Salmonelóza: Proč vzniká a jak se přenáší? Jaké má příznaky?

Salmonelóza: Proč vzniká a jak se přenáší? Jaké má příznaky?
Zdroj fotografie: Getty images

Salmonelóza postihuje trávicí trakt. Patří k nejčastějším průjmovým onemocněním dětí i dospělých.

Vlastnosti

Salmonelóza je běžné bakteriální onemocnění, které postihuje trávicí trakt. Patří k nejčastějším průjmovým onemocněním dětí i dospělých. Je jednou ze čtyř nejhlavnějších příčin průjmových onemocnění.

Salmonela je pojmenována po Danielu E. Salmonovi, americkém veterinárním lékaři, který první izoloval salmonelu z prasat s prasečí cholerou v roce 1884.

Salmonelózu způsobují všechny netyfové sérotypy rodu Salmonella kromě S. Typhi a Salmonella paratyphi A, B a C. Nejčastěji se jedná o Salmonella enteritidis.

Salmonela = Salmonelová infekce = Salmonelová enteritida.

Rizikové faktory salmonely

Děti, zejména mladší 5 let, jsou častěji než dospělí postižení salmonelou.

Starší dospělí a lidé se slabým imunitním systémem jsou také častěji infikováni.

Mezi další rizikové faktory patří:

  • mezinárodní cestování - salmonela je běžnější na místech se slabší hygienou
  • užívání určitých léků
    • léky proti rakovině nebo steroidy mohou oslabit váš imunitní systém a stáváte se náchylnějšími k infekci
    • antacida snižují množství kyseliny ve vašem žaludku, což usnadňuje přežití salmonely
    • antibiotika mohou ve vašem těle zabíjet "dobré" bakterie a s infekcí se dá obtížněji bojovat
  • zánětlivé onemocnění střev – to může poškodit výstelku vašich střev a usnadnit tak uchycení salmonely

V souvislosti s tématem se vyhledává: 
Salmonelová enteritida, průjmy, bolesti břicha, teplota, syrová vajíčka.

Salmonella 3D model
Salmonella - nejčastěji Salmonella enteritidis - Salmonela = Salmonelová infekce = Salmonelová enteritida. Zdroj: Getty images

Příčiny

Salmonela patří mezi tzv. antropozoonózy (onemocnění přenosná ze zvířat na lidi).

Salmonela obvykle žije ve střevech zvířat a lidí a vylučuje se výkaly. Člověk se nejčastěji nakazí přes kontaminovanou vodu nebo jídlo. Bakterie jsou schopny se množit i při nízkých teplotách (v chladničce) a k jejich destrukci dochází při delším působení teplot nad 70 °C.

Zdrojem nákazy z jídla může být:

  • syrové a nedovařené maso včetně kuřecího, krůtího, kachního, hovězího, telecího a vepřového masa
  • mořské plody
  • nepasterizované mléko a ostatní mléčné výrobky včetně měkkých sýrů, zmrzliny a jogurtu
  • syrová nebo nedovařená vajíčka (míchaná vejce, volské oko, lečo, vajíčka naměkko), majonézové výrobky, zákusky
  • zpracované potraviny, jako jsou kuřecí nugetky a oříšková másla
Salmonela nakreslená na vajíčku, obal s vajíčky
Nevhodně zpracované jídlo a kontaminace při nesprávné manipulaci. Zdroj: Getty images

Salmonelu mohou šířit osoby manipulující s potravinami, když si neumyjí ruce a/nebo povrchy a nástroje, které používají během přípravy jídla.

Salmonela se může šířit i ze zvířat na lidi. Může k tomu dojít tehdy, pokud si člověk po přímém kontaktu s určitými zvířaty, např. drůbeží či plazy, neumyje ruce a následně konzumuje potraviny.

Domácí zvířata mohou také šířit bakterie v domácím prostředí, pokud jedí potraviny kontaminované salmonelou.

Příznaky

Inkubační doba infekce je obvykle 6–72 hodin.

Onemocnění obvykle trvá čtyři až sedm dní a většina pacientů se uzdraví bez léčby.

Většina lidí se salmonelózou má průjem, horečku a břišní křeče.

