Červená řepa je kořenová zelenina, která je velmi výživnou potravinou.
Vlastnosti
Červená řepa je známá také pod latinským názvem Beta vulgaris.
Červená řepa je kořenová zelenina patřící do čeledi laskavcovitých (Amaranthaceae).
Řepa má několik odrůd, z nichž nejznámější jsou: bílá řepa, cukrová řepa, krmná řepa, žlutá řepa, červená řepa.
Jaký je rozdíl mezi červenou řepou a řepou obecnou?
Přestože červená řepa a řepa obecná patří do stejné odrůdy, je mezi nimi podstatný rozdíl.
Následující tabulka ukazuje rozdíl mezi řepou červenou a řepou obecnou
Červená řepa
Řepa obecná
má tmavě červenou barvu
je bílá nebo žlutá
má sladkou, zemitou chuť
pěstuje se pro vysoký obsah cukru
kořen i listy jsou jedlé
zpracovává se na cukr (cukrová řepa)
je krmivem pro dobytek (krmná řepa)
obsahuje mnoho vitamínů a minerálních látek
je bohatým zdrojem sacharidů
V závislosti na odrůdě je řepa kulatá nebo válcovitá.
Dužnina může být červená, jednobarevná, bez kroužků, ale existují i odrůdy se žlutou dužninou nebo s kroužky v dužnině světle či tmavě červené barvy.
Ve starověku Římané používali kořen červené řepy a v severní Evropě listy.
Kořen obsahuje betacyanin. Jedná se o ve vodě rozpustné barvivo, které při konzumaci proniká do celého těla.
Jeho účinky chrání tělo před rakovinou, ale také chrání cévy a srdce.
Obsahuje mnoho antioxidantů, vlákninu, kyselinu listovou, hořčík a vitamin C.
Hodně antioxidantů obsahují také listy, které můžete připravit dušením jako špenát nebo je jen přidat do salátu.
Odrůdy červené řepy
Cylindra
Tato odrůda pochází z Dánska.
Má podlouhlý tvar a sladkou dužinu.
Je chutná syrová, ale lze ji také vařit.
Albina vereduna
Je to řepa bílé barvy.
Za syrova má příjemnou sladkou chuť.
Je to odrůda, která se může jíst i s listy.
Přidává se do salátů nebo se může vařit místo špenátu.
Burpees Golden
Má oranžovožlutou dužinu.
Hodí se na vaření, pečení, ale může se jíst i syrová.
V gastronomii je velmi oblíbená. Podává se do různých salátů, kterým dodává specifickou chuť a zajímavou barvu.
Chioggia
Tato odrůda má na povrchu červeně zbarvený kořen.
Po rozříznutí má dužina bílé kroužky.
Je to šťavnatá odrůda se sladkou a zemitou chutí.
Pro svou výraznou zemitou chuť není vhodná k přípravě smoothies.
Červená řepa Chioggia s červenou dužinou s bílými kroužky. Zdroj fotografií: Getty Images
Řepa červená
Je to dvouletá rostlina, která kvete a vytváří semena až ve druhém roce. Řepa červená však může přežít i více než dva roky.
Listy jsou dlouze řapíkaté a vyrůstají z bulvy. Řapíky jsou pevné a zbarvené do červena, stejně jako žilky na listové čepeli.
K jídlu je nejvhodnější mladá bulva červené řepy, která má v průměru méně než 10 cm. Má nejjemnější chuť a je v té době šťavnatá.
Starší řepa nebo řepa, která vyrostla bez dostatečného zavlažování, je tuhá, vláknitá a méně chutná. Její chuť je zemitá a sladká.
Rozmnožování a výsev
Červená řepa se množí osivem. Ideální období pro výsadbu je od konce dubna do června.
Půda by se měla před výsadbou semen provzdušnit. Semena se vysévají do vlhké půdy, do řádků vzdálených 25-30 cm od sebe a 2-3 cm hluboko.
Po zasazení půdu shora jemně přitlačte.
Ke klíčení dojde 10-14 dní po výsadbě.
