, a už vůbec ne 3krát denně).

Kvalitní je například hovězí maso, které je libové, tj. neobsahuje přebytečný tuk.

Uvádí se, že červené maso by se nemělo jíst více než 2krát týdně.

Jakékoli maso, které není tučné a bílé, je vhodnější alternativou.

Vhodnější je bílé maso, které má i po tepelné úpravě světlou barvu (např. drůbeží prsa, králík, některé ryby a mořské plody).
Červené maso zůstává po tepelné úpravě tmavé (hovězí, zvěřina, skopové, kachna, husa, vepřové maso), a to kvůli vysokému obsahu myoglobinu.

Maso

Maso – nutriční hodnoty na 100 gramů / B – bílkoviny / C – cukry / T – tuky / E – energie (tabulka)

Maso B C T E
Hovězí maso Stehno 21 0 9 180
Plecko 19 0 11 183
Roštěnka 21 0 13 212
Svíčková 22 0 8 162
Vařené 25 0,37 8 171
Mleté 20 0 16 225
Játra 19 3,30 4,10 140
Vepřové maso Krkovice 15 0 23 308
Karé 17 0,07 22 263
Panenka 20 0 5 136
Plecko 17 0 18 239
Stehno 18 0 16 390
Bůček 11 0 28 365
Koleno 17 0 27 320
Slanina 4 0 84 823
Srdce 16,40 0,40 4,60 111
Játra 19 2 4,50 142
Mleté 16 0,5 27 311
Jazyk 16,3 0,48 13,5 187
Šunka 20 2 9 260
Párky 11 2 25 350
Jehněčí 25 0 21 273
Telecí maso 21 0 6 139
Králík domácí 19 0 9 163
Králík divoký 21,79 0 2,32 114
Jelen 20,6 0 3,3 112
Srnec 20,8 0,6 2,6 107
B – bílkoviny, C – cukry, T – tuky / v gramech,
E – energie / kcal

Poznámka: Údaje jsou přibližné/průměrné, protože se mohou lišit v závislosti na výrobci a zdroji.

Drůbež

Drůbeží maso je obecně považováno za lehčí a "zdravější" díky nízkému obsahu tuku.

Kromě toho obsahuje bílkoviny a tuky v základní formě, které jsou v lidském těle velmi dobře využitelné. Navíc obsahuje také vitaminy, minerální látky a stopové prvky (draslík, hořčík, vápník, železo – podobně jako hovězí maso a další).

Při správné přípravě je snadno stravitelné.

Drůbeží maso

Drůbeží maso – nutriční hodnoty na 100 gramů / B – bílkoviny / C – cukry / T – tuky / E – energie (tabulka)

Drůbež B C T E
Kuřecí Prsa 24 0 3 112
Stehna 20 0 5 116
Smažené 22 1,5 8 285
Vařené 25 0 5 145
Krůtí maso Prsa 25 0 1 112
Stehna 21 0 2,5 116
Párky 12 1 21 240
Šunka Krůtí 20 2 3 128
Kuřecí maso 18 2 3,5 155
Kachna Prsa 20 0 4 123
Stehna 14 0,2 32 345
Tuk 0 0 99,8 882
Husa 14 0,5 20 380
Křepelka 24,30 0 0 117
Bažant 23 0,4 6 146
Holub 24 0 13 213
B – bílkoviny, C – cukry, T – tuky/gramy,
E – energie / kcal

Poznámka: Údaje jsou přibližné/průměrné. Mohou se lišit v závislosti na výrobci a zdroji.

Masné výrobky

Maso obsahuje látky nezbytné pro lidský organismus. To platí v každém věku.

Při zpracování masa je však důležité, jak k němu dochází.

WHO (Světová zdravotnická organizace) řadí uzeniny, šunku, slaninu a také klobásy mezi výrobky, u nichž byla prokázána karcinogenita.

Tvrdí také, že...

Průmyslově zpracované maso a masné výrobky jsou upravovány solením, konzervováním, fermentací, uzením nebo zvýrazňováním chuti + Přímý kontakt masa s ohněm nebo s horkým povrchem pánve či při grilování je zodpovědný za vznik některých karcinogenních chemických látek.

Uvádíme pouze část celku. Pro úplné informace je nutné prostudovat celý článek. Nejlépe více článků z více odborných portálů.

Přesněji si přečtěte:
Cancer: Carcinogenicity of the consumption of red meat and processed meat

Ke každému jídlu je třeba přistupovat racionálně = rozumně a nezapomínat na pestrou a vyváženou stravu.

Při hlubším zamyšlení a použití zdravého rozumu...
Znamená jeden nebo dva párky či 10 deka šunky v "normálním/střídmém" množství problém?
Tolik slaniny nebo párků také běžně denně nekonzumujeme. Nebo?

Masné výrobky, šunka, salám, slanina, klobásy, párky, salámy, játrové klobásy, liverwurst, liverwurst

Masné výrobky – nutriční hodnoty na 100 gramů / B – bílkoviny / C – cukry / T – tuky / E – energie (tabulka).

Masné výrobky B C T E
Salám Krůtí maso 20 1 24 301
Drůbež 14 1,5 25 286,8
Inovecký 17 0,1 38 406
Ham Drůbež 18 2 3,5 155
Krůtí maso 18 0 2 100,4
Vepřové maso 20 2 9 118
Zipser 19 0,1 2 93
Debrecínská 15 3 2 87
Dušená 20 1 2 104
Prosciutto 29 0,5 16 239
Uzený vepřový bůček 7,5 0 47 450,3
Párky Drůbež 16 1,5 25 291,6
Vepřové maso 11 2 25 350
Kabanos 14 2 28 294
Slanina 4 0 84 823
Škvarky 12 0 79 762
Klobása Moravská 17 0,5 16 204
Vepřové maso 16 0,92 33 363
Vařené vepřové maso 16 1 36 388
Paštika Bůčková 7 1 25 239
Pikantní 6 6 18 207
Pomazánka Škvarková 19 2 53 557
Mortadella 12 0 33 339,4
B – bílkoviny, C – cukry, T – tuky/gramy,
E – energie / kcal

Poznámka: Údaje jsou přibližné/průměrné. Mohou se lišit v závislosti na výrobci a zdroji.

Ryby

Rybí maso má vysoký obsah bílkovin a nízký obsah tuku. Přínosné jsou omega mastné kyseliny (EPA, DHA), vitaminy (vitamin D, A nebo B), selen a další minerály a stopové prvky.

