Rakovina tlustého střeva: Příčiny, stadia, projevy? Dieta a strava?

Rakovina tlustého střeva: Příčiny, stadia, projevy? Dieta a strava?
Zdroj fotografie: Getty images

Rakovina tlustého střeva a konečníku je velmi závažné onemocnění se zdlouhavou a často neúspěšnou léčbou. U více než poloviny případů končí fatálně. Život s ní také není procházka růžovou zahradou. Pacientovi způsobuje omezení. Jedním z nich je také stravování. Dieta při rakovině tlustého střeva má své opodstatnění.

Proč vzniká rakovina tlustého střeva?
Jaká má stadia a jaké jsou jejich projevy?

A často se ptáte i na to:
Jak s ní souvisí potrava, co jíst a co ne? Jak bychom se měli stravovat?
Proč se věnovat prevenci?

Nádorová onemocnění jsou strašákem všech lidí. A není se čemu divit, protože jejich prognóza bývá většinou špatná.

A nejen prognóza, ale celý průběh těchto závažných onemocnění. Diagnóza rakovina zároveň představuje pro nemocného i ekonomický problém.

Rakovina tlustého střeva a konečníku, bez ohledu na typ, je jedním z nejčastějších onkologickýh conemocnění. Zároveň je jednou z nejčastějších příčin úmrtí na zhoubné onemocnění.

Rakovina tlustého střeva a prekancerózy

Rakovina tlustého střeva a konečníku se často nesprávně označuje také jako kolorektální karcinom. Ve skutečnosti je kolorektální karcinom pouze jedním z jejích typů.

Toto nesprávné pojmenování pravděpodobně vzniklo z důvodu jeho častého výskytu a následné nesprávné interpretace v mnoha zdrojích.

Nejčastější zhoubná onemocnění tlustého střeva a konečníku:

  1. kolorektální karcinom
  2. lymfom
  3. hemangiom
  4. sarkom

To však nemění fakt, že úmrtnost na jakýkoli typ rakoviny tlustého střeva je vysoká. Za tím stojí v první řadě pozdní diagnostika tohoto závažného a smrtelného onemocnění. Preventivní prohlídky a brzké odhalení prekanceróz mají tedy zásadní význam v jejím výskytu a v počtu úmrtí.

Zajímavé:
Prekanceróza je určitá abnormalita nebo malformace tkáně, v níž později vzniká nádor. Tato tkáň má tendenci rychleji růst (bujet, tvořit novotvary, resp. přerůstat), což vede ke zvýšenému riziku genetické abnormality při takovémto dělení buněk. Prekancerózu tedy lze považovat za předchůdce nebo stav předcházející vznik rakoviny.

Polypy jsou nejčastější příčinou vzniku rakoviny tlustého střeva

Nejčastější příčinou rakoviny tlustého střeva bývá nádorové bujení, které vzniká v místě prekanceróz. V tomto případě vzniká v místě nezhoubných výrůstků střevní sliznice.

Tyto výrůstky nebo útvary vyčnívající nad povrch se nazývají polypy. Za jejich vznikem stojí v popředí genetika – familiární adematózní polypóza a stravování.

Polypy jsou nezhoubné výrůstky na sliznici střeva a konečníku. Nemusí být automaticky zhoubné, ale jejich diagnostika vždy znamená vysoké riziko vzniku rakoviny. Riziko se zvyšuje přímo úměrně s velikostí a rychlostí růstu polypu.

Nejčastěji se nacházejí v tlustém střevě, ale můžeme je nalézt i v jiných částech střeva a konečníku. Zdiagnostikování polypů ve střevě neznamená automaticky akutní problém a potřebu urgentního řešení stavu v daném okamžiku od jejich zjištění.

Polypy rostou i několik desetiletí, než dorostou do určité velikosti a začnou představovat riziko maligní transformace. Pravidelné lékařské prohlídky je mohou velmi brzy odhalit a tím zamezit vzniku onkologického onemocnění.