Žena sedí na toaletě, má průjem a bolest, křeče břicha, pro salmonelu
Nejtypičtější příznaky = průjem, křeče v břiše a zvýšená tělesná teplota až horečka. Zdroj: Getty images

Závažnější případy salmonelózy mohou zahrnovat:

  • vysokou horečku
  • bolesti hlavy
  • slabost
  • vyrážka
  • krev v moči nebo stolici
  • a v některých případech mohou skončit smrtelně, což je ale raritní

Asi u 5 % nemocných se salmonelózou se vyvine bakteriémie (přítomnost bakterií v krvi). Z těchto nemocných s bakteriemií se asi ve 40 % vyskytne tzv. extraintestinální (mimostřevní) lokální infekce (v míše, kostní dřeni, v cévách).

Rizikovou skupinu pro závažný průběh salmonelové infekce představují děti mladší 5 let, starší lidé a lidé s oslabeným imunitním systémem.

Kdy vyhledat lékaře?

Komplikace salmonelózy

Většina lidí s průjmem způsobeným salmonelou se zcela uzdraví, i když se střevní návyky (frekvence a konzistence stolice) některých lidí nemusí několik měsíců vrátit k normálu.

Nemocní se salmonelózou jsou při nedostatečné náhradě tekutin, které ztratí v důsledku průjmu, ohroženi dehydratací.

U některých lidí s infekcí Salmonellou se po ukončení infekce vyvine bolest v kloubech, nazývaná reaktivní artritida. Reaktivní artritida může trvat měsíce nebo roky a je obtížné ji léčit. U některých lidí s reaktivní artritidou se vyvíjí podráždění očí a bolest při močení.

Asi 40 % infekční aortitidy (zánět srdečnice) je způsobena Salmonellou. Je charakterizována vysokou morbiditou a mortalitou (nemocností a úmrtností).

Diagnostika

Jak se salmonela diagnostikuje?

  • odběr anamnézy (konzumace podezřelých jídel)
  • typický klinický obraz
  • odběr stolice s následnou kultivací stolice, při bakteriémii se odebírá i krev

Prevence salmonelózy

WHO (Světová zdravotnická organizace) vydala deset zlatých pravidel pro prevenci salmonelózy:

  1. Nekonzumovat neznámé rizikové potraviny
  2. Dodržovat bezpečný čas přípravy rizikových potravin (vajec) – alespoň 12 minut při teplotě 100 °C, omelety opéct z obou stran, nepoužívat do krémů a zmrzlin tepelně nezpracované bílky a žloutky
  3. Zcela nebo částečně rozmražené potraviny znovu nezmrazovat
  4. Při přípravě majonézových jídel používat pouze kupovanou majonézu, která je před salmonelózou chráněna procesem pasterizace
  5. Jídlo konzumovat bezprostředně po uvaření, jinak uchovávat při teplotě nad 60 °C nebo v chladničce pod 10 °C
  6. Při přípravě jídla dbát na důslednou hygienu rukou, zejména při přípravě kojenecké stravy
  7. Zabránit styku mezi syrovými a uvařenými poživatinami. Podložky na porcování drůbeže nepoužívat ke krájení salámu, zeleniny, ovoce.
  8. Udržovat veškeré kuchyňské zařízení v naprosté čistotě
  9. Chránit potraviny před hmyzem a hlodavci
  10. Používat jen pitnou vodu
Kuřecí maso na tácku u umyvadla
Pozor na důsledné dodržování hygieny při přípravě jídla a jeho zpracování. Zdroj: Getty images

Jaká opatření zavést, pokud máme doma nemocného

Dezinfekce. Chlorovými dezinfekčními prostředky myjeme několikrát denně všechny rizikové plochy v domácnosti – záchodová deska, kliky dveří, baterie

Zvýšená hygiena rukou – nezbytná k zabránění přenosu infekce

Samostatné mýdlo a ručník pro nemocného

Při onemocnění dalšího člena rodiny se přihlásit u lékaře (onemocnění podléhá povinnému hlášení HS)

Při důsledném dodržování opatření v rodině je přenos infekce z člověka na člověka minimální.

Jak se léčí: Salmonelóza

Jak se léčí a jak dlouho léčba trvá? Léky a dieta + pitný režim

Zobrazit více

Vše o bakterii Salmonella

fsdílet na Facebooku

Zajímavé zdroje informací