- pbd-online.sk - Online potravinová databáza, Výskumný ústav potravinársky - Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra
- who.int - Healthy diet + who.int - Nutrition
- canada.ca - Food and nutrition
- webmd.com - DIET & WEIGHT MANAGEMENT Food Calculator
- webmd.com - How Many Calories Do You Really Need?
- nhs.uk - Calorie checker + nhs.uk - What should my daily intake of calories be?
- foodspring.co.uk - Calorie Chart: Tables for exercise and everyday!
- healthline.com - How Many Calories Should You Eat Per Day to Lose Weight?
- myfoodbuddy.com - Food Calorie Table
- runningtools.com
- calorie-charts.net - Calorie-Charts.net
- calories.info - Calories in Food: Calorie Chart Database
- calorie-charts.info - CALORIE CHARTS
Kalorické tabulky: Jaké jsou nutriční hodnoty jídel a potravin?
Kalorické tabulky vám poskytnou přehled o množství energie v jednotlivých potravinách. Uvádějí obsah kalorií, bílkovin, cukru a tuku.
Obsah článku
- Co je to kalorie, joule + převody
- Proč bych se měl zajímat o energetický příjem?
- Výživové tabulky
- Maso
- Vejce
- Mléčné výrobky
- Chléb a obiloviny
- Těstoviny
- Luštěniny
- Oleje a tuky, máslo, sádlo
- Ořechy a semena
- Ovoce
- Zelenina
- Houby, kvasinky
- Sladkosti
- Slané pochutiny
- Nápoje – nealko
- Alkohol – alkoholické nápoje
- Koření
- Sladidla
Kalorické tabulky nám dávají přehled o množství energie, kterou do těla vkládáme prostřednictvím potravy. Příjem potravy je pro člověka důležitý, ale má své rozumné hranice.
Naše tabulky vám poskytnou přehled o množství základních živin, tj. bílkovin, cukrů, tuků a celkové energie.
V kalorické tabulce jsou uvedeny základní potraviny a výrobky. Ostatní jsou přidávány postupně.
Co je to kalorie, joule + převody
Energii lze vyjádřit v kcal (kilokalorie) nebo kJ (kilojoule).
Kalorie se značkou cal označuje jednotku energie. Byla definována jako energie potřebná k tomu, aby jeden gram vody zvýšil teplotu o 1 °C, tedy ze 14,5 °C na 15,5 °C.
Joule (džoule) je název pro jednotku práce a energie. Joule = kinetická energie kilogramu hmotnosti pohybujícího se rychlostí 1 metr za sekundu. Jeden J = práce vykonaná silou o velikosti 1 newtonu působící na dráze 1 metr.
Dost bylo teorie o energii. Podíváme se, jak mezi nimi převádět.
K převodu nám dobře poslouží jednoduchý vzorec:
- Pokud máme údaj v kaloriích, vynásobíme – kcal x 4,2 = kJ.
- máme-li údaj v joulech, vydělíme – kJ : 4,2 = kcal
Pokud byste chtěli přesnější čísla:
- 1 kcal = 4,184 kJ/4184 J
- 1 kJ = 0,2388 kcal
V tabulce je uveden příklad převodu kcal na kJ a naopak
Příklad | Pokud chcete přesnější čísla |
1 slepičí vejce má přibližně 150 kilokalorií To odpovídá 630 kilojoulům | |
150 kcal x 4,2 = 630 kJ | 150 kcal x 4,184 = 627,6 kJ |
630 kJ : 4,2 = 150 kcal | 627,6 kJ x 0,238 = 149,87088 kcal |
V podstatě si stačí zapamatovat číslo 4.
Vynásobíte jím kcal.
Bude to hrubší výsledek,
ale z hlediska energetického příjmu je to zanedbatelná odchylka.
Ptáte se...
Proč bych se měl zajímat o energetický příjem?
Odpověď souvisí s individuálními vlastnostmi a potřebami každého člověka.
Někdo sní za den více jídla a nemá problém s vyšší tělesnou hmotností. Na druhé straně břehu jsou jedinci, kteří si stěžují na přibírání na váze i z obyčejné vody nebo vzduchu. To samozřejmě není možné, ale...
Ale... Nezapomínejme na individuální, zvláštní, jedinečný pohled.
Nelze přehlédnout individuální, zvláštní, jedinečný pohled na lidské tělo každého jedince. Jeden má vyšší nároky na příjem energie, druhý má nižší.
To platí pro všechno, ať už mluvíme o cvičení, léčbě vysokého krevního tlaku, nebo stravě a výživových potřebách.
Na základě jedinečných vlastností každého z nás také upravujeme svůj denní příjem energie, a tedy i potravin.
Proč?
+ Krátké zastavení u metabolismu.
Metabolismus/Základní metabolismus/BMR/Tabulka se vzorci a rovnicemi
Metabolismus neboli látková výměna zahrnuje biochemické změny v buňkách a v těle. Tedy rozpad a odbourávání (katabolismus) a syntézu, stavbu nových organických molekul (anabolismus).
Každý z nás má totiž jiné požadavky a k uspokojení energetických potřeb je nutné dodávat tělu energii ve formě potravy.
Potrava je pro lidský organismus zdrojem energie.
Racionální a vyvážená strava musí obsahovat bílkoviny, cukry a tuky. Plus další podpůrné látky, jako jsou vitaminy, minerální látky, stopové prvky a v neposlední řadě voda.
Naše denní výživa by měla pokrýt naše energetické potřeby. Samotný chod metabolismu, všech tělesných procesů, spotřebovává určité množství energie. Její spotřeba se navíc zvyšuje s fyzickou, ale i psychickou námahou.
Člověk/jedinec má jinou spotřebu energie ve spánku, v klidu nebo při velké fyzické námaze či při duševní zátěži. Při každé zátěži se spotřeba zvyšuje. To znamená, že je potřeba dodat tělu více živin.
Opačný stav je, když je spotřeba nižší a potravy je nadbytek.
Z dlouhodobého hlediska a vzhledem k potřebě energie...
Když je jídla málo, hubneme.
Když je jídla hodně, přibíráme na váze.
Mírné výkyvy tělesné hmotnosti jsou samozřejmě normální.
Bazální metabolismus označuje stav, kdy je člověk v klidu a není zatížen dalšími "spalovacími a energetickými potřebami".
V souvislosti s ním se používá zkratka BMR - Basal Metabolic Rate. Vyjadřuje tedy potřebu kalorií, které tělo potřebuje k chodu a přežití v klidu.
V následující tabulce je uvedena rovnice výpočtu BMR pro muže a ženy
BMR muži | BMR ženy | |
BMR = 10 x W + 6,25 x H - 5 x A + 5 | BMR = 10 x W + 6,25 x H - 5 x A - 161 | |
↑ ^ Mifflin-St Jeorův vzorec | ||
BMR = 13,397 x W + 4,799 x H - 5,667 x A + 88,362 | BMR = 9,247 x Š + 3,098 x V - 4,330 x A + 447,593 | |
↑ ^ Revidovaný Harrisův-Benediktův vzorec | ||
BMR = 370 + 21,6 (1 - F) x W | ||
↑ ^ Katch-McArdleův vzorec | ||
| ||
Koeficient pro přibližný odhad fyzické aktivity | Vynásobte BMR x koeficientem | |
Sedavý způsob života | žádná/minimální fyzická aktivita | 1,2 |
Lehká aktivita | Cvičení/těžká fyzická práce 1–2krát týdně | 1,375 |
Mírná aktivita | Cvičení/těžká fyzická práce 3–5krát týdně | 1,55 |
Velmi aktivní | Cvičení/těžká fyzická práce 6–7krát týdně | 1,725 |
Mimořádně aktivní | Profesionální sportovec a cvičení/těžká fyzická práce 6–7 dní v týdnu | 1,9 |
Doporučený denní kalorický příjem pro ženu a muže v daném věku / v kcal | ||
Věk | Muž | Žena |
19 až 30 let | 2400 | 2000 |
31 až 50 let | 2200 | 1800 |
nad 51 let | 2000 | 1600 |
Je však třeba myslet na zdravý životní styl, který zahrnuje několik dílčích jednotek. Základem je pohyb a strava.
Tyto dvě složky se navzájem ovlivňují. K nim se připojují další. Některé můžeme ovlivnit a některé ne.
Při ovlivňování zdraví myslíme také na prevenci nemocí, které se označují jako metabolické (cukrovka), kardiovaskulární. Stejně tak zdraví ovlivňuje pohybový aparát, pleť a krásu, duševní pohodu a vlastně celé lidské tělo.
+
Přečtěte si článek: Prevence kardiovaskulárních onemocnění
Mezi kardiovaskulární onemocnění patří ateroskleróza, vysoký krevní tlak, ischemická choroba srdeční, akutní koronární syndromy (infarkt), cévní mozková příhoda a další.
Přečtěte si dva články na toto téma:
- Jak obezita ovlivňuje zdraví dětí a mladých lidí?
- Jaký je rozdíl mezi nadváhou a obezitou?
- Nechutenství k jídlu
Navíc BMI: Jak vypočítat index tělesné hmotnosti? Kalkulačka + vzorec
Ale dost omáčky, pojďme k obsahu článku.