Pokud se již vytvořily 2 listy, prokládejte rostliny 8-10 cm od sebe, aby měly hlízy dostatek prostoru pro růst.
Půdu je třeba upravit a odstranit plevel.
Pěstování červené řepy
Řepa dává přednost polostinnému nebo mírně zastíněnému stanovišti.
Není náročná na půdu. Vyhovuje jí hlinitá půda. Neprospívá jí suchá, kyselá, kamenitá půda ani půda čerstvě pohnojená hnojem.
Ideální je vysadit ji na místo, kde se předtím pěstovaly fazole. Pokud je půda chudá, doporučuje se obohatit ji vyzrálým kompostem.
V suchém letním období vyžaduje zavlažování, zejména v období klíčení a v období tvorby kořenů.
Během vegetačního období je třeba půdu kypřit, okopávat, kypřit a především jí dopřát dostatek vláhy.
Hnojení dusíkem se nedoporučuje.
Kvetení
Obvykle kvete ve druhém roce. Pokud je vyseta brzy, může vykvést již v prvním roce.
Vegetační doba je 90-140 dní.
Co obsahuje červená řepa
Vitamíny A, C
Biotin
Betain (červené barvivo s protirakovinnými a antioxidačními účinky)
Cholin
Minerální látky (draslík, železo, křemík, zinek, sodík, hořčík, vápník, selen)
Co syrová nebo vařená červená řepa obsahuje a na co v těle při konzumaci působí?
Foláty (vitamin B9) jsou důležité pro růst tkání a pro správnou funkci buněk.
Mangan je esenciální stopový prvek.
Draslík snižuje krevní tlak a má pozitivní vliv na srdce.
Železo je esenciální minerál s důležitou funkcí. Je nezbytné pro přenos kyslíku.
Vitamin C je antioxidant důležitý pro imunitu.
Betamin je červené barvivo v červené řepě.
Čerstvé listy, naklíčená semena, výhonky obsahují ve srovnání s kořenem podstatně více železa, vápníku, vitaminu A a C. Proto jsou vhodné pro přípravu salátů.
Syrová červená řepa obsahuje 43 kalorií ve 100 g a vařená červená řepa obsahuje 44 kalorií ve 100 g.
Tabulka uvádí nutriční hodnoty na 100 g vařené červené řepy
Energetická hodnota
44 kcal
Sacharidy
9,96 g
Vláknina
2 g
Tuk
0,18 g
Bílkoviny
1,68 g
Tabulka uvádí hodnoty vitamínů a minerálních látek na 100 g vařené červené řepy
Vitamin A
35 IU
Draslík
305 mg
Vitamin B1
0,027 mg
Hořčík
23 mg
Vitamin B2
0,04 mg
Vápník
16 mg
Vitamin B3
0,331 mg
Sodík
77 mg
Vitamin B5
0,145 mg
Železo
0,76 mg
Vitamin B6
0,067 mg
Zinek
0,35 mg
Vitamin B9
80 mcg
Mangan
0,326 mg
Vitamin C
3,6 mg
Selen
0,7 mcg
Vitamin E
0,04 mg
Fosfor
38 mg
Vitamin K
0,2 mcg
Měď
0,074 mg
Přesné hodnoty závisí na konkrétní odrůdě a způsobu přípravy potravin.
Šťáva z červené řepy nebo výtažek z ní podporuje silový výkon, dodává výkonnost, regeneruje během fyzické aktivity a po ní.
Je velmi užitečná při sportu. Po vypití 3-4 dcl šťávy povzbudí váš výkon. Tento účinek se dostaví do hodiny a trvá 4 a více hodin.
Šťáva z červené řepy je užitečná při ischemické chorobě srdeční. Jejímu účinku se připisuje podobný efekt jako léku nitroglycerinu.
Zdravá šťáva z červené řepy se sytě červenou barvou. Zdroj fotografií: Getty Images
Obsah histaminu v červené řepě
Červená řepa obsahuje histamin v různém množství. Není ale jednoznačně dáno, že by to stačilo k vyvolání reakce.
