- solen.sk - Kyselina listová a vrozené vývojové vady
- apps.szu.cz - portál o kyselině listové
S kyselinou listovou k vytouženému miminku i ke zdravým cévám?
S kyselinou listovou se setkáváme zejména v souvislosti s těhotenstvím. Tento vitamín se významně podílí na prevenci vývojových vad či takzvaného rozštěpu páteře. Avšak stejně jako všechny vitamíny i tento má mnohem více pozitivních vlivů na náš organismus.
Obsah článku
- Jaký je rozdíl mezi názvy folát a kyselina listová?
- Potřeba kyseliny listové pro náš organismus
- Kdy lze uvažovat o nedostatku kyseliny listové
- Kde najdeme kyselinu listovou
- Jaký by měl být optimální příjem kyseliny listové
- Mohou příliš vysoké dávky kyseliny listové ublížit?
- Jak zachovat obsah kyseliny listové v potravinách
Kyselina listová je známá také po názvem kyselina folová, folát či vitamin B9. V těle se vstřebává v horních částech tenkého střeva.
Kyselina listová byla objevena v roce 1940, a to extrakcí ze špenátu.
Je to vitamín, který řadíme do skupiny hydrofilních vitamínů, tedy rozpustných ve vodě. Patří sem všechny vitamíny skupiny B a vitamin C. Vyznačují se tím, že se v těle snadno vstřebávají ze střev do krve, ale snadno se vytrácejí z potravin při jejich zpracování. Organismus si jejich nadbytek neukládá, ale do 24 hodin vylučuje močí.
Jaký je rozdíl mezi názvy folát a kyselina listová?
S vitaminem B9 se setkáváme ve dvou různých formách. Ta, která se přirozeně nachází v rostlinných a živočišných potravinách, se nazývá folát. Tělo jej využívá v nezměněné formě.
Verze vitamínu B9, která je uměle vytvořena a doplňována do potravin či výživových doplňků, se nazývá kyselina listová. Dá se přidávat například do mouky či cereálií.
Potřeba kyseliny listové pro náš organismus
Pozitivní vliv kyseliny listové se spojuje především s těhotenstvím a správným vývojem plodu. Tento vitamín má však i mnoho jiných příznivých účinků.
Syntéza – tvorba DNA a RNA
DNA a RNA (nukleové kyseliny) jsou látky, které jsou zodpovědné za organizaci a reprodukci živé hmoty. Přenášejí v sobě genetickou informaci. Jsou základním stavebním prvkem organismu. Obsahují geny a chromozomy, jejichž důležitou součástí je i kyselina listová.
Správný vývoj plodu
Páteř se skládá z jednotlivých obratlů. Za normálních okolností obratel vzniká spojením dvou obratlových oblouků. Ve středu se vytvoří otvor, ve kterém se nachází mícha.
Při rozštěpu se obratle během nitroděložního vývoje neuzavřou. Vzniká tak štěrbina, takzvaný defekt neurální trubice. Tento jev se nazývá také rozštěp páteře. Tato porucha je spojována také s nedostatkem kyseliny listové.
Nejrizikovější období těhotenství je první trimestr, tedy první tři měsíce. Během tohoto nitroděložního vývoje se tvoří a vyvíjejí všechny orgány plodu. Probíhá základ celé orgánové soustavy děťátka.
Nedostatek kyseliny listové v těhotenství představuje zvýšené riziko potratu nebo předčasného porodu. Kyselinu listovou mnozí odborníci doporučují užívat již několik měsíců před plánovaným otěhotněním.
Mezi další poruchy, kde může být nedostatek kyseliny listové rizikovým faktorem, jsou vrozené vady srdce, poruchy močového měchýře, či rozštěp rtů a patra.
Možná vás zaujme i článek o výskytu chřipky v těhotenství.
Procesy růstu a dělení buněk
Nejen rostoucí děťátko pod srdcem matky potřebuje tento vitamín. Důležitý je pro všechny procesy dělení a tvorby buněk. Přispívá tedy ke správné funkci a obnově lidského těla, tvorbě svalů i hojení ran.
Tvorba bílých i červených krvinek
Bílé krvinky jsou důležitá stráž a obrana našeho organismu. Jsou nedílnou součástí imunitního systému. Červené krvinky jsou nositeli kyslíku po celém těle. Jsou nepostradatelné pro okysličení a život buněk, tedy celého těla.
Kyselina listová se podílí na vývoji a růstu bílých krvinek. V kostní dřeni se spolu se železem a vitaminem B12 účastní tvorby červených krvinek.