Pokud vás zajímají další informace ze soudku diet a hubnutí, nahlédněte do sekce, kde nabízíme řadu článků:
Zdravý životní styl, cvičení, hubnutí: Životní styl + Fitness
Výživové tabulky
Následující tabulky rozdělují stravu do několika okruhů: maso, vejce, mléčné výrobky, pečivo, těstoviny, ale i tekutiny a další.
Poznámka: Údaje s jsou přibližné/průměrné. Mohou se lišit v závislosti na výrobci a zdroji.
Maso
Maso je důležitým zdrojem živočišných bílkovin, ale také tuků. Některé z nich jsou esenciální, tj. tělo si je nedokáže vyrobit samo.
Některé živočišné látky nelze dostatečně nahradit rostlinnými látkami. Patří mezi ně například kvalitní bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny, vitaminy a minerální látky.
O mase, jeho konzumaci a prospěšnosti či negativním vlivu na zdraví se vedou rozsáhlé diskuse. Před konzumací je však třeba myslet i na zpracování (průmyslové zpracování, konzervace, vaření, solení, fermentace, uzení, ochucování atd.
Ve zdravé výživě jsou důležité informace, jako je druh masa, způsob jeho úpravy, velikost porce a četnost jeho zařazení do jídelníčku (nemusí se jíst denně, a už vůbec ne 3krát denně).
Kvalitní je například hovězí maso, které je libové, tj. neobsahuje přebytečný tuk.
Uvádí se, že červené maso by se nemělo jíst více než 2krát týdně.
Jakékoli maso, které není tučné a bílé, je vhodnější alternativou.
Vhodnější je bílé maso, které má i po tepelné úpravě světlou barvu (např. drůbeží prsa, králík, některé ryby a mořské plody).
Červené maso zůstává po tepelné úpravě tmavé (hovězí, zvěřina, skopové, kachna, husa, vepřové maso), a to kvůli vysokému obsahu myoglobinu.
Maso – nutriční hodnoty na 100 gramů / B – bílkoviny / C – cukry / T – tuky / E – energie (tabulka)
Maso | B | C | T | E | |
Hovězí maso | Stehno | 21 | 0 | 9 | 180 |
Plecko | 19 | 0 | 11 | 183 | |
Roštěnka | 21 | 0 | 13 | 212 | |
Svíčková | 22 | 0 | 8 | 162 | |
Vařené | 25 | 0,37 | 8 | 171 | |
Mleté | 20 | 0 | 16 | 225 | |
Játra | 19 | 3,30 | 4,10 | 140 | |
Vepřové maso | Krkovice | 15 | 0 | 23 | 308 |
Karé | 17 | 0,07 | 22 | 263 | |
Panenka | 20 | 0 | 5 | 136 | |
Plecko | 17 | 0 | 18 | 239 | |
Stehno | 18 | 0 | 16 | 390 | |
Bůček | 11 | 0 | 28 | 365 | |
Koleno | 17 | 0 | 27 | 320 | |
Slanina | 4 | 0 | 84 | 823 | |
Srdce | 16,40 | 0,40 | 4,60 | 111 | |
Játra | 19 | 2 | 4,50 | 142 | |
Mleté | 16 | 0,5 | 27 | 311 | |
Jazyk | 16,3 | 0,48 | 13,5 | 187 | |
Šunka | 20 | 2 | 9 | 260 | |
Párky | 11 | 2 | 25 | 350 | |
Jehněčí | 25 | 0 | 21 | 273 | |
Telecí maso | 21 | 0 | 6 | 139 | |
Králík domácí | 19 | 0 | 9 | 163 | |
Králík divoký | 21,79 | 0 | 2,32 | 114 | |
Jelen | 20,6 | 0 | 3,3 | 112 | |
Srnec | 20,8 | 0,6 | 2,6 | 107 | |
B – bílkoviny, C – cukry, T – tuky / v gramech, E – energie / kcal |
Poznámka: Údaje jsou přibližné/průměrné, protože se mohou lišit v závislosti na výrobci a zdroji.
Drůbež
Drůbeží maso je obecně považováno za lehčí a "zdravější" díky nízkému obsahu tuku.
Kromě toho obsahuje bílkoviny a tuky v základní formě, které jsou v lidském těle velmi dobře využitelné. Navíc obsahuje také vitaminy, minerální látky a stopové prvky (draslík, hořčík, vápník, železo – podobně jako hovězí maso a další).
Při správné přípravě je snadno stravitelné.
Drůbeží maso – nutriční hodnoty na 100 gramů / B – bílkoviny / C – cukry / T – tuky / E – energie (tabulka)
Drůbež | B | C | T | E | |
Kuřecí | Prsa | 24 | 0 | 3 | 112 |
Stehna | 20 | 0 | 5 | 116 | |
Smažené | 22 | 1,5 | 8 | 285 | |
Vařené | 25 | 0 | 5 | 145 | |
Krůtí maso | Prsa | 25 | 0 | 1 | 112 |
Stehna | 21 | 0 | 2,5 | 116 | |
Párky | 12 | 1 | 21 | 240 | |
Šunka | Krůtí | 20 | 2 | 3 | 128 |
Kuřecí maso | 18 | 2 | 3,5 | 155 | |
Kachna | Prsa | 20 | 0 | 4 | 123 |
Stehna | 14 | 0,2 | 32 | 345 | |
Tuk | 0 | 0 | 99,8 | 882 | |
Husa | 14 | 0,5 | 20 | 380 | |
Křepelka | 24,30 | 0 | 0 | 117 | |
Bažant | 23 | 0,4 | 6 | 146 | |
Holub | 24 | 0 | 13 | 213 | |
B – bílkoviny, C – cukry, T – tuky/gramy, E – energie / kcal |
Poznámka: Údaje jsou přibližné/průměrné. Mohou se lišit v závislosti na výrobci a zdroji.
Masné výrobky
Maso obsahuje látky nezbytné pro lidský organismus. To platí v každém věku.
Při zpracování masa je však důležité, jak k němu dochází.
WHO (Světová zdravotnická organizace) řadí uzeniny, šunku, slaninu a také klobásy mezi výrobky, u nichž byla prokázána karcinogenita.
Tvrdí také, že...
Průmyslově zpracované maso a masné výrobky jsou upravovány solením, konzervováním, fermentací, uzením nebo zvýrazňováním chuti + Přímý kontakt masa s ohněm nebo s horkým povrchem pánve či při grilování je zodpovědný za vznik některých karcinogenních chemických látek.
Uvádíme pouze část celku. Pro úplné informace je nutné prostudovat celý článek. Nejlépe více článků z více odborných portálů.
Přesněji si přečtěte:
Cancer: Carcinogenicity of the consumption of red meat and processed meat
Ke každému jídlu je třeba přistupovat racionálně = rozumně a nezapomínat na pestrou a vyváženou stravu.
Při hlubším zamyšlení a použití zdravého rozumu...
Znamená jeden nebo dva párky či 10 deka šunky v "normálním/střídmém" množství problém?
Tolik slaniny nebo párků také běžně denně nekonzumujeme. Nebo?
Masné výrobky – nutriční hodnoty na 100 gramů / B – bílkoviny / C – cukry / T – tuky / E – energie (tabulka).
Masné výrobky | B | C | T | E | |
Salám | Krůtí maso | 20 | 1 | 24 | 301 |
Drůbež | 14 | 1,5 | 25 | 286,8 | |
Inovecký | 17 | 0,1 | 38 | 406 | |
Ham | Drůbež | 18 | 2 | 3,5 | 155 |
Krůtí maso | 18 | 0 | 2 | 100,4 | |
Vepřové maso | 20 | 2 | 9 | 118 | |
Zipser | 19 | 0,1 | 2 | 93 | |
Debrecínská | 15 | 3 | 2 | 87 | |
Dušená | 20 | 1 | 2 | 104 | |
Prosciutto | 29 | 0,5 | 16 | 239 | |
Uzený vepřový bůček | 7,5 | 0 | 47 | 450,3 | |
Párky | Drůbež | 16 | 1,5 | 25 | 291,6 |
Vepřové maso | 11 | 2 | 25 | 350 | |
Kabanos | 14 | 2 | 28 | 294 | |
Slanina | 4 | 0 | 84 | 823 | |
Škvarky | 12 | 0 | 79 | 762 | |
Klobása | Moravská | 17 | 0,5 | 16 | 204 |
Vepřové maso | 16 | 0,92 | 33 | 363 | |
Vařené vepřové maso | 16 | 1 | 36 | 388 | |
Paštika | Bůčková | 7 | 1 | 25 | 239 |
Pikantní | 6 | 6 | 18 | 207 | |
Pomazánka | Škvarková | 19 | 2 | 53 | 557 |
Mortadella | 12 | 0 | 33 | 339,4 | |
B – bílkoviny, C – cukry, T – tuky/gramy, E – energie / kcal |
Poznámka: Údaje jsou přibližné/průměrné. Mohou se lišit v závislosti na výrobci a zdroji.
Ryby
Rybí maso má vysoký obsah bílkovin a nízký obsah tuku. Přínosné jsou omega mastné kyseliny (EPA, DHA), vitaminy (vitamin D, A nebo B), selen a další minerály a stopové prvky.
