Salát a jeho zdraví prospěšné účinky. Jaké jsou vlastnosti hlávkového salátu?

Salát a jeho zdraví prospěšné účinky. Jaké jsou vlastnosti hlávkového salátu?
Zdroj fotografie: Getty images

Hlávkový salát je ve světě oblíbenou konzumovanou zeleninou, která patří mezi listovou zeleninu rostoucí nad zemí. Jeho konzumace má velmi příznivé účinky na lidský organismus.

Vlastnosti

Salát je listová zelenina, která roste nad zemí. Je to jednoletá rostlina, kterou poprvé pěstovali Egypťané.

Tato zelenina obsahuje základní živiny, antioxidanty a nízké množství sacharidů.

Hlávkový salát obsahuje velké množství vitaminu A (karotenu), vitaminy skupiny B (niacin - B3, kyselinu listovou - B9, kyselinu pantotenovou - B5, biotin - B7), vitamin K, E, vitamin C a také minerální látky, zejména vápník a železo.

Salát obsahuje také tělu prospěšné bioaktivní látky, které mají protizánětlivé účinky a snižují hladinu cholesterolu.

Již během jara je dobrým zdrojem příjmu vitamínů. Je vynikající například s ředkvičkami, ze kterých si můžete připravit jarní salát.

Konzumace salátu zvyšuje vaši fyzickou sílu a chuť do života. Jeho konzumací během dne podpoříte také dobrý spánek.

Saláty mají latinský název Lactuca. Do této skupiny řadíme hlávkový salát, ledový salát, římský salát a další druhy salátu.

K dostání jsou zejména na jaře a v létě.

Hlavní druhy salátů se dělí na základě velikosti, tvaru listů, textury, typu stonku a utváření hlávek.

  • Typ 1 - Křupavý hlávkový salát
  • Typ 2 - Hlávkový salát
  • Typ 3 - Římský salát 
  • Typ 4 - Listový salát 
  • Typ 5 - Stonkový salát
  • Typ 6 - Latinský salát

Saláty i jejich odrůdy se liší nejen barvou, ale také svými zdravotními účinky na organismus.

Různé druhy salátů
Ilustrace různých druhů listů salátu. Zdroj fotografií: Getty Images

Existují 4 odrůdy salátu, a to:

  • Hlávkový salát (capitata) je kulatého tvaru a patří sem máslový salát a ledový salát.
  • Listový salát (crispa) netvoří hlávku a listy jsou spojeny stonkem. Může být tmavší nebo mít červeně zbarvené listy.
  • Římský salát (longifolia) je známý především jako hlavní složka salátu Caesar.
  • Salát chřestový (augustana) keltský salát má výrazný stonek a je rozšířený v Číně.

Tabulka uvádí nutriční hodnoty na 100 g čerstvého salátu

Energetická hodnota 15 kcal
Sacharidy 2,87 g
Vláknina 1,3 g
Tuky 0,15 g
Bílkoviny 1,36 g

Tabulka uvádí nutriční hodnoty na 100 g čerstvého salátu

Vitamin A 7400 IU Draslík 194 mg
Vitamin B1 0,07 mg Hořčík 13 mg
Vitamin B2 0,08 mg Vápník 36 mg
Vitamin B3 0,37 mg Železo 0,2 mg
Vitamin B5 0,13 mg Zinek 0,18 mg
Vitamin B6 0,09 mg Fosfor 29 mg
Vitamin B9 38 mcg Měď 0,029 mg
Vitamin C 9,2 mg Mangan 0,25 mg
Vitamin E 0,22 mg Sodík 28 mg
Vitamin K 126 mcg Selen 0,6 mcg

Konkrétní hodnoty se mohou lišit v závislosti na odrůdě salátu.

Hlávkový salát

Salát má latinský název Lactuca sativa var. Capitata.

Salát je jednou z nejoblíbenějších druhů zeleniny. Má nízký obsah sodíku, tuku a kalorií.

Uprostřed salátu vyrůstá hlávka, na které se listy řídce a místy hustě překrývají a vytvářejí listovou růžici.

Hlávkový salát
Salát. Listy tvoří hlavičku vyrůstající ze středu. Zdroj fotografie: Getty Images

Listy jsou velké s jemně vroubkovanými nebo hladkými okraji.

Uvnitř jsou listy světlejší než listy na povrchu.

Salát obsahuje 11 kalorií na 100 g hmotnosti a patří mezi nízkokalorické potraviny.

Obsahuje vlákninu, vitamin C, vitaminy skupiny B, K, kyselinu listovou, vitamin A, draslík a hořčík.

Chuť salátu dodávají kyseliny. Hořká chuť je způsobena laktucinem a laktukopikrinem.

Čím méně světla salát pro svůj růst dostává, tím více dusičnanů se v něm koncentruje. To však nepředstavuje žádné riziko pro konzumaci.

Mezi hlávkový salát patří několik druhů salátu, například Hakon, Neferin, Safirus, Saturion, Smaragdus, Medimo.

