- emedicine.medscape.com - Salmonella Infection (Salmonellosis), Alena Klochko, MD Infectious Disease Physician, Orlando Health, Florida
- cdc.gov - What are Salmonella?
- webmd.com - Salmonella (Salmonellosis)
- mayoclinic.org - Salmonella infection
- who.int - Salmonella (non-typhoidal)
Salmonelóza: Proč vzniká a jak se přenáší? Jaké má příznaky?
Salmonelóza postihuje trávicí trakt. Patří k nejčastějším průjmovým onemocněním dětí i dospělých.
Hlavní příznaky
- Malátnost
- Bolest břicha
- Horečka
- Zvýšená tělesná teplota
- Křeče v břiše
- Nevolnost
- Průjem
- Nechutenství
- Nízký krevní tlak
- Sucho v ústech
- Stolice s příměsí krve – krev ve stolici
- Zvracení
- Zvětšení jater
Vlastnosti
Salmonelóza je běžné bakteriální onemocnění, které postihuje trávicí trakt. Patří k nejčastějším průjmovým onemocněním dětí i dospělých. Je jednou ze čtyř nejhlavnějších příčin průjmových onemocnění.
Salmonela je pojmenována po Danielu E. Salmonovi, americkém veterinárním lékaři, který první izoloval salmonelu z prasat s prasečí cholerou v roce 1884.
Salmonelózu způsobují všechny netyfové sérotypy rodu Salmonella kromě S. Typhi a Salmonella paratyphi A, B a C. Nejčastěji se jedná o Salmonella enteritidis.
Salmonela = Salmonelová infekce = Salmonelová enteritida.
Rizikové faktory salmonely
Děti, zejména mladší 5 let, jsou častěji než dospělí postižení salmonelou.
Starší dospělí a lidé se slabým imunitním systémem jsou také častěji infikováni.
Mezi další rizikové faktory patří:
- mezinárodní cestování - salmonela je běžnější na místech se slabší hygienou
- užívání určitých léků
- léky proti rakovině nebo steroidy mohou oslabit váš imunitní systém a stáváte se náchylnějšími k infekci
- antacida snižují množství kyseliny ve vašem žaludku, což usnadňuje přežití salmonely
- antibiotika mohou ve vašem těle zabíjet "dobré" bakterie a s infekcí se dá obtížněji bojovat
- zánětlivé onemocnění střev – to může poškodit výstelku vašich střev a usnadnit tak uchycení salmonely
V souvislosti s tématem se vyhledává:
Salmonelová enteritida, průjmy, bolesti břicha, teplota, syrová vajíčka.
Příčiny
Salmonela patří mezi tzv. antropozoonózy (onemocnění přenosná ze zvířat na lidi).
Salmonela obvykle žije ve střevech zvířat a lidí a vylučuje se výkaly. Člověk se nejčastěji nakazí přes kontaminovanou vodu nebo jídlo. Bakterie jsou schopny se množit i při nízkých teplotách (v chladničce) a k jejich destrukci dochází při delším působení teplot nad 70 °C.
Zdrojem nákazy z jídla může být:
- syrové a nedovařené maso včetně kuřecího, krůtího, kachního, hovězího, telecího a vepřového masa
- mořské plody
- nepasterizované mléko a ostatní mléčné výrobky včetně měkkých sýrů, zmrzliny a jogurtu
- syrová nebo nedovařená vajíčka (míchaná vejce, volské oko, lečo, vajíčka naměkko), majonézové výrobky, zákusky
- zpracované potraviny, jako jsou kuřecí nugetky a oříšková másla
Salmonelu mohou šířit osoby manipulující s potravinami, když si neumyjí ruce a/nebo povrchy a nástroje, které používají během přípravy jídla.
Salmonela se může šířit i ze zvířat na lidi. Může k tomu dojít tehdy, pokud si člověk po přímém kontaktu s určitými zvířaty, např. drůbeží či plazy, neumyje ruce a následně konzumuje potraviny.
Domácí zvířata mohou také šířit bakterie v domácím prostředí, pokud jedí potraviny kontaminované salmonelou.
Příznaky
Inkubační doba infekce je obvykle 6–72 hodin.
Onemocnění obvykle trvá čtyři až sedm dní a většina pacientů se uzdraví bez léčby.