Pro jejich konzumaci se doporučuje:
- jíst je 2x týdně (ne více)
- vybírat kvalitní maso z důvěryhodného zdroje
- dávat přednost rybám ze severních moří, ale nezapomínat ani na "domácí" ryby
- nejezte je syrové (nejlépe vařené v páře nebo v horké troubě)
Ryby – nutriční hodnoty na 100 gramů / B – bílkoviny / C – cukry / T – tuky / E – energie (tabulka)
Ryby | B | C | T | E | |
Kapr | Syrový | 17,83 | 0 | 5,60 | 127 |
Vařený | 22,86 | 0 | 7,17 | 162 | |
Sumec | Syrový | 16,38 | 0 | 2,82 | 95 |
Vařený | 18,47 | 0 | 2,85 | 105 | |
Pstruh | 20 | 0 | 10 | 169 | |
Štika | 18,80 | 0 | 0 | 86 | |
Candát | 9 | 0,2 | 0,4 | 42 | |
Okoun | 20 | 0 | 2 | 102 | |
Lín | 19 | 0,1 | 2 | 79 | |
Úhoř | 16 | 0,03 | 17 | 218 | |
Sleď obecný | 17 | 0 | 15 | 220 | |
Sardinky v oleji | 17 | 0 | 15 | 270 | |
Tuňák | Syrový | 23,33 | 0 | 4,90 | 144 |
Vařený | 29,91 | 0 | 6,28 | 184 | |
Tuňák konzervovaný | V oleji | 26,53 | 0 | 8,08 | 186 |
Vlastní šťáva | 23,62 | 0 | 2,97 | 128 | |
Losos | Syrový | 19,84 | 0 | 6,34 | 142 |
Vařený | 25,44 | 0 | 8,13 | 182 | |
Makrela | Syrová | 18,60 | 0 | 13,89 | 205 |
Vařená | 23,85 | 0 | 17,81 | 262 | |
Treska obecná | Syrová | 17,81 | 0 | 0,67 | 82 |
Vařená | 22,83 | 0 | 0,86 | 105 | |
Konzervovaná | 22,76 | 0 | 0,86 | 105 | |
Krevety | 24 | 2 | 12 | 267 | |
Krabi | 14 | 0 | 2 | 53 | |
Konzervovaná tresčí játra | 4,20 | 1,30 | 63,50 | 595 | |
Surimi | 15,18 | 6,85 | 0,90 | 99 | |
B – bílkoviny, C – cukry, T – tuky/gramy, E – energie / kcal |
Poznámka: Údaje jsou přibližné/průměrné. Mohou se lišit v závislosti na výrobci a zdroji.
Vejce
Vejce jsou také dobrým zdrojem bílkovin a tuků, vitaminů (A, B komplex, D) a minerálních látek (selen, jód, zinek, fosfor).
Rizikové skupiny (lidé s cukrovkou, vysokým krevním tlakem a zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi) si při jejich konzumaci samozřejmě musí dávat pozor na cholesterol.
Problematika a situace s cholesterolem je však složitá. Není důvod pro jeho absolutní vyloučení z jídelníčku.
V případě, že musíte omezit příjem tuků, jednoduše snižte množství vaječných žloutků.
Vejce – nutriční hodnoty na 100 gramů / B – bílkoviny / C – cukry / T – tuky / E – energie (tabulka)
Vejce | B | C | T | E | |
Slepičí | Syrové | 12,4 | 0,9 | 10,9 | 150 |
Natvrdo | 12,6 | 1,1 | 10,6 | 149 | |
Naměkko | 12,5 | 1,2 | 10,4 | 147 | |
Bílek | 10,6 | 0,1 | 1 | 47 | |
Žloutek | 15 | 12,8 | 30,4 | 520 | |
Sušený vaječný bílek | 81 | 6,1 | 1,4 | 366 | |
Sušený vaječný žloutek | 33 | 2,9 | 57,6 | 654 | |
Skořápky | 3,3 | 0,03 | 0,03 | 14 | |
Krůtí | 13,5 | 1,1 | 11,9 | 165 | |
Křepelčí | 13,5 | 0,8 | 12 | 164 | |
Kachní | 13,5 | 1,3 | 13,4 | 178 | |
Husí | 13,9 | 1,3 | 13,4 | 180 | |
B – bílkoviny, C – cukry, T – tuky/gramy, E – energie / kcal |
Poznámka: Údaje jsou přibližné/průměrné. Mohou se lišit v závislosti na výrobci a zdroji.
Mléčné výrobky
V lidské stravě hrají nezastupitelnou roli. Obsahují mléčné bílkoviny, tuky, cukry, vápník, hořčík, fosfor, zinek, selen, vitaminy (A, B, D, E, K) a další. V kojeneckém věku jsou důležité také pro růst, vývoj kostí a zubů.
Laktóza neboli mléčný cukr je jednou ze složek mléka (disacharid/D-glukóza + D-galaktóza). V těle se zpracovává pomocí enzymu laktázy.
Laktáza se vyznačuje nejvyšší aktivitou v kojeneckém věku, kdy je potřebná pro trávení mateřského mléka.
Postupem času a v dospělosti aktivita laktázy klesá. Při tom člověk může ztratit schopnost trávit mléčný cukr.
V důsledku toho se potíže označují jako intolerance laktózy.
Často a nepřesně se intolerance laktózy označuje jako alergie na mléko.
Zajímavé je, že v Evropě a Severní Americe s ní nemá problém přibližně 90 % populace. Naopak v Africe a Asii postihuje téměř 95 %.
Mléčné výrobky – nutriční hodnoty na 100 ml/g/ml / B – bílkoviny / C – cukry / T – tuky / E – energie (tabulka)
Mléčné výrobky | B | C | T | E | |
Mléko | Plnotučné | 3,10 | 4,75 | 3,40 | 61,70 |
Polotučné | 3,10 | 4,70 | 1,50 | 45,24 | |
Nízkotučné | 3,20 | 4,6 | 0,5 | 35,71 | |
Acidofilní | 3,40 | 4,30 | 3,55 | 59 | |
Kozí | 4 | 5 | 4 | 74 | |
Ovčí | 6 | 5 | 7 | 104 | |
Acidofilní mléko nápoje | Bílé | 3,20 | 4,70 | 3,60 | 64 |
Plnotučné | 3,20 | 4,70 | 3,60 | 65 | |
Nízkotučné | 3,10 | 4,70 | 1 | 40 | |
Ochucené | 2,8 | 12 | 3 | 67 | |
Nízkotučné | 2,8 | 13 | 0,9 | 66 | |
Kefír | 3,30 | 1,70 | 3,60 | 51,90 | |
Brynza | Polotučná | 20,00 | 19,00 | 8,70 | 233 |
Plnotučná | 19,80 | 1,70 | 17,60 | 245,24 | |
Cottage sýr | 13 | 3 | 4 | 99,52 | |
Jogurt | Bílý | 5,70 | 9,70 | 4,50 | 100,71 |
Bílý 3,5 % tuku | 5,48 | 8,07 | 3,64 | 95 | |
Nízkotučný | 5,70 | 5,00 | 0,10 | 44 | |
Ovocný | 4,80 | 18,7 | 3,80 | 122,62 | |
Smetana | Kysaná 12 % tuku | 3,20 | 4,20 | 12 | 134,52 |
Kysaná 16 % tuku | 3 | 4 | 16 | 172 | |
Šlehačka 33 % | 2 | 3 | 33 | 312 | |
Na vaření 10 % | 3 | 4 | 10 | 116 | |
Na vaření 12 % | 3 | 4 | 12 | 135 | |
Do kávy | 3 | 4 | 10 | 120 | |
Skyr | Bílý | 12 | 3 | 0,1 | 61,9 |
Jogurt | 9 | 8 | 0,2 | 74,33 | |
Sýr | Mozzarella | 15 | 1,10 | 20 | 240 |
Mozzarella nízkotučná | 19 | 1 | 8,5 | 157 | |
Eidam | 27 | 0,5 | 17 | 263 | |
Gouda | 12 | 6 | 21 | 260 | |
Ementál | 25 | 0 | 29 | 362 | |
Feta | 14 | 4 | 21 | 265 | |
Čedar | 25 | 1 | 35 | 412,28 | |
Parmezán | 35 | 3 | 26 | 389 | |
Niva | 19,20 | 0,80 | 25,70 | 309,05 | |
Hermelín | 18 | 2 | 28 | 329 | |
Camembert | 17 | 0,2 | 32 | 352 | |
Brie | 17 | 0,5 | 32 | 352 | |
Roquefort | 18 | 0,8 | 31 | 347 | |
Romadur | 18,10 | 2,40 | 17,20 | 237,14 | |
Ovčí | 17 | 3 | 22 | 302 | |
Uzený ovčí | 22 | 2 | 27 | 335 | |
Ovčí nitě | 21 | 1 | 24 | 302 | |
Kozí | 21 | 1 | 19 | 260 | |
Tvaroh | Plnotučný | 9 | 4 | 10 | 142 |
Polotučný | 7 | 4 | 4 | 79 | |
Nízkotučný | 12 | 4 | 0,3 | 69 | |
Máslo | 0,70 | 0,52 | 82,58 | 734 | |
Syrovátka | 0,9 | 5 | 0,4 | 26 | |
Měkký sýr | 9 | 5 | 17 | 207 | |
Měkký sýr light | 14 | 5 | 10 | 164 | |
Pomazánka | Smetanová | 4 | 6 | 31 | 315 |
B – bílkoviny, C – cukry, T – tuky/ gramy, E – energie / kcal |
Poznámka: Údaje jsou přibližné/průměrné. Mohou se lišit v závislosti na výrobci a zdroji.