Tyto ještě nezhoubné (nerakovinné) výrůstky se v případě odhalení preventivně endoskopicky odstraňují. I přes jejich pomalý růst a možnost bezproblémové diagnostiky je úmrtnost velmi vysoká.

Důvodem je pozdní diagnostika. Na vině si je ve většině případů sám pacient, který zdravotní prohlídky nebere na vědomí ani v pokročilejším věku.

Zajímavé:
Familiární adematózní polypóza je dědičné onemocnění způsobené poruchou genu APC. Výsledkem je tvorba ne stovek, ale tisíců polypů v tlustém střevě a konečníku. U pacientů s FAP je riziko vzniku rakoviny tlustého střeva velmi vysoké, přesto je tato porucha příčinou jen asi 1 % z celkového počtu nádorů. Důvod není v závažnosti FAP. Je v jejím raritním výskytu.

Co podněcuje tvorbu polypů a výskyt rakoviny tlustého střeva?

Příčiny vzniku polypů ve střevě lze zároveň považovat i za nejčastější příčiny vzniku rakoviny tlustého střeva.

Přesto nejsou ani zdaleka jediným potencionálním nebezpečím. Na jejím výskytu se podílí kombinace více faktorů. Které to jsou?

  • genetika – Genetická predispozice má prsty téměř všude. I vznik polypů je jí ovlivněn. Největší hrozbou je onemocnění zvané familiární adematózní polypóza.
  • věk – Počet a velikost polypů stoupá s věkem. První polypy se většinou objevují kolem třicátého roku a s každým dalším rokem riziko stoupá. Až 90 % případů rakoviny tlustého střeva a konečníku se vyskytuje u lidí po dovršení 50. roku života.
  • pohlaví – Rakovina tlustého střeva a konečníku se podle statistik vyskytuje častěji u mužů. Každý muž po 50. roce života by měl absolvovat kolonoskopii.
  • jiná onemocnění – Příčinou rakoviny mohou být i jiná onemocnění v předchorobí. Nejčastěji je to Lynchův syndrom, ulcerózní kolitida, Crohnova choroba a ostatní záněty střeva či dysplazie. Riziková jsou i prodělaná onkologická onemocnění prsu. U cukrovkářů je zaznamenán dvojnásobný výskyt kolorektálního karcinomu než u nediabetiků.
  • obezita – Je prokázáno, že obezita prokazatelně způsobuje vznik sedmi typů rakoviny. Mezi ně patří také rakovina střeva.
  • stravování – Je vědecky prokázáno, že některé potraviny způsobují vznik polypů, a tedy i rakoviny tlustého střeva. Jedná se hlavně o tučné maso a živočišné tuky.
  • závislosti - V popředí je hlavně alkohol, který je vysoce rizikový, a hned za ním cigarety.
  • RTG v oblasti pánve - Při neoplastických procesech je rizikový v souvislosti se vznikem rakoviny konečníku.

Zajímavé:
Výskyt polypů, jakož i rakoviny tlustého střeva a konečníku, je vyšší v rozvinutých zemích. Odborníci se shodují na tom, že příčinou je životní styl a způsob stravování v těchto oblastech. Z výzkumů je patrný nižší výskyt rakoviny tlustého střeva v zemích rozvojových a u vegetariánů.

Život s rakovinou tlustého střeva od začátku do konce

Naprostá většina zhoubných nádorů tlustého střeva a konečníku se zdiagnostikuje poměrně pozdě. Z tohoto důvodu bývá léčba náročná a často neúspěšná.

Stav progreduje velmi rychle, nádorové buňky se šíří do okolí a pacient ve většině případů při pozdní diagnostice nádoru umírá.

Průběh onemocnění od zahájení prvních příznaků až do ukončení léčby, případně smrti bývá obtížný. Pacient trpí bolestmi a jinými zdravotními obtížemi, přičemž je značně omezen ve více sférách.

