Spirulina a chlorella: Jaké jsou jejich účinky? Jak je užívat?

Spirulina a chlorella: Jaké jsou jejich účinky? Jak je užívat?
Zdroj fotografie: Getty images

Spirulina a chlorella jsou rostliny, které v současné době zažívají svou "druhou renesanci". Unikátní řasu chlorellu lidé právem považují za "malý zelený zázrak". Nabízí nepřeberné množství tělu prospěšných látek. Sladkovodní sinice spirulina se označuje jako "superpotravina". Poskytuje našemu tělu obrovskou zásobu živin, minerálů a vitaminů.

Vlastnosti

Chlorella přežívá na naší planetě již více než 2,5 miliardy let. Nabízí obrovské množství komplexních živin, minerálů a vitamínů.

Spirulina je zdravý elixír plný živin a vitaminů. Není žádným nováčkem, její blahodárné účinky jsou známy již od dob Aztéků.

Aztékové tuto řasu dokonce používali jako platidlo.

Vlastnosti spiruliny

Spirulina je plovoucí vláknitá sinice s válcovitými buňkami.

Vyskytuje se především v tropických a subtropických jezerech s vysokým pH a koncentrací uhličitanů a hydrogenuhličitanů.

Vyskytuje se především v Africe, Asii a Jižní Americe.

Pěstuje se hlavně v Japonsku, kde se z ní vyrábějí vitaminové tablety.

Obsahuje obrovské množství vitaminů, jako např.:

  • vitaminy B1
  • vitaminy B2
  • vitaminy B3
  • vitaminy B6
  • vitaminy B9
  • vitamin C
  • vitamin B12
  • vitamin A
  • vitamin E
  • vitamin D

Vitamin B12, který je obsažen ve spirulině, má 80 % neúčinné formy tohoto vitamínu a pouze 20 % je účinná část u člověka.

Pro své příznivé účinky se řadí mezi nejúčinnější zelené potraviny.

Její užívání se doporučuje také např. při nadváze (obezitě), zažívacích potížích, nesprávných stravovacích návycích a také při cukrovce.

Spirulina a její složení

Spirulinu lze popsat jako řasu, která roste v přírodním prostředí, jako jsou sladkovodní jezera, přírodní prameny a mořská voda.

Spirulina získala svůj název podle spirálovitých, šroubovitých vláken, která ji tvoří.

Její barva je modrozelená. Pochází z kombinace zeleného chlorofylu a modrého barviva fykocyaninu.

Spirulina obsahuje seskupené živiny, mezi které patří:

  • bílkoviny (nejvyšší koncentrace bílkovin)
  • vitaminy (A, B1, B2, B6, E, K atd.)
  • minerální látky a stopové prvky (železo, vápník, fosfor, hořčík)
  • aminokyseliny
  • nukleové kyseliny (chlorofyl, soli, fytonutrienty a enzymy)
  • vláknina
  • polysacharidy
  • antioxidanty

Výživové hodnoty spiruliny

Energetická hodnota 1213 KJ
Bílkoviny 57 g
Sacharidy 24 g
Tuky 8 g
Vláknina 4 g

Vlastnosti chlorelly

Chlorella jinak nazývaná Chlorella pyrenoidosa, Chlorella vulgaris je sladkovodní zelená jednobuněčná řasa.

Má vysoký obsah chlorofylu, bílkovin, minerálů a dalších živin.

Používá se v kosmetickém průmyslu nebo v biotechnologiích.

V současné době jsou největšími producenty této řasy asijské země.

Komerční pěstování začalo v 60. letech 20. století v Japonsku.

Chlorella a její složení

Díky svému širokému spektru a vysokému obsahu makroživin a mikroživin se používá především jako doplněk stravy.

Z makronutrientů jsou nejhojněji zastoupeny bílkoviny. Chlorella je také bohatá na vitaminy a minerální látky.

Součástí zeleného barviva obsaženého v chlorelle je hořčík, což z ní činí jeho bohatý zdroj.

Mezi další zastoupené minerální látky patří fosfor, draslík, vápník nebo železo.

Mezi vitaminy patří vitaminy B, B12, které jsou v bioaktivní formě přítomny pouze v potravinách živočišného původu.

Výživové hodnoty chlorelly

Energetická hodnota 1364 KJ
Bílkoviny 55 g
Sacharidy 11 g
Tuky 6 g
Vláknina 0 g

Vnitřní použití

Užívání spiruliny

Spirulinu lze užívat ve formě prášku nebo tablet.

Dávkování je přizpůsobeno množství spiruliny v prášku nebo tabletách.

Při výběru produktu je nutné dbát na to, aby byl 100% přírodní, bez přidaných látek a genetických úprav.