Chléb a obiloviny
Ano, i pečivo má v jídelníčku člověka své místo. A vždy mělo své místo. Proč by mělo být nezdravé? Co může být nezdravé, je míra jeho konzumace.
Šeptá se, nebo se o tom dokonce mluví nahlas...
Bílé pečivo je prý ze zdravotního hlediska nejhorší.
Ale ani to není úplně pravda.
Děti do 3 let by měly jíst pouze bílé pečivo. Celozrnné výrobky by neměly dostávat vůbec.
Bílé a celozrnné pečivo se liší stupněm mletí.
Z energetického hlediska dodává bílé pečivo tělu v krátkém čase vysoké množství energie. To se může hodit v dětství nebo při fyzické práci a námaze.
U celozrnného chleba je přísun energie pomalejší a pozvolnější.
Jednoduše řečeno, s bílým chlebem má lidské tělo méně práce a může jeho energii využít hned.
Samozřejmě jako u každé potraviny je důležité množství a frekvence dávkování. Rozhodně je z hlediska dlouhodobé konzumace vhodnější celozrnné pečivo. Ale ani výrobky z bílé mouky jednou za čas neuškodí.
Stejně jako v případě mléka existují lidé, kteří některou ze složek pečiva nesnášejí. Jedná se o lepek.
Lepek = gluten.
Porucha tolerance lepku se označuje jako celiakie.
Lidé s tímto onemocněním se musí konzumaci lepku vyhýbat. Jednoduše musí mít bezlepkovou dietu. Po konzumaci lepku se u nich objevují různé zažívací a mimostřevní potíže a dlouhodobě jim hrozí různé komplikace.
Chléb – nutriční hodnoty na 100 gramů / B – bílkoviny / C – cukry / T – tuky / E – energie (tabulka)
Pečivo | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Kalorie | |
Chléb | Bílý | 8,5 | 48 | 1,5 | 233 |
Černý | 5 | 37 | 1 | 200 | |
Celozrnný | 8,2 | 49 | 2 | 220 | |
Žitný | 7,5 | 50 | 1,5 | 201 | |
Bramborový | 8 | 51 | 1 | 233 | |
Toastový | 9 | 47 | 3 | 251 | |
Rohlík | Bílý | 10 | 60 | 3 | 286 |
Grahamový | 10 | 59 | 3 | 290 | |
Sójový | 7 | 58 | 3 | 290 | |
Houska | Bílá | 10 | 60 | 3 | 290 |
Tmavá | 9 | 62 | 4 | 307 | |
Kaiserka | Bílá | 8 | 55 | 5 | 287 |
Celozrnná | 11 | 48 | 4 | 288 | |
Bageta | 8 | 59 | 2,2 | 290 | |
Toastový chléb světlý | 8,8 | 47 | 2,7 | 251 | |
Toastový celozrnný chléb | 8,1 | 43 | 4,4 | 256 | |
Veka | 8,7 | 57,3 | 1 | 278 | |
Strouhanka | 10 | 79 | 3,5 | 380 | |
Suchar – dietní | 11 | 69 | 3,9 | 365 | |
Dalamánek | 7,5 | 51,9 | 1,1 | 259 | |
Arabský chléb | 11 | 54 | 0,9 | 272 | |
Knackebrot | 12 | 66 | 2,2 | 282 | |
Vánočka | 8 | 61 | 9 | 360 | |
Bábovka | 4 | 45 | 24 | 400 | |
Croissant | 4 | 40 | 28 | 430 | |
Kynutý koláč | 5 | 55 | 16 | 390 | |
B – bílkoviny, C – cukry, T – tuky / gramy, E – energie / kcal |
Poznámka: Údaje jsou přibližné/průměrné. Mohou se lišit v závislosti na výrobci a zdroji.
Obiloviny
Vedle pečiva se pozastavíme také u obilovin. Patří sem ječmen, oves, pohanka, proso a nepšeničné obiloviny, jako je kukuřice nebo rýže.
Jsou bohatým zdrojem cukrů, přesněji škrobů, kterých mohou obsahovat až 60–70 %. Obsahují také sacharózu, maltózu a glukózu.
Dále obsahují například vitaminy skupiny B nebo E a minerální látky, jako je hořčík, draslík, vápník, fosfor a železo.
Nesmíme zapomenout ani na vlákninu. Nesmíme však zapomínat ani na bílkoviny a tuky.
Spolu s tématem pečiva musíme zmínit glykemický index. Ten určuje, jak rychle se cukr z jídla dostane střevem do krve, a tedy jak zvýší hladinu cukru v krvi po jídle.
Právě celozrnné výrobky mají nižší glykemický index, a tedy pomalejší vstřebávání. Naopak bílé pečivo je rychlým zdrojem energie a má také vysoký glykemický index.
Více o glykemickém indexu a sacharidových jednotkách se dočtete v článku:
Diabetická dieta: Jaké jsou vhodné, nevhodné a zakázané potraviny?
Obiloviny – nutriční hodnoty na 100 gramů / B – bílkoviny / C – cukry / T – tuky / E – energie (tabulka)
Obiloviny | B | C | T | E | |
Lepek | |||||
Pšenice | 12 | 70 | 2 | 344 | |
Krupice – pšeničná | 10,3 | 72,4 | 1,1 | 350 | |
Ječmen | 10 | 71 | 2 | 298 | |
Žito | 10 | 74 | 1,7 | 393 | |
Špalda | 15 | 61 | 4 | 362 | |
Kamut | 10 | 15 | 7 | 327 | |
Tritikale | 15 | 66 | 3 | 348 | |
Bulgur | 12 | 76 | 1 | 342 | |
Kuskus | 13 | 67 | 2 | 350 | |
Bezlepkové | |||||
Pohanka | Neloupaná | 13 | 72 | 3 | 343 |
Loupaná | 13 | 72 | 3 | 343 | |
Pšenice - proso | 11,02 | 73 | 4,22 | 378 | |
Jáhly | 11 | 73 | 3 | 395 | |
Sója | 35 | 10,82 | 18,7 | 381 | |
Amarat | 14 | 65 | 7 | 371 | |
Čirok | 10,6 | 63,62 | 3,46 | 348 | |
Quinoa - merlík čilský | 14 | 64 | 6 | 368 | |
Slzovka obecná | 13 | 68 | 7 | 385 | |
Teff - milička habešská | 12,77 | 73 | 2 | 367 | |
Oves | 13,15 | 61 | 6 | 368 | |
Ovesné otruby | 10 | 58 | 10 | 315 | |
Kukuřice | 3,41 | 24 | 1,5 | 91 | |
Rýže | Hnědá | 8 | 72 | 0,97 | 353 |
Loupaná | 8 | 77 | 1 | 352 | |
Basmati | 7 | 71 | 2 | 378 | |
Jasmínová | 7 | 79 | 0 | 346 | |
B – bílkoviny, C – cukry, T – tuky / gramy, E – energie / kcal |
Poznámka: Údaje jsou přibližné/průměrné. Mohou se lišit v závislosti na výrobci a zdroji.
Těstoviny
Jejich rychlá a snadná příprava jim zajistila významné místo v našem jídelníčku.
Setkáváme se se špagetami, vrtulkami, jednovaječnými, dvojvaječnými nebo bezvaječnými a dalšími.
Kromě těch klasických (z bílé mouky) jsou dnes na trhu k dostání i celozrnné, jejichž glykemický index nedosahuje tak vysokých hodnot. Příkladem jsou těstoviny z hnědé rýže, špaldy, pohanky, quinoy a dalších variant.
Nevýhodou těstovin z bílé mouky je vysoký obsah "rychlých cukrů" = vysoký glykemický index.
Odborníci doporučují například: semolinové, celozrnné, špaldové, pohankové, amarantové.
+ Jako každá potravina by se i těstoviny měly jíst s rozumem a s ohledem na celkový denní energetický příjem.
