Jaká je správná dieta pri prujmu, zácpe ci zvracení? Jak je zastavit?

Jaká je správná dieta pri prujmu, zácpe ci zvracení? Jak je zastavit?
Zdroj fotografie: Getty images

Prujem, zácpa ci zvracení jsou stále aktuální problémy. Mají ruzné príciny a ruznorodou terapii. Pri lécbe je duležitá správná dieta. Dnešní clánek odhaluje zásady vhodného stravování, abychom je zvládli rychleji.

Máte prujem ci naopak zácpu, nebo vás trápí zvracení?
Ptáte se, co je pri techto problémech pro konzumaci vhodné a co nevhodné?
Ale pozor, nejíst není rešení.

Správná dieta pri onemocneních trávicího traktu je základem úspechu. Dnešní téma se dotýká trí problému, a temi jsou stravovací omezení a doporucení pri prujmu, zácpe a zvracení.

Nezapomínejme, že krome diety jsou významná i režimová opatrení.

Každý jmenovaný problém muže mít jinou vyvolávající prícinu. Ve vetšine prípadu je spojen s trávicím traktem. A protože strava prechází z úst do žaludku a strev, to, co zkonzumujeme, prímo ovlivnuje prubeh.

Podívejme se spolu na všechny letní problémy:
Naše zdraví v léte - slunce, teplo, úrazy a onemocnení

Dieta a ostatní doporucení pri prujmu

Prujem je príznak, který souvisí s ruznorodými chorobami a obtížemi. Muže být infekcní ci neinfekcní, akutní nebo chronický.

Definuje ho rídká až vodnatá stolice, která se vyprazdnuje více než 3krát za den a ve vetším množství. Pricemž prujem provázejí i jiné príznaky.

Jaké projevy a pridružené potíže jsou pri prujmu:

  • rídká až vodnatá stolice
  • více než 3–5x za den
  • s prímesí hlenu ci peny
  • zmenená barva stolice, jako napríklad zelená ci cerná s prímesí krve
  • zápach hniloby, hnisu
  • celková slabost
  • nechutenství
  • nevolnost a tíha na žaludku
  • bolest bricha, podbrišku ci bolest v boku
  • pocit na zvracení, tedy nauzea až zvracení
  • zvýšená telesná teplota nebo horecka

Krome techto príznaku je treba mít na pameti i jisté varovné projevy. Ty nás upozorní, že je treba jednat a necekat. A tedy vyhledat odbornou pomoc. Nejlépe u obvodního neboli praktického lékare pro dospelé nebo deti. Po pracovní dobe na pohotovosti nebo v nemocnici.

Pozor na varovné príznaky, které uvádíme v tabulce

Varovné príznaky v dospelosti Závažné potíže v detském veku
zvýšení frekvence prujmu apatie, letargie
pridružení zvracení zvýšená únava až spavost
nemožnost prijímat tekutiny ztráta zájmu o okolí a obvyklé záliby
prímes hlenu a peny nechutenství
kombinace horecky a prujmu více než dva dny úbytek telesné hmotnosti
intenzivní bolesti bricha, kolika, krece v briše bledost
prímes krve a krvavá stolice
cerná barva stolice
zmenu barvy stolice a prímes krve
hnilobný zápach stolice prujem trvá déle než tri dny
vyrážka na kuži horecka, cili teplotu nad 38 °C, více než 24 hodin
k prujmu se pridruží zvracení, a to v trvání více než 12 hodin
nafouklé, tvrdé a na dotek citlivé bricho
snížené množství moci až zastavení mocení
žluté zbarvení kuže a ocí žluté zbarvení kuže a ocních belem
zrychlený puls, bledost a zvýšené pocení a studený pot

Prectete si také:clánek o prujmu v léte z magazínu

Prohlédnete si režimová a dietní opatrení

Uvádíme základní režimová a dietní opatrení pri prujmu. Jelikož úspešnost zvládnutí prujmu nezáleží pouze na lékách a úprave stravy.

ANO NE
tekutiny  voda alkohol
minerálky – nesycené, neslazené káva
caj - roibos, fenykl, hermánek, vilcacora sycené a slazené vody
ovocná/zeleninová štáva cerný caj
potraviny boruvky potraviny mastné jídlo
cerný rybíz cerstvé pecivo
jablecné pyré fazole a cocka
banány sladké
rýže zmrzlina
suchary slané pochoutky
pecivo (ne cerstvé) zelí
vývar švestky, broskve
sýr eidam cokoláda
dušené maso mlécné výrobky
drubeží, hovezí syrová ci sterilizovaná zelenina
ryby chilli
brambory paprika
probiotika horcice
menší porce jídla a casteji umelá sladidla
lehká jídla
odpocinek
rehydratacní roztoky

Zácpa a základy pro její zvládnutí

Vetšina z nás asi mela už nejakou menší ci závažnejší zkušenost se zácpou. Zácpa je ztížené vyprazdnování stolice. Ta muže odcházet v malém a nedostatecném množství, nebo se její vylucování zastaví úplne.

