Jaká je správná dieta pri prujmu, zácpe ci zvracení? Jak je zastavit?


Prujem, zácpa ci zvracení jsou stále aktuální problémy. Mají ruzné príciny a ruznorodou terapii. Pri lécbe je duležitá správná dieta. Dnešní clánek odhaluje zásady vhodného stravování, abychom je zvládli rychleji.
Obsah článku
Máte prujem ci naopak zácpu, nebo vás trápí zvracení?
Ptáte se, co je pri techto problémech pro konzumaci vhodné a co nevhodné?
Ale pozor, nejíst není rešení.
Správná dieta pri onemocneních trávicího traktu je základem úspechu. Dnešní téma se dotýká trí problému, a temi jsou stravovací omezení a doporucení pri prujmu, zácpe a zvracení.
Nezapomínejme, že krome diety jsou významná i režimová opatrení.
Každý jmenovaný problém muže mít jinou vyvolávající prícinu. Ve vetšine prípadu je spojen s trávicím traktem. A protože strava prechází z úst do žaludku a strev, to, co zkonzumujeme, prímo ovlivnuje prubeh.
Podívejme se spolu na všechny letní problémy:
Naše zdraví v léte - slunce, teplo, úrazy a onemocnení
Dieta a ostatní doporucení pri prujmu
Prujem je príznak, který souvisí s ruznorodými chorobami a obtížemi. Muže být infekcní ci neinfekcní, akutní nebo chronický.
Definuje ho rídká až vodnatá stolice, která se vyprazdnuje více než 3krát za den a ve vetším množství. Pricemž prujem provázejí i jiné príznaky.
Jaké projevy a pridružené potíže jsou pri prujmu:
- rídká až vodnatá stolice
- více než 3–5x za den
- s prímesí hlenu ci peny
- zmenená barva stolice, jako napríklad zelená ci cerná s prímesí krve
- zápach hniloby, hnisu
- celková slabost
- nechutenství
- nevolnost a tíha na žaludku
- bolest bricha, podbrišku ci bolest v boku
- pocit na zvracení, tedy nauzea až zvracení
- zvýšená telesná teplota nebo horecka
Krome techto príznaku je treba mít na pameti i jisté varovné projevy. Ty nás upozorní, že je treba jednat a necekat. A tedy vyhledat odbornou pomoc. Nejlépe u obvodního neboli praktického lékare pro dospelé nebo deti. Po pracovní dobe na pohotovosti nebo v nemocnici.
Pozor na varovné príznaky, které uvádíme v tabulce
Varovné príznaky v dospelosti | Závažné potíže v detském veku |
zvýšení frekvence prujmu | apatie, letargie |
pridružení zvracení | zvýšená únava až spavost |
nemožnost prijímat tekutiny | ztráta zájmu o okolí a obvyklé záliby |
prímes hlenu a peny | nechutenství |
kombinace horecky a prujmu více než dva dny | úbytek telesné hmotnosti |
intenzivní bolesti bricha, kolika, krece v briše | bledost |
prímes krve a krvavá stolice cerná barva stolice | zmenu barvy stolice a prímes krve |
hnilobný zápach stolice | prujem trvá déle než tri dny |
vyrážka na kuži | horecka, cili teplotu nad 38 °C, více než 24 hodin |
k prujmu se pridruží zvracení, a to v trvání více než 12 hodin | |
nafouklé, tvrdé a na dotek citlivé bricho | |
snížené množství moci až zastavení mocení | |
žluté zbarvení kuže a ocí | žluté zbarvení kuže a ocních belem |
zrychlený puls, bledost a zvýšené pocení a studený pot |
Prectete si také:clánek o prujmu v léte z magazínu
Prohlédnete si režimová a dietní opatrení
Uvádíme základní režimová a dietní opatrení pri prujmu. Jelikož úspešnost zvládnutí prujmu nezáleží pouze na lékách a úprave stravy.
ANO | NE | ||
tekutiny | voda | alkohol | |
minerálky – nesycené, neslazené | káva | ||
caj - roibos, fenykl, hermánek, vilcacora | sycené a slazené vody | ||
ovocná/zeleninová štáva | cerný caj | ||
potraviny | boruvky | potraviny | mastné jídlo |
cerný rybíz | cerstvé pecivo | ||
jablecné pyré | fazole a cocka | ||
banány | sladké | ||
rýže | zmrzlina | ||
suchary | slané pochoutky | ||
pecivo (ne cerstvé) | zelí | ||
vývar | švestky, broskve | ||
sýr eidam | cokoláda | ||
dušené maso | mlécné výrobky | ||
drubeží, hovezí | syrová ci sterilizovaná zelenina | ||
ryby | chilli | ||
brambory | paprika | ||
probiotika | horcice | ||
menší porce jídla a casteji | umelá sladidla | ||
lehká jídla | |||
odpocinek | |||
rehydratacní roztoky |
Zácpa a základy pro její zvládnutí
Vetšina z nás asi mela už nejakou menší ci závažnejší zkušenost se zácpou. Zácpa je ztížené vyprazdnování stolice. Ta muže odcházet v malém a nedostatecném množství, nebo se její vylucování zastaví úplne.