Těstoviny – nutriční hodnoty na 100 gramů / B – bílkoviny / C – cukry / T – tuky / E – energie (tabulka)
Těstoviny | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Kalorie | |
Pšeničné | Bílé | 12 | 74 | 1,2 | 377 |
Celozrnné | 12,2 | 64 | 2 | 354 | |
Špagety | 12 | 65 | 2 | 349 | |
Penne | 12 | 74 | 1,2 | 377 | |
Farfalle | 12 | 74 | 1,2 | 377 | |
Tortellini | 14 | 47 | 7 | 322 | |
Fusilli | 12 | 74 | 1,2 | 377 | |
Tagliatelle | 12 | 74 | 1,2 | 377 | |
Špaldové | Celozrnné | 12 | 75 | 1,1 | 390 |
Špagety celozrnné | 12 | 75 | 1,1 | 390 | |
Žitné | 18 | 72 | 1,5 | 407 | |
Grahamové | 13,5 | 69,3 | 3,8 | 364 | |
Vaječné | 18 | 68 | 1,8 | 380 | |
Bezvaječné | 9,8 | 72,4 | 1,2 | 350 | |
Vařené | 3,5 | 22,8 | 2,5 | 135 | |
Rýžové | 3 | 82 | 0,4 | 346 | |
Tarhoňa | 12,1 | 76,6 | 1,6 | 379 | |
Kolínka | 12,5 | 71,2 | 2 | 359 | |
Nitky | 15 | 76 | 3,6 | 402 | |
B – bílkoviny, C – cukry, T – tuky / gramy, E – energie / kcal |
Poznámka: Údaje jsou přibližné/průměrné. Mohou se lišit v závislosti na výrobci a zdroji.
Luštěniny
Luštěniny, konkrétně plody luštěnin, jako je hrách, čočka, fazole, cizrna, sója, ale také například burské oříšky.
I ty mají v naší kuchyni již dlouho své místo. Obsahují bílkoviny, cukry (s nízkým glykemickým indexem), tuky, vlákninu, vitaminy (především ze skupiny B), minerální látky, jako je železo, hořčík, draslík, vápník, zinek, selen a fosfor.
Bílkoviny z luštěnin jsou do určité míry považovány za hodnotnou náhradu živočišných bílkovin. Proto by je měli konzumovat zejména vegani.
Nevýhodou je obsah látek, které ztěžují a znepříjemňují trávení nebo způsobují nadýmání. Jedná se o kyselinu fytovou, lektiny, saponiny.
Nepříjemnostem lze částečně předejít vhodnou tepelnou úpravou, namáčením před vařením, délkou vaření nebo mixováním.
Luštěniny – nutriční hodnoty na 100 g / B – bílkoviny / C – cukry / T – tuky / E – energie (tabulka)
Luštěniny | B | C | T | E | |
Čočka | Hnědá | 24 | 44 | 2 | 339 |
- loupaná | 24 | 40 | 2 | 314 | |
Černá | 24 | 44 | 2 | 339 | |
- loupaná | 24 | 40 | 2 | 314 | |
Zelená | 22 | 46 | 2 | 339 | |
- loupaná | 24 | 40 | 2 | 314 | |
Červená | 22 | 54 | 1,4 | 367 | |
- loupaná | 24 | 40 | 2 | 314 | |
Žlutá | 22 | 54 | 1,4 | 367 | |
- loupaná | 24 | 40 | 2 | 314 | |
Fazole | Bílé | 23 | 50 | 0,8 | 349 |
Černé | 22 | 30 | 1,4 | 298 | |
Červené | 18 | 28 | 1,6 | 279 | |
Hrách | Zelený | 20 | 50 | 1,2 | 352 |
- loupaný | 24 | 60 | 1,4 | 388 | |
- naklíčený | 2,4 | 4,2 | 0,2 | 36 | |
Žlutý | 20 | 50 | 1,4 | 330 | |
- loupaný | 24 | 54 | 1,4 | 363 | |
- naklíčený | 2,4 | 4,2 | 0,2 | 36 | |
Čerstvé fazole | 2,2 | 3,3 | 0,5 | 38 | |
Cizrna | 20 | 28 | 6 | 323 | |
Sója | 34 | 12 | 21 | 418 | |
Arašídy | 24 | 16 | 46 | 596 | |
Mungo klíčky | 23,3 | 42,1 | 1,5 | 314 | |
B – bílkoviny, C – cukry, T – tuky / gramy, E – energie / kcal |
Poznámka: Údaje jsou přibližné/průměrné. Mohou se lišit v závislosti na výrobci a zdroji.
Oleje a tuky, máslo, sádlo
Oleje a tuky se používají při přípravě potravin.
Je známo, že se dělí na dobré a špatné tuky. Příkladem těch špatných jsou trans- a nasycené tuky. Mezi ty dobré patří nenasycené a omega-3 mastné kyseliny.
Navíc existuje cholesterol (HDL a LDL), který je pro náš život nezbytný.
Tuky nejsou špatné.
Tuky hrají v lidském těle nezastupitelnou roli, a to nejen z energetického hlediska, ale také z hlediska struktury.
10 kladů dobrých tuků... Jsou:
- stavební kameny buněk a buněčných membrán
- důležité pro ochranu orgánů před mechanickým poškozením
- důležité pro tvorbu hormonů a vstřebávání vitaminů A, D, E, K
- zdrojem esenciálních mastných kyselin
- největší zásobárnou energie v těle
- důležitý pro termoregulaci těla = zabraňují ztrátám tepla
- důležité pro vývoj a funkci mozku, CNS, sítnice, imunitního systému
- důležité pro vývoj a funkci mozku, CNS a při přenosu nervových vzruchů
- regulace srdečního rytmu a snížení kardiovaskulárního rizika
- důležité pro prevenci nemocí
- 1 gram tuku = 9,1 kcal
- 1 gram bílkovin = 4,2 kcal
- 1 gram cukru = 4,2 kcal
Vhodnými zdroji tuku jsou např.:
- ořechy a semena + rostlinné oleje, například řepkový, slunečnicový, olivový, sezamový, lněný, sójový, kukuřičný, arašídový
- zelená listová zelenina
- mořské řasy
- avokádo
- živočišné tuky (mořské ryby a korýši, vaječný žloutek, plnotučné mléko a jogurt)
Nevhodné jsou umělé a průmyslově zpracované oleje, tuky, margaríny, smažené pokrmy a pokrmy z rychlého občerstvení.
Oleje a tuky – nutriční hodnoty na 100 ml/g / B – bílkoviny / C – cukry / T – tuky / E – energie (tabulka)
Olej/máslo/tuk | B | C | T | E |
Oleje | ||||
Olivový | 0 | 0,2 | 95 | 856 |
Řepkový | 0 | 0 | 100 | 900 |
Slunečnicový | 0 | 0 | 99 | 891 |
Lněný | 1 | 0 | 95 | 860 |
Sezamový | 0 | 0 | 99 | 891 |
Dýňový | 0 | 0 | 99 | 891 |
Sójový | 1 | 0 | 99 | 896 |
Kukuřičný | 0 | 0 | 99 | 891 |
Z vlašských ořechů | 0 | 0 | 99 | 891 |
Z lískových ořechů | 0 | 0 | 95 | 855 |
Arašídový | 0 | 0 | 99,9 | 900 |
Mandlový | 0 | 0 | 95 | 855 |
Kokosový | 0 | 0 | 99 | 891 |
Palmový | 0 | 0 | 99,9 | 900 |
Z palmových jader | 0 | 0 | 99,9 | 900 |
Konopný | 0 | 0 | 95 | 855 |
Rakytníkový | 0 | 0 | 100 | 900 |
Z kustovnice čínské | 0 | 0 | 95 | 855 |
Rýžový | 0 | 0 | 99,8 | 899 |
Arganový | 0 | 0 | 100 | 900 |
Avokádový | 0 | 0 | 99 | 891 |
Olej z lososa | 0 | 0 | 96 | 864 |
Máslo, tuk, sádlo | ||||
Máslo kravské | 0,7 | 0,8 | 82 | 745 |
Máslo kravské bez laktózy | 0,7 | 0 | 82 | 741 |
Ghí přepuštěné máslo | 0,1 | 0,1 | 98 | 883 |
Mléčný tuk | 0,1 | 0,1 | 99,6 | 898 |
Máslo kozí | 0 | 1 | 82 | 743 |
Margarín | 0 | 0 | 60 | 540 |
Margarín odtučněný | 0,5 | 0,5 | 30 | 275 |
Hydrogenovaný rostlinný tuk | 0 | 0 | 99 | 891 |
Kokosové máslo | 7 | 17 | 65 | 686 |
Kakaové máslo | 0 | 3 | 90 | 823 |
Sádlo vepřové | 2 | 0 | 99 | 900 |
Sádlo husí | 1 | 0 | 84 | 761 |
Kachní tuk | 0 | 0 | 100 | 899 |
Hovězí lůj | 0 | 0 | 90 | 810 |
B – Bílkoviny, C – Cukry, T – Tuky / v gramech, E – Energie / kcal |
Poznámka: Údaje jsou přibližné/průměrné. Mohou se lišit v závislosti na výrobci a zdroji.
Ořechy a semena
Vyznačují se vysokou kvalitou bílkovin a dobrých tuků. Jsou také zdrojem vlákniny, vitaminů (A, B, C, E, K) a minerálních látek (hořčík, draslík, vápník, zinek, síra, železo, fosfor, mangan).
Jsou důležité pro nervový systém, pokožku, vlasy, imunitu a duševní pohodu.