Pro jejich konzumaci se doporučuje:

  1. jíst je 2x týdně (ne více)
  2. vybírat kvalitní maso z důvěryhodného zdroje
  3. dávat přednost rybám ze severních moří, ale nezapomínat ani na "domácí" ryby
  4. nejezte je syrové (nejlépe vařené v páře nebo v horké troubě)

Ryby

Ryby – nutriční hodnoty na 100 gramů / B – bílkoviny / C – cukry / T – tuky / E – energie (tabulka)

Ryby B C T E
Kapr Syrový 17,83 0 5,60 127
Vařený 22,86 0 7,17 162
Sumec Syrový 16,38 0 2,82 95
Vařený 18,47 0 2,85 105
Pstruh 20 0 10 169
Štika 18,80 0 0 86
Candát 9 0,2 0,4 42
Okoun 20 0 2 102
Lín 19 0,1 2 79
Úhoř 16 0,03 17 218
Sleď obecný 17 0 15 220
Sardinky v oleji 17 0 15 270
Tuňák Syrový 23,33 0 4,90 144
Vařený 29,91 0 6,28 184
Tuňák
konzervovaný
V oleji 26,53 0 8,08 186
Vlastní šťáva 23,62 0 2,97 128
Losos Syrový 19,84 0 6,34 142
Vařený 25,44 0 8,13 182
Makrela Syrová 18,60 0 13,89 205
Vařená 23,85 0 17,81 262
Treska obecná Syrová 17,81 0 0,67 82
Vařená 22,83 0 0,86 105
Konzervovaná 22,76 0 0,86 105
Krevety 24 2 12 267
Krabi 14 0 2 53
Konzervovaná tresčí játra 4,20 1,30 63,50 595
Surimi 15,18 6,85 0,90 99
B – bílkoviny, C – cukry, T – tuky/gramy,
E – energie / kcal

Poznámka: Údaje jsou přibližné/průměrné. Mohou se lišit v závislosti na výrobci a zdroji.

Vejce

Vejce jsou také dobrým zdrojem bílkovin a tuků, vitaminů (A, B komplex, D) a minerálních látek (selen, jód, zinek, fosfor).

Rizikové skupiny (lidé s cukrovkou, vysokým krevním tlakem a zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi) si při jejich konzumaci samozřejmě musí dávat pozor na cholesterol.

Problematika a situace s cholesterolem je však složitá. Není důvod pro jeho absolutní vyloučení z jídelníčku.

V případě, že musíte omezit příjem tuků, jednoduše snižte množství vaječných žloutků.

Vejce, žloutek

Vejce – nutriční hodnoty na 100 gramů / B – bílkoviny / C – cukry / T – tuky / E – energie (tabulka)

Vejce B C T E
Slepičí Syrové 12,4 0,9 10,9 150
Natvrdo 12,6 1,1 10,6 149
Naměkko 12,5 1,2 10,4 147
Bílek 10,6 0,1 1 47
Žloutek 15 12,8 30,4 520
Sušený vaječný bílek 81 6,1 1,4 366
Sušený vaječný žloutek 33 2,9 57,6 654
Skořápky 3,3 0,03 0,03 14
Krůtí 13,5 1,1 11,9 165
Křepelčí 13,5 0,8 12 164
Kachní 13,5 1,3 13,4 178
Husí 13,9 1,3 13,4 180
B – bílkoviny, C – cukry, T – tuky/gramy,
E – energie / kcal

Poznámka: Údaje jsou přibližné/průměrné. Mohou se lišit v závislosti na výrobci a zdroji.

Mléčné výrobky

V lidské stravě hrají nezastupitelnou roli. Obsahují mléčné bílkoviny, tuky, cukry, vápník, hořčík, fosfor, zinek, selen, vitaminy (A, B, D, E, K) a další. V kojeneckém věku jsou důležité také pro růst, vývoj kostí a zubů.

Laktóza neboli mléčný cukr je jednou ze složek mléka (disacharid/D-glukóza + D-galaktóza). V těle se zpracovává pomocí enzymu laktázy.

Laktáza se vyznačuje nejvyšší aktivitou v kojeneckém věku, kdy je potřebná pro trávení mateřského mléka.

Postupem času a v dospělosti aktivita laktázy klesá. Při tom člověk může ztratit schopnost trávit mléčný cukr.

V důsledku toho se potíže označují jako intolerance laktózy.

Často a nepřesně se intolerance laktózy označuje jako alergie na mléko.

Zajímavé je, že v Evropě a Severní Americe s ní nemá problém přibližně 90 % populace. Naopak v Africe a Asii postihuje téměř 95 %.

Mléčné výrobky

Mléčné výrobky – nutriční hodnoty na 100 ml/g/ml / B – bílkoviny / C – cukry / T – tuky / E – energie (tabulka)

Mléčné výrobky B C T E
Mléko Plnotučné  3,10 4,75 3,40 61,70
Polotučné 3,10 4,70 1,50 45,24
Nízkotučné 3,20 4,6 0,5 35,71
Acidofilní 3,40 4,30 3,55 59
Kozí 4 5 4 74
Ovčí 6 5 7 104
Acidofilní
mléko
nápoje
Bílé 3,20 4,70 3,60 64
Plnotučné 3,20 4,70 3,60 65
Nízkotučné 3,10 4,70 1 40
Ochucené 2,8 12 3 67
Nízkotučné 2,8 13 0,9 66
Kefír 3,30 1,70 3,60 51,90
Brynza Polotučná 20,00 19,00 8,70 233
Plnotučná 19,80 1,70 17,60 245,24
Cottage sýr 13 3 4 99,52
Jogurt Bílý 5,70 9,70 4,50 100,71
Bílý 3,5 % tuku 5,48 8,07 3,64 95
Nízkotučný 5,70 5,00 0,10 44
Ovocný 4,80 18,7 3,80 122,62
Smetana Kysaná 12 % tuku 3,20 4,20 12 134,52
Kysaná 16 % tuku 3 4 16 172
Šlehačka 33 % 2 3 33 312
Na vaření 10 % 3 4 10 116
Na vaření 12 % 3 4 12 135
Do kávy 3 4 10 120
Skyr Bílý 12 3 0,1 61,9
Jogurt 9 8 0,2 74,33
Sýr Mozzarella 15 1,10 20 240
Mozzarella
nízkotučná
19 1 8,5 157
Eidam 27 0,5 17 263
Gouda 12 6 21 260
Ementál 25 0 29 362
Feta 14 4 21 265
Čedar 25 1 35 412,28
Parmezán 35 3 26 389
Niva 19,20 0,80 25,70 309,05
Hermelín 18 2 28 329
Camembert 17 0,2 32 352
Brie 17 0,5 32 352
Roquefort 18 0,8 31 347
Romadur 18,10 2,40 17,20 237,14
Ovčí 17 3 22 302
Uzený ovčí 22 2 27 335
Ovčí nitě 21 1 24 302
Kozí 21 1 19 260
Tvaroh Plnotučný 9 4 10 142
Polotučný 7 4 4 79
Nízkotučný 12 4 0,3 69
Máslo 0,70 0,52 82,58 734
Syrovátka 0,9 5 0,4 26
Měkký sýr 9 5 17 207
Měkký sýr light 14 5 10 164
Pomazánka Smetanová 4 6 31 315
B – bílkoviny, C – cukry, T – tuky/ gramy,
E – energie / kcal