Tato porucha vyprazdnování trvá urcitou dobu.

Casové rozmezí u každého cloveka je jiné. A i tento údaj urcuje, zda se jedná o zácpu, nebo ne.

Nekdo má stolici jen jednou za den, nekdo po každém vetším a hlavním jídle. Jsou lidé, u kterých dochází k jejímu vyprázdnení dvakrát ci trikrát týdne.

Jaké jsou typické príznaky pro zácpu:

  • snížení obvyklé frekvence vyprazdnování
  • tvrdá až tuhá stolice
  • vyprazdnování malého množství stolice až úplné zastavení
  • bolestivé a namáhavé vyprazdnování
  • tlak na konecník
  • pocit plnosti, nadýmání
  • bolest bricha, kolika a krece
  • prelévání strev
  • tuhá konzistence hmatatelná v konecníku
  • nechutenství
  • nevolnost, pocit na zvracení
  • hemoroidy, neboli zlatá žíla
  • bolest hlavy

Upozornení
Pri zácpe existuje stav, kdy dochází k paradoxnímu prujmu.
Tekutá stolice, která se tlací zpoza tuhé prekážky, protéká kolem té pevné a vyprazdnuje se v podobe prujmu.
Bricho je stále nafouklé, bolestivé a potíže i po tomto nedostatecném vyprázdnení pretrvávají.
Muže být prítomno špinení spodního prádla.

Prehledné informace o zácpe

Tak jako pri prujmu, i pri zácpe je nutné krome stravy upravit režimové návyky. Tyto rady by mely dopomoci k lepšímu zvládnutí obtíží a následne i v budoucí prevenci.

vhodné nevhodné
tekutiny, 2-3 litry prehnané užívání projímadel
caj, káva zlenivení strev a zhoršení peristaltiky
nalacno sklenice teplé vody stres
švestky a švestková štáva sedavá práce, inaktivita
pravidelná strava alkohol
vláknina bílé pecivo
celozrnné pecivo prebytek bílkovin
ovesné vlocky sycené nápoje
neloupaná rýže cibule a cesnek
cerstvé ovoce/zelenina kveták
semínka, oleje cocka
jablka, merunky, rybíz, hrách fazole
pohyb a aktivita hrách
nácvik defekacního reflexu
pravidelné vyprazdnování

Jak zvládnout zvracení?

V poslední cásti se dostáváme ke zvracení. Zvracení je príznakem ruzných nemocí. Je velmi duležitým reflexním a obranným mechanismem. Velký význam má napríklad pri ruzných intoxikacích, jako napríklad i pri otrave houbami.

Žaludek se muže vyprázdnit i po snezení nadmerné porce jídla. Trávicí potíže a bolest bricha po jídle se vyskytují i pri žlucníkových problémech nebo syndromu dráždivého tracníku.

Tyto príklady mají periferní puvod, kdy nevznikly v mozku. Nicméne, zvracení bývá také centrálního typu. Tehdy je dráždené centrum pro zvracení v mozku.

Zajímavé informace v cláncích:
Migréna, tedy bolest hlavy spojena se žaludecní tíhou.
Jaké príznaky má vysoký krevní tlak v magazínu
Závažná diagnóza je cévní mozková príhoda.

Potíže, které vetšinou doprovázejí zvracení:

  • nauzea neboli pocit na zvracení
  • nechutenství
  • bolest bricha, casteji v epigastriu, teda nadbrišku
  • pyróza, tedy pálení žáhy
  • zvýšené slinení
  • bolest hlavy
  • únava a slabost

Režimová a dietní doporucení

Úprava režimu a dieta pomuže k rychlejšímu vylécení a zotavení se. Prohlédnete si doporucení.

Tekutiny

  • dostatecné množství
  • po lžickách
  • 1-2 hodiny po jídle
  • minerální nesycená voda
  • neslazené caje
  • voda
  • omezit kávu, slazené nápoje, štávy
  • alkohol – stop
  • na žaludek je vhodný hermánek a máta

Potraviny

  • malé porce a casteji
  • nalacno suché (sušenky)
  • lehká a nízkotucná jídla, ovoce a zelenina
  • varené a dušené
  • celozrnné pecivo
  • vyvarovat se mastných jídel
  • odstranit mlécné výrobky
  • pozor na príliš horké, korenené a aromatické

Pretrvává zvracení i bez jídla a tekutin? Vyhledejte vyšetrení.

Zajímavé informace ze zdroju

fsdílet na Facebooku
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.