- chovatelahospodar.sk - Produktívne pestovanie uhoriek od sadenia až po zber: Katka Ondeková
- dromedar.zoznam.sk - Čudo na dne mora: 10 prekvapivých faktov o morských uhorkách
- agroporadenstvo.sk - Čo je Lagenaria alebo Indická uhorka?: Prof. Ing. Magdaléna Valšíková, PhD.
- zahrada.sk - Uhorky vysievame práve teraz. Ktoré odrody vybrať?: Ing. Monika Králová
- encyklopedia.akv.sk - Prečo sú pichľavé uhorky lepšie
- goodandgreenguides.com - Priehľadná morská uhorka: charakteristika, fotografie a vedecký názov: Miguel Moore
- britannica.com - cucumber
- webmd.com - Cucumber: Mary Jo DiLonardo
- finedininglovers.com - The Most Common Cucumber Varieties and How to Eat Them: Holly Garrad-Cole
- sciencedirect.com - Cucumber
- clevelandclinic.org - 6 Health Benefits of Cucumbers
- fdc.nal.usda.gov - Cucumber, with peel, raw
- linkedin.com - Benefits of Eating Cucumber at Night: Muhammad Javed
- draxe.com - Fermented Pickles Benefit the Gut, Skin, Brain & More: Dr. Josh axe, DC, DNM, CN
- edis.ifas.ufl.edu - Cucumber, Armenian - Cucumis Melo L. (Flexuosus Group): James M. Stephens
- delightedcooking.com - What Is Chinese Cucumber?: Anna Harrison
- ncbi.nlm.nih.gov - Barattiere: An Italian local Variety of Cucumis melo L. with Quality Traits between Melon and Cucumber: Massimiliano Renna, Massimiliano D´Imperio, Maria Gonnella, Angelo Parente, Pietro Santamaria, Francesco Serio
- skinkraft.com - Cucumber Benefits For Skin & Best Ways To &Use It: Prajkta Sapre
- hort.extension.wisc.edu - Mouse Melon or Mexican Sour Cucumber, Melothria scabra
Proč jíst okurky? Jaké jsou jejich vnější a vnitřní účinky?
Okurky jsou považovány za jednu z nejzdravějších potravin, zejména v létě. Obsahují hodně vody, tělu prospěšných živin a jsou téměř zcela bez kalorií.
Vlastnosti
Okurka má latinský název Cucumis.
Je to plazivá rostlina, která patří do čeledi tykvovitých, podobně jako dýně nebo melouny. To z technického hlediska znamená, že se jedná o ovoce, ale většina lidí ji stále považuje za zeleninu.
Proč je okurka považována za ovoce?
Za ovoce se vlastně považuje plodina, která pochází z rostliny, jež má semena i plody.
Pochází z Indie a pěstuje se pro své plody.
Okurky jsou nejstarší plodinou používanou k různým léčebným účelům. Podporují hydrataci, dodávají pokožce pružnost, hojí a potlačují záněty na kůži, pomáhají po spálení sluncem a obsahují vlákninu, takže také zasytí.
Okurka je jednoletá rostlina s drsným stonkem a chlupatými listy se třemi až pěti špičatými laloky. Stonek má rozvětvené úponky. Vytváří žluté květy s pěti okvětními lístky, které jsou jednopohlavní.
Pokud je rostlina vystavena nerovnoměrné závlaze, mohou plody okurky uhnít.
Pěstují se pro svou jemnou a osvěžující chuť. Jsou oblíbené zejména v salátech a koktejlech, kterým dodávají osvěžující chuť.
Pokud se vám po okurce dělá špatně od žaludku, zkuste ji oloupat.
Lze ji pěstovat venku v půdě, na mřížkách, ve skleníku nebo v květináčích.
Existuje několik odrůd okurek v závislosti na prostředí pěstování.
Příkladem jsou venkovní odrůdy okurek, které jsou závislé na opylení hmyzem.
Skleníkové okurky se nepěstují mimo skleník, tj. venku na zahradě. Skleníkové odrůdy (tzv. partenokarpické odrůdy) nepotřebují ke svému růstu opylení hmyzem.
Existují také univerzální odrůdy, které lze pěstovat jak ve skleníku, tak venku.
Kalorická hodnota okurek je nízká.
Obsahují složky, které snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění a některých druhů rakoviny.
V následující tabulce jsou uvedeny nutriční hodnoty na 100 g čerstvé okurky.