Poznámka: Údaje jsou přibližné/průměrné. Mohou se lišit v závislosti na výrobci a zdroji.

Chléb a obiloviny

Ano, i pečivo má v jídelníčku člověka své místo. A vždy mělo své místo. Proč by mělo být nezdravé? Co může být nezdravé, je míra jeho konzumace.

Šeptá se, nebo se o tom dokonce mluví nahlas...
Bílé pečivo je prý ze zdravotního hlediska nejhorší.
Ale ani to není úplně pravda.

Děti do 3 let by měly jíst pouze bílé pečivo. Celozrnné výrobky by neměly dostávat vůbec.

Bílé a celozrnné pečivo se liší stupněm mletí.

Z energetického hlediska dodává bílé pečivo tělu v krátkém čase vysoké množství energie. To se může hodit v dětství nebo při fyzické práci a námaze.

U celozrnného chleba je přísun energie pomalejší a pozvolnější.

Jednoduše řečeno, s bílým chlebem má lidské tělo méně práce a může jeho energii využít hned.

Samozřejmě jako u každé potraviny je důležité množství a frekvence dávkování. Rozhodně je z hlediska dlouhodobé konzumace vhodnější celozrnné pečivo. Ale ani výrobky z bílé mouky jednou za čas neuškodí.

Stejně jako v případě mléka existují lidé, kteří některou ze složek pečiva nesnášejí. Jedná se o lepek.

Lepek = gluten.

Porucha tolerance lepku se označuje jako celiakie.

Lidé s tímto onemocněním se musí konzumaci lepku vyhýbat. Jednoduše musí mít bezlepkovou dietu. Po konzumaci lepku se u nich objevují různé zažívací a mimostřevní potíže a dlouhodobě jim hrozí různé komplikace.

Pečivo

Chléb – nutriční hodnoty na 100 gramů / B – bílkoviny / C – cukry / T – tuky / E – energie (tabulka)

Pečivo Bílkoviny Cukry Tuky Kalorie
Chléb Bílý 8,5 48 1,5 233
Černý 5 37 1 200
Celozrnný 8,2 49 2 220
Žitný 7,5 50 1,5 201
Bramborový 8 51 1 233
Toastový 9 47 3 251
Rohlík Bílý 10 60 3 286
Grahamový 10 59 3 290
Sójový 7 58 3 290
Houska Bílá 10 60 3 290
Tmavá 9 62 4 307
Kaiserka Bílá 8 55 5 287
Celozrnná 11 48 4 288
Bageta 8 59 2,2 290
Toastový
chléb světlý
8,8 47 2,7 251
Toastový
celozrnný chléb
8,1 43 4,4 256
Veka 8,7 57,3 1 278
Strouhanka 10 79 3,5 380
Suchar – dietní 11 69 3,9 365
Dalamánek 7,5 51,9 1,1 259
Arabský chléb 11 54 0,9 272
Knackebrot 12 66 2,2 282
Vánočka 8 61 9 360
Bábovka 4 45 24 400
Croissant 4 40 28 430
Kynutý koláč 5 55 16 390
B – bílkoviny, C – cukry, T – tuky / gramy,
E – energie / kcal

Poznámka: Údaje jsou přibližné/průměrné. Mohou se lišit v závislosti na výrobci a zdroji.

Obiloviny

Vedle pečiva se pozastavíme také u obilovin. Patří sem ječmen, oves, pohanka, proso a nepšeničné obiloviny, jako je kukuřice nebo rýže.

Jsou bohatým zdrojem cukrů, přesněji škrobů, kterých mohou obsahovat až 60–70 %. Obsahují také sacharózu, maltózu a glukózu.

Dále obsahují například vitaminy skupiny B nebo E a minerální látky, jako je hořčík, draslík, vápník, fosfor a železo.

Nesmíme zapomenout ani na vlákninu. Nesmíme však zapomínat ani na bílkoviny a tuky.

Spolu s tématem pečiva musíme zmínit glykemický index. Ten určuje, jak rychle se cukr z jídla dostane střevem do krve, a tedy jak zvýší hladinu cukru v krvi po jídle.

Právě celozrnné výrobky mají nižší glykemický index, a tedy pomalejší vstřebávání. Naopak bílé pečivo je rychlým zdrojem energie a má také vysoký glykemický index.

Více o glykemickém indexu a sacharidových jednotkách se dočtete v článku:
Diabetická dieta: Jaké jsou vhodné, nevhodné a zakázané potraviny?

Obiloviny

Obiloviny – nutriční hodnoty na 100 gramů / B – bílkoviny / C – cukry / T – tuky / E – energie (tabulka)

Obiloviny B C T E
Lepek
Pšenice 12 70 2 344
Krupice – pšeničná 10,3 72,4 1,1 350
Ječmen 10 71 2 298
Žito 10 74 1,7 393
Špalda 15 61 4 362
Kamut 10 15 7 327
Tritikale 15 66 3 348
Bulgur 12 76 1 342
Kuskus 13 67 2 350
Bezlepkové
Pohanka Neloupaná 13 72 3 343
Loupaná 13 72 3 343
Pšenice
- proso
11,02 73 4,22 378
Jáhly 11 73 3 395
Sója 35 10,82 18,7 381
Amarat 14 65 7 371
Čirok 10,6 63,62 3,46 348
Quinoa
- merlík čilský
14 64 6 368
Slzovka obecná 13 68 7 385
Teff
- milička habešská
12,77 73 2 367
Oves 13,15 61 6 368
Ovesné otruby 10 58 10 315
Kukuřice 3,41 24 1,5 91
Rýže Hnědá 8 72 0,97 353
Loupaná 8 77 1 352
Basmati 7 71 2 378
Jasmínová 7 79 0 346
B – bílkoviny, C – cukry, T – tuky / gramy,
E – energie / kcal

Poznámka: Údaje jsou přibližné/průměrné. Mohou se lišit v závislosti na výrobci a zdroji.