Ořechy a semena – nutriční hodnoty na 100 gramů / B – Bílkoviny / C – Cukry / T – Tuky / E – Energie (tabulka)
Ořechy/semena | B | C | T | E |
Ořechy | ||||
Vlašské | 15,8 | 13,7 | 63,4 | 671 |
Lískové | 14,7 | 7,07 | 62,4 | 623 |
Kešu | 18,2 | 23,9 | 45,6 | 550 |
Makadamové | 7,7 | 5,2 | 76 | 714 |
Mandle | 28,1 | 4,3 | 47,9 | 593 |
Pistácie | 20,3 | 17,87 | 49,5 | 605 |
Para | 14,4 | 67,3 | 4,65 | 651 |
Piniové | 24 | 9,7 | 50,7 | 594 |
Pekanové | 9,1 | 13,7 | 72 | 686 |
Arašídy | 24,5 | 15,8 | 48,9 | 557 |
Semena | ||||
Dyňová | 24,5 | 17,5 | 45,9 | 569 |
Slunečnicová | 24 | 4 | 56 | 612 |
Lněná | 22,4 | 4,4 | 37,1 | 525 |
Sezamová | 22 | 4 | 58,5 | 640 |
Chia | 21 | 20 | 31 | 480 |
B – Bílkoviny, C – Cukry, T – Tuky / v gramech, E – Energie / kcal |
Poznámka: Údaje jsou přibližné/průměrné. Mohou se lišit v závislosti na výrobci a zdroji.
Ovoce
Vhodnější a zdravější verze sladkého. Ovoce a semínka obsahují přírodní a organické cukry, ale také bílkoviny nebo tuky. Samozřejmě také vitamíny a minerály. Zmínit je třeba také vlákninu.
Ovoce dodává tělu potřebné živiny a látky, které si tělo nedokáže samo vyrobit.
Racionální a pestrá strava musí zahrnovat ovoce do každodenního jídelníčku.
Lze ho konzumovat na mnoho známých způsobů, nejlépe čerstvé, ale také ve šťávách, smoothies. V zimě se skladuje zmrazením, sušením nebo vařením.
Ovoce – nutriční hodnoty na 100 gramů / B – Bílkoviny / C – Cukry / T – Tuky / E – Energie (tabulka)
Ovoce | B | C | T | E |
Jablko | 0,3 | 11,4 | 0,2 | 53 |
Hruška | 0,4 | 12,4 | 0,1 | 58,3 |
Meruňka | 1 | 13 | 0,3 | 57 |
Broskev | 0,6 | 12 | 0,2 | 50 |
Nektarinka | 1,2 | 9 | 0,1 | 36 |
Třešně | 1,0 | 14 | 0,5 | 69 |
Višně | 1 | 9,8 | 0,62 | 53 |
Švestky | 0,8 | 15 | 0,3 | 68 |
Jahody | 1 | 9 | 0,6 | 43 |
Maliny | 1,2 | 6,4 | 0,58 | 48 |
Angrešt | 0,82 | 6,7 | 0,2 | 36 |
Borůvky | 0,8 | 15 | 0,8 | 68 |
Červený rybíz | 1,1 | 7,4 | 0,25 | 45 |
Černý rybíz | 1,2 | 10,4 | 0,27 | 61 |
Hroznové víno | 0,68 | 14,8 | 0,35 | 68 |
Citrón | 0,6 | 10 | 0,5 | 45 |
Banán | 1,1 | 20,2 | 0,3 | 93 |
Ananas | 0,35 | 10 | 0,2 | 44 |
Mandarinka | 0,72 | 7,7 | 0,3 | 39 |
Pomeranč | 0,92 | 7,9 | 0,22 | 43 |
Avokádo | 2 | 1,8 | 14,67 | 160 |
Datle | 1,1 | 35,7 | 0,3 | 160 |
Fíky | 1,4 | 14,7 | 0,41 | 75 |
Grapefruit | 0,57 | 8 | 0,21 | 38 |
Kiwi | 1,1 | 9 | 0,5 | 50 |
Mango | 1 | 10 | 0,3 | 71 |
B – Bílkoviny, C – Cukry, T – Tuky / v gramech, E – Energie / kcal |
Poznámka: Údaje jsou přibližné/průměrné. Mohou se lišit v závislosti na výrobci a zdroji.
Sušené ovoce
Ovoce je zdravé v každém případě. Po usušení ho můžeme skladovat delší dobu. Mějte však na paměti, že sušená verze obsahuje více cukru než čerstvá.
Zvýšenému obsahu cukru bychom měli přizpůsobit i množství konzumované pochoutky a celkový energetický příjem za den. Samozřejmě nesmíme zapomínat na skutečnost, že i v tomto stavu obsahuje prospěšné vitaminy a minerální látky.
Jak je na tom ovoce po usušení z hlediska kalorií?
Přiznejme si, že to máme rádi a můžeme to přehnat...
A v té hříšné chvíli si neuvědomujeme, kolik energie do těla vkládáme.
Sušené ovoce – nutriční hodnoty na 100 gramů / B – Bílkoviny / C – Cukry / T – Tuky / E – Energie (tabulka)
Sušené ovoce | B | C | T | E |
Hrozinky | 3 | 70 | 0,5 | 220 |
Švestky | 3,1 | 75 | 0,6 | 248 |
Jablka | 1,5 | 60 | 1,5 | 245 |
Meruňky | 4,2 | 53 | 0,8 | 250 |
Jahody | 7,6 | 50,9 | 3,7 | 286 |
Maliny | 8,1 | 30,1 | 1,9 | 214 |
Brusinky | 1 | 60 | 0,7 | 251 |
Fíky | 4 | 68 | 1 | 297 |
Banány | 5 | 70 | 1 | 320 |
Datle | 2 | 64 | 1 | 267 |
Ananas | 2 | 89 | 0 | 360 |
Goji | 13,9 | 64,1 | 1,5 | 258 |
B – Bílkoviny, C – Cukry, T – Tuky / v gramech, E – Energie / kcal |
Poznámka: Údaje jsou přibližné/průměrné. Mohou se lišit v závislosti na výrobci a zdroji.
Zelenina
Stejně jako ovoce má v lidském jídelníčku nezastupitelné místo. Je zdrojem potřebných vitaminů a minerálních látek. Kromě toho obsahuje základní živiny, tj. bílkoviny, tuky, cukry a vlákninu.
Měla by tvořit většinu přijímané stravy.
Zelenina – nutriční hodnoty na 100 gramů / B – Bílkoviny / C – Cukry / T – Tuky / E – Energie (tabulka)
Zelenina | B | C | T | E |
Cibule | 1,7 | 9,6 | 0,3 | 48 |
Pórek | 2,5 | 8,6 | 0,3 | 4 |
Česnek | 6 | 25 | 0,27 | 127 |
Hrách | 6,5 | 13,3 | 0,5 | 77 |
Fazole | 2,3 | 7,1 | 0,3 | 38 |
Čočka | 26,9 | 59,2 | 1,2 | 344 |
Sója | 43,8 | 16,3 | 23 | 445 |
Zelí | 1,5 | 4,5 | 0,2 | 29 |
Čínské zelí | 1.1 | 1 | 0,3 | 12 |
Kapusta | 3,1 | 6,7 | 0,5 | 43 |
Růžičková kapusta | 5,2 | 7,6 | 0,6 | 50 |
Květák | 2 | 4 | 0,28 | 30 |
Kukuřice | 4 | 24 | 2 | 91 |
Brambory | 1,7 | 16,6 | 0,2 | 72 |
Řepa červená | 1,8 | 10,6 | 0,1 | 48 |
Mrkev | 1 | 7 | 0,22 | 35 |
Petržel | 2,9 | 12,2 | 0,6 | 62 |
Petrželová nať | 3,7 | 9 | 1 | 57 |
Kedlubna | 4,4 | 2,9 | 0,9 | 33 |
Ředkvička | 1,5 | 5 | 0,1 | 22 |
Celer | 1,7 | 9,9 | 0,3 | 5 |
Paprika červená | 1,2 | 5,2 | 0,5 | 29 |
Paprika zelená | 0,8 | 2,6 | 0,3 | 17 |
Rajčata | 1,1 | 4,6 | 0,3 | 24 |
Špenát | 3,4 | 4,1 | 0,6 | 33 |
Mangold | 2,1 | 2,8 | 0,3 | 14 |
Brokolice | 4,4 | 2,9 | 0,9 | 33 |
Salátová okurka | 0,7 | 2,6 | 0,2 | 17 |
Olivy | 0,8 | 4 | 15 | 163 |
Meloun červený | 0,6 | 5 | 0,2 | 26 |
Meloun žlutý | 0,5 | 6,5 | 0,1 | 29 |
Patison | 2,3 | 0,3 | 10,2 | 50 |
Cuketa | 1,6 | 2,1 | 0,4 | 19 |
Baklažán | 1,3 | 8,2 | 0,3 | 38 |
Chřest | 2,2 | 3,5 | 0,2 | 22 |
Žampiony | 3,3 | 4,8 | 0,6 | 17 |
B – Bílkoviny, C – Cukry, T – Tuky / v gramech, E – Energie / kcal |
Poznámka: Údaje jsou přibližné/průměrné. Mohou se lišit v závislosti na výrobci a zdroji.
Houby, kvasinky
Houby jsou důležitou součástí přírody. Hrají roli rozkladače organických látek a vytvářejí tak humus. Regulují populaci hmyzu, jsou potravou pro zvířata i člověka.
Některé z jejich řad zasahují do života nejen člověka v podobě onemocnění a jsou také zodpovědné za kažení a znehodnocování potravin, dřeva nebo textilií.
