V těhotenství dejte pozor na chudokrevnost. Jaké má příčiny, příznaky?

V těhotenství dejte pozor na chudokrevnost. Jaké má příčiny, příznaky?
Zdroj fotografie: Getty images

Těhotenství představuje určitou zátěž pro celý organismus. Srdce i plíce už nepracují jen pro jedno tělo. Zvyšuje se objem krve, která se musí postarat i o potřeby nenarozeného dítěte. S tím vším souvisí i hrozící vznik anémie v těhotenství.

Známe různé druhy anémie, tedy chudokrevnosti. Z hlediska příčiny vzniku se rozlišují na anémie při zvýšených ztrátách krve, anémie při nadměrném a předčasném rozpadu červených krvinek a anémie při poruše krvetvorby.

Nejčastější anémií vůbec je anémie způsobená nedostatkem potřebných látek pro tvorbu červených krvinek. Jde zejména o nedostatek železa. Tato anémie se nazývá sideropenická a i v těhotenství je nejčastější anémií.

Podle Světové zdravotnické organizace je anemie v těhotenství definována jako pokles koncentrace hemoglobinu pod 110 g/l, popřípadě pokles hodnoty hematokritu pod 0,32. Hematokrit vyjadřuje objem červených krvinek v krvi.

Přečtěte si více o rozdělení a druzích anémie v článku: Jste chudokrevní? Příčinou nemusí být jen strava

Rozdíly těhotenské anémie byly pozorovány v souvislosti s obdobím těhotenství, regionem i socioekonomickými podmínkami. Významnými faktory, které ovlivňují tento stav, jsou i opakovaná mnohočetná těhotenství v kratším období, ženy s nízkou váhou, vegetariánský způsob života, ale i dárcovství krve.

V průběhu těhotenství se zvyšuje množství červených krvinek. Objem krevní plazmy se zvyšuje více. Tento stav, kdy je množství krvinek dostatečný, ale ve srovnání s krevní plazmou nízký, hovoříme o anémii relativní.

Proč jsou i úplně zdravé ženy ohroženy chudokrevností v těhotenství?

Těhotenství představuje pro organismus ženy obrovskou změnu. Růst nového života do určité míry ovlivňuje každý orgán či soustavu. Plíce musí dodat mnohem více kyslíku, srdce musí přečerpat vyšší objem krve.

Potřeby plodu a placenty vedou k nutnosti zvýšeného přísunu železa. Ten je potřebný i pro zajištění zvýšené tvorby červených krvinek. Železo je totiž nezbytně důležitý stavební prvek.

V mnoha případech nestačí tuto zvýšenou potřebu železa doplnit prostřednictvím stravy. Snadno dochází k jeho nedostatku a následně poruše tvorby krvinek.

Anémie z nedostatku železa - sideropenická anémie – tvoří 75–95 % případů anémie u těhotných žen.

Nedostatek železa se ještě zvýrazňuje při jeho nedostatečném příjmu. Nedostatečný přísun spočívá často v nevhodném složení potravy či nedostatku jiných důležitých živin ve stravě. Rizikové jsou zejména sociálně slabší skupiny.

Nedostatečný příjem železa nespočívá v nedostatečném příjmu potravy, ale v jeho nevhodném složení.

Anémie v těhotenství i po porodu

Po porodu se anémie, která vznikla během těhotenství, ještě více prohloubí. Důvodem jsou zejména krevní ztráty těsně po porodu. Tak se k sideropenické anémii přidružuje i takzvaná anémie hemoragická, neboli anémie zapříčiněná ztrátou krve.

Dalším faktorem, který přispívá ke vzniku anémie, je tvorba mateřského mléka po porodu. Tvorba mléka, tedy odborně laktace, pro své správné fungování potřebuje dostatek tohoto stavebního prvku.

Matka drží v náručí své dítě a kojí ho.
Kojení je dalším faktorem zvýšené potřeby železa po porodu. Foto: Getty images

Prvotním spouštěčem je prohloubení nedostatku železa a až následně vzniká pokles hodnoty hemoglobinu, hematokritu a počtu červených krvinek.

Anémie z nedostatku kyseliny listové a vitaminu B12

Nedostatek kyseliny listové je v těhotenství méně častý než nedostatek železa. Přesto není třeba podcenit potřebu tohoto vitamínu. Její chybění se nejčastěji spojuje s rizikem vzniku takzvaného defektu neurální trubice. Je to vážný stav, který ohrožuje zdraví i samotný život nenarozeného děťátka.

Více o této poruše i ostatních potížích zapříčiněných nedostatkem kyseliny listové si můžete přečíst v našem článku: S kyselinou listovou k vytouženému miminku i ke zdravým cévám

Druhy anémie v těhotenství

anémie z nedostatku železa tvoří ji 75 až 95 % případů anémie u těhotných
anémie z nedostatku kyseliny listové a vitaminu B12 tento nedostatek je méně častý, avšak důležitý již při plánování těhotenství
infekční příčiny virová onemocnění, HIV, cytomegalovirus...
anémie při užívání léků některé léky mohou způsobovat anémii
nevysvětlitelné mateřské anémie chudokrevnost z nejasné příčiny

Menstruace a chudokrevnost

Menstruace je součástí života každé zdravé ženy. I když jde o přirozený jev, často bývá doprovázena mnoha obtížemi a nepříjemnostmi. Může jít o pocit únavy, točení hlavy, bolest v podbřišku či silné krvácení.