Těstoviny

Jejich rychlá a snadná příprava jim zajistila významné místo v našem jídelníčku.

Setkáváme se se špagetami, vrtulkami, jednovaječnými, dvojvaječnými nebo bezvaječnými a dalšími.

Kromě těch klasických (z bílé mouky) jsou dnes na trhu k dostání i celozrnné, jejichž glykemický index nedosahuje tak vysokých hodnot. Příkladem jsou těstoviny z hnědé rýže, špaldy, pohanky, quinoy a dalších variant.

Nevýhodou těstovin z bílé mouky je vysoký obsah "rychlých cukrů" = vysoký glykemický index.

Odborníci doporučují například: semolinové, celozrnné, špaldové, pohankové, amarantové.

+ Jako každá potravina by se i těstoviny měly jíst s rozumem a s ohledem na celkový denní energetický příjem.

Těstoviny

Těstoviny – nutriční hodnoty na 100 gramů / B – bílkoviny / C – cukry / T – tuky / E – energie (tabulka)

Těstoviny Bílkoviny Cukry Tuky Kalorie
Pšeničné Bílé 12 74 1,2 377
Celozrnné 12,2 64 2 354
Špagety 12 65 2 349
Penne 12 74 1,2 377
Farfalle 12 74 1,2 377
Tortellini 14 47 7 322
Fusilli 12 74 1,2 377
Tagliatelle 12 74 1,2 377
Špaldové Celozrnné 12 75 1,1 390
Špagety
celozrnné
12 75 1,1 390
Žitné 18 72 1,5 407
Grahamové 13,5 69,3 3,8 364
Vaječné 18 68 1,8 380
Bezvaječné 9,8 72,4 1,2 350
Vařené 3,5 22,8 2,5 135
Rýžové 3 82 0,4 346
Tarhoňa 12,1 76,6 1,6 379
Kolínka 12,5 71,2 2 359
Nitky 15 76 3,6 402
B – bílkoviny, C – cukry, T – tuky / gramy,
E – energie / kcal

Poznámka: Údaje jsou přibližné/průměrné. Mohou se lišit v závislosti na výrobci a zdroji.

Luštěniny

Luštěniny, konkrétně plody luštěnin, jako je hrách, čočka, fazole, cizrna, sója, ale také například burské oříšky.

I ty mají v naší kuchyni již dlouho své místo. Obsahují bílkoviny, cukry (s nízkým glykemickým indexem), tuky, vlákninu, vitaminy (především ze skupiny B), minerální látky, jako je železo, hořčík, draslík, vápník, zinek, selen a fosfor.

Bílkoviny z luštěnin jsou do určité míry považovány za hodnotnou náhradu živočišných bílkovin. Proto by je měli konzumovat zejména vegani.

Nevýhodou je obsah látek, které ztěžují a znepříjemňují trávení nebo způsobují nadýmání. Jedná se o kyselinu fytovou, lektiny, saponiny.

Nepříjemnostem lze částečně předejít vhodnou tepelnou úpravou, namáčením před vařením, délkou vaření nebo mixováním.

Luštěniny, fazole, čočka, cizrna

Luštěniny – nutriční hodnoty na 100 g / B – bílkoviny / C – cukry / T – tuky / E – energie (tabulka)

Luštěniny B C T E
Čočka Hnědá 24 44 2 339
- loupaná 24 40 2 314
Černá 24 44 2 339
- loupaná 24 40 2 314
Zelená 22 46 2 339
- loupaná 24 40 2 314
Červená 22 54 1,4 367
- loupaná 24 40 2 314
Žlutá 22 54 1,4 367
- loupaná 24 40 2 314
Fazole Bílé 23 50 0,8 349
Černé 22 30 1,4 298
Červené 18 28 1,6 279
Hrách Zelený 20 50 1,2 352
- loupaný 24 60 1,4 388
- naklíčený 2,4 4,2 0,2 36
Žlutý 20 50 1,4 330
- loupaný 24 54 1,4 363
- naklíčený 2,4 4,2 0,2 36
Čerstvé fazole 2,2 3,3 0,5 38
Cizrna 20 28 6 323
Sója 34 12 21 418
Arašídy 24 16 46 596
Mungo klíčky 23,3 42,1 1,5 314
B – bílkoviny, C – cukry, T – tuky / gramy,
E – energie / kcal

Poznámka: Údaje jsou přibližné/průměrné. Mohou se lišit v závislosti na výrobci a zdroji.

Oleje a tuky, máslo, sádlo

Oleje a tuky se používají při přípravě potravin.

Je známo, že se dělí na dobré a špatné tuky. Příkladem těch špatných jsou trans- a nasycené tuky. Mezi ty dobré patří nenasycené a omega-3 mastné kyseliny.

Navíc existuje cholesterol (HDL a LDL), který je pro náš život nezbytný.

Tuky nejsou špatné.

Tuky hrají v lidském těle nezastupitelnou roli, a to nejen z energetického hlediska, ale také z hlediska struktury.