Energetická hodnota | 15 kcal |
Sacharidy | 3,63 g |
Vláknina | 0,5 g |
Tuky | 0,11 g |
Bílkoviny | 0,65 g |
Tabulka uvádí hodnoty vitamínů a minerálních látek na 100 g čerstvé okurky.
Vitamin A | 5 mcg | Draslík | 147 mg |
Vitamin B1 | 0,027 mg | Hořčík | 13 mg |
Vitamin B2 | 0,033 mg | Vápník | 16 mg |
Vitamin B3 | 0,98 mg | Železo | 0,28 mg |
Vitamin B6 | 0,04 mg | Zinek | 0,2 mg |
Vitamin B9 | 7 mcg | Fosfor | 24 mg |
Vitamin C | 2,8 mg | Měď | 0,04 mg |
Vitamin E | 0,03 mg | Sodík | 2 mg |
Vitamin K | 16,4 mcg | Selen | 0,3 mcg |
Zdravotní přínosy
Voda obsažená v okurkách vás hydratuje.
Obsahuje vlákninu, která podporuje zdraví střev a pomáhá při zácpě.
Vitamin K v okurce pomáhá udržovat zdravé kosti a napomáhá srážení krve.
Vitamin A má pozitivní vliv na zrak, imunitní systém a reprodukci.
Pomáhá správnému fungování vnitřních orgánů.
Lignany obsažené v okurce snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění, zabraňují osteoporóze a některým druhům rakoviny.
Věděli jste, že bradavičnaté okurky jsou zdravější?
Podle nejnovějších výzkumů bylo zjištěno, že bradavičnaté okurky (s pichlavými hrbolky, které se nacházejí na jejich slupce), jsou zdravější než ostatní, hladké odrůdy.
V pichlavých hrbolcích se nachází velké množství křemíku, a proto se nedoporučuje je před konzumací loupat.
Jak oloupat okurku před konzumací?
Nejlepší způsob, jak okurky před konzumací omýt a zbavit je všech hnojiv, pesticidů a herbicidů, je namočit je krátce poté do slané vody.
Stačí dát 20 g kuchyňské soli do 1 litru vody a okurky v tomto roztoku na několik minut namočit.
Rozdělení okurek podle druhu
Rozdělení podle typu určení.
Dělíme:
- salátové okurky
- okurky hadovky
- okurky určené k nakládání
Dělí se také podle typu pěstování:
- venku, na zahradě - potřebují opylení hmyzem
- ve skleníku - nepotřebují opylení hmyzem
- univerzální
Hořké a nehořké odrůdy okurek
Mnoho dnešních odrůd je díky šlechtění nehořkých.
- Některé polní salátové okurky nebo starší okurkové odrůdy bývají hořké, což ovlivňuje suché a horké počasí.
- Hořké okurky stačí nastrouhat a ponořit do osolené vody. Po odstátí je vyždímejte.
Hrubě a jemně bradavičnaté okurky
Okurky se dělí také podle typu bradavičnatých výrůstků.
- Jemně bradavičnatým typům se daří v teplých polohách.
- Typům se silnou bradavičnatostí se daří v okrajových a horších oblastech.
Odolnost vůči chorobám
- Pokud se rozhodnete pěstovat okurky v oblasti se zvýšeným rizikem výskytu chorob, vybírejte odrůdy odolné vůči chorobám. Hybrid F1 je odolný vůči padlí, žluté mozaice.
Odrůdy okurek
Při nákupu semen okurek se můžete setkat s označením H (hybrid) nebo F1 (hybridní kříženec první generace).
Rostlina okurky je velmi náchylná k chorobám.
Polní salátová okurka (Jogger F1) je raná hybridní odrůda. Tmavě zelená okurka dorůstá délky asi 22 cm, je řídce bradavičnatá a lze ji pěstovat na terase, v záhonku nebo venku.
Univerzální okurka (Bohdana F1) je jemně bradavičnatá a patří do teplých oblastí. Má dobrou odolnost proti chorobám, jako je plíseň okurková, virová mozaika a také proti bakterióze. Je to nehořká odrůda.
Univerzální okurka (Amelia F1) je partenokarpický, raný hybrid s jemnou bradavičnatostí a hořkou chutí. Snáší choroby, jako je virová mozaika a plíseň okurková.
Univerzální okurka (Regina F1) je hrubě bradavičnatá, se silnými bílými ostny. Je tolerantní k okurkové plísni a odolná vůči viru okurkové mozaiky a okurkové padlí.