Při jeho užívání je důležité dodržovat dostatečný pitný režim a užívat jej vždy s přibližně hodinovým odstupem od užívání jiných léků.

Spirulina je považována za nejideálnější potravinu pro vegany a vegetariány, protože svým obsahem dokáže plně nahradit živočišné bílkoviny.

Malé množství spiruliny, přibližně 2 až 3 gramy, je pro lidský organismus bohatým zdrojem živin. Její obsah živin odpovídá denní dávce ovoce a zeleniny.

Nejoblíbenější formou použití je přidávání zeleného prášku do různých zdravých nápojů, jako jsou koktejly nebo čerstvé limonády.

Lze jej také přidávat do klasických pokrmů, jako jsou polévky, pomazánky nebo salátové zálivky.

Spirulina a trávení

Její účinky mají pozitivní vliv na různé oblasti našeho těla.

Je výborná pro posílení imunity, dodává tělu energii, je prospěšná pro kardiovaskulární systém, má protirakovinné účinky a je také velmi prospěšná pro trávicí trakt a metabolismus.

Je bohatá na vlákninu, která podporuje trávení a přispívá ke zdravému zažívání.

Má také vynikající antibakteriální a protiplísňové účinky.

Obsah cysteinu je prospěšný při léčbě a prevenci žaludečních vředů.

Jeho účinky jsou prokázány také při jaterních onemocněních, jako je cirhóza a zejména ztučnění jater.

Spirulina a očista organismu

Spirulina zbavuje tělo škodlivých látek a podporuje očistu jater a ledvin. To napomáhá jejich regeneraci. Obsahuje antioxidanty, vitaminy, minerály a fytonutrienty. Ty jsou schopny se okamžitě vstřebat do částí těla, které ztrácejí schopnost bojovat s volnými radikály.

Se spirulinou můžete snadno zhubnout

Je to nejúčinnější pomocník při hubnutí.

Pomáhá udržovat ideální hmotnost a rovnováhu mezi příjmem a výdejem energie.

Obsahuje látky fenylalanin a tyrosin, které ovlivňují hlad a chuť na sladké.

Je také zdrojem aminokyselin a sacharidů, které udržují tělo ve stavu sytosti.

Díky své vysoké nutriční hodnotě a nízkému obsahu kalorií je vhodná zejména pro použití při nízkokalorických dietách.

Při nízkokalorických dietách lidé nejedí dostatečně a strava neobsahuje potřebné množství živin a minerálů, které jsou pro naše tělo nezbytné.

Pravidelný příjem spiruliny během diety podporuje správnou funkci trávicího systému a pravidelné vylučování.

Spirulina jako pomocník při cukrovce

Je také velmi užitečná při léčbě cukrovky 2. typu.

Její působení snižuje hladinu triglyceridů v krvi a zvyšuje množství HDL (dobrého cholesterolu) a pomáhá při odstraňování systémového zánětu způsobeného inzulinovou rezistencí.

Nesmí chybět v jídelníčku vegetariána

Je považována za zelenou superpotravinu.

Dosud nebyla objevena žádná potravina, která by poskytovala tak komplexní zdroj bílkovin, aby pokryla všechny nutriční potřeby lidského těla.

Lze ji proto považovat za vhodnou pro vegetariány.

Aby byli vegetariáni schopni chybějící bílkoviny dodat, sahají často po různých rostlinných zdrojích bílkovin (ořechy, fazole, luštěniny nebo sója).

Spirulina obsahuje 65 až 71 % čistých bílkovin.

To je více, než obsahuje hovězí maso (22 %) nebo luštěniny (26 %).

Vstřebávání těchto bílkovin je mnohem snazší než vstřebávání živočišných bílkovin.

Pro vegetariány je důležitá také díky obsahu aminokyselin, vitaminů a minerálních látek, které se v těle snadno vstřebávají. Zvláště důležitý je pro vegetariány vitamin B12, který je zodpovědný za normální fungování nervového systému a tvorbu krve.

Užívání chlorelly

Lze ji sehnat především ve formě kapslí, prášku nebo různých extraktů.

Většinou je propagována jako doplněk stravy, který je účinný při prevenci nebo léčbě různých onemocnění.

Má nejvyšší obsah chlorofylu mezi potravinami využitelnými v lidské výživě.

Profesor Beijerick poprvé kultivoval chlorellu před více než 100 lety v Nizozemsku.

Název vznikl spojením slov "chlor" (podle zelené barvy) a "ella" (podle malé velikosti).

V jedné buňce je přítomno několik barviv, například chlorofyl-a, chlorofyl-b. Zároveň obsahuje karoten a xantofylové barvivo, které jsou charakteristické pro vyšší rostliny.

