Wasabi jako přírodní lék z Japonska? Jaké účinky má pravý zelený křen?

Wasabi jako přírodní lék z Japonska? Jaké účinky má pravý zelený křen?
Zdroj fotografie: Getty images

Wasabi, známé jako japonský křen, je známé především v japonské nebo asijské kuchyni jako zelená štiplavá pochoutka přidávaná do jídla. V Japonsku je považováno za přírodní lék s blahodárnými účinky na zdraví.

Vlastnosti

Wasabi se nazývá pikantní japonský křen. Jedná se o koření z oddenku rostliny Eutrema japonica (eutrema japonská).

Patří do čeledi Brassicaceae(brukvovitých), stejně jako křen selský. Wasabi pochází z Japonska.

Pěstuje se především pro své kořeny.

Používá se jako přísada v japonské kuchyni. Přidává se do různých pokrmů, sushi, sašimi a nudlí.

wasabi a sushi
V asijské kuchyni se wasabi podává například k sushi. Zdrojové foto: Getty Images

Chuť je štiplavá, což způsobuje izothiokyanát. Chuťově má wasabi výraznou, ostrou, pálivou chuť ovlivňující čich.

Zajímavost: Vůně wasabi silně dráždí sliznice. To přivedlo vědce na myšlenku vypustit ji v podobě oblaku wasabi do místnosti v případě požáru u lidí se sluchovým postižením. Wasabi by jim podráždilo sliznice a probudilo je.

Výrazná chuť wasabi nezůstává dlouho po jeho konzumaci. Proto u některých lidí vyvolává příjemný a povzbuzující pocit, na rozdíl od chuti chilli papriček, které způsobují pálení na jazyku.

Přečtěte si: Chilli papričky: jaké jsou jejich účinky a negativní účinky + Druhy a stupnice pálivosti

Silné aroma pochází z chemického složení a vysokého obsahu allyl-izothiokyanátu a chuť ze sloučenin izothiokyanátu. Toto chemické složení rostliny je ochranným mechanismem proti predátorům, kteří by rostlinu rádi zkonzumovali.

Izothiokyanátové chemické látky mají také zdraví prospěšné účinky na organismus.

Wasabi je bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny a energie. Má vysoký obsah antioxidantů a nulový obsah cholesterolu.

Rozpustná vláknina absorbuje vodu, což způsobuje její bobtnání a fermentaci (kvašení) v žaludku, která je zdrojem energie.

Bobtnání vlákniny v žaludku vede k pocitu sytosti, proto se také používá na podporu hubnutí. Tento typ vlákniny je prebiotikum, na kterém závisí zdravé trávení.

Nerozpustná vláknina v žaludku nekvasí, ale zvětšuje objem natrávené potravy ve střevě. Tím zkracuje setrvání obsahu ve střevě, který rychleji opouští trávicí trakt.

Přečtěte si:

Vitamin C je silný antioxidant a podporuje normální funkci imunitního systému. Přispívá k tvorbě kolagenu, zvyšuje vstřebávání železa, snižuje pocit únavy a vyčerpání.

Draslík je důležitý pro tvorbu zásobních cukrů a jejich přeměnu na energii. Spolu se sodíkem podporuje hydrataci organismu, vedení nervových vzruchů, udržuje správný srdeční rytmus a svalové kontrakce.

Vápník je nezbytný pro růst a vývoj kostí u dětí a u dospělých spolu s vitaminem D pro prevenci osteoporózy. Vápník přispívá ke správné funkci svalů, trávicích enzymů. Udržuje zdravé kosti a zuby.

Hořčík je nezbytný pro správnou funkci svalů a nervového systému. Zmírňuje nervozitu, podrážděnost. Podporuje správnou funkci kardiovaskulárního a imunitního systému.