Univerzální okurka (Alhambra F1) hrubě bradavičnatá, raná odrůda se středním vzrůstem. Plody jsou tmavě zelené, válcovitého tvaru. Mají nehořkou chuť. Vyznačuje se vysokou tolerancí k plísni okurkové.
Hadovka skleníková (Santos F1) je partenokarpická dlouhá hadovka s hladkou a jemnou slupkou. Je to hybrid vhodný pro jarní a podzimní pěstování. Dosahuje délky 30-35 cm.
Okurka skleníková (Pony F1) je partenokarpický hybrid s měkkou a hladkou slupkou. Plody jsou tmavě zelené a dlouhé 12-14 cm. Snáší mírné výkyvy teplot v době květu.
Salátová okurka do květináče (Bush Champion F1) je vhodná pro pěstování v malých zahradách a nádobách. Je to řídce bradavičnatá, štíhlá okurka dorůstající až 20 cm, s velmi dobrou chutí.
Typy okurek k nakládání: Karen, Regina, Calypso, Mohykan, Mirabelle ...
Typy salátových okurek: La Diva, Victoria, Fanfare, Marketmore 76...
Typy netradičních salátových okurek: Poona Kheera, Sikkim (velká hnědá okurka), Satsuki Madori...
Druhy okurek
S názvem okurka se pojí i řada exotických druhů zeleniny, které mohou být klasickým okurkám dosti vzdálené. Někdy jsou jim jen vzdáleně podobné.
Uvedeme některé druhy, které jsou blízké klasickým okurkám.
Anglická okurka
Jedná se o dlouhou štíhlou okurku s tmavě zelenou, hladkou a lesklou slupkou.
Patří mezi sladké odrůdy.
Slupka je tenká a dužina obsahuje malá semínka.
Jejich délka se pohybuje mezi 30 a 60 cm.
Skvěle chutná syrová v salátech, v sendvičích nebo jako připravená okurková voda.
Arménská okurka (Cucumis melo L.)
Jsou známé jako hadí okurka, hadí meloun s chutí okurky.
Je podobná melounu s chutí nezralého melounu a okurky.
Je to jednoletá plazivá rostlina.
Stonky jsou štíhlé, oblé až hranaté s chloupky. Listy jsou téměř okrouhlé s pěti laloky. Květy jsou drobné, světle žluté.
Plody jsou štíhlé, ohnuté a zkroucené.
Na konci květu je silnější. Má tmavě zelenou barvu se světlejšími pruhy. Ve zralosti mění barvu na žlutou s melounovou vůní.
Používá se do salátů, sendvičů, sushi, ale může se nakládat nebo grilovat s rybami nebo vařit jako tradiční arménská polévka.
Čínská okurka
Patří do čeledi tykvovitých, s okurkovou příchutí.
Plody se mohou jíst syrové, přidávat do salátů nebo nakládat, ale využití rostliny je především pro léčebné účely.
Rostlina je plazivá. Jedná se o trvalku, která vyžaduje dostatek slunečního světla.
Má bílé, třásnité květy, které se tvoří od poloviny léta do podzimu.
Plody jsou asi 10 cm dlouhé a používají se čerstvě utržené.
K léčebným účelům se používá celá rostlina okurky čínské.
Kořeny pro použití se vykopávají na podzim. Poté se rozřežou, usuší a rozdrtí. Používají se na koláče.
Kořen se používal k různým léčebným účelům. V minulosti k vyvolání potratu ve 2. trimestru těhotenství, k léčbě cukrovky a k usnadnění porodu.
Italské okurky Barattiere
Jsou popisovány jako kříženec okurky a melounu.
Strukturou se podobají melounu a chutí připomínají čerstvou okurku.
Plody mají kulatý tvar.
Slupka je zelená až žlutá. Dužina je zelená a při dozrávání se mění na růžovou.
Nejchutnější je před dozráním. Je osvěžující, vodnatá a má mírně nasládlou chuť.
Bílá okurka
Existuje několik odrůd bílých okurek.
Plody mají slonovinově bílou slupku. Nejlépe chutnají syrové.
Citronová okurka
Plody této okurky mají kulatý tvar a žlutou barvu. Připomínají citron.
Mají sladkou, osvěžující chuť a křehkou strukturu. Jsou vhodné k nakládání a do salátů.
Indická okurka - Kalabasa (Lagenaria siceraria L.)