Tato porucha vyprazdnování trvá urcitou dobu.
Casové rozmezí u každého cloveka je jiné. A i tento údaj urcuje, zda se jedná o zácpu, nebo ne.
Nekdo má stolici jen jednou za den, nekdo po každém vetším a hlavním jídle. Jsou lidé, u kterých dochází k jejímu vyprázdnení dvakrát ci trikrát týdne.
Jaké jsou typické príznaky pro zácpu:
- snížení obvyklé frekvence vyprazdnování
- tvrdá až tuhá stolice
- vyprazdnování malého množství stolice až úplné zastavení
- bolestivé a namáhavé vyprazdnování
- tlak na konecník
- pocit plnosti, nadýmání
- bolest bricha, kolika a krece
- prelévání strev
- tuhá konzistence hmatatelná v konecníku
- nechutenství
- nevolnost, pocit na zvracení
- hemoroidy, neboli zlatá žíla
- bolest hlavy
Upozornení
Pri zácpe existuje stav, kdy dochází k paradoxnímu prujmu.
Tekutá stolice, která se tlací zpoza tuhé prekážky, protéká kolem té pevné a vyprazdnuje se v podobe prujmu.
Bricho je stále nafouklé, bolestivé a potíže i po tomto nedostatecném vyprázdnení pretrvávají.
Muže být prítomno špinení spodního prádla.
Prehledné informace o zácpe
Tak jako pri prujmu, i pri zácpe je nutné krome stravy upravit režimové návyky. Tyto rady by mely dopomoci k lepšímu zvládnutí obtíží a následne i v budoucí prevenci.
vhodné | nevhodné |
tekutiny, 2-3 litry | prehnané užívání projímadel |
caj, káva | zlenivení strev a zhoršení peristaltiky |
nalacno sklenice teplé vody | stres |
švestky a švestková štáva | sedavá práce, inaktivita |
pravidelná strava | alkohol |
vláknina | bílé pecivo |
celozrnné pecivo | prebytek bílkovin |
ovesné vlocky | sycené nápoje |
neloupaná rýže | cibule a cesnek |
cerstvé ovoce/zelenina | kveták |
semínka, oleje | cocka |
jablka, merunky, rybíz, hrách | fazole |
pohyb a aktivita | hrách |
nácvik defekacního reflexu | |
pravidelné vyprazdnování |
Jak zvládnout zvracení?
V poslední cásti se dostáváme ke zvracení. Zvracení je príznakem ruzných nemocí. Je velmi duležitým reflexním a obranným mechanismem. Velký význam má napríklad pri ruzných intoxikacích, jako napríklad i pri otrave houbami.
Žaludek se muže vyprázdnit i po snezení nadmerné porce jídla. Trávicí potíže a bolest bricha po jídle se vyskytují i pri žlucníkových problémech nebo syndromu dráždivého tracníku.
Tyto príklady mají periferní puvod, kdy nevznikly v mozku. Nicméne, zvracení bývá také centrálního typu. Tehdy je dráždené centrum pro zvracení v mozku.
Zajímavé informace v cláncích:
Migréna, tedy bolest hlavy spojena se žaludecní tíhou.
Jaké príznaky má vysoký krevní tlak v magazínu
Závažná diagnóza je cévní mozková príhoda.
Potíže, které vetšinou doprovázejí zvracení:
- nauzea neboli pocit na zvracení
- nechutenství
- bolest bricha, casteji v epigastriu, teda nadbrišku
- pyróza, tedy pálení žáhy
- zvýšené slinení
- bolest hlavy
- únava a slabost
Režimová a dietní doporucení
Úprava režimu a dieta pomuže k rychlejšímu vylécení a zotavení se. Prohlédnete si doporucení.
Tekutiny
- dostatecné množství
- po lžickách
- 1-2 hodiny po jídle
- minerální nesycená voda
- neslazené caje
- voda
- omezit kávu, slazené nápoje, štávy
- alkohol – stop
- na žaludek je vhodný hermánek a máta
Potraviny
- malé porce a casteji
- nalacno suché (sušenky)
- lehká a nízkotucná jídla, ovoce a zelenina
- varené a dušené
- celozrnné pecivo
- vyvarovat se mastných jídel
- odstranit mlécné výrobky
- pozor na príliš horké, korenené a aromatické
Pretrvává zvracení i bez jídla a tekutin? Vyhledejte vyšetrení.
Zajímavé informace ze zdroju
- polakova.sk - o prujmu poradí dietoložka
- wikiskripta.eu - o zácpe
- npz.sk - jak postupovat pri zvracení
Související