10 kladů dobrých tuků... Jsou:

  1. stavební kameny buněk a buněčných membrán
  2. důležité pro ochranu orgánů před mechanickým poškozením
  3. důležité pro tvorbu hormonů a vstřebávání vitaminů A, D, E, K
  4. zdrojem esenciálních mastných kyselin
  5. největší zásobárnou energie v těle
  6. důležitý pro termoregulaci těla = zabraňují ztrátám tepla
  7. důležité pro vývoj a funkci mozku, CNS, sítnice, imunitního systému
  8. důležité pro vývoj a funkci mozku, CNS a při přenosu nervových vzruchů
  9. regulace srdečního rytmu a snížení kardiovaskulárního rizika
  10. důležité pro prevenci nemocí
    • 1 gram tuku = 9,1 kcal
    • 1 gram bílkovin = 4,2 kcal
    • 1 gram cukru = 4,2 kcal

Vhodnými zdroji tuku jsou např.:

  • ořechy a semena + rostlinné oleje, například řepkový, slunečnicový, olivový, sezamový, lněný, sójový, kukuřičný, arašídový
  • zelená listová zelenina
  • mořské řasy
  • avokádo
  • živočišné tuky (mořské ryby a korýši, vaječný žloutek, plnotučné mléko a jogurt)

Nevhodné jsou umělé a průmyslově zpracované oleje, tuky, margaríny, smažené pokrmy a pokrmy z rychlého občerstvení.

Oleje

Oleje a tuky – nutriční hodnoty na 100 ml/g / B – bílkoviny / C – cukry / T – tuky / E – energie (tabulka)

Olej/máslo/tuk B C T E
Oleje
Olivový 0 0,2 95 856
Řepkový 0 0 100 900
Slunečnicový 0 0 99 891
Lněný 1 0 95 860
Sezamový 0 0 99 891
Dýňový 0 0 99 891
Sójový 1 0 99 896
Kukuřičný 0 0 99 891
Z vlašských
ořechů
0 0 99 891
Z lískových 
ořechů
0 0 95 855
Arašídový 0 0 99,9 900
Mandlový 0 0 95 855
Kokosový 0 0 99 891
Palmový 0 0 99,9 900
Z palmových
jader
0 0 99,9 900
Konopný 0 0 95 855
Rakytníkový 0 0 100 900
Z kustovnice
čínské
0 0 95 855
Rýžový 0 0 99,8 899
Arganový 0 0 100 900
Avokádový 0 0 99 891
Olej z lososa 0 0 96 864
Máslo, tuk, sádlo
Máslo kravské 0,7 0,8 82 745
Máslo kravské
bez laktózy
0,7 0 82 741
Ghí 
přepuštěné máslo
0,1 0,1 98 883
Mléčný tuk 0,1 0,1 99,6 898
Máslo kozí 0 1 82 743
Margarín 0 0 60 540
Margarín
odtučněný
0,5 0,5 30 275
Hydrogenovaný
rostlinný tuk
0 0 99 891
Kokosové máslo 7 17 65 686
Kakaové máslo 0 3 90 823
Sádlo vepřové 2 0 99 900
Sádlo husí 1 0 84 761
Kachní tuk 0 0 100 899
Hovězí lůj 0 0 90 810
B – Bílkoviny, C – Cukry, T – Tuky / v gramech,
E – Energie / kcal

Poznámka: Údaje jsou přibližné/průměrné. Mohou se lišit v závislosti na výrobci a zdroji.

Ořechy a semena

Vyznačují se vysokou kvalitou bílkovin a dobrých tuků. Jsou také zdrojem vlákniny, vitaminů (A, B, C, E, K) a minerálních látek (hořčík, draslík, vápník, zinek, síra, železo, fosfor, mangan).

Jsou důležité pro nervový systém, pokožku, vlasy, imunitu a duševní pohodu.

Orechy a semená

Ořechy a semena – nutriční hodnoty na 100 gramů / B – Bílkoviny / C – Cukry / T – Tuky / E – Energie (tabulka)

Ořechy/semena B C T E
Ořechy
Vlašské 15,8 13,7 63,4 671
Lískové 14,7 7,07 62,4 623
Kešu 18,2 23,9 45,6 550
Makadamové 7,7 5,2 76 714
Mandle 28,1 4,3 47,9 593
Pistácie 20,3 17,87  49,5 605
Para 14,4 67,3 4,65 651
Piniové 24 9,7 50,7 594
Pekanové 9,1 13,7 72 686
Arašídy 24,5 15,8 48,9 557
Semena
Dyňová 24,5 17,5 45,9 569
Slunečnicová 24 4 56 612
Lněná 22,4 4,4 37,1 525
Sezamová 22 4 58,5 640
Chia 21 20 31 480
B – Bílkoviny, C – Cukry, T – Tuky / v gramech,
E – Energie / kcal

Poznámka: Údaje jsou přibližné/průměrné. Mohou se lišit v závislosti na výrobci a zdroji.

Ovoce

Vhodnější a zdravější verze sladkého. Ovoce a semínka obsahují přírodní a organické cukry, ale také bílkoviny nebo tuky. Samozřejmě také vitamíny a minerály. Zmínit je třeba také vlákninu. 

Ovoce dodává tělu potřebné živiny a látky, které si tělo nedokáže samo vyrobit.

Racionální a pestrá strava musí zahrnovat ovoce do každodenního jídelníčku.

Lze ho konzumovat na mnoho známých způsobů, nejlépe čerstvé, ale také ve šťávách, smoothies. V zimě se skladuje zmrazením, sušením nebo vařením.

Ovocie

Ovoce – nutriční hodnoty na 100 gramů / B – Bílkoviny / C – Cukry / T – Tuky / E – Energie (tabulka)

Ovoce B C T E
Jablko 0,3 11,4 0,2 53
Hruška 0,4 12,4 0,1 58,3
Meruňka 1 13   0,3 57
Broskev 0,6 12 0,2 50
Nektarinka 1,2 9 0,1 36
Třešně 1,0 14 0,5 69
Višně 1 9,8 0,62 53
Švestky 0,8  15 0,3 68
Jahody 1 9 0,6 43
Maliny 1,2 6,4 0,58 48
Angrešt 0,82 6,7 0,2 36
Borůvky  0,8  15  0,8 68
Červený rybíz 1,1 7,4 0,25 45
Černý rybíz 1,2 10,4 0,27 61
Hroznové víno 0,68 14,8 0,35 68
Citrón 0,6 10  0,5  45
Banán 1,1 20,2 0,3 93
Ananas  0,35 10 0,2 44
Mandarinka 0,72 7,7 0,3 39
Pomeranč 0,92 7,9 0,22 43
Avokádo 2 1,8 14,67 160
Datle 1,1 35,7 0,3 160
Fíky 1,4 14,7 0,41 75
Grapefruit 0,57 8 0,21 38
Kiwi  1,1 9 0,5  50
Mango 1 10 0,3 71
B – Bílkoviny, C – Cukry, T – Tuky / v gramech,
E – Energie / kcal

Poznámka: Údaje jsou přibližné/průměrné. Mohou se lišit v závislosti na výrobci a zdroji.