Je to jednoletá zelenina s popínavým, hranatým, chlupatým býlím.
Listy jsou srdčité nebo oválné a mají světle zelenou barvu.
Kořen je krátký, bohatě větvený.
Květy jsou bílé na dlouhé stopce.
Plody mohou být různých tvarů a velikostí. Nejčastější je však hruškovitý tvar, který dosahuje až 30 cm.
Oblíbené jsou také trubkovité varianty plodů. Vytvářejí až dva metry dlouhé plody. Jejich výhodou je, že z nich odřízneme jen tolik, kolik potřebujeme, a zbytek roste dál.
Plody jsou zpočátku měkké, ale časem ztvrdnou a dužnina vyschne.
Nezralé plody s měkkou dužninou se konzumují.
Složením se podobají dýni. Používají se do salátů, octových nálevů nebo jako pokrm z cuket.
Suché plody se po očištění používají k dekoraci a jako přírodní nádoby.
Mexická kyselá okurka, myší meloun, melothria scabra
Je to trvalka. Květy jsou drobné, žluté barvy, následují světle zelené podlouhlé plody s pruhy tmavší barvy. Mají velikost hroznu v podobě miniaturního melounu s pruhy.
Dužina je bílá, křehká s kyselou okurkovou chutí.
Mohou se jíst syrové jako křehké mladé plody nebo nakládané.
Mořská okurka
Průhledná mořská okurka je živočich známý jako Holothuria.
Jedná se o vzácný druh hlubokomořské ryby.
Mohou mít různou barvu a jejich kůže může být tenčí i silnější. Druhy s tenčí kůží jsou průhledné.
Žijí v hloubce kolem 9 kilometrů, kde tvoří 90 % všech živočichů. Žijí většinou v koloniích. Živí se usazeninami na mořském dně, čistí moře. Živí se ústy pomocí třiceti chapadel.
V Japonsku, Malajsii nebo Číně se mořské okurky připravují jako jídlo vařením.
V tradiční čínské medicíně se jedí s rýží při únavě, impotenci a bolestech kloubů.
Mají vysokou výživovou hodnotu a obsah sacharidů.
Mohou se jíst čerstvé i sušené. Jejich příprava je obtížnější, protože jsou téměř bez chuti.
Výtažky z mořských okurek se používají při obnově chrupavek, při léčbě artritidy a ke snižování krevního tlaku.
Výtažky lze nalézt v některých doplňcích stravy, krémech a mastech.
Průhledná mořská okurka obsahuje chondroitin sulfát, jehož ztráta je spojována s artritidou. Obsahuje také protizánětlivé účinky.
Rizika konzumace mořské okurky
Jedním z rizik je špatně omytá okurka, která je postříkaná pesticidy. Okurky mají na slupce přirozený vosk. Omytím se vosk smyje.
Okurky prodávané v obchodech výrobci stříkají syntetickým voskem, který udržuje okurku déle čerstvou.
Proto je důležité je důkladně umýt, aby se zbavily vosku a bakterií.
Slupka okurky obsahuje nejvíce živin.
Jaké jsou výhody konzumace okurky?
Pokud vás před spaním nebo během noci přepadne hlad, sáhněte po okurce.
Nejenže je nízkokalorická, ale má také zdraví prospěšné účinky.
Podpoří a zlepší spánek. Obsahuje flavonoidy, které snižují stres a podporují relaxaci. Vitamin B6 a hořčík zklidňují nervový systém.
Přečtěte si: Co jsou to flavonoidy, jejich rozdělení a výskyt v potravinách? Jaké jsou jejich účinky?
Podporuje hubnutí. Obsahuje hodně vody, málo kalorií a vlákninu, která snižuje pocit hladu.
Hydratuje tělo. Nejenže vás zasytí, ale díky vysokému obsahu vody zůstanete hydratovaní i během noci.
Podporuje zdraví pokožky. Obsahuje antioxidanty, beta karoten, flavonoidy, které chrání pokožku před poškozením. Obsahují oxid křemičitý, který podporuje tvorbu kolagenu prospěšného pro pokožku. Podporuje zdravější a zářivější pleť.
Reguluje hladinu glukózy v krvi. Je vhodná při cukrovce.
Obsahuje živiny potřebné pro organismus. Je dobrým zdrojem minerálů, vitamínů, a dodává tak tělu dostatečnou dávku živin.