Sbírají se samozřejmě každoročně během houbařské sezóny. Je však nutné umět rozpoznat jedlé houby.
Jejich znalost a rozlišení jedlých a nejedlých jedovatých hub je základem prevence otravy.
Přečtěte si také:
Co je to otrava houbami a jak se projevuje? Opatření a postup první pomoci
Obsahují bílkoviny, vlákninu, minerály a stopové prvky, vitamíny a dokonce i antioxidanty. Mají nízký obsah tuků a cukrů.
Pro své příznivé účinky se některé z nich používají i ve farmacii. V lékárně můžeme zakoupit různé produkty jako doplňky stravy.
Lidé je používají již od starověku.
Ve formě kvasnic se používají při výrobě alkoholu, piva a vína. Plísňové sýry jsou chutné a bez kvasnic bychom neměli kynuté koláče.
Houby – nutriční hodnoty na 100 gramů / B – Bílkoviny / C – Cukry / T – Tuky / E – Energie (tabulka)
Huby | B | C | T | E |
Hřib dubový | 5 | 2 | 0,5 | 38 |
Žampiony | 2,8 | 3 | 0,2 | 35 |
Hlíva ústřičná | 2,6 | 4,4 | 0,2 | 42 |
Kombucha | 0,1 | 8 | 0 | 33 |
Jidášovo ucho | 3 | 4 | 0 | 36 |
Shiitake | 8,3 | 26,7 | 1,3 | 218 |
Lanýž | 2,6 | 4,4 | 0,4 | 43 |
Bedla vysoká | 3 | 3 | 0,2 | 26 |
Klouzek obecný | 1,8 | 3,7 | 0,4 | 36 |
Hřib žlutomasý | 6 | 1,1 | 0,6 | 37 |
Liška obecná | 2,1 | 2,7 | 0,5 | 24 |
Kozák březový | 3,4 | 3,3 | 0,8 | 34 |
Hřib hnědý | 2 | 0,4 | 0,2 | 11 |
B – Bílkoviny, C – Cukry, T – Tuky / v gramech, E – Energie / kcal |
Poznámka: Údaje jsou přibližné/průměrné. Mohou se lišit v závislosti na výrobci a zdroji.
Sladkosti
O tomto druhu složky stravy není třeba zbytečně psát. Její význam je čistě potěšující. I když moderní doba přináší i moderní druhy pochoutek.
V rozumném/omezeném množství však nikomu neškodí. Při některých onemocněních (např. cukrovce) však mohou být zakázány. Důvodem je cukr.
Další informace naleznete v našem článku:
Cukr: Nejsladší nepřítel? Jak se rozděluje? Jaké nemoci způsobuje?
Sladkosti – nutriční hodnoty na 100 gramů / B – Bílkoviny / C – Cukry / T – Tuky / E – Energie (tabulka)
Sladkosti | B | C | T | E |
Piškoty | 11 | 75 | 4 | 389 |
Kakaové rezy | 8 | 51 | 33 | 537 |
Sušenka polomáčená v čokoládě | 8 | 51 | 33 | 539 |
Sójové rezy | 13 | 48 | 17 | 420 |
Mléčná čokoláda | 6 | 59 | 29 | 529 |
Hořká čokoláda 52 % kakaa | 7 | 51 | 32 | 530 |
Hořká čokoláda 65 % kakaa | 9 | 39 | 35 | 533 |
Hořká čokoláda 70 % kakaa | 9 | 34 | 41 | 561 |
Hořká čokoláda 85 % kakaa | 12 | 19 | 46 | 576 |
Hořká čokoláda 90 % kakaa | 10 | 14 | 55 | 593 |
Lentilky | 4 | 75 | 18 | 479 |
Nutella | 6 | 58 | 19 | 538 |
Domácí tiramisu | 3 | 18 | 26 | 319 |
Větrník | 5 | 40 | 20 | 358 |
Cheesecake tvarohový | 17 | 17 | 3 | 164 |
Sušenka cookies | 5 | 67 | 22 | 486 |
Krémový piškotový zákusek | 3 | 64 | 11 | 371 |
Želé bonbóny | 7 | 79 | 0 | 350 |
Ovocné bonbóny | 3 | 94 | 0 | 394 |
Lízátko | 0,4 | 98 | 0,4 | 395 |
Zmrzlina smetanová | 2 | 14 | 22 | 251 |
Zmrzlina čokoládová | 3 | 22 | 4 | 131 |
Zmrzlina vanilková | 3 | 12 | 8 | 132 |
Zmrzlina ruská | 3 | 21 | 12 | 204 |
B – Bílkoviny, C – Cukry, T – Tuky / v gramech, E – Energie / kcal |
Poznámka: Údaje jsou přibližné/průměrné. Mohou se lišit v závislosti na výrobci a zdroji.
Slané pochutiny
Stejně jako sladkosti mohou svou chutí potěšit chuťové pohárky a chuťové buňky člověka.
Jejich základ nemusí mít negativní konotaci, jako je tomu například u arašídů. Připravují se na různé způsoby. Je však třeba si uvědomit, čím je tento základ obohacen a dochucen. A kolik této doplňkové složky může jedinec během dne přijmout.
Příkladem mohou být běžné slané pochutiny.
Sůl obsahuje sodík. Sodík je jedním z nejrozšířenějších prvků na Zemi. Své místo má v lidském těle i sůl v kuchyni.
Fyziologická potřeba sodíku za jeden den u dospělého člověka se však pohybuje v rozmezí 165-230 mg za den.
A protože je tak rozšířený, najdete ho téměř všude.
Potraviny se dělí na potraviny s nízkým obsahem (pod 140 mg) a potraviny s vysokým obsahem (nad 400 mg).
Doporučuje se konzumovat v průměru 1 500 až 2 300 mg denně, v průměru více než 3 400 mg denně.
Při pohledu na sůl:
Dospělý člověk by měl denně přijmout maximálně 5 g chloridu sodného – kuchyňské soli = 2 g sodíku. V opačném případě se zvyšuje riziko zvýšeného krevního tlaku a a dalších kardiovaskulárních onemocnění.
Za toxickou dávku se považuje 0,5–1 g soli/kg tělesné hmotnosti přijaté gastrointestinálním traktem.
Více informací v článku:
Sodík a jeho účinky na zdraví. Věděli jste, že se nachází také v lécích?
Slané pochutiny – nutriční hodnoty na 100 gramů / B – Bílkoviny / C – Cukry / T – Tuky / E – Energie (tabulka)
Slané | B | C | T | E |
Slané tyčinky | 10 | 76 | 7 | 413 |
Chipsy solené | 0,45 | 50 | 33 | 527 |
Bramborové lupínky | 7,7 | 48,4 | 32,4 | 523 |
Popcorn slaný | 10 | 54 | 18 | 442 |
Nachos | 7 | 64 | 20 | 473 |
Křupky arašídové | 13 | 49 | 32 | 537 |
Sušenky slané | 8 | 60 | 24 | 487 |
Krekry | 8,1 | 54,9 | 26 | 490 |
B – Bílkoviny, C – Cukry, T – Tuky / v gramech, E – Energie / kcal |
Poznámka: Údaje jsou přibližné/průměrné. Mohou se lišit v závislosti na výrobci a zdroji.
Nápoje – nealko
Voda je jejich základem a nejdůležitější součástí života. I když se bez ní krátkodobě obejdeme, denní dávka je pro správné fungování organismu nezbytná.
Kolik je hodně a kolik málo, popisujeme v článku:
Význam pitného režimu: Co je nedostatečný nebo nadměrný příjem tekutin? + výpočet
Nealkoholické nápoje – nutriční hodnoty na 100 gramů / B – Bílkoviny / C – Cukry / T – Tuky / E – Energie (tabulka)
NEALKO | B | C | T | E | |
Voda | Pitná | 0 | 0 | 0 | 0 |
Sycená | 0 | 0 | 0 | 0 | |
se sirupem | 0,01 | 4 | 0,01 | 18 | |
Káva | espresso | 0,2 | 0 | 0,4 | 4 |
turecká | 0,1 | 1 | 0,04 | 6 | |
+ cukr a mléko | 1 | 6 | 2 | 42 | |
Čaj | černý bez cukru | 0 | 0 | 0 | 0 |
černý s citrónem | 0 | 0,1 | 0 | 0,48 | |
Zelený | 0 | 0 | 0 | ||
Bylinkový | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Kakao | 3 | 10 | 2 | 71 | |
Caro | 5,1 | 83 | 0,5 | 371 | |
Džus | Ovocný | 0,2 | 12 | 0 | 52 |
Zeleninový | 0,7 | 12 | 0,2 | 56 | |
Jablkový | 1 | 10 | 0 | 41 | |
Jahodový | 0,2 | 12 | 0 | 50 | |
Borůvkový | 0,2 | 12 | 0 | 52 | |
Pomerančový | 0,7 | 9 | 0 | 42 | |
Grapefruitový | 0,2 | 12 | 0 | 52 | |
Ananasový | 0,2 | 12 | 0 | 52 | |
Kolový nápoj | S cukrem | 0 | 11 | 0 | 45 |
Bez cukru | 0 | 0 | 0 | 0,48 | |
Pomerančová sycená voda | 0 | 8 | 0 | 32 | |
Hroznový sycený nápoj | 0,5 | 6,5 | 0,5 | 27 | |
Ledový čaj | 0,5 | 4,8 | 0,5 | 20 | |
Tonic | 0 | 9 | 0 | 37 | |
Energetický nápoj | 0 | 11 | 0 | 46 | |
Pivo – nealko | 0,3 | 4 | 0 | 18 | |
B – Bílkoviny, C – Cukry, T – Tuky / v gramech, E – Energie / kcal |
Poznámka: Údaje jsou přibližné/průměrné. Mohou se lišit v závislosti na výrobci a zdroji.