Sušené ovoce

Ovoce je zdravé v každém případě. Po usušení ho můžeme skladovat delší dobu. Mějte však na paměti, že sušená verze obsahuje více cukru než čerstvá.

Zvýšenému obsahu cukru bychom měli přizpůsobit i množství konzumované pochoutky a celkový energetický příjem za den. Samozřejmě nesmíme zapomínat na skutečnost, že i v tomto stavu obsahuje prospěšné vitaminy a minerální látky.

Jak je na tom ovoce po usušení z hlediska kalorií?
Přiznejme si, že to máme rádi a můžeme to přehnat...
A v té hříšné chvíli si neuvědomujeme, kolik energie do těla vkládáme.

sušené ovocie - maliny, banány, jahody, hrozienka, brusnice

Sušené ovoce – nutriční hodnoty na 100 gramů / B – Bílkoviny / C – Cukry / T – Tuky / E – Energie (tabulka)

Sušené ovoce B C T E
Hrozinky 3 70 0,5 220
Švestky 3,1 75 0,6 248
Jablka 1,5 60 1,5 245
Meruňky 4,2 53 0,8 250
Jahody 7,6 50,9 3,7 286
Maliny 8,1 30,1 1,9 214
Brusinky 1 60 0,7 251
Fíky 4 68 1 297
Banány 5 70 1 320
Datle 2 64 1 267
Ananas 2 89 0 360
Goji  13,9  64,1 1,5 258
B – Bílkoviny, C – Cukry, T – Tuky / v gramech,
E – Energie / kcal

Poznámka: Údaje jsou přibližné/průměrné. Mohou se lišit v závislosti na výrobci a zdroji.

Zelenina

Stejně jako ovoce má v lidském jídelníčku nezastupitelné místo. Je zdrojem potřebných vitaminů a minerálních látek. Kromě toho obsahuje základní živiny, tj. bílkoviny, tuky, cukry a vlákninu.

Měla by tvořit většinu přijímané stravy.

Zelenina

Zelenina – nutriční hodnoty na 100 gramů / B – Bílkoviny / C – Cukry / T – Tuky / E – Energie (tabulka)

Zelenina B C T E
Cibule 1,7 9,6 0,3 48
Pórek 2,5 8,6 0,3 4
Česnek 6 25 0,27 127
Hrách 6,5 13,3 0,5 77
Fazole 2,3 7,1 0,3 38
Čočka 26,9 59,2 1,2 344
Sója 43,8 16,3 23 445
Zelí  1,5 4,5 0,2 29
Čínské zelí 1.1 1 0,3 12
Kapusta 3,1 6,7 0,5 43
Růžičková kapusta 5,2 7,6 0,6 50
Květák 2 4 0,28 30
Kukuřice  4 24 2 91
Brambory 1,7 16,6 0,2 72
Řepa červená 1,8 10,6 0,1 48
Mrkev 1 7 0,22 35
Petržel 2,9 12,2 0,6 62
Petrželová nať 3,7 9 1 57
Kedlubna 4,4 2,9 0,9 33
Ředkvička 1,5 5 0,1 22
Celer 1,7 9,9 0,3 5
Paprika červená 1,2 5,2 0,5 29
Paprika zelená 0,8 2,6 0,3 17
Rajčata 1,1 4,6 0,3 24
Špenát 3,4 4,1 0,6 33
Mangold 2,1 2,8 0,3 14
Brokolice 4,4 2,9 0,9 33
Salátová okurka 0,7 2,6 0,2 17
Olivy 0,8 4 15 163
Meloun červený 0,6 5 0,2 26
Meloun žlutý 0,5 6,5 0,1 29
Patison 2,3  0,3 10,2 50
Cuketa 1,6 2,1 0,4 19
Baklažán 1,3 8,2 0,3 38
Chřest 2,2 3,5 0,2 22
Žampiony 3,3 4,8 0,6 17
B – Bílkoviny, C – Cukry, T – Tuky / v gramech,
E – Energie / kcal

Poznámka: Údaje jsou přibližné/průměrné. Mohou se lišit v závislosti na výrobci a zdroji.

Houby, kvasinky

Houby jsou důležitou součástí přírody. Hrají roli rozkladače organických látek a vytvářejí tak humus. Regulují populaci hmyzu, jsou potravou pro zvířata i člověka.

Některé z jejich řad zasahují do života nejen člověka v podobě onemocnění a jsou také zodpovědné za kažení a znehodnocování potravin, dřeva nebo textilií.

Sbírají se samozřejmě každoročně během houbařské sezóny. Je však nutné umět rozpoznat jedlé houby.

Jejich znalost a rozlišení jedlých a nejedlých jedovatých hub je základem prevence otravy.
Přečtěte si také:
Co je to otrava houbami a jak se projevuje? Opatření a postup první pomoci

Obsahují bílkoviny, vlákninu, minerály a stopové prvky, vitamíny a dokonce i antioxidanty. Mají nízký obsah tuků a cukrů.

Pro své příznivé účinky se některé z nich používají i ve farmacii. V lékárně můžeme zakoupit různé produkty jako doplňky stravy.

Lidé je používají již od starověku.

Ve formě kvasnic se používají při výrobě alkoholu, piva a vína. Plísňové sýry jsou chutné a bez kvasnic bychom neměli kynuté koláče.

Huby, hríby

Houby – nutriční hodnoty na 100 gramů / B – Bílkoviny / C – Cukry / T – Tuky / E – Energie (tabulka)

Huby B C T E
Hřib dubový 5 2 0,5 38
Žampiony 2,8 3 0,2 35
Hlíva ústřičná 2,6 4,4 0,2 42
Kombucha  0,1 8 0 33
Jidášovo ucho 3 4 0 36
Shiitake 8,3 26,7 1,3 218
Lanýž 2,6 4,4 0,4 43
Bedla vysoká 3 3 0,2 26
Klouzek obecný 1,8 3,7 0,4 36
Hřib žlutomasý 6 1,1 0,6 37
Liška obecná 2,1 2,7 0,5 24
Kozák březový 3,4 3,3 0,8 34
Hřib hnědý 2 0,4 0,2 11
B – Bílkoviny, C – Cukry, T – Tuky / v gramech,
E – Energie / kcal

Poznámka: Údaje jsou přibližné/průměrné. Mohou se lišit v závislosti na výrobci a zdroji.