Podporuje zdraví srdce. Draslík pomáhá regulovat krevní tlak, má protizánětlivé účinky, snižuje riziko srdečních onemocnění a podporuje zdraví srdce.
Podporuje trávení. Pomáhá při trávení a díky vláknině snižuje riziko zácpy, udržuje zdraví střev.
Vnitřní použití
Konzumace okurek přináší mnoho zdravotních výhod.
Okurky pomáhají v prevenci nemocí, jsou vhodné pro kontrolu hmotnosti a podporují trávení.
Jsou součástí zdravé stravy. Mají nízký obsah kalorií a jsou plné vody, živin, vlákniny, vitaminů A, C, draslíku a vápníku.
Ať už se rozhodnete pro syrové, nebo nakládané okurky, obojí je zdraví prospěšné.
Díky antioxidantům chrání buňky a snižují riziko chronických onemocnění.
Pomáhají také při trávení, funkci ledvin, paměti a poznávání, regulaci hmotnosti a bolestech kloubů.
Hydratují. Obsahují vysoké množství vody, a to až 96 %. Pokud zapomínáte dodržovat pitný režim, okurky jsou chutnou křupavou náhradou pro zvýšení hydratace.
Posilují kosti. Obsahují vitamin K, který spolu s vápníkem napomáhá zdraví kostí. Snižují tak riziko zlomenin a také podporují zdravou kostní hmotu, což následně snižuje riziko osteoporózy.
Podporují zdraví střev. Voda a vláknina v okurkách podporuje přirozené trávení a reguluje pohyb střev, což pomáhá při zácpě.
Reguluje hladinu cukru v krvi a hmotnost. Mají nízký obsah sacharidů a kalorií. Díky vodě a vláknině vás déle zasytí.
Chrání před rakovinou. Obsahují ve vysokém množství cucurbitacin B (CuB), který působí na rakovinné buňky. Podle nových výzkumů potvrzují účinek v boji proti rakovině plic, prsu, jater a prostaty.
Okurkové slupky obsahují nejvíce živin pomáhajících v prevenci rakoviny. Spolu s vlákninou snižují zácpu a snižují riziko rakoviny tlustého střeva.
Zlepšují zdraví srdce. Správné vysoké množství sodíku zvyšuje krevní tlak. Okurky mají vysoký obsah draslíku, který pomáhá snižovat krevní tlak tím, že snižuje účinek sodíku.
Cucurbitacin B obsažený v okurkách bojuje proti ateroskleróze. Vláknina pomáhá snižovat hladinu cholesterolu.
Přečtěte si:
- Jakou funkci mají kosti a klouby? Doplňky stravy a vitamíny na jejich podporu
- Hustota kostí: Jaké jsou zdravé hodnoty při vyšetření a jak je zvýšit?
- Jak podpořit zdraví střev a mikrobiomu? Probiotika a podpora imunity
- Jak předcházet kardiovaskulárním onemocněním?
Kvašené a nakládané okurky
K přípravě nakládaných nebo kvašených okurek stačí jen několik málo ingrediencí.
Nakládané okurky se připravují přelitím solným nálevem. Kvašené (fermentované) okurky vyžadují několikadenní kvašení, aby se vytvořily bakterie obsahující probiotika.
Fermentované okurky jsou výsledkem kvašení a vznikají přelitím solným nálevem. Tím se vytvoří vhodné prostředí pro produkci dobrých bakterií (tzv. probiotik), které se konzumací dostanou do vašeho trávicího traktu.
Mají kyselou, fermentovanou chuť a jsou křupavé.
Ke kvašení dochází po naložení okurek do solného nálevu. Okurky se uloží do sklenice na tmavé místo při teplotě 20 až 25 °C, aby zkvasily.
Klasické nakládané okurky s přídavkem octa neobsahují živé bakterie. Jsou ale plné živin, které podporují trávení, usnadňují pohyb střev a zmírňují úzkost.
Kvašené okurky (pickles) mohou být nevhodné pro osoby s histaminovou intolerancí, protože kvašení zvyšuje množství histaminu.
Přečtěte si:
Rozdíl mezi kvašením a zavařováním
Kvašení a zavařování není totéž.
Kvašení je způsobeno fermentací, která vytváří vhodné podmínky pro růst zdravých bakterií.
Kvašení je proces zahřívání okurek ve slaném nálevu na vysokou teplotu (tzv. pasterizace). Tento proces sice zabíjí všechny choroboplodné zárodky, ale také prospěšné bakterie.
