Podvýživa bývá zpočátku neviditelná, ale představuje závažný zdravotní problém. Může postihnout děti, dospělé i seniory.
Duševní a neurologické poruchy
Mezi duševní zdravotní problémy spojené s podvýživou patří poruchy příjmu potravy, jako je anorexie a bulimie, deprese, úzkostné poruchy, demence a schizofrenie.
Podvýživa může být také způsobena alkoholismem. Závislost na alkoholu může vést k poškození žaludku, jater nebo slinivky břišní a následně k problémům se vstřebáváním některých živin.
Dále se mohou vyskytnout příčiny na neurologickém podkladě, jako např. Parkinsonova choroba, Alzheimerova choroba, různé typy demence, následky mrtvice a další.
Gastrointestinální poruchy
Poruchy trávení a vstřebávání živin mohou vést k malabsorpci a podvýživě. Rizikové jsou např. chronické zánětlivé onemocnění střev, jako je Crohnova choroba a ulcerózní kolitida.
Celiakie (nesnášenlivost lepku) je často spojena se zánětlivým onemocněním střev. Nedodržování bezlepkové diety může mít za následek poškození sliznice střev a následně špatné vstřebávání živin z potravy.
Je třeba zmínit také dlouhodobé průjmy nebo zvracení, které vedou ke ztrátě potřebných živin a dehydrataci. Podobně mohou být příčinou žaludeční vředy, onemocnění jater a jejich selhání.
Sociální problémy
Mezi sociální faktory podvýživy patří především finanční problémy (chudoba) spojené s nedostatkem výživných potravin a také fyzická nebo psychická neschopnost nakupovat a připravovat potraviny.
K sociálně-psychologickým faktorům může patřit také nadměrná deprivace jídla za účelem snížení hmotnosti v důsledku pocitu tlaku a společenských "ideálů".
Další vnitřní onemocnění
Do této skupiny lze zahrnout všechna onemocnění vnitřních systémů, která mohou vést k podvýživě. Příkladem jsou onemocnění a selhání ledvin, onemocnění srdce, metabolická onemocnění (diabetes mellitus), revmatická onemocnění nebo některé infekce.
Samostatnou skupinou je rakovina a její léčba (chemoterapie, radioterapie, operace).
Stáří a změny související s věkem
Stáří je spojeno se změnami způsobenými stárnutím organismu. Příkladem jsou výše uvedené psychické a neurologické poruchy, jako je stařecká demence, Alzheimerova a Parkinsonova choroba nebo zhoršení duševního zdraví.
S tím souvisejí také praktické problémy, jako je zubní protéza, problémy se žvýkáním a polykáním potravy.
Nevhodné stravovací návyky
Strava našich předků v minulosti byla sice jednoduchá, ale dostatečná k zajištění příjmu a vhodného poměru základních živin.
V dnešní době se setkáváme s množstvím nadměrně zpracovaných, nevýživných, a tudíž nezdravých potravin. Různé redukční diety jsou postavené na redukci některých makronutrientů ve stravě.
Jedná se především o typ bílkovinné podvýživy, kdy má organismus nedostatek bílkovin. Tento typ podvýživy není způsoben podváhou.