Někteří lidé s histaminovou intolerancí řepu v malém množství tolerují.
Pro snížení obsahu histaminu je důležité správné skladování. Červená řepa by měla být ihned po sklizni uložena v chladu a uchovávána odděleně od ostatních potravin, které mohou obsahovat vyšší množství histaminu.
Detoxikuje mozek: Zlepšuje prokrvení mozku, což může podpořit neuroplasticitu a kognitivní funkce.
Podpora zdraví buněk: Napomáhá regeneraci buněk a produkci červených krvinek.
Okysličování buněk: Dusičnany obsažené v červené řepě zlepšují průtok krve, a tím zlepšují okysličování tkání.
Má omlazující účinky: Zejména v syrovém stavu podporuje obnovu starých buněk díky obsahu antioxidantů a vitaminu C.
Zlepšení nálady: Červená řepa obsahuje látky, které mohou pozitivně ovlivňovat náladu.
Rekonvalescence a imunita: Šťáva z červené řepy má určité zdraví prospěšné účinky. Díky vysokému obsahu vitaminů a antioxidantů dokáže podpořit imunitní systém a zlepšit rekonvalescenci. Proto je vhodná v chřipkovém období k posílení organismu.
Červené barvivo obsažené v červené řepě se používá jako potravinářské barvivo
Barvivo může zbarvit moč a stolici do růžova nebo do červena, což se často zaměňuje s krví. Jedná se však o neškodné barvivo.
Vnitřní použití
Pro léčebné účinky se používá čerstvá šťáva, kořen řepy a nať.
Červenou řepu lze jíst syrovou, strouhanou, loupanou, vařenou, dušenou, pečenou.
Účinky červené řepy jsou spojovány se zlepšením průtoku krve, snížením krevního tlaku a zvýšením výkonnosti při cvičení nebo snížením zánětů.
Červená řepa a její šťáva pomáhá plícím a srdci lépe pracovat při cvičení a zvyšuje jejich výkonnost.
Foláty obsažené v červené řepě pomáhají buňkám snižovat riziko srdečních onemocnění, mrtvice a udržují zdravé cévy.
Vláknina podporuje růst dobrých bakterií ve střevech, které pomáhají v boji proti různým nemocem a podporují imunitní systém. Vláknina také pomáhá v boji proti zácpě.
Obsahuje dusičnany. Ty se v těle mění na oxid dusnatý, který snižuje krevní tlak uvolněním a rozšířením cév.
Již 1 šálek šťávy z červené řepy může snížit systolický tlak o 4-5 mmHg.
Pomáhá při srdečním selhání a srdečních chorobách. Obsah dusičnanů souvisí se silou ve svalech, což se týká i srdečního svalu.
Pomáhá vám déle cvičit. Dusičnany v červené řepě zvyšují výkonnost při cvičení a regeneraci svalů tím, že zlepšují okysličení tkání. Zvyšuje se prokrvení svalů kyslíkem, a tak budete podávat delší výkony.
Pomáhá v boji proti rakovinným buňkám. Některé studie poukazují na to, že červené barvivo obsažené v červené řepě zmenšuje rakovinné buňky.
Pomáhá při onemocněních.
Pomáhá při cukrovce díky dusičnanům. Červená řepa snižuje příznaky poškození nervů při cukrovce.
Je prospěšná i v případě demence. Dusičnany zlepšují přísun kyslíku do mozku, čímž snižují riziko demence u starších lidí.
Udržuje váhu pod kontrolou. Je nízkokalorická, obsahuje vysoký podíl vlákniny, která vás po konzumaci zasytí. Červená řepa potlačuje chuť k jídlu, spaluje tuky, podporuje normalizaci hmotnosti.
Udržuje zdravou hladinu draslíku, takže se necítíte unavení, slabí a nemáte zažívací problémy.
Bojuje proti zánětům v těle. Obsahuje betalain, který má protizánětlivé účinky.
Spolu s hořčíkem, mědí a foláty, které řepa obsahuje, posiluje kosti a pomáhá při osteoporóze.