Jaké jsou přínosy kvašených okurek pro organismus?
Kvašené okurky pomáhají při různých onemocněních, a to i preventivně.
Napomáhají trávení díky obsahu dobrých živých bakterií, které jsou známé jako probiotika. Zdravé bakterie udržují trávicí trakt zdravý a silný.
Pomáhají při hubnutí. Díky příznivému probiotickému účinku mohou pomoci při hubnutí.
Podporují centrální nervový systém. Příjem dobrých bakterií přispívá k funkci nervového systému, a tím si udržíte duševní zdraví.
Mají příznivý vliv na pokožku. Pro pěknou a zdravou pleť je zapotřebí také dostatečná péče. Částečně se na zdraví pokožky podílejí také probiotika.
Probiotika jsou prospěšná i pro imunitu kůže, což má výhodu při atopickém onemocnění.
Snižují riziko Parkinsonovy choroby. Vědecký výzkum zjistil souvislost mezi Parkinsonovou chorobou a zdravými střevy.
Pomáhají jako prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku. Strava s dostatkem probiotik pomáhá předcházet onemocněním, jako je rakovina konečníku a tlustého střeva.
Léčí příznaky kvasinky Candida. Probiotika obsažená ve fermentovaných okurkách mohou zmírnit příznaky vaginální kvasinkové infekce.
Snižují úzkost a depresi. Zdravá probiotika v kvašených okurkách vám mohou pomoci při úzkosti a depresi.
Přečtěte si také:
- Rakovina tlustého střeva: Příčiny, stádia, příznaky? Dieta a stravování?
- Atopický ekzém - trpí jím i vaše dítě? Jaké jsou příznaky a léčba?
- Domácí léčba kvasinkové infekce pochvy: Jak se přirozeně zbavit mykóz?
- Úzkost, strach, deprese nebo jiné příznaky? Příčiny vedou až do minulosti
Podávání okurek jako osvěžujícího pokrmu
Okurky před konzumací omyjte nebo oloupejte, abyste se vyhnuli konzumaci pesticidů.
Z okurek můžete připravit okurkový salát, plátky okurky ve sladkokyselém nálevu jako přílohu a řadu dalších pokrmů.
Okurkový salát s dresinkem
- Červenou cibuli nakrájejte na tenké plátky, přidejte rozdrcený česnek.
- Nechte asi 10 minut odstát, aby se uvolnila většina účinných látek.
- Mezitím nakrájejte okurku na kostičky a můžete přidat rajče, které pak smíchejte se zbytkem cibule.
- Připravte si zálivku: 2 lžíce olivového oleje, rozdrcený stroužek česneku, citronovou šťávu, ochuťte mořskou solí a pepřem.
- Zálivku nalijte do salátové mísy a můžete ji posypat koprem.
- Skvěle se hodí do letních dnů.
Okurkový nápoj
Okurková voda pro horké letní dny.
- Do nádoby s vodou přidejte jednu nakrájenou okurku, přidejte na tenké plátky nakrájený bio citron a hrst lístků máty.
- Připravený nápoj pak dejte na hodinu do lednice.
Okurky jsou také skvělé pro přípravu smoothies.
Přečtěte si:
Vnější použití
Okurka pro venkovní použití je zdraví prospěšná.
Okurka má pozitivní a hojivé účinky na pokožku.
Její chladivý a osvěžující účinek pomáhá při kožních problémech, jako jsou např.:
- nedostatek hydratace
- záněty
- otoky
- podráždění
- zarudnutí
- pomáhá proti stárnutí pleti
Přikládání plátků okurky na pokožku pomáhá zmírnit bolest, otoky zejména kolem očí a má pozitivní vliv na pleť.
Jednou z nejstarších kosmetických procedur je přikládání plátků okurky na oči a pleť.
Okurková kúra je jedním z přírodních šetrných způsobů, jak zlepšit vzhled pleti. Okurka má takový účinek díky svým hydratačním a protizánětlivým vlastnostem.
Účinky okurky na pleť
Hydratuje pleť. Hydratace pleti zajišťuje zdravý a spokojený vzhled. Zvyšuje pravděpodobnost vyhlazení jemných linek a vrásek.
Použitím na oči se sníží otoky.
Snižuje záněty pleti. Její protizánětlivý účinek snižuje záněty pleti. Chladivý účinek zklidňuje pleť a poskytuje úlevu od podráždění. Okurkový gel nebo tonikum odstraní ranní otoky a dodá osvěžující pocit.