Výsadba salátu
Hlávka salátu potřebuje pro dobrý růst dostatek prostoru. Pokud salát roste hustě, je třeba ho přesadit nebo odlomit. Zdroj fotografií: Getty Images

Zajímavosti o salátu

  • Hlávkový salát je zdrojem vitaminu A (beta-karotenu), který člověk potřebuje pro zdravé oči, kosti a kůži.
  • Má vysoký podíl kyseliny listové potřebné pro zdravé buňky a pro zdravý růst kojenců. Hraje také důležitou roli v těhotenství při vývoji plodu, kdy snižuje riziko defektu neurální trubice.
  • Foláty obsažené v salátu pomáhají vytvářet zdravou krev a chrání před únavou.
  • Římský salát má vysoký obsah vitaminu C a beta-karotenu.
  • Čím je salát tmavší, tím je bohatší na živiny.
  • Ledový salát obsahuje nejméně živin ve srovnání s ostatními druhy salátu.
  • Hlávkový salát lze jíst syrový nebo vařený.

Přečtěte si také naše články:

Zdravotní přínosy salátu

Pevnost kostí - Zdroj vitaminu K, který posiluje kosti. Pro tvorbu kolagenu jsou potřebné vitaminy K, A a C. Vitamin K podporuje tvorbu chrupavek, vitamin A podporuje vývoj kostních buněk a vitamin C bojuje proti úbytku kostí.

Hydratace - Syrový salát obsahuje více než 95 % vody.

Pro zdravé oči - Vitamin A snižuje riziko šedého zákalu a pomáhá předcházet makulární degeneraci. Obsahuje také zeaxantin (zejména římský salát) zlepšující zrak. Tmavá zelenina i hlávkový salát obsahují také lutein, který zabraňuje očním chorobám.

Lepší spánek - Výtažky z některých druhů salátu podporují klidný spánek a zklidňují nervový systém.

Zlepšuje zdraví pokožky a vlasů - Vitamin A podporuje kožní buňky a vitamin C chrání pokožku před UV zářením. Mytí obličeje šťávou nebo výtažky ze salátu zlepšuje zdraví pokožky. Vitamin K obsažený v salátu podporuje pevnost vlasů.

Bojuje proti anémii - Kyselina listová a foláty obsažené v hlávkovém salátu bojují proti megaloblastické anémii. Římský salát pomáhá při léčbě anémie z nedostatku vitaminu B12. Vitaminy skupiny B zajišťují tvorbu červených krvinek.

Výživa - Salát má vysoký obsah vitaminu A, C a železa, a proto je dobrým zdrojem živin.

Má nízký obsah kalorií, vysoký obsah vlákniny a antioxidantů napomáhajících trávení, podporuje také střeva. Pomáhá při zácpě a nadýmání, zmírňuje bolesti žaludku.

Pomáhá při hubnutí - Často se používá při nízkokalorických dietách.

Pomáhá v boji proti zánětům, různým onemocněním, cukrovce a rakovině. Bílkoviny obsažené v salátu pomáhají kontrolovat záněty.

Čím je salát tmavší, tím více obsahuje antioxidantů, které působí protizánětlivě.

Výtažky ze salátu podporují zdraví mozku a snižují riziko mozkových onemocnění, jako je Alzheimerova choroba.

Podporuje zdravé srdce (zejména římský salát, který je dobrým zdrojem vitaminu B). Obsahuje také vitamin C, který pomáhá při léčbě kardiovaskulárních onemocnění. Posiluje cévy a snižuje ztuhlost tepen. Draslík snižuje krevní tlak a chrání srdce.

Zlepšuje metabolismus cholesterolu. Zvyšuje hladinu dobrého HDL cholesterolu a snižuje hladinu špatného LDL cholesterolu.

Snižuje riziko vzniku rakoviny žaludku, úst, krku a jícnu a má ochranné účinky při rakovině plic.

Snižuje riziko vzniku cukrovky 2. typu.

Posiluje imunitu díky obsahu vitaminu C a antioxidantů.

Podporuje zdravý vývoj plodu během těhotenství. Obsah folátů snižuje riziko vrozených vad plodu.

Vláknina v těhotenství podporuje trávení a léčí zácpu.

Kdy snížit příjem hlávkového salátu v jídelníčku? Vzhledem k vyššímu obsahu draslíku by jeho konzumaci měli omezit lidé s onemocněním ledvin a hypotyreózou.

Přečtěte si také:

Jak nakupovat salát?

Jak si vybrat správný salát? Při výběru salátu: 

  • Dávejte přednost celé hlávce salátu před výběrem volných listů, protože je výživnější a čerstvější.
  • Listy by měly být křupavé, jemné a světlé. Křupavý, čerstvý salát chutná nejlépe.
  • Tmavě zelená zelenina obsahuje více vitaminu C, kyseliny listové, beta-karotenu, železa, vápníku a vlákniny.
  • Chutný je pouze čerstvý salát. Starý salát má hořkou chuť.
  • Vyhněte se salátu, který má povadlé, zvadlé nebo nahnědlé listy. Měl by být bez skvrn a děr, na rozdíl od římského salátu, který je na okrajích listů mírně nahnědlý.

Vnitřní použití

Salát lze jíst denně.

Jak ho připravit?