Přečtěte si:

Výživové hodnoty

Tabulka uvádí nutriční hodnoty na 100 g kořene wasabi

Energie 109 kcal
Sacharidy 23,5 g
Vláknina 7,8 g
Tuky 0,63 g
Bílkoviny 4,8 g

V tabulce jsou uvedeny hodnoty vitamínů a minerálních látek na 100 g kořene wasabi

Vitamin A 35 IU Draslík 568 mg
Vitamin B1 0,131 mg Hořčík 69 mg
Vitamin B2 0,114 mg Vápník 128 mg
Vitamin B3 0,743 mg Železo 1,03 mg
Vitamin B5 0,203 mg Zinek 1,62 mg
Vitamin B6 0,274 mg Fosfor 80 mg
Vitamin B9 18 mcg Měď 0,155 mg
Vitamin C 41,9 mg Mangan 0,391 mg
Sodík 17 mg

Popis rostliny wasabi

Wasabi dorůstá výšky 20 až 30 cm.

Celá rostlina je jedlá.

Listy jsou výrazně zelené barvy, velké, vyrůstají ze stonku.

listy wasabi
Rostlina wasabi má listy výrazné zelené barvy. Zdroj fotografií: Getty Images

Kořen je silný a získává se z něj zelená hmota, která je známá jako wasabi.

Kvete bílými, drobnými a nenápadnými květy.

Daří se jí v chladných oblastech, kde teploty neklesají pod 8 °C.

Rostlina vyžaduje stín keřů nebo stromů. Vyskytuje se také v blízkosti vodních toků. Nevadí jí, když studená voda omývá její kořeny.

Vždy se manipuluje s čerstvým kořenem rostliny, protože při styku se vzduchem ztrácí svou sílu.

Používají se také listy tohoto koření, které mají podobnou chuť jako kořen. Přidávají se do salátů, pečeně, koktejlů a polévek.

Wasabi lze na trhu koupit ve formě kořene nebo jako pastu či prášek. V EU se často používá pouze obyčejný křen s příchutí wasabi.

Při nákupu prášku nebo pasty buďte opatrní, protože podíl pravého japonského křenu může být jen minimální.

Do obyčejného křenu se často přidávají hořčičná semínka a barviva jako náhražka pravého wasabi.

Odrůdy wasabi

Existuje několik kultivarů wasabi. Některé z nich si uvedeme.

Daruma je odolnější vůči vysokým teplotám než ostatní odrůdy.

Fuji Daruma patří k rychle rostoucím odrůdám. Do jednoho roku od výsadby je připravena ke sklizni.

Green Trumb má chutné jedlé listy, takže je vhodnou odrůdou při oblibě listů wasabi.

Sanpoo se daří v chudých půdách, kde dobře roste.

Mazuma je odrůda, jejíž kořeny dozrávají od výsadby až 3 roky. Jedná se o pomalu rostoucí odrůdu.

Vnitřní použití

Konzumace wasabi má zdravotní účinky.

V Japonsku se používá jako přírodní antibiotikum, které zabraňuje růstu kvasinek, plísní a bakterií.

Kromě toho je silným antioxidantem a posiluje imunitní systém.

Slouží jako prevence rakoviny. Může zabránit různým typům rakoviny.

  • Nejprospěšnějšími živinami jsou izothiokyanáty, které vznikají po sklizni nebo řezu rostliny.
  • Izothiokyanátové antioxidanty a jedna konkrétní forma, zvaná 6-MITC, odstraňuje volné radikály v těle. Zpomaluje tak šíření leukémie nebo buněk rakoviny žaludku.
  • Podporuje buněčnou smrt do 24 hodin po konzumaci. To může zastavit růst nádoru tím, že zabíjí rakovinné buňky, aniž by poškodil zdravé okolní buňky.
  • 6-MITC je rovněž účinný proti rakovině prsu i melanomu.
  • Výzkum stále zkoumá účinky na další druhy rakoviny.

Obsah isothiokyanátů lze nalézt pouze ve skutečném wasabi.

Zpomaluje nebo přímo zastavuje toxické účinky způsobené chemoterapií.

Prevence kardiovaskulárních onemocnění

  • Pravidelná konzumace pravého wasabi může chránit vaše srdce.
  • Wasabi působí proti vysoké hladině cholesterolu. Snižuje ji a snižuje riziko mrtvice i infarktu tím, že rozkládá a zabraňuje tvorbě krevních sraženin.