Stejně jako u vyšších rostlin probíhá i u chlorelly fotosyntéza.

Jelikož se jedná o přírodní doplněk a zdroj mnoha živin, je pro nás mimořádně prospěšná.

Předpokladem chlorelly bylo, že se stane potravinou tisíciletí.

Vlastnosti chlorelly

Chlorella je obrovským zdrojem různých látek, jako např.:

  • bílkoviny (60–70 %)
  • vláknina (8 %)
  • oligo- a polysacharidy (2 %)
  • chlorofyl
  • karotenoidní barviva
  • tuky (10 %) obsahující esenciální mastné kyseliny
  • vitamíny
  • kyselina listová
  • minerální látky
  • draslík (1 %)
  • železo (0,15 %)

Chlorella jako přírodní zdroj železa

Protože je vynikajícím zdrojem vstřebatelného železa, je považována za nejvhodnější přírodní zdroj železa.

Její užívání je vhodné pro ženy během menstruace, ale také jako podpora léčby související s nedostatkem železa.

Je zdravější a vhodnější než syntetické přípravky, které se často používají k doplnění hladiny železa v těle.

Syntetické formy železa při užívání vyšších dávek často způsobují zažívací potíže. Železo v chlorelle má vysokou vstřebatelnost, která nezpůsobuje zažívací potíže.

Chlorella a očista těla

Je bohatým zdrojem chlorofylu, který dokáže vázat a vylučovat z těla toxiny a těžké kovy.

Jejím užíváním zajišťuje tělu střevní očistu a buněčnou hygienu.

Obnova a regenerace buněk

Vysoký obsah bílkovin (až 70 %) je zdrojem pro regeneraci buněk.

Účinnou složkou, kterou obsahuje, je tzv. chlorellový růstový faktor (CGF). Jedná se o rozložené nukleotidy buněčných jader chlorelly.

Tento "růstový faktor" poskytuje našemu tělu omlazující a posilující účinek.

UV ochrana očí a pokožky

Díky vysokému obsahu karotenoidů (luteinu a zeaxantinu) má velký význam ve výživě sítnice zaměřené na zachování zrakové ostrosti ve stáří.

Příjem těchto látek také zvyšuje ochranu očí a pokožky před škodlivými účinky UV záření.

Posílení růstu vlasů, nehtů a regenerace kůže

Vysoký obsah vitamínů, jako je vitamín A, B-12 a kyselina listová, spolu s bílkovinami a nukleotidy působí stimulačně v případě velmi oslabeného růstu vlasů nebo jejich vypadávání. Pomáhá také při lámavých nehtech.

Jeho užíváním dochází k rychlejší výživě a regeneraci pokožky, která tak získává opět mladistvý a svěží vzhled.

Přehledné shrnutí účinků spiruliny a chlorelly:

Sběr a skladování

Spirulinu nelze pěstovat v umělém prostředí.

Pěstování spiruliny je náročnější než pěstování jiných méně náročných zelených potravin.

Chlorella se také pěstuje v umělých nádržích, kde lze lépe kontrolovat kvalitu vody.

Další společnou vlastností chlorelly a spiruliny je místo jejich pěstování.

Pro svůj růst a rozmnožování potřebují dostatek slunečního svitu.

Sluneční světlo je pro oba mikroorganismy nezbytné k produkci živin, které získávají fotosyntézou přímo ze slunce.

Spirulina a chlorella

Tyto rostliny jsou si v mnoha ohledech podobné. Nejen, že podobně vypadají, ale dokonce i podobně chutnají.

Mnoho lidí proto mezi nimi nevidí žádný rozdíl.

Z vědeckého hlediska je mezi nimi řada důležitých rozdílů, protože obě patří k různým typům mikrořas.

Spirulina je mnohobuněčná mořská rostlina.

Chlorella je jednobuněčná řasa, kterou její silné buněčné stěny řadí blíže k rostlinám než k řasám.

Každá patří do jiné skupiny organismů, přestože obě energii získávají fotosyntézou.

Barva spiruliny je modrozelená. Chlorella je řazena mezi zelené řasy.

Obě rostliny se pěstují v teplých vodách a ke svému růstu potřebují světlo po dobu nejméně 12 hodin denně.

Chlorella vzhledem ke své velikosti vyžaduje pro svůj sběr mnohem složitější vybavení.

Jak poznáme chlorellu a spirulinu?

Řasy a sinice

Chlorella pyroneidosa je sladkovodní a jednobuněčná řasa a pochází z třídy Trebouxioplhycea, Chlorellales, čeledi Chlorellaceae a rodu Chlorella.