Salát se nejčastěji konzumuje čerstvý a důkladně omytý. Před konzumací ho omyjte a zkontrolujte listy. Odstraňte zvadlé, zkažené a tmavě zbarvené listy.

Salát lze připravit s nakrájenou zeleninou, jako jsou rajčata, papriky, okurky, a podávat s dresinkem, v olejovo-octové marinádě či ve sladkokyselém nálevu.

Salát se konzumuje nejen čerstvý, ale lze ho vařit v páře, vařit a grilovat. Nedoporučuje se ho zmrazovat ani sušit, protože by se znehodnotil.

Lze jej přidávat do sendvičů, koktejlů, jako přílohu nebo vařit jako salátovou polévku.

Přečtěte si také:

Sběr a skladování

Pěstování salátu

Pěstování salátu je snadné a rychlé.

Lze jej pěstovat nejen v půdě, ve skleníku, ale i na vyvýšených záhonech. Ideální je také pro pěstování v nádobách na balkoně, terase.

Ideální teplota pro výsadbu je 7 až 18 °C.

Vhodná půda pro výsadbu salátu musí být kyprá a mít vysokou schopnost zadržovat vodu. Půdu je vhodné alespoň týden před výsevem salátu pohnojit kompostem.

Při výsadbě je třeba dbát na to, aby půda neobsahovala hroudy. Semena salátu jsou příliš malá a zakrytí hroudami půdy by mohlo omezit jejich růst.

Ideální místo pro výsadbu je takové, kde je přes den 5 až 6 hodin slunečního svitu, ale nevadí mu ani odpolední stín.

Během vegetace by se semena měla zalévat nejlépe ráno a večer dešťovou vodou.

Pokud je půda příliš suchá, salát zakrňuje. Pokud je příliš mokrá, dochází k poškození kořenového systému.

Předpěstování salátu

Doporučuje se vysévat semena 8 až 12 týdnů před termínem výsadby.Do vlhkého substrátu určeného k výsadbě vysejte přibližně 2 semena na 1 cm čtvereční do hloubky 0,5 až 1 cm, do květináčů nebo misek.

Výsadba do půdy

Salát by měl být vysazován ve vzdálenosti nejméně 10 cm od sebe v hloubce 0,5 až 1 cm. Nesázejte je příliš hluboko, protože semena ke klíčení potřebují sluneční světlo.

Pokud malé rostliny rostou hustě, rozdělte je, aby měly dostatek prostoru k růstu.

Vzdálenost výsadby salátu podle druhu

  • Hlávkový salát - 10 cm
  • Salát s volnými listy - 20 cm
  • Salát s tvrdými hlávkami - 40 cm od sebe

Pro průběžnou sklizeň salátu se doporučuje sázet průběžně každé dva týdny.

Zalévání salátu

Pokud zjistíte, že jsou listy povadlé, stačí je lehce zalít. Listy se vzpamatují.

Sklizeň

Salát je nejlepší sklízet ráno v plné velikosti, dokud je ještě mladý a křehký. Zralý salát má hořké listy a rychle se kazí.

Před dozráním můžete salát sklízet tak, že nejprve otrháte vnější listy. Vnitřní listy tak mohou dále růst.

Před konzumací listy salátu omyjte nejlépe pod tekoucí vodou nebo je namočte do vody, kde je promícháte. To proveďte třikrát. Ujistíte se tak, že listy nejsou znečištěné a že se na nich nevyskytují nečistoty.

Před přípravou je na několik minut namočte do studené vody.

Pokud máte zvadlé listy, namočte je do studené vody s kostkami ledu asi na 15 minut.

Namočený salát vyjměte a osušte.

Listy zvadnou, pokud zůstanou ve styku s vodou příliš dlouho.

Skladování

Správné skladování salátu určuje jeho čerstvost.

Skladování by mělo probíhat v temnu, aby salát neztratil příliš mnoho vitamínů.

Nekupujte salát do zásoby. Vždy raději nakupujte těsně před konzumací.

Salát skladujte nejlépe v chladničce, ve vzduchotěsné nádobě nebo v zipovém sáčku. Nejlepší je skladovat salát ještě neumytý.

V lednici by měl být také skladován zabalený ve vlhké utěrce nebo zabalený do vlhkých kuchyňských utěrek.

V chladničce ho umístěte na místo určené pro zeleninu, kde si zachová svou křupavou chuť. Takto vydrží až 10 dní.

Ledový a římský salát lze v chladničce skladovat až 10 dní.

Zelený a červený listový salát asi 4 dny.

Salát zabalený do vlhké utěrky vydrží v chladničce 1-2 dny.

Salát skladujte odděleně od ovoce, kvůli kterému se rychleji kazí. Mezi toto ovoce patří jablka, hrušky a banány.

U svazku salátu s kořenem zkontrolujte listy, zda neobsahují hmyz. Kořen vložte do sklenice s vodou. Salát přikryjte sáčkem a vložte do chladničky.

Důležité je udržovat hladinu vlhkosti. Příliš mnoho vlhkosti salát udusí a způsobí jeho rychlejší zkažení.

fsdílet na Facebooku

Zajímavé zdroje informací

Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.