Alkohol – alkoholické nápoje
Alkohol je pro potěšení, ale jen v omezených dávkách.
Jeho nadměrné a dlouhodobé požívání ničí nejen zdraví, ale také sociální a ekonomickou strukturu jednotlivce, rodiny a společnosti.
Určitě není třeba psát více, ale četba a osvěta o alkoholismu a jeho negativních dopadech je neustále potřebná.
- Jak alkoholismus ovlivňuje zdraví a psychiku? Přestaňte s ním, léčte se
- Alkoholismus: Jaké jsou prokázané účinky alkoholu na naše tělo?
- Otrava alkoholem, zvracení a další příznaky, jaká je první pomoc?
- Alkohol: Jak ovlivňuje psychiku člověka? Co způsobuje kromě deprese?
- Kalkulačka - výpočet alkoholu v krvi
- Kolik kalorií má alkohol - pozor nejen při hubnutí
Alkoholické nápoje – nutriční hodnoty na 100 gramů / B – Bílkoviny / C – Cukry / T – Tuky / E – Energie (tabulka)
Alkohol | B | C | T | E | |
Pivo | Světlé 10° | 0,2 | 2 | 0 | 42 |
Světlé 11° | 0,32 | 4 | 0 | 42 | |
Světlé 12° | 0,48 | 4 | 0 | 47 | |
Tmavé 10° | 0,3 | 5,5 | 0 | 25 | |
Tmavé 11° | 0,5 | 6 | 0 | 28 | |
Tmavé 12° | 0,5 | 6 | 0 | 28 | |
Radler | 0,3 | 5 | 0 | 39 | |
Víno | Bílé suché | 0,1 | 0,4 | 0 | 63 |
Bílé polosuché | 0,2 | 5 | 0 | 22 | |
Bílé polosladké | 0,1 | 1 | 0 | 73 | |
Bílé sladké | 0,2 | 11 | 0 | 47 | |
Růžové suché | 0 | 0,2 | 0 | 66 | |
Růžové polosuché | 0,2 | 5 | 0 | 22 | |
Růžové polosladké | 0,2 | 9 | 0 | 39 | |
Růžové sladké | 0,2 | 11 | 0 | 47 | |
Červené suché | 0,3 | 0,4 | 0 | 74 | |
Červené polosuché | 0,2 | 5 | 0 | 22 | |
Červené Polosladké | 0,2 | 9 | 0 | 39 | |
Sladké | 0,2 | 11 | 0 | 47 | |
Šumivé - šampaňské | 1 | 19 | 0 | 80 | |
Saké | 0,2 | 3,3 | 0 | 15 | |
Burčák | 0,1 | 6 | 0 | 57 | |
Borovička | 0 | 0 | 0 | 235 | |
Vodka | 0 | 0 | 0 | 230 | |
Gin | 0 | 0 | 0 | 191 | |
Rum | 0 | 15 | 0 | 231 | |
Pálenka – domácí | 0 | 0 | 0 | 229 | |
Becherovka | 0 | 10 | 0 | 270 | |
Fernet | 0 | 7 | 0 | 167 | |
Medovina | 0 | 10 | 0 | 96 | |
Whisky | 0 | 0 | 0 | 219 | |
Aperol | 0 | 18 | 0 | 148 | |
Tatranský čaj | 0 | 20 | 0 | 280 | |
Malibu | 0 | 15 | 0 | 191 | |
Vaječný likér | 3 | 33 | 5 | 189 | |
Amaretto | 0 | 56,7 | 0 | 238 | |
B – Bílkoviny, C – Cukry, T – Tuky / v gramech, E – Energie / kcal |
Poznámka: Údaje jsou přibližné/průměrné. Mohou se lišit v závislosti na výrobci a zdroji.
Koření
Koření života? Proč ho tak milujeme? Pro jeho vůni a výslednou chuť jídla...
Jeho historie je charakteristická obchodem, který byl spojen s budováním a válečným ničením měst, mocí a bohatstvím. Hedvábná stezka byla také cestou pro koření, které se na starý kontinent dováželo z Asie.
Koření – nutriční hodnoty na 100 gramů / B – Bílkoviny / C – Cukry / T – Tuky / E – Energie (tabulka)
Koření | B | C | T | E |
Černý pepř | 6 | 50 | 0 | 295 |
Bílý pepř | 8 | 60 | 0 | 309 |
Zelený pepř | 6 | 50 | 0 | 295 |
Nové koření | 26,7 | 30 | 26,7 | 504 |
Kmín | 5 | 35 | 10 | 308 |
Fenykl | 16 | 53 | 10 | 315 |
Rozmarýn | 10 | 60 | 10 | 423 |
Oregano | 12 | 70 | 10 | 513 |
Tymián | 10 | 65 | 7 | 417 |
Majoránka | 10 | 40 | 6 | 303 |
Hořčičné semínko | 33 | 22 | 33 | 495 |
Čili paprika | 12,5 | 35 | 15 | 394 |
Paprika mletá | 13,3 | 53,3 | 20 | 485 |
Badyán | 4,3 | 51,4 | 10 | 369 |
Kari | 10 | 62 | 10 | 455 |
Koriandr | 12 | 50 | 20 | 460 |
Estragon | 25 | 50 | 7,5 | 401 |
Kurkuma | 7,5 | 50 | 2 | 289 |
Kopr | 2 | 8 | 0 | 25 |
Křen | 3 | 15 | 0 | 63 |
Česnek | 6 | 25 | 0 | 120 |
Wasabi | 3 | 53 | 7 | 284 |
Zázvor | 6,7 | 53,3 | 5,3 | 319 |
Šafrán | 10 | 62 | 9 | 374 |
Petrželová nať | 4 | 9 | 0,44 | 56 |
Bobkový list | 10 | 40 | 20 | 429 |
Levandule | 1,1 | 9 | 0,9 | 46 |
Muškátový oříšek | 2 | 40 | 6 | 270 |
Hřebíček | 5 | 50 | 13,3 | 403 |
Skořice | 3 | 60 | 10 | 394 |
Vanilka | 0,7 | 20 | 0,7 | 120 |
B – Bílkoviny, C – Cukry, T – Tuky / v gramech, E – Energie / kcal |
Poznámka: Údaje jsou přibližné/průměrné. Mohou se lišit v závislosti na výrobci a zdroji.
Sladidla
Používají se také k ochucování nápojů, vaření a pečení.
Klasická výroba cukru z cukrové řepy nebo cukrové třtiny ve formě hnědého nebo bílého rafinovaného cukru je dnes obohacena o sladké výrobky v jiných formách.
Známe přírodní (glukóza, fruktóza) a umělá. Umělá jsou náhradní sladidla, která se používají k nahrazení chuti sladidel s nízkým obsahem cukru.
Známe také sladké sirupy – javorový, kukuřičný, čekankový, agávový a také druhy jako třtinová melasa, kokosový, palmový, datlový a další.
A nesmíme zapomenout na sladidlo, které znají i medvědi - med.
Cukr je chutný, sladkosti také, ale je třeba být při jeho konzumaci opatrný. A to v jakékoli podobě.
Sladidla a cukr – nutriční hodnoty na 100 gramů / B – Bílkoviny / C – Cukry / T – Tuky / E – Energie (tabulka)
Sladidla | B | C | T | E | |
Přírodní | |||||
Cukr | Bílý | 0 | 100 | 0 | 401 |
Třtinový | 0 | 99 | 0 | 402 | |
Kokosový | 2 | 92 | 0 | 401 | |
Palmový | 2 | 86 | 2 | 394 | |
Vanilkový | 0 | 95 | 0 | 398 | |
Med | Včelí | 0,27 | 82 | 0,04 | 333 |
Sirup | Agáve | 0 | 80 | 0 | 335 |
Javorový | 0 | 70 | 0 | 293 | |
Datlový | 1 | 70 | 0,6 | 307 | |
Čekankový | 3 | 36 | 0 | 284 | |
Kukuřičný | 0 | 70 | 0 | 293 | |
Umělá/náhradní sladidla | |||||
Stévie | 20 | 3 | 0 | 72 | |
Sacharin | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Sukralóza | 0 | 98,55 | 0 | 394 | |
Xylitol | 0 | 100 | 0 | 418 | |
Aspartam | 0,2 | 0,4 | 0 | 2 | |
B – Bílkoviny, C – Cukry, T – Tuky / v gramech, E – Energie / kcal |
Poznámka: Údaje jsou přibližné/průměrné. Mohou se lišit v závislosti na výrobci a zdroji.