A právě silnější krvácení při menstruaci může být rizikovým faktorem pro vznik anémie i nedostatek železa. Následně je mimo jiné zvýšené riziko vzniku anémie v těhotenství či potíže s otěhotněním jako takovým.

Máte-li pocit, že průběh vaší menstruace není přirozený, kontaktujte svého lékaře. Nadměrné bolesti, krvácení či větší sraženiny krve mohou signalizovat vážnější onemocnění. Jedná se například o endometriózu, polypy či nádorové onemocnění.

Možná vás budou zajímat i články: Bolest při menstruaci a Nadměrné krvácení při menstruaci

Příznaky chudokrevnosti

Anémie se projevuje mnoha nespecifickými projevy, jako je slabost či únava. Výrazné příznaky se projevují až při vážné anémii. Jsou to zejména: nechutenství, bolesti hlavy, dušnost, zrychlené bušení srdce, bledá pokožka a sliznice.

Během těhotenství jsou také příznaky většinou nenápadné a velmi nespecifické. Pocit únavy, spavost, bolesti hlavy, bušení srdce či ztížené dýchání jsou častými průvodními jevy samotného těhotenství.

Stanovení anémie v těhotenství se opírá zejména o anamnézu a krevní obraz.

Unavená těhotná žena, zakrývající si tvář rukama.
Nadměrná únava, slabost či depresivní nálada může signalizovat těhotenskou anémii. Foto: Getty images

Přesun železa z matky na plod reguluje placenta. Nejvíce železa pro dítě se přesouvá v posledních deseti týdnech těhotenství.

Rizika chudokrevnosti v těhotenství

Anémie představuje riziko pro matku, plod i těhotenství jako takové. Mezi nejčastější rizika se udává vznik preeklampsie, snížená odolnost vůči infekcím, porucha laktace a kojení, poporodní deprese.

Samotné těhotenství ohrožuje zvýšeným množstvím plodové vody, potrat, předčasný porod.

Plod je ohrožen poruchou vývoje, nitroděložní zpoždění vývoje plodu. Dítě po porodu má nízkou porodní hmotnost, je náchylnější k nemocem, má horší poporodní adaptaci a narušený psychický a psychomotorický vývoj.

V těhotenství se obvykle mimo jiné vyšetřuje i krevní obraz, který může případnou anémii odhalit.

Rizikové skupiny náchylné ke vzniku anémie v těhotenství:

  • rychle po sobě následující těhotenství
  • mladé těhotné ženy
  • ženy, které mívají silnou menstruaci
  • vegetariánky
  • veganky

Léčba anémie v těhotenství

Těhotná žena potřebuje přísun železa přibližně 2,5 mg na den a zvyšuje se až na 6,6 mg na den v posledních třech měsících těhotenství, tedy posledním trimestru.

Při potvrzení anémie v těhotenství se doporučuje užívání kyseliny listové a železa. Ošetřující lékař na základě krevního obrazu a jiných anamnestických údajů či vyšetření určí vhodný způsob doplnění tohoto stavebního prvku.

V těhotenství je užívání mnoha léků nevhodné či dokonce nebezpečné. Při jejich doporučení a předepsání jsou lékaři velmi opatrní. Jsou však případy, kdy není jiná možnost.

Jak se vyhnout chudokrevnosti v těhotenství

Předejít anémii z nedostatku železa lze zejména dostatečně vyváženou a pestrou stravou. Největším využitelným zdrojem železa je maso. Míra jeho vstřebávání je až 30 %. Z jiných potravin to bývá asi jen 5 % přijatého železa. Odhaduje se, že až 50 % žen nemá doporučenou denní dávku železa.

Těhotná matka s dcerou připravují zdravé jídlo v kuchyni.
Příjem vyvážené stravy s potravinami bohatými na železo je nejlepší formou prevence nedostatku železa. Foto: Getty images

V tabulce uvádíme obsah železa ve vybraných potravinách

potravina obsah železa v mg na 100 g potraviny
vepřová pečeně 13,0–37,0
hovězí maso 2,0–3,0
vepřové maso 1,0–2,0
kuřecí maso 0,43–0,84
slepičí vejce 2,1–2,6
ryby 0,13–1,5
kravské mléko 0,035–0,08
mateřské mléko 0,03–0,07
čočka 6,9–13
fazole 5,9–8,2
sója 5–11
vlašské ořechy 2,1–2,4
rýže loupaná 0,6–2,3
pšeničná mouka 1,2–2,5
špenát 1,0–4,0

Další zajímavé zdroje

Jaké změny čekají ženu v těhotenství

fsdílet na Facebooku
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.