Většina lidí se salmonelózou má průjem, horečku a břišní křeče.
Závažnější případy salmonelózy mohou zahrnovat:
- vysokou horečku
- bolesti hlavy
- slabost
- vyrážka
- krev v moči nebo stolici
- a v některých případech mohou skončit smrtelně, což je ale raritní
Asi u 5 % nemocných se salmonelózou se vyvine bakteriémie (přítomnost bakterií v krvi). Z těchto nemocných s bakteriemií se asi ve 40 % vyskytne tzv. extraintestinální (mimostřevní) lokální infekce (v míše, kostní dřeni, v cévách).
Rizikovou skupinu pro závažný průběh salmonelové infekce představují děti mladší 5 let, starší lidé a lidé s oslabeným imunitním systémem.
Kdy vyhledat lékaře?
- pokud ani po týdnu onemocnění nepřestává průjem
- malé děti, starší lidé a lidé s oslabeným imunitním systémem by měli vyhledat lékaře – objeví-li se u nich některý z těchto příznaků déle než několik dní:
- krvavá stolice
- přetrvávající horečka
- dehydratace (to se projeví jako močení v malém množství, sucho v ústech, vpadlé oči)
Komplikace salmonelózy
Většina lidí s průjmem způsobeným salmonelou se zcela uzdraví, i když se střevní návyky (frekvence a konzistence stolice) některých lidí nemusí několik měsíců vrátit k normálu.
Nemocní se salmonelózou jsou při nedostatečné náhradě tekutin, které ztratí v důsledku průjmu, ohroženi dehydratací.
U některých lidí s infekcí Salmonellou se po ukončení infekce vyvine bolest v kloubech, nazývaná reaktivní artritida. Reaktivní artritida může trvat měsíce nebo roky a je obtížné ji léčit. U některých lidí s reaktivní artritidou se vyvíjí podráždění očí a bolest při močení.
Asi 40 % infekční aortitidy (zánět srdečnice) je způsobena Salmonellou. Je charakterizována vysokou morbiditou a mortalitou (nemocností a úmrtností).
Diagnostika
Jak se salmonela diagnostikuje?
- odběr anamnézy (konzumace podezřelých jídel)
- typický klinický obraz
- odběr stolice s následnou kultivací stolice, při bakteriémii se odebírá i krev
Prevence salmonelózy
WHO (Světová zdravotnická organizace) vydala deset zlatých pravidel pro prevenci salmonelózy:
- Nekonzumovat neznámé rizikové potraviny
- Dodržovat bezpečný čas přípravy rizikových potravin (vajec) – alespoň 12 minut při teplotě 100 °C, omelety opéct z obou stran, nepoužívat do krémů a zmrzlin tepelně nezpracované bílky a žloutky
- Zcela nebo částečně rozmražené potraviny znovu nezmrazovat
- Při přípravě majonézových jídel používat pouze kupovanou majonézu, která je před salmonelózou chráněna procesem pasterizace
- Jídlo konzumovat bezprostředně po uvaření, jinak uchovávat při teplotě nad 60 °C nebo v chladničce pod 10 °C
- Při přípravě jídla dbát na důslednou hygienu rukou, zejména při přípravě kojenecké stravy
- Zabránit styku mezi syrovými a uvařenými poživatinami. Podložky na porcování drůbeže nepoužívat ke krájení salámu, zeleniny, ovoce.
- Udržovat veškeré kuchyňské zařízení v naprosté čistotě
- Chránit potraviny před hmyzem a hlodavci
- Používat jen pitnou vodu
Jaká opatření zavést, pokud máme doma nemocného
Dezinfekce. Chlorovými dezinfekčními prostředky myjeme několikrát denně všechny rizikové plochy v domácnosti – záchodová deska, kliky dveří, baterie
Zvýšená hygiena rukou – nezbytná k zabránění přenosu infekce
Samostatné mýdlo a ručník pro nemocného
Při onemocnění dalšího člena rodiny se přihlásit u lékaře (onemocnění podléhá povinnému hlášení HS)
Při důsledném dodržování opatření v rodině je přenos infekce z člověka na člověka minimální.
Jak se léčí: Salmonelóza
Jak se léčí a jak dlouho léčba trvá? Léky a dieta + pitný režim
Zobrazit více