Přečtěte si také:

Boj proti artritidě

  • Wasabi snižuje otoky kloubů, záněty a potlačuje účinky artritidy.

Přečtěte si:

Pomáhá udržovat integritu kostí a snižuje riziko osteoporózy.

Bojuje proti bakteriím

  • Silné přírodní složky bojují proti onemocněním způsobeným bakteriemi, jako je E.coli, zlatý stafylokok.

Některé společnosti přidávají do svých krémů nebo gelů extrakt z wasabi, aby zvýšily účinek léku.

Léčí dýchací problémy

  • Silná reakce wasabi v nosních dutinách je způsobena uvolňováním alyzothiokyanátu. Ten zabraňuje chorobnému růstu respiračních patogenů, jako je chřipka, zápal plic.
  • Jakmile se plynná složka z wasabi dostane do nosu, vyčistí dutiny a začne se vám lépe dýchat.
  • Pomáhá také při sezónních alergiích a běžném nachlazení tím, že zvyšuje proudění vzduchu.

Zlepšuje zdraví střev

  • Konzumace wasabi může zabránit riziku vzniku divertikulitidy (zánětu střev).
  • Obsahuje vlákninu, která pomáhá zlepšit trávicí proces a celkové zdraví střev.

Přečtěte si:

Vliv na kognitivní funkce

  • Wasabi obsahuje 6-methylsulfinyl hexyl isothiokyanát (6-MSITC) známý svými antioxidačními a protizánětlivými účinky. Má také vliv na kognitivní funkce dospělých zdravých osob starších 60 let.
  • Se stárnutím dochází k poklesu kognitivních funkcí, což je přirozenou součástí stárnutí.
  • U starších osob jsou tyto funkce ovlivňovány výživou, stravou nebo příjmem potravy, což může zlepšit paměť a kondici.
  • Stejně jako některé bylinky a koření (zázvor, česnek) zlepšují paměť a kognitivní funkce u starších lidí a lze je snadno zařadit do jídelníčku.
  • Zařazení wasabi do jídelníčku zdravých osob starších 60 let má nejen protizánětlivé a antioxidační účinky, ale zlepšuje i paměť a další kognitivní funkce.

Nežádoucí účinky wasabi

Konzumace wasabi může vyvolat i některé nežádoucí účinky.

Při konzumaci velkého množství wasabi si můžete poškodit játra.

Wasabi totiž obsahuje složku zvanou hepatotoxin. Ta je sice při konzumaci v malém množství bezpečná, ale při konzumaci ve velkém množství ji tělo nedokáže zpracovat a může dojít k vážnému poškození jater.

Po konzumaci wasabi se mohou objevit alergie. Pokud se chystáte konzumovat wasabi poprvé, buďte opatrní a konzumujte ho jen v malém množství.

Další nežádoucí účinky:

  • Průjem
  • Žaludeční potíže
  • Nevolnost
  • Poruchy krvácení

Vnější použití

Wasabi má léčivé účinky nejen při konzumaci, ale i při vnějším použití.

Wasabi a jeho jedinečná složka je známá nejen tím, že čistí nosní dutiny. Přidává se nejen do jídla, ale dokáže zázraky i s pokožkou.

Výrobky s wasabi na pleť:

  • Způsobují povzbuzující mravenčení na pokožce.
  • Podporují zdraví a pružnost pokožky.
  • Podporují prokrvení, zvyšují krevní oběh.
  • Okysličují pokožku.
  • Pomáhají rychleji hojit rány.
  • Hojí vyrážky, skvrny.
  • Zlepšují tón pleti.
  • Zlepšují strukturu pleti, zvyšují energii pleti, udržují pleť mladistvou a zdravou.
  • Lépe odstraňují nečistoty z pleti.
  • Zklidňují citlivou a podrážděnou pokožku.
  • Zabraňují předčasnému stárnutí.

Pleťové přípravky s obsahem wasabi mohou chránit pokožku před volnými radikály a bakteriemi.

Sběr a skladování

Pěstování wasabi

Pěstování wasabi je obtížné kvůli jeho specifickým nárokům. Vyžaduje stinné místo s rovnoměrnou vlhkostí.

Pěstování wasabi doma

Pěstování je nutné v přenosných nádobách.

