Zvýšená chuť k jídlu: Co signalizuje a jaké má příčiny?

Zvýšená chuť k jídlu: Co signalizuje a jaké má příčiny?
Zdroj fotografie: Getty images

Chuť na jídlo je naší přirozenou součástí. Zvýšení chuti nastává hlavně po fyzické aktivitě, u dětí z důvodu růstu. Zvýšená chuť k jídlu je normální součástí těhotenství. Vyskytuje se také jako následek různých onemocnění, a to například metabolických či endokrinních.

Zvýšená chuť k jídlu (hyperorexie) může být v některých situacích přirozená. V některých případech samozřejmě doprovází nějaké onemocnění nebo i psychickou poruchu. Častá je při nadměrné úrovni stresu a při vyčerpání.

Zvýšená chuť k jídlu jako přirozený stav

Nastává při předchozím nadměrném vyčerpání organismu. Zejména při fyzickém vysílení nebo po náročném sportovním výkonu. Člověk je přirozeně hladový a potřebuje doplnit vyčerpané zásoby energie v těle.

Také při rekonvalescenci nebo nějaké nemoci, která byla doprovázena nechutí k jídlu či jeho sníženým příjmem. Jedná se o typickou reakci organismu, pro případ potřeby doplnění energie.

Zvýšená chuť k jídlu během těhotenství

Žena má zvýšenou chuť k jídlu během těhotenství
Během těhotenství je to přirozený jev. Zdroj fotografie: Thinkstock photos

Zvýšená chuť k jídlu může být i během těhotenství. To také není projevem nemoci. Budoucí matka potřebuje vyšší přísun energie a živin. A to z důvodu, že zásobuje živinami i plod.

Samozřejmě nastává i z důvodu hormonálních změn následkem oplodnění vajíčka. K hormonálním změnám dochází u ženy i během ovulační a menstruační fáze. I v tomto období je normální, když se vyskytuje vyšší chuť k jídlu, tak jako například před menstruací.

V období těhotenství je důležité, aby byla strava všestranná, pestrá, bohatá na vitamíny a stopové prvky. Obsahovat by měla všechny složky potravy a neměla by být jednotvárná. Správná výživa je důležitá pro budoucí matku i plod. Zákaz platí pro diety, a to hlavně redukční.

Přirozená je také u dětí v období růstu

Také u dětí v období růstu je zvýšená chuť k jídlu přirozená. Někdy se dokonce objeví taková chuť i po absolvování nějakého operačního zákroku v dětství, kdy bude tělo během delšího období vyžadovat zvýšený přísun jídla.

I v tomto období je důležité, aby stravovací návyky zahrnovaly všestrannou a racionální stravu. Je třeba vyhnout se omezení či naopak jednotvárnému přebytku nějaké složky stravy. Stejně důležitý je i pravidelný pohyb a celková rovnováha příjmu a výdeje energie.

Ostatní příčiny zvýšení chuti k jídlu

Problém může být při nadměrném roztažení žaludku. Tehdy se nadměrná chuť k jídlu a pocity hladu dostavují v důsledku nedostatku pocitu sytosti přímo v trávicí soustavě.

Tehdy hrozí riziko nadváhy. Pro nadváhu a obezitu je tento chorobný stav typická právě zvýšená chuť k jídlu. Pokud má dotyčný málo pohybu, dochází k ukládání přebytečné energie (tuků v organismu) a zvýšení tělesné hmotnosti.

Nadváha a obezita u dětí na sebe vážou i další rizika.

Mozek s potiskem jídla
I jako následek poruchy funkce v mozku. Zdroj: Thinkstock photos

Problém může být také hormonální. Například při nedostatku hormonů jako serotonin a leptin. Leptin zvyšuje chuť k jídlu z důvodu, že tento hormon právě tyto chuťové pocity reguluje. Zvyšuje chuť k jídlu podle množství tukového vaziva v organismu.

Jiným příkladem je poškození hypothalamu. Příčinou může být i jiné poškození mozku, které zasahuje i tuto část, a to krvácením, nedokrvením nebo nádorem. Narušením této části dochází k pocitům hladu.

Zvýšení metabolismu nastává v důsledku nadměrné produkce hormonů ve štítné žláze. To je typické pro hypertyreózu. Ta s sebou může přinést celkové zrychlení metabolismu, a tím i větší pocit hladu.

Pocity hladu ve větší míře nastávají i při některých formách cukrovky, například v případě snížení hladiny cukru v krvi dochází i k silnějším pocitům hladu. Tento stav se nazývá hypoglykémie.

Více informací uvádí článek v magazínu.

Muž má chuť k jídlu, na talíři je hamburger
Stres, pracovní zátěž, psychika. Zdroj: Thinkstock photos

Zvýšená chuť k jídlu může mít i psychologické příčiny, například člověk pod dlouhodobým psychickým stresem. Také lidé trpící nedostatkem spánku mohou mít větší pocit hladu a chuť k přísunu jídla. Jedná se o psychickou formu obrany organismu.

Také při některých poruchách výživy může dojít na kratší dobu k záchvatům nadměrného hladu a zvýšené chuti k jídlu, například při bulimii. Lidé s tímto onemocněním sice mají za cíl snížení hmotnosti, ale onemocnění doprovázejí i časté záchvaty nadměrného přejídání.

Stav zvýšené chuti k jídlu nebo přejídání se objevuje i v některých případech depresivní poruchy či při úzkosti. Někdy se zvýšená chuť k jídlu vyskytuje v důsledku abstinenčních příznaků, například při odvykání kouření. Když chce člověk nahradit jednu závislost druhou.

Chuť k jídlu zvýší i některé léky. Mezi ty se řadí antidepresiva, antipsychotika, ale i kortikoidy. Cílené podávání vitamínu B12 se využívá právě ke zvýšení chuti k jídlu.

Příkladem je i Prader-Williho syndrom. Jedná se o vzácné onemocnění, které je podmíněno geneticky vadou 15. chromozomu. Jeho typickým rysem je vysoká, neovladatelná chuť na jídlo, nízký vzrůst, hypogonadismus (snížená hladina testosteronu), mentální retardace. 

Video o přehnané chuti k jídlu

fsdílet na Facebooku
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.