Sladkosti

O tomto druhu složky stravy není třeba zbytečně psát. Její význam je čistě potěšující. I když moderní doba přináší i moderní druhy pochoutek.

V rozumném/omezeném množství však nikomu neškodí. Při některých onemocněních (např. cukrovce) však mohou být zakázány. Důvodem je cukr.

Další informace naleznete v našem článku: 
Cukr: Nejsladší nepřítel? Jak se rozděluje? Jaké nemoci způsobuje?

Sladkosti

Sladkosti – nutriční hodnoty na 100 gramů / B – Bílkoviny / C – Cukry / T – Tuky / E – Energie (tabulka)

Sladkosti B C T E
Piškoty 11 75 4 389
Kakaové rezy 8 51 33 537
Sušenka 
polomáčená
v čokoládě
8 51 33 539
Sójové rezy 13 48 17 420
Mléčná čokoláda 6 59 29 529
Hořká čokoláda 
52 % kakaa
7 51 32 530
Hořká čokoláda 
65 % kakaa
9 39 35 533
Hořká čokoláda 
70 % kakaa
9 34 41 561
Hořká čokoláda 
85 % kakaa
12 19 46 576
Hořká čokoláda 
90 % kakaa
10 14 55 593
Lentilky 4 75 18 479
Nutella 6 58 19 538
Domácí tiramisu 3 18 26 319
Větrník 5 40 20 358
Cheesecake
tvarohový
17 17 3 164
Sušenka cookies 5 67 22 486
Krémový
piškotový
zákusek
3 64 11 371
Želé bonbóny 7 79 0 350
Ovocné bonbóny 3 94 0 394
Lízátko 0,4 98 0,4 395
Zmrzlina
smetanová
2 14 22 251
Zmrzlina
čokoládová
3 22 4 131
Zmrzlina
vanilková
3 12 8 132
Zmrzlina
ruská
3 21 12 204
B – Bílkoviny, C – Cukry, T – Tuky / v gramech,
E – Energie / kcal

Poznámka: Údaje jsou přibližné/průměrné. Mohou se lišit v závislosti na výrobci a zdroji.

Slané pochutiny

Stejně jako sladkosti mohou svou chutí potěšit chuťové pohárky a chuťové buňky člověka.

Jejich základ nemusí mít negativní konotaci, jako je tomu například u arašídů. Připravují se na různé způsoby. Je však třeba si uvědomit, čím je tento základ obohacen a dochucen. A kolik této doplňkové složky může jedinec během dne přijmout.

Příkladem mohou být běžné slané pochutiny.

Sůl obsahuje sodík. Sodík je jedním z nejrozšířenějších prvků na Zemi. Své místo má v lidském těle i sůl v kuchyni. 

Fyziologická potřeba sodíku za jeden den u dospělého člověka se však pohybuje v rozmezí 165-230 mg za den.

A protože je tak rozšířený, najdete ho téměř všude.
Potraviny se dělí na potraviny s nízkým obsahem (pod 140 mg) a potraviny s vysokým obsahem (nad 400 mg). 

Doporučuje se konzumovat v průměru 1 500 až 2 300 mg denně, v průměru více než 3 400 mg denně.

Při pohledu na sůl:
Dospělý člověk by měl denně přijmout maximálně 5 g chloridu sodného – kuchyňské soli = 2 g sodíku. V opačném případě se zvyšuje riziko zvýšeného krevního tlaku a a dalších kardiovaskulárních onemocnění.

Za toxickou dávku se považuje 0,5–1 g soli/kg tělesné hmotnosti přijaté gastrointestinálním traktem.
Více informací v článku: 
Sodík a jeho účinky na zdraví. Věděli jste, že se nachází také v lécích?

Slané pochutiny

Slané pochutiny – nutriční hodnoty na 100 gramů / B – Bílkoviny / C – Cukry / T – Tuky / E – Energie (tabulka)

Slané B C T E
Slané tyčinky 10 76 7 413
Chipsy solené 0,45 50 33 527
Bramborové lupínky 7,7 48,4 32,4 523
Popcorn slaný 10 54 18 442
Nachos 7 64 20 473
Křupky arašídové 13 49 32 537
Sušenky slané 8 60 24 487
Krekry 8,1 54,9 26 490
B – Bílkoviny, C – Cukry, T – Tuky / v gramech,
E – Energie / kcal

Poznámka: Údaje jsou přibližné/průměrné. Mohou se lišit v závislosti na výrobci a zdroji.

Nápoje – nealko

Voda je jejich základem a nejdůležitější součástí života. I když se bez ní krátkodobě obejdeme, denní dávka je pro správné fungování organismu nezbytná.

Kolik je hodně a kolik málo, popisujeme v článku: 
Význam pitného režimu: Co je nedostatečný nebo nadměrný příjem tekutin? + výpočet

Nealko nápoje

Nealkoholické nápoje – nutriční hodnoty na 100 gramů / B – Bílkoviny / C – Cukry / T – Tuky / E – Energie (tabulka)

NEALKO B C T E
Voda Pitná 0 0 0 0
Sycená 0 0 0 0
se sirupem 0,01 4 0,01 18
Káva espresso 0,2 0 0,4 4
turecká 0,1 1 0,04 6
+ cukr a mléko 1 6 2 42
Čaj černý
bez cukru
0 0 0 0
černý
s citrónem
0 0,1 0 0,48
Zelený 0 0 0
Bylinkový 0 0 0 0
Kakao 3 10 2 71
Caro 5,1 83 0,5 371
Džus Ovocný 0,2 12 0 52
Zeleninový 0,7 12 0,2 56
Jablkový 1 10 0 41
Jahodový 0,2 12 0 50
Borůvkový 0,2 12 0 52
Pomerančový 0,7 9 0 42
Grapefruitový 0,2 12 0 52
Ananasový 0,2 12 0 52
Kolový nápoj S cukrem 0 11 0 45
Bez cukru 0 0 0 0,48
Pomerančová 
sycená voda
0 8 0 32
Hroznový
sycený nápoj
0,5 6,5 0,5 27
Ledový čaj 0,5 4,8 0,5 20
Tonic 0 9 0 37
Energetický nápoj 0 11 0 46
Pivo – nealko 0,3 4 0 18
B – Bílkoviny, C – Cukry, T – Tuky / v gramech,
E – Energie / kcal

Poznámka: Údaje jsou přibližné/průměrné. Mohou se lišit v závislosti na výrobci a zdroji.

