Pesto z medvědího česneku (pomazánka)? Zdravý recept pro jarní očistu

Pesto z medvědího česneku (pomazánka)? Zdravý recept pro jarní očistu
Zdroj fotografie: Getty images

Medvědí česnek je bylina, která je stále více vyhledávána pro své příznivé účinky. Nastartujte s ním na jaře své zdraví a připravte si chutné pesto z medvědího česneku.

Náročnost: nízká Příprava: 25 minutPorce: přibližně 20 porcí

Po jarní procházce si můžete vytvořit ve své domácnosti příjemnou atmosféru nejen kyticí jarních rostlin. Mezi první posly jara patří i medvědí česnek. S ním si donesete do vašeho příbytku nejen příjemnou vůni, ale i zdraví.

Medvědí česnek je bylina, kterou údajně vyhledávají medvědi po zimním spánku.
Důvodem je právě jeho pozitivní vliv na trávicí systém i celkovou vitalitu.
Možná vás zaujme i článek zaměřený na posílení imunity.

Tato aromatická bylina má v oblibě stinné a vlhké prostředí. Objevuje se brzy na jaře, někdy kolem března.

Jaké má medvědí česnek využití a účinky na zdraví?
Kde se vyskytuje a lze pěstovat?
Informace naleznete v článku:
Využijte účinky medvědího česneku. Kde se vyskytuje, dá se pěstovat?

Většinou roste ve větším množství a pokrývá velké plochy. Dokáže tak svojí vůní naplnit celý les.

Listy medvědího česneku si můžete zaměnit s listy konvalinky, která má jedovaté účinky.
Vůně a chuť je však nezaměnitelná.
Proto pokud list nemá typickou česnekovou vůni a česnekově kořeněnou chuť, listy raději nesbírejte.

Účinky medvědího česneku:

  • antibakteriální, antivirální
  • antioxidační účinek
  • příznivě ovlivňuje střevní mikroflóru
  • pomáhá při zácpě, plynatostiprůjmech
  • posiluje imunitu

Přečtěte si také naše články s tématem trávicích potíží:

Pro nejlepší účinek medvědího česneku použijte jeho listy v syrovém stavu.

Můžete ho přidat například do salátů nebo nakrájet a podobně jako pažitku přidat do hotových polévek či na pečivo.

Chcete-li si listy medvědího česneku uskladnit na delší dobu, můžete jej zamrazit v mikrotenovém sáčku. Listy však nesušte. Sušením se ztrácí z listů aroma i účinky.

Pesto z medvědího česneku

Výroba pesta z medvědího česneku je jedním ze způsobů, jak jej uskladnit na delší dobu. Příprava je rychlá, jednoduchá a nenáročná.

Budete potřebovat:

  • 100–200 g čerstvě natrhaného medvědího česneku (asi dvě velké hrsti)
  • 50–100 g oříšků, dle vlastního výběru (vlašské, kešu, pistácie, piniové)
  • 150 ml olivového oleje
  • 1 polévkovou lžíci citrónové šťávy
  • sůl
  • pepř na ochucení

Jak na přípravu pesta z medvědího česneku

Medvědí česnek důkladně omyjeme a osušíme ubrouskem.
Listy nejprve natrháme na menší kousky a poté vložíme do mixéru.

Přidáme olej, ořechy, citrónovou šťávu, sůl a pepř. Směs rozmixujeme do hladka.

Podle potřeby dolijte olivový olej, aby se listy snáze rozmixovaly a směs byla vláčná.

Pro pikantnější chuť můžete do mixéru přidat i chilli papričku.

Hotovou směs naplňte do sklenic, uzavřete víčkem a odložte do ledničky. Pesto uskladněné v ledničce není třeba zavařovat a vydrží vám až několik měsíců.

Takto připravené pesto můžete použít do těstovin (špagety aj.), salátů či pomazánek na pomazánku.

Náš tip:
Přidejte trochu pesta do těsta na noky.
Takto se výborně hodí se zakysanou smetanou a opečenou slaninkou.

Přejeme dobrou chuť!

fsdílet na Facebooku

Zajímavé zdroje informací

Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.