Okurkové tonikum pomáhá na mastnou pleť, stahuje póry a snižuje vylučování kožního mazu.
Ošetřuje spáleniny od slunce. Zklidňuje pokožku spálenou od slunce.
Předchází vzniku akné díky obsahu antioxidantů. Působí proti oxidačnímu poškození pleti způsobenému volnými radikály.
Dodává pleti jas. Obsah vitaminu C v okurce rozjasňuje tón pleti a pomáhá při zesvětlování pigmentace pokožky.
Zabraňuje předčasnému stárnutí. Zvyšuje produkci kolagenu, který udržuje mladistvý vzhled pleti. Zmírňuje jemné linky, vrásky a stařecké skvrny.
Účinky okurky na pleť
Několik návodů, jak si připravit okurkovou kúru.
Jak si připravit okurkové tonikum
- Důkladně omyjte, oloupejte a nakrájejte čerstvou okurku na malé kousky. Kousky vložte do misky.
- Kousky v misce zahřívejte 5-7 minut.
- Uvařenou okurku důkladně rozmixujte.
- Směs vložte do sýrového plátna nebo měkkého hadříku a odfiltrujte tekutinu z dužiny.
- Přefiltrovanou tekutinu nalijte do čisté nádoby a použijte jako tonikum.
- Tonikum uložte do chladničky, ale neskladujte ho déle než 4 dny.
Pleťová maska z čerstvé okurky
- Rozmačkejte čerstvou, důkladně omytou okurku se slupkou.
- Přeceďte přes sítko.
- Okurkovou pastu naneste na čistou a suchou pleť.
- Nechte působit 10 minut a poté smyjte vodou.
Maska z okurky, medu a ovesných vloček
- Rozmačkejte čerstvou omytou a neoloupanou okurku a sceďte ji pomocí hustého sítka, abyste odstranili tvrdé kousky.
- Směs dejte do misky a přidejte jednu lžíci medu a jednu lžíci ovesných vloček.
- Důkladně promíchejte.
- Naneste na pokožku a nechte působit alespoň 15 minut.
- Poté masku důkladně smyjte.
Okurková maska s aloe vera
- Připravte si okurkové pyré.
- Dejte pyré do misky a vmíchejte 2 polévkové lžíce gelu z aloe vera.
- Připravenou směs vmasírujte do pokožky a nechte ji působit 10-15 minut.
- Poté ji důkladně smyjte.
Sběr a skladování
Pěstování okurek
Pokud se rozhodnete pěstovat okurky, zde je několik pokynů, jak na to.
Výsadba okurek
Při výsevu okurek mějte na paměti, že rostliny jsou velmi náchylné na chladné počasí a mrazy. Vysazují se proto až po pominutí přízemních mrazíků.
Slupka okurek je poškozena již při teplotách pod +8 °C a ztrácí svou vitalitu.
Pěstování okurek na zahradě
Nesmíme zapomínat, že okurky jsou teplomilné rostliny, které jsou popínavé. Dávají přednost vlhké půdě a slunci.
Výsadba ze semen se doporučuje pouze tehdy, když je teplota půdy vyšší než 20 °C a nehrozí nebezpečí přízemních mrazíků.
V interiéru si můžete předpěstovat sazenice, které pak můžete vysadit na zahradu. Semena okurek vysévejte do květináčů tři týdny před plánovanou výsadbou sazenic na zahradu.
Od výsadby do prvního plodu uplyne 45 až 80 dní, samozřejmě v závislosti na odrůdě okurky.
Dobře se jim daří ve vlhké a teplé půdě s dostatkem slunce, kde rychle rostou.
Ve skleníku můžete vegetační období okurek prodloužit. To je výhodné zejména pro salátové okurky, které dozrávají déle, protože jejich plody jsou větší.
Půda pro pěstování okurek
Okurkám se daří v jakékoli půdě, ale nejlépe se jim daří v neutrální půdě s pH 6 až 7.
Vzhledem k jejich nárokům na živiny během růstu se doporučuje hnojit vyzrálým hnojem nebo kompostem.
V ideálním případě by měl být kompost umístěn ve vrstvě 5 cm na půdě a okurky by měly být vysazeny přímo do kompostu.
Výsadba okurek
Pokud se rozhodnete pro výsadbu ze semen nebo sazenic na zahradě, nezapomeňte, že půda musí být dostatečně teplá. Ideální jsou teploty nad 20 °C.