Prevence před srdečně-cévními onemocněními
Při trávení bílkovin vzniká látka zvaná homocystein. Podobně jako cholesterol je jeho vysoká hladina v krvi jedním z faktorů vzniku srdečních a cévních chorob. Kyselina listová se účastní metabolismu této látky a spolu s vitaminem B6 a B12 škodlivý homocystein odbourávají.
Možná vás také zaujme článek o životosprávě po infarktu.
Chuť k jídlu
Podobně jako jiné vitamíny z řady B zvyšuje i kyselina listová chuť k jídlu. Podílí se i na tvorbě žaludeční kyseliny, čímž podporuje trávení.
Přispívá k psychickému zdraví
Kyselina listová se podílí i na správném fungování psychiky. Nedostatek vitamínů skupiny B, a to zejména B9 a B12, může mít úzkou souvislost s depresí. Kyselina listová také zmírňuje pocit vyčerpání a únavy.
Kdy lze uvažovat o nedostatku kyseliny listové
Její nedostatek se může projevit různými příznaky. Mnohé jsou nespecifické, od slabosti či bolesti hlavy až po vážné poruchy.
Seznam nejčastějších projevů nedostatku vitamínu:
- poruchy nervové trubice, rozštěp rtů a patra během nitroděložního vývoje
- nízká porodní hmotnost dítěte
- riziko předčasného porodu nebo potratu
- vrozené srdeční vady
- chudokrevnost
- nechuť k jídlu, průjmy
- slabost
- podrážděnost, deprese, nespavost
- zvyšuje riziko srdečně-cévních chorob
- riziko vzniku rakoviny
- zánět jazyka a vředy v ústech
- šedivění vlasů
Kde najdeme kyselinu listovou
Kyselina listová se nachází v zelenině, zejména v té listové, ovoci i v mase. Jejím největším zdrojem jsou kvasnice.
Zdroje kyseliny listové:
- kvasnice
- maso: kuřecí a krůtí játra, vepřová játra
- ovoce: meloun, pomeranče, maliny, jahody, ostružiny, borůvky, avokádo, papája, banán
- zelenina: rajčata, ředkvička, špenát, pórek, sója, fazole, čekanka, chřest, zelí, kapusta, brokolice, květák, paprika, rajčata, salát, mrkev
- jiné: obiloviny, slunečnicová semena, žloutek, luštěniny, sója, arašídy, vlašské a lískové ořechy
Kromě těchto přirozených zdrojů se kyselina listová přidává také do některých potravin. Patří sem některá rostlinná másla či cereální výrobky, ale také pečivo. Mezi nápoji tam patří některé jogurtové nápoje a džusy.
Jaký by měl být optimální příjem kyseliny listové
Doporučená denní dávka kyseliny listové je 400 mikrogramů pro dospělé. Před plánovaným otěhotněním i během těhotenství doporučují někteří odborníci zvýšit příjem až na dvojnásobek.
Podle některých výzkumů se u žen, které měsíc před otěhotněním a během prvních tří měsíců těhotenství užívaly 800 mikrogramů kyseliny listové, snížilo riziko rozštěpu páteře až o 72 %.
Jsou i další případy, kdy se doporučuje zvýšit příjem vitamínu B9. Je to zejména u lidí s poruchami trávení, při epilepsii a dialyzovaných pacientů.
Mohou příliš vysoké dávky kyseliny listové ublížit?
Příznak hypervitaminózy (příliš vysokého množství vitamínu) se u kyseliny listové přijímané přirozenou formou v potravinách nevyskytuje. Stále více se však diskutuje o škodlivosti nadměrného užívání kyseliny listové v umělé formě. Studie hovoří zejména o riziku kardiovaskulárních či nádorových onemocnění.
Přínos kyseliny listové pro prevenci před vrozenými vadami je nepopiratelný, ale tak jako se vším - nic není dobře přehánět. Zejména v těhotenství se raději vyvarujte přehnanému užívání pilulkové formy kyseliny listové.
V těhotenství si raději dopřejte čerstvou zeleninu či ovoce bohaté na kyselinu listovou. Je to bezpečnější, než byste měli přijmout velké množství pilulek s jejím obsahem.
Jak zachovat obsah kyseliny listové v potravinách
Kyselina listová (vitamín B9) je velmi nestálá. Ničí se teplem, při kontaktu se vzduchem či oxidací při styku s některými kovy. A tak se snadno vytrácejí, a to nejen při tepelném zpracování potravin, ale i nesprávném skladování.
Zásady, jak předejít likvidaci vitamínu B9 z potravin:
- zeleninu i ovoce konzumujte co nejdříve po jejich sklizni
- zeleninu skladujte v chladničce
- nedávejte zeleninové saláty do kovových misek
- salát nekrájejte, ale trhejte
- tepelná úprava by měla být, pokud možno, co nejkratší, ideálně v malém obsahu vody nebo na páře