Alkohol – alkoholické nápoje

Alkohol je pro potěšení, ale jen v omezených dávkách. 

Jeho nadměrné a dlouhodobé požívání ničí nejen zdraví, ale také sociální a ekonomickou strukturu jednotlivce, rodiny a společnosti.

Určitě není třeba psát více, ale četba a osvěta o alkoholismu a jeho negativních dopadech je neustále potřebná.

Alkohol

Alkoholické nápoje – nutriční hodnoty na 100 gramů / B – Bílkoviny / C – Cukry / T – Tuky / E – Energie (tabulka)

Alkohol B C T E
Pivo Světlé 10° 0,2 2 0 42
Světlé 11° 0,32 4 0 42
Světlé 12° 0,48 4 0 47
Tmavé 10° 0,3 5,5 0 25
Tmavé 11° 0,5 6 0 28
Tmavé 12°  0,5 6 0 28
Radler 0,3 5 0 39
Víno Bílé suché 0,1 0,4 0 63
Bílé
polosuché
0,2 5 0 22
Bílé
polosladké
0,1 1 0 73
Bílé sladké 0,2 11 0 47
Růžové suché 0 0,2 0 66
Růžové 
polosuché
0,2 5 0 22
Růžové 
polosladké
0,2 9 0 39
Růžové 
sladké
0,2 11 0 47
Červené suché 0,3 0,4 0 74
Červené 
polosuché
0,2 5 0 22
Červené 
Polosladké
0,2 9 0 39
Sladké 0,2 11 0 47
Šumivé
- šampaňské
1 19 0 80
Saké 0,2 3,3 0 15
Burčák 0,1 6 0 57
Borovička 0 0 0 235
Vodka 0 0 0 230
Gin 0 0 0 191
Rum 0 15 0 231
Pálenka – domácí 0 0 0 229
Becherovka 0 10 0 270
Fernet 0 7 167
Medovina 0 10 0 96
Whisky 0 0 0 219
Aperol 0 18 0 148
Tatranský čaj 0 20 0 280
Malibu 0 15 0 191
Vaječný likér 3 33 5 189
Amaretto 0 56,7 0 238
B – Bílkoviny, C – Cukry, T – Tuky / v gramech,
E – Energie / kcal

Poznámka: Údaje jsou přibližné/průměrné. Mohou se lišit v závislosti na výrobci a zdroji.

Koření

Koření života? Proč ho tak milujeme? Pro jeho vůni a výslednou chuť jídla...

Jeho historie je charakteristická obchodem, který byl spojen s budováním a válečným ničením měst, mocí a bohatstvím. Hedvábná stezka byla také cestou pro koření, které se na starý kontinent dováželo z Asie.

Koreniny

Koření – nutriční hodnoty na 100 gramů / B – Bílkoviny / C – Cukry / T – Tuky / E – Energie (tabulka)

Koření B C T E
Černý pepř 6 50 0 295
Bílý pepř 8 60 0 309
Zelený pepř 6 50 0 295
Nové koření 26,7 30 26,7 504
Kmín 5 35 10 308
Fenykl 16 53 10 315
Rozmarýn 10 60 10 423
Oregano 12 70 10 513
Tymián 10 65 7 417
Majoránka 10 40 6 303
Hořčičné semínko 33 22 33 495
Čili paprika 12,5 35 15 394
Paprika mletá 13,3 53,3 20 485
Badyán 4,3 51,4 10 369
Kari 10 62 10 455
Koriandr 12 50 20 460
Estragon 25 50 7,5 401
Kurkuma 7,5 50 2 289
Kopr 2 8 0 25
Křen 3 15 0 63
Česnek 6 25 0 120
Wasabi 3 53 7 284
Zázvor 6,7  53,3 5,3 319
Šafrán 10 62 9 374
Petrželová nať 4 9 0,44 56
Bobkový list 10 40 20 429
Levandule 1,1 9 0,9 46
Muškátový oříšek 2 40 6 270
Hřebíček 5 50 13,3 403
Skořice 3 60 10 394
Vanilka  0,7 20 0,7 120
B – Bílkoviny, C – Cukry, T – Tuky / v gramech,
E – Energie / kcal

Poznámka: Údaje jsou přibližné/průměrné. Mohou se lišit v závislosti na výrobci a zdroji.

Sladidla

Používají se také k ochucování nápojů, vaření a pečení.

Klasická výroba cukru z cukrové řepy nebo cukrové třtiny ve formě hnědého nebo bílého rafinovaného cukru je dnes obohacena o sladké výrobky v jiných formách. 

Známe přírodní (glukóza, fruktóza) a umělá. Umělá jsou náhradní sladidla, která se používají k nahrazení chuti sladidel s nízkým obsahem cukru.

Známe také sladké sirupy – javorový, kukuřičný, čekankový, agávový a také druhy jako třtinová melasa, kokosový, palmový, datlový a další.

A nesmíme zapomenout na sladidlo, které znají i medvědi - med.

Cukr je chutný, sladkosti také, ale je třeba být při jeho konzumaci opatrný. A to v jakékoli podobě.

Sladidlá

Sladidla a cukr – nutriční hodnoty na 100 gramů / B – Bílkoviny / C – Cukry / T – Tuky / E – Energie (tabulka)

Sladidla B C T E
Přírodní
Cukr Bílý 0 100 0 401
Třtinový 0 99 0 402
Kokosový 2 92 0 401
Palmový 2 86 2 394
Vanilkový 0 95 0 398
Med Včelí 0,27 82 0,04 333
Sirup Agáve 0 80 0 335
Javorový 0 70 0 293
Datlový 1 70 0,6 307
Čekankový 3 36 0 284
Kukuřičný 0 70 0 293
Umělá/náhradní sladidla
Stévie 20 3 0 72
Sacharin 0 0 0 0
Sukralóza 0 98,55 0 394
Xylitol 0  100 0 418
Aspartam 0,2  0,4  0 2
B – Bílkoviny, C – Cukry, T – Tuky / v gramech,
E – Energie / kcal

Poznámka: Údaje jsou přibližné/průměrné. Mohou se lišit v závislosti na výrobci a zdroji.

fsdílet na Facebooku

Zajímavé zdroje informací

Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.