Pití šťávy z červené řepy nebo její pravidelná konzumace pomáhá chránit játra a napomáhá jejich lepší funkci.
Je vhodná pro ženy v období menstruace. Podporuje tvorbu červených krvinek a pomáhá vyrovnat se se ztrátou krve a s příznaky chudokrevnosti, jako je slabost, zvýšená podrážděnost, závratě.
V těhotenství je nutný zvýšený příjem vitaminů a minerálních látek. Foláty v červené řepě užívané v těhotenství mohou snížit riziko vývojových vad u dětí.
Podle studie byl zjištěn pozitivní účinek extraktu z červené řepy podávaného s chemoterapeutikem doxorubicinem u rakoviny slinivky břišní.
Dále byl zjištěn jeho možný účinek v boji proti rakovinným buňkám, a to i u rakoviny prsu a prostaty. Je to předmětem dalšího zkoumání.
Onkologičtí pacienti jsou během chemoterapie náchylní k únavě, nespavosti, poruchám kognitivních funkcí a depresím.
Červená řepa podporuje zdraví a je potenciálně prospěšná. Složky obsažené v červené řepě mají antioxidační a protizánětlivé účinky.
Je oblíbená u pacientů s rakovinou prsu, prostaty a tlustého střeva. Pacienti ji konzumují také za účelem léčby a zmírnění vedlejších účinků chemoterapie.
V některých zemích je červená řepa zařazena mezi alternativní dietní potraviny pro pacienty s rakovinou.
Na co si dát pozor ?
Červená řepa obsahuje velké množství oxalátů, což může vést k tvorbě ledvinových kamenů.
Proto se nedoporučuje lidem, kteří měli v minulosti ledvinové kameny. V jejich případě se doporučuje jíst červenou řepu jen ve výjimečných případech.
Oxalátům se také připisuje podíl na vzniku artritidy. Pokud jste tímto onemocněním ohroženi, konzumujte červenou řepu pouze s mírou.
Přestože je červená řepa považována za nejzdravější potravinu s léčivým účinkem, není vhodná pro každého.
Jaké nežádoucí účinky může červená řepa způsobit?
Nadměrné snížení krevního tlaku, zejména u lidí, kteří mají nízký krevní tlak nebo užívají léky na krevní tlak
Červené zabarvení moči. Moč může být po její konzumaci růžově až červeně zbarvená, což je zcela neškodné.
Červená řepa zbarvuje stolici do červena, což je rovněž neškodné. Vaše stolice může vypadat, jako by v ní byla krev. Jde ovšem jen o zbarvení z červené řepy, které vás nemusí znepokojovat.
Alergická reakce je ve většině případů jen mírná a vyskytuje se velmi zřídka. Může se objevit po konzumaci v podobě svědění, kožního výsevu a vyrážky.
Přestože červená řepa pomáhá trávicímu traktu, u lidí s citlivým žaludkem se mohou vyskytnout zažívací potíže, jako je nadýmání, plynatost. Mírně podrážděný žaludek se může objevit z vlákniny, kterou červená řepa obsahuje.
Závratě a únava v těhotenství mohou souviset se snížením krevního tlaku u těhotné ženy.
Příprava červené řepy
Červenou řepu můžete připravit na různé způsoby. Existuje mnoho receptů z červené řepy, pomocí kterých si můžete připravit chutný pokrm.
Vaření červené řepy
Červenou řepu vařte asi 20-40 minut, v závislosti na její velikosti, dokud není měkká.
Menší řepa potřebuje 20 minut, střední řepa 30 minut a velká řepa 40 minut, aby byla dostatečně měkká.
Nedoporučuje se vařit červenou řepu příliš dlouho.
Uvařenou červenou řepu lze skladovat v uzavřené nádobě v lednici po dobu 3-5 dnů.
Červenou řepu najdete v různých receptech na přípravu chutných jídel. Je například základem pro přípravu polévky boršč.