Zajímavé:
Vliv probiotik a prebiotik je v současné době předmětem zkoumání v rámci prevence kolorektálního karcinomu. Tyto látky používané jako doplněk při léčbě antibiotiky zvyšují prospěšnou střevní mikroflóru a redukují patogenní mikroorganismy a jiné toxické látky, podobně jako vláknina.

Asymptomatické stadium rakoviny tlustého střeva a konečníku

Asymptomatický průběh má nejen samotné onkologické onemocnění v prvotních stadiích, ale někdy i prekanceróza či onemocnění, které rakovině tlustého střeva často předchází.

Nejčastěji je to polypóza, která zůstává dlouhá léta skrytá. Polypy si bezpříznakově rostou na sliznici až do doby, než začne nádorové bujení.

Toto období přetrvává i mnoho desítek let. Pacient ani netuší, že mu trávicím traktu nenápadně roste předchůdce rakoviny.

Samotné nádorové bujení se ze začátku také nemusí nijak projevit. Pacient tedy nemá žádné potíže. S progresí stavu se v některých případech mohou objevit některé nespecifické příznaky jako bolest břicha či průjem, kterému nepřipisuje velký význam.

Zajímavé:
Přítomnost polypů jako prekancerózy bývá někdy odhalena náhodným vyšetřením stolice. Ve stolici se potvrdí okultní (skryté) krvácení, které nelze vidět pouhým okem. Avšak nestačí ke konečné diagnostice. Na tu je potřeba nejen screening na okultní krvácení, ale i další doplňující vyšetření jako například rektální vyšetření, rektoskopie, kolonoskopie, sonografie, CT vyšetření, CT kolonografie či biopsie.

Symptomatické stadium rakoviny tlustého střeva a konečníku

S rozvojem onemocnění se objevuje první symptomatologie. Ze začátku jde o příznaky nepříliš specifické pro dané onemocnění.

Může to být již zmiňovaná bolest břicha. Ta v úvodu není výrazná a samotný pacient jí nepřipisuje velký význam. Bolest se postupně stupňuje, až se stane pravidelnou, případně nesnesitelnou.

Objevují se nejprve nenápadné poruchy trávení a vyprazdňování. Častěji se vyskytuje průjem, méně často zácpa, nebo se tyto dvě poruchy vzájemně střídají.

Normální stolice bývá vzácná, později je výjimečná. Při růstu nádoru lze nahmatat v břiše rezistenci (odpor).

Ve stolici se objevuje čerstvá krev, a to následkem krvácení z nádorového ložiska. Příměs krve střídá i závažnější krvácení, které se laboratorně projeví anémií (chudokrevností) různého stupně. Anémie (nedostatek hemoglobinu) způsobuje nízkou fyzickou výkonnost, lehkou unavitelnost, vyčerpanost a nadměrnou spavost nemocného.

Poslední stadium rakoviny tlustého střeva a konečníku

V posledních stadiích jsou příznaky plně rozvinuté a pacienta připoutají na lůžko. Je natolik vyčerpaný, že přestává být soběstačný a často je odkázán na pomoc jiných.

Nevládnost je sužována intenzivními bolestmi, které později přestávají zabírat i na léčbu opiáty. Do toho nemocný neustále potýká se zažívacími potížemi a nadměrným úbytkem hmotnosti.

Metastatickým šířením nádoru do okolí se přidružují ostatní příznaky. Ty jsou různé podle místa, kde se metastáza nachází (dušnost, dezorientace, poruchy vědomí, záchvaty křečí, patologické zlomeniny kostí).

Prevence spočívá ve stravování

Zdravá a vyvážená strava v globálu má příznivý vliv na zdraví člověka. I na vzniku rakoviny tlustého střeva má vysoký podíl právě špatný životní styl a špatné stravování. Spolu s genetickou predispozicí jsou základním aspektem při jejím vzniku.

Správné stravovací návyky mají významný vliv v prevenci vzniku rakoviny tlustého střeva. Na způsob stravování by si měli dávat pozor hlavně pacienti, u kterých se vyskytují i jiné rizikové faktory nebo onemocnění související s jejím vznikem.