Rychlejšímu prohřátí půdy můžete pomoci tím, že na zem položíte černou fólii. Fólie akumuluje teplo ze slunce v půdě.
Místo by mělo být slunné, s minimálně 6 hodinami přímého slunečního svitu během dne.
Semena zasaďte 3 cm hluboko.
Po zasazení sazenic do půdy by měla být hloubka stejná jako při předpěstování sazenic.
Vzdálenost mezi semeny nebo sazenicemi v zahradě by měla být 45 cm v případě, že se jedná o oporu, na které budou stát.
V případě výsadby do půdy bez opory by rozteč měla být 90 cm.
Před výsadbou sazenic je třeba je postupně aklimatizovat:
- V průběhu jednoho týdne je postupně na několik hodin denně přemístěte na zahradu.
- První den je na 2-3 hodiny umístěte na stinné místo.
- Každý další den o něco déle a postupně je přesouvejte na polostinné místo.
- Šestý den je nechte venku přes noc.
- Při přesazování do zahrady zvolte zamračený den, abyste sazeničky nespálili přímým sluncem.
Jakmile se půda prohřeje a rostliny okurek jsou již alespoň 30 cm vysoké, je ideální přikrýt půdu slámou, dřevěnou kůrou, dřevěnými štěpkami. Půda tak bude chráněna před vysycháním, plevelem a plody před přímým kontaktem s půdou.
Okurky se plazí tím, že rostou na půdě.
Jejich sklizeň je náročnější na páteř a častěji se u nich objevují houbové choroby. Při pěstování na půdě se okurky nezbarvují vždy rovnoměrně a část obrácená k půdě bývá světlejší.
Při vertikálním pěstování se okurky táhnou po provázku, pletivu nebo tyčích.
Tento způsob je časově náročnější. Jeho výhodou ale je, že se při sklizni nemusíte tolik ohýbat. Takto pěstované okurky jsou méně náchylné k houbovým chorobám a bývají rovnoměrně vybarvené.
Virózy způsobují poškození a deformaci listů rostliny. Plody jsou medonosné se světlým nebo tmavým zbarvením. Některé choroby také způsobují zakrnění a následné odumírání plodů okurek.
Péče o okurky během růstu
Okurky nevyžadují kromě pravidelné zálivky téměř žádnou péči.
Pro zvýšení plodnosti ponechte pouze jeden hlavní stonek a boční výhony vycházející z hlavního stonku odlamujte. Donutíte tak okurku směřovat energii k růstu plodů.
Sklizeň okurek na nakládání
Dozrávání okurek probíhá postupně.
Nakládací okurky se sklízejí ještě v nezralém stavu.
Sbírejte pouze pevné okurky, které mají ještě měkká a jemná semena.
V této době ještě nejsou hořké a jsou nejkvalitnější.
Průběžnou sklizní plodů podpoříte rostlinu okurky v tvorbě dalších plodů.
Okurky určené k nakládání se třídí. Poškozené, polámané nebo deformované okurky se nenakládají, aby se nezkazily.
Skladování okurek
Okurky nenechávejte dlouho při pokojové teplotě, jinak ochabnou a změknou.
Neoloupané je uložte do přihrádky na zeleninu v chladničce.
Okurky bez vosku spotřebujte do několika dnů a okurky s voskem do týdne.
Při nákupu okurek se vyhněte okurkám, které jsou nafouklé, mají boule, zvrásněné konce nebo jsou žluté. Takové přezrálé okurky nemají dobrou chuť.
Vždy se zaměřte na světle, středně až tmavě zelené okurky, které jsou pevné a štíhlé.
Věděli jste, že...?
- Uhorka se řadí mezi ovoce. Je to proto, že plodina pochází z rostliny, která byla zasazena ze semene a má plody.
- Okurka se používá k léčebným účelům a její různé odrůdy najdete ve výživových doplňcích, ale také v krémech nebo pleťových tonikách.
- Obsahuje spoustu živin, které se nacházejí hlavně v pokožce, což pomáhá i jako prevence proti různým nemocem.
- Je téměř bez kalorií, což je prospěšné při hubnutí.
- Okurky, které jsou více bradavičnaté (s výstupky), jsou zdravější než ostatní hladké odrůdy.
- Hořkost okurek, pokud se jedná o nehořkou odrůdu, je způsobena nerovnoměrným zavlažováním.
- Jsou vynikající zejména v teplých letních měsících, kdy mají osvěžující chuť.