Recepty z červené řepy
Vařená červená řepa
Před použitím červenou řepu důkladně očistěte, ale neloupejte ji. Pokud jsou na slupce velmi znečištěné nebo poškozené části, vyřízněte je.
Vařte ji nejlépe v parním hrnci, kde se doba vaření zkrátí.
Když je řepa uvařená, můžete ji hladce propíchnout vidličkou. Následně ji vyjměte a odstraňte slupku.
Doporučujeme používat rukavice, abyste si neušpinili kůži na rukou.
Můžete ji ochutit olivovým olejem, citronovou šťávou, rozmačkaným stroužkem česneku, solí a pepřem.
Carpaccio z červené řepy
Červenou řepu nakrájejte na velmi tenké plátky.
Naaranžujte na talíř. Lehce pokapejte olivovým olejem, ochuťte černým pepřem, solí a pokapejte citronovou šťávou.
Posypte sýrem feta a podávejte s chlebem.
Chutné carpaccio z červené řepy se sýrem. Zdroj fotografií: Getty Images
Smoothie z červené řepy
Rozmixujte ½ šálku vařené červené řepy (nebo vakuově balené v obchodě)
2 šálky ostružin (mražených nebo čerstvých)
Přidejte 1 šálek vody
Med podle potřeby
Takto připravené smoothie podpoří váš nervový systém, játra a cévy.
Červenou řepu důkladně omyjte a zbavte ji listů a stonků.
Pokud je velmi špinavá nebo poškozená a nelze ji řádně omýt, oloupejte ji.
Nakrájejte tenké plátky pomocí struhadla nebo škrabky, nožem vytvořte co nejtenčí plátky. Vložte je do sušičky ovoce tak, aby se plátky navzájem nepřekrývaly.
Sušte při teplotě 52 °C po dobu 8 až 12 hodin v závislosti na tloušťce plátků.
Pokud chcete sušit v troubě:
Plátky červené řepy položte na plech s pečicím papírem.
Zvolte teplotu 50 až 60 °C a nechte sušit přibližně 8 hodin.
Pokud zvolíte vyšší teplotu, nechte dvířka trouby pootevřená a sušte 4 až 6 hodin.
Sušené lupínky z červené řepy. Zdroj fotografií: Getty Images
Vařená červená řepa
Červenou řepu lze vařit samotnou nebo s přidáním křenu či jiné zeleniny.
Můžete ji naložit, zalít roztokem soli a cukru a připravit kvašenou řepu, která bude hotová za 7-10 dní.
Můžete ji nakrájet na tenké plátky, na kostičky a dát do zavařovací sklenice.
Velmi oblíbená nakládaná řepa s křenem má ostrou chuť s křenovým aroma.
Sladkokyselý nálev na červenou řepu:
2 l vody
500 ml octa
500 g krystalového cukru
100 g přípravku pro nakládání okurek a zeleniny
Vodu přiveďte k varu a přidejte všechny ingredience. Zamíchejte a vařte dalších 5 minut. Odstavte z ohně a nechte mírně vychladnout.
Připravenou řepu zalijte až po vrch, sklenice přiklopte víčkem a pevně přitlačte. Sterilizujte při 85 °C po dobu 15 minut.
Nálev s fenyklem a anýzem
Potřebujete:
2 l vody
500 ml octa
80 g soli
1 polévková lžíce kmínu
1 polévková lžíce fenyklu
1 polévková lžíce anýzu
Od jakého věku přidávat červenou řepu do jídelníčku u dětí?
Červená řepa obsahuje důležité živiny potřebné pro vývoj dítěte. Je vhodná i proti chudokrevnosti u dětí.
Od jakého věku přidávat červenou řepu do jídelníčku?
Některé zdroje uvádějí od 6. měsíce a jiné od 9.-10. měsíce dítěte.
Samozřejmě záleží také na tom, zda bylo dítě do 6. měsíce plně kojeno. V tom případě se doporučuje přidávat ji o něco později kolem 9.-10. měsíce.
Pokud bylo dítě přikrmováno po 3. měsíci, můžete bez obav začít přidávat červenou řepu ve věku 7 měsíců.