Zdravá strava, pravidelná fyzická aktivita a prevence obezity jsou zásadními mezníky, co se týká prevence vzniku rakoviny.

Zajímavé:
Nadváha, obezita a hlavně abdominální obezita (tuk hromadící se v oblasti břicha) jsou vědecky prokázaným rizikovým faktorem vzniku nejen rakoviny tlustého střeva, ale také šesti dalších. Jsou to rakovina jícnu, žlučníku, slinivky břišní, ledvin, prsu a dělohy. Jsou na to důkazy a neustále přibývají.

Které potraviny mají podíl na vzniku?

Na vzniku polypů a rakoviny tlustého střeva a konečníku se podílejí hlavně tuky. Proto je kladen důraz na snížený příjem potravin, které jsou tučné, mastné. Také by se měl omezit příjem cukrů, které se při jejich nadměrné konzumaci ukládají v těle ve formě tuků. Cukry jsou nebezpečnější než tuky.

Nadměrné ukládání tukových částeček neovlivňuje jen strava, ale i jejich nedostatečná redukce. Proto by se pravidelná fyzická aktivita měla stát součástí životního stylu člověk. Obezita je také významný rizikový faktor rakoviny.

Tip: Cukr, náš nejsladší nepřítel

Tabulka se seznamem rizikových potravin:

cukry
  • stolní cukr (krystalový, třtinový...)
  • slazené nápoje (ovocné džusy, coca cola, ledové čaje, ledová káva...)
  • sladkosti (bonbóny, lízátka, čokoláda, želé...)
  • polotovary s vysokým obsahem cukrů (těstoviny...)
  • konzervační látky (sacharidy jako konzervanty)
tuky
  • živočišné tuky (slanina, tučné maso, uzeniny...)
  • rostlinné oleje (jejich nadměrný příjem)
jiné potraviny
  • vejce (jejich nadměrná konzumace)
  • červené maso (hovězí, tučné vepřové maso)
jiné látky
  • alkohol (výskyt rakoviny je vyšší až o 50 až 70 %)
  • kouření (výskyt rakoviny je vyšší až o 30 až 40 %)
  • hormonální antikoncepce
  • karcinogeny v plísňových potravinách
  • potraviny s vyšším obsahem železa

Jak bychom se měli správně stravovat?

Prvořadé je vynechání nebo alespoň redukce nebezpečných potravin uvedených výše. Strava by měla být bohatá převážně na zeleninu, vlákninu a ovoce, přičemž zelenina by měla být v jídelníčku číslem jedna. Z masných výrobků je vhodnější drůbež.

Vláknina jako nestravitelná složka potravy má nenahraditelnou úlohuu. Odstraňuje ze střeva i ostatní nestrávené zbytky potravy (hlavně nestrávené a hnijící maso) a toxické látky, které se mohou podílet na vzniku rakoviny.

Doporučuje se nejen v rámci prevence, ale také u pacientů s již vzniklými polypy nebo rakovinou.

Tip: Vláknina jako prevence i lék. Kolik jí denně potřebujeme?

Tabulka se seznamem vhodných potravin:

cukry
  • vláknina – celulóza (luštěniny, obiloviny, otruby, len, banány, mořské řasy, hlíva ústřičná...)
  • škrob (brambory, obiloviny, luštěniny, semena, ovesné vločky, banány...)
tuky
  • olivový olej
  • kokosový olej
  • omega-3 mastné kyseliny
  • omega-6 mastné kyseliny
jiné potraviny
  • libové maso (kuřecí, krůtí ...)
  • ryby (losos, sardinky...)
  • olivy
jiné látky
  • mikronutrienty – antioxidanty (vitamin A, C, E, B6, B12)
  • probiotika a prebiotika
  • kyselina listová - vitamín B9 (vnitřnosti, listová zelenina, luštěniny, sója, červený meloun, borůvky ...)
  • vápník - Ca (jogurty, mléko, ryby, semena, luštěniny, mandle, fíky...)
fsdílet na Facebooku

Zajímavé zdroje informací

Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.