Chlorella byla objevena teprve v 90. letech 19. století a podílí se na okysličování naší atmosféry.

Je však stará již několik milionů let. Byla jedním z prvních organismů žijících na Zemi.

Má vysoký obsah živin a stopových prvků. Pomáhá vyživovat organismus, čistí ho a pomáhá při vylučování škodlivých látek z těla.

Proto je tato řasa často zmiňována při hubnutí.

Spirulina platensis není řasa, ale sinice. Taxonomicky je řazena mezi bakterie, do fylogeneze cyanobakterií, Oscillatoriales a rodu Spirulina.

Kvůli svému zbarvení je často označována jako sinice.

Stejně jako chlorella má v sobě i spirulina obsaženo velké množství dobře stravitelných bílkovin (živočišného původu).

Stravitelnost a vliv mikroorganismů

Účinky chlorelly a spiruliny se nám mohou zdát podobné, ale opak je pravdou.

Za první rozdíl lze považovat jejich stravitelnost.

Obal spiruliny je tvořen polysacharidy. To znamená, že ji člověk může bez problémů strávit a nemusí ji nijak upravovat, pouze lisovat.

Naproti tomu chlorella má pevný celulózový obal. To znamená, že se přes něj naše trávicí soustava nedostane. Pokud není obal správně narušen, slouží nám pouze jako vláknina.

Rozmělněním chlorelly se její buněčný obal rozruší a její obsah se zpřístupní.

Při tomto rozpadu se chlorella rychle vysuší.

Chlorella je zásobárnou vitaminu K, kyseliny pantotenové, tryptofanu, fosforu a především CGS (růstového faktoru), který zajišťuje regeneraci našeho těla.

V některých případech může tato látka zastavit rozvoj různých onemocnění.

Příznivě působí při regeneraci organismu, očistě a dezinfekci střev a trávicího traktu.

Naproti tomu spirulina žádný růstový faktor neobsahuje.

Je zásobárnou fykocyaninu (vitaminu B12), který je nezbytný pro lidi trpící chudokrevností.

Má svůj podíl na růstu svalové hmoty a zajišťuje vitalitu člověka.

Nejvíce ji však oceníme při posilování imunitního systému, budování postavy a různých dietních programech.

Nežádoucí účinky

I přes obrovský přínos pro naše zdraví má spirulina a chlorella také své vedlejší účinky.

Nežádoucí účinky spiruliny

Důležitý vliv na kvalitu a účinek spiruliny má především její původ.

Rostlina, která roste ve znečištěné vodě, může mít nežádoucí účinky.

Z hygienického hlediska jsou nejrizikovější přírodní jezera.

Nejčastějšími nežádoucími účinky jsou žaludeční potíže, pálení žáhy, nadýmání nebo průjem.

Někteří lidé mohou pociťovat také bolesti hlavy, únavu nebo zhoršení stavu pokožky.

Tyto negativní účinky se vyskytují především u citlivých osob.

Jedná se především o dočasné příznaky, které se časem upraví a odezní.

Nežádoucí účinky chlorelly

Stejně jako spirulina má i chlorella své vedlejší účinky.

Mezi nejčastější nežádoucí účinky patří:

Příčinou zeleného zbarvení stolice je chlorofyl, který je v ní hojně obsažen.

Tyto nežádoucí účinky se vyskytují zejména na začátku užívání. Postupem času, jak si tělo zvyká, problémy obvykle ustupují.

Chlorella, podobně jako některé byliny (např. třezalka tečkovaná) nebo léky (tetracyklinová antibiotika nebo kortikosteroidy), může způsobovat citlivost kůže na slunce.

Proto je důležité se zejména v létě vyhýbat dlouhodobému pobytu na přímém slunci nebo používat opalovací krém s ochranným faktorem SPF alespoň 15.

Pro dostatečnou ochranu pokožky se však doporučuje faktor 30 nebo vyšší.

Stejně jako u jiných léků nebo doplňků stravy existuje riziko alergické reakce, která může přerůst v anafylaktický šok.

Projevy alergické reakce jsou vyrážka, zčervenání kůže, svědění, otok nebo dýchací potíže.

U chlorelly byly hlášeny alergické reakce, které zahrnují především astma a zánět ledvin.

K této reakci jsou náchylní zejména lidé alergičtí na různé druhy plísní.

fsdílet na Facebooku

Zajímavé zdroje informací

  • Všechno je dobré (Hana Synková ) - obecné informace o spirulině
  • Superfoods (David Wolfe ) - obecné informace o chlorelle
  • Zelené potraviny (Maria Dallen ) - obecné informace o chlorelle
  • drugs.com - vedlejší účinky chlorelly
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.