Červenou řepu zařazujte do jídelníčku až po zařazení některých druhů ovoce, zeleniny, rýže a dalších potravin.
Pro začátek začněte s pyré z červené řepy a zkuste jen 1-2 čajové lžičky. Uvidíte, zda dítě nemá potíže s bříškem nebo alergii.
Pokud dítě řepu toleruje, můžete jí postupně přidávat více.
Po konzumaci červené řepy se u vašeho dítěte může objevit červeně zbarvená stolice. Nebojte se, je to běžné a je to způsobeno barvivem červené řepy.
Červenou řepu můžete postupně kombinovat s další zeleninou, jako je mrkev, brambory, rýže, čočka, hrách.
Výhody konzumace červené řepy pro kojence a batolata
Obsah vitaminu C v červené řepě pomáhá budovat imunitní systém.
Železo zabraňuje chudokrevnosti.
Vláknina pomáhá trávicímu traktu dítěte a léčí zácpu.
Karotenoidy pomáhají růstu a výživě vlasů.
Červená řepa napomáhá prokrvení mozku a těla. Tím podporuje správnou, rovnoměrnou a zdravou funkci mozku.
Pyré z červené řepy od 7. měsíce
Pyré můžete kombinovat s mrkví nebo bramborem.
Příprava:
½ červené řepy důkladně omyjte, oloupejte slupku a nakrájejte na kostičky.
Uvařte v tlakovém hrnci s ¼ šálku vody nebo v páře do měkka.
Uvařenou řepu rozmixujte na hladkou kaši.
Podle potřeby přidejte vodu z vaření.
Bramborové pyré s červenou řepou a mrkví od 8. měsíce
Potřebujete:
1 středně velkou mrkev
½ malé červené řepy
1 středně velkou bramboru
Příprava:
Zeleninu důkladně omyjte.
Oloupejte slupku škrabkou.
Nakrájejte na kostičky a 15 minut duste v páře nebo vařte ve vodě do měkka.
Rozmixujte na hladkou kaši.
Můžete také připravit polévku z červené řepy a mrkve nebo džem z červené řepy, který je vhodný od 1 roku.
Červená řepa je plná živin a je prospěšná nejen při konzumaci, ale také přímo pro pleť nebo vlasy.
Pokud chcete rozjasnit svou pleť, vyzkoušejte pleťovou masku z červené řepy. Masku si můžete snadno koupit nebo si ji připravit sami doma bez chemických přípravků.
Maska z červené řepy dodá vaší pleti pružnost a mladistvost.
Přínosy červené řepy pro pleť
Podporuje tvorbu kolagenu
Udržuje pleť hydratovanou
Zjemňuje tmavé kruhy pod očima
Udržuje pleť pružnou a vyrovnává její tón
Zjemňuje tmavé skvrny
Léčí akné
Zjemňuje jemné linky a vrásky
Dodává vlasům lesk a sílu
Dodává rtům jemný růžový odstín
Jak si vyrobit masku z červené řepy?
Smíchejte šťávu z červené řepy a mrkve ve stejném poměru.
Zmrazte v malých kostkách.
Každé ráno si vezměte jednu kostku a potřete si jí pokožku.
Nechte působit 10 až 15 minut.
Smyjte vlažnou vodou a naneste na pleť hydratační krém.
Pleťová maska z červené řepy a tvarohu
Pro hydrataci pleti a pocit hebkosti.
Nastrouhejte 1 malou syrovou červenou řepu.
Přidejte 2 lžíce tvarohu.
Přidejte několik kapek mandlového oleje.
Smíchejte a naneste na obličej a krk.
Masku vmasírujte.
Nechte působit 15 až 20 minut a poté důkladně smyjte vodou.
Pleťový zábal k odstranění opálení
Smíchejte 1 lžíci šťávy z červené řepy s 1 lžící zakysané smetany.
Naneste na opálenou pokožku a nechte 20 minut působit.
Opláchněte vlažnou vodou.
Používejte dvakrát týdně.