Sazenice zasaďte do květináče s humusovým substrátem. Uložte je venku na středně slunném místě, které je chráněno před silným deštěm i větrem.

Rostlina dává přednost vydatné zálivce, ale nevyroste příliš do výšky.

Ideální teplota pro její vývoj je přibližně 8 až 18 °C.

Pokud ji umístíte do zimní zahrady nebo na jiné vhodné místo, začne pak vyhazovat nové listy. Ty později zesílí a vyrostou nové kořeny.

V období vývoje se doporučuje hnojit jednou měsíčně kombinovaným hnojivem.

Wasabi lze pěstovat ze semen, řízků nebo oddenků, pokud máte možnost.

Pěstování na zahradě

Pěstování wasabi je vhodné na zahradě, kde není mnoho slunce.

Lepší variantou než pěstování venku na zahradě je pěstování ve skleníku.

Výsadba probíhá brzy na jaře v květináčích.

Ke sklizni bude rostlina připravena až druhým rokem.

Při přesazování do zahrady se zaměřte na stinné místo s mírně kyselou a propustnou půdou.

Vyžadují mírně kyselou půdu s neutrálním pH a trvale vlhkou, ale ne mokrou.

Při výsadbě do půdy sázejte vzpřímeně s částečně odkrytým kořenem.

Při výsadbě je dobře zalévejte a pak už jen udržujte vlhkost, ale nepřelévejte.

Wasabi snáší teploty v rozmezí 7 až 24 °C. Teploty pod bodem mrazu nebo nad 26 °C mohou rostlinu zahubit.

Sklizeň

Sklizeň kořene wasabi u většiny odrůd probíhá ve druhém roce.

Mezi 15. měsícem a 2. rokem jsou kořeny dostatečně zralé.

Rostlina začíná vytvářet listy přibližně v 8. týdnu. Během čekání na dozrání kořene můžete z rostliny otrhat listy a pochutnat si na nich.

Listy je dobré trhat i v případě, že je nepotřebujete, aby byla rostlina vždy čistá a zdravá.

Použití v kuchyni

Nespotřebované listy můžete zmrazit, připravit z nich pesto nebo je blanšírovat.

Uvadlé listy z rostliny vždy odstraňte.

Příprava a skladování kořenů

Vytáhněte kořen z půdy, dobře jej omyjte a nastrouhejte.

kořen wasabi
Kořen wasabi by se měl po vytažení spotřebovat do 3 dnů. Zdroj fotografií: Getty Images

Kořen nevydrží příliš dlouho. Proto je vhodný ke konzumaci pouze 2-3 dny po vytažení z půdy.

Již po několika minutách na vzduchu ztrácí wasabi své aromatické látky.

Proto ho po nakrájení ihned uložte do vzduchotěsné nádoby a zchlaďte.

Nerozkrojený kořen, který jste nespotřebovali, zabalte do potravinářské fólie a uložte do chladničky.

Spodní část kořene můžete také ponořit do vody.

Z listů můžete připravit pikantní salát nebo je dát pod maso. Mladé listy chutnají jako řeřicha, staré nebo tmavé listy mají ostrou křenovou chuť.

Věděli jste, že:

  • Aroma wasabi silně dráždí sliznice. Proto vědci dostali nápad vypustit ho v případě požáru do místnosti jako oblak wasabi, který lidem s poruchou sluchu podráždí sliznice a donutí je se probudit.
  • V Japonsku je wasabi považováno za přírodní antibiotikum.
  • Celá rostlina je jedlá. Většinou se ovšem používá kořen z rostliny, který je v asijské kuchyni známý pro svou zelenou, štiplavou chuť, obvykle s účinkem na pročištění dutin při konzumaci.
  • Pravé wasabi je příliš drahé a v mnoha restauracích se nahrazuje křenem, hořčičným semínkem a zeleným barvivem.
  • Pravé wasabi lze běžně koupit ve formě prášku nebo pasty. Ale při nákupu buďte opatrní a ujistěte se, že výrobek obsahuje pravé wasabi.
fsdílet na Facebooku

Zajímavé zdroje informací

Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.