Maska pro hladkou pokožku
Smíchejte 4 lžíce šťávy z červené řepy se 3 lžícemi bílého jogurtu.
Naneste na pleť (obličej a krk) a nechte působit 15 minut.
Důkladně smyjte vlažnou vodou.
Účinky červené řepy na vlasy
Snižuje lámavost vlasů
Dodává výživu vlasovým folikulům
Oživuje pokožku hlavy
Léčí lupy
Zpomaluje růst předčasně šedivých vlasů
Přírodní alternativa k barvě na vlasy
Chrání pokožku hlavy před UV zářením
Dodává vlasům hedvábný lesk
Jak používat červenou řepu na vlasy?
Použijte olej z červené řepy
Pravidelná masáž pokožky hlavy olejem z červené řepy podpoří prokrvení pokožky hlavy, dodá více živin a podpoří růst vlasů.
Snižuje suchost i šupinatost pokožky hlavy. Vaše vlasy budou hydratované a hebké.
Šťáva z červené řepy na vlasy
Přidejte šťávu z červené řepy do svého běžného šamponu.
Je to vynikající způsob, jak důkladně odstranit nečistoty, přebytečný maz.
Zanechá vaše vlasy svěží, lesklé a čisté.
Maska na vlasy z červené řepy
Domácí masku na vlasy z červené řepy si můžete vyrobit přirozeným a přírodním způsobem.
Stačí smíchat ingredience jako med, jogurt, kokosový nebo olivový olej s nastrouhanou syrovou červenou řepou nebo šťávou z červené řepy a vmasírovat do pokožky hlavy.
Masku naneste po celé délce vlasů (od kořínků ke konečkům).
Nechte několik minut působit a poté důkladně smyjte.
Dodává vlasům lesk, krásný načervenalý odstín a živost
Koncem léta je vhodné sklízet červenou řepu k přímé spotřebě.
Ppozdější výsev se sklízí v říjnu, když bulvy dosáhnou 5-7 cm.
Skladování
Po sklizni odstraňte z kořene velké listy a ponechte několik malých v srdíčku.
Ideální je skladovat ji po celou zimu ve sklepě na tmavém místě při teplotě kolem 4 °C.
Zajímavosti
Červená řepa je zázračná zelenina, která pomáhá při léčbě různých onemocnění.
Je vysoce výživná a má nízký obsah kalorií.
Konzumuje se nejen kořen, ale i listy.
Reguluje vysoký krevní tlak, napomáhá krvetvorbě, podporuje zdraví srdce, jater, bojuje proti rakovině, posiluje imunitu, podporuje správnou hmotnost a má mnoho dalších příznivých účinků na organismus.
Červené barvivo obsažené v červené řepě se používá v potravinářském průmyslu jako potravinářské barvivo.
Je prospěšná nejen při konzumaci, ale můžete si z ní vyrobit i výživnou masku na pleť nebo vlasy.
Vystudovala jsem Střední zdravotnickou školu v Nitře, která mi dala základ pro uplatnění ve zdravotnictví. Po škole jsem pracovala tři roky na chirurgickém oddělení a následně na oddělení anestezie a intenzivní medicíny. Vedle zaměstnání jsem vystudovala bakalářské studium na Fakultě zdravotnictví v Banské Bystrici v oboru ošetřovatelství a ukončila vzdělávání ve specializačním studiu v oboru anesteziologie a intenzivní medicína. Už v období dětství jsem byla rozhodnuta stát se zdravotníkem a pomáhat lidem s jejich zdravotními problémy. Neustálé vzdělávání a studování nových odborných témat ohledně zdravotnictví, které je neustále ve vývoji, a získávání zkušeností z praxe mi napomáhá k psaní odborných článků pro portál Medicspark, který je dostupný i pro nezdravotníky. Moje záliby jsou mnohostranné, věnuji se také zdravé výživě, celkově zdravému životnímu stylu. Svůj volný čas trávím vzděláváním, kreativní tvorbou, ručními pracemi ve spolupráci s dcerou, díky čemuž nudu neznáme.
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.