Červená řepa a její zdravotní účinky. Pro koho je vhodná a pro koho ne?

Červená řepa a její zdravotní účinky. Pro koho je vhodná a pro koho ne?
Zdroj fotografie: Getty images

Červená řepa je kořenová zelenina, která je velmi výživnou potravinou.

Vlastnosti

Červená řepa je známá také pod latinským názvem Beta vulgaris.

Červená řepa je kořenová zelenina patřící do čeledi laskavcovitých (Amaranthaceae).

Řepa má několik odrůd, z nichž nejznámější jsou: bílá řepa, cukrová řepa, krmná řepa, žlutá řepa, červená řepa.

Jaký je rozdíl mezi červenou řepou a řepou obecnou?

Přestože červená řepa a řepa obecná patří do stejné odrůdy, je mezi nimi podstatný rozdíl.

Následující tabulka ukazuje rozdíl mezi řepou červenou a řepou obecnou

Červená řepa Řepa obecná
  • má tmavě červenou barvu
  • je bílá nebo žlutá
  • má sladkou, zemitou chuť
  • pěstuje se pro vysoký obsah cukru
  • kořen i listy jsou jedlé
  • zpracovává se na cukr (cukrová řepa)
  • je krmivem pro dobytek (krmná řepa)
  • obsahuje mnoho vitamínů a minerálních látek
  • je bohatým zdrojem sacharidů

V závislosti na odrůdě je řepa kulatá nebo válcovitá.

Dužnina může být červená, jednobarevná, bez kroužků, ale existují i odrůdy se žlutou dužninou nebo s kroužky v dužnině světle či tmavě červené barvy.

Ve starověku Římané používali kořen červené řepy a v severní Evropě listy.

Kořen obsahuje betacyanin. Jedná se o ve vodě rozpustné barvivo, které při konzumaci proniká do celého těla.

Jeho účinky chrání tělo před rakovinou, ale také chrání cévy a srdce.

Obsahuje mnoho antioxidantů, vlákninu, kyselinu listovou, hořčík a vitamin C.

Hodně antioxidantů obsahují také listy, které můžete připravit dušením jako špenát nebo je jen přidat do salátu.

Odrůdy červené řepy

Cylindra

  • Tato odrůda pochází z Dánska.
  • Má podlouhlý tvar a sladkou dužinu.
  • Je chutná syrová, ale lze ji také vařit.

Albina vereduna

  • Je to řepa bílé barvy.
  • Za syrova má příjemnou sladkou chuť.
  • Je to odrůda, která se může jíst i s listy.
  • Přidává se do salátů nebo se může vařit místo špenátu.

Burpees Golden

  • Má oranžovožlutou dužinu.
  • Hodí se na vaření, pečení, ale může se jíst i syrová.
  • V gastronomii je velmi oblíbená. Podává se do různých salátů, kterým dodává specifickou chuť a zajímavou barvu.

Chioggia

  • Tato odrůda má na povrchu červeně zbarvený kořen.
  • Po rozříznutí má dužina bílé kroužky.
  • Je to šťavnatá odrůda se sladkou a zemitou chutí.
  • Pro svou výraznou zemitou chuť není vhodná k přípravě smoothies.
Červená řepa s bílými kroužky
Červená řepa Chioggia s červenou dužinou s bílými kroužky. Zdroj fotografií: Getty Images

Řepa červená

Je to dvouletá rostlina, která kvete a vytváří semena až ve druhém roce. Řepa červená však může přežít i více než dva roky.

Listy jsou dlouze řapíkaté a vyrůstají z bulvy. Řapíky jsou pevné a zbarvené do červena, stejně jako žilky na listové čepeli.

K jídlu je nejvhodnější mladá bulva červené řepy, která má v průměru méně než 10 cm. Má nejjemnější chuť a je v té době šťavnatá.

Starší řepa nebo řepa, která vyrostla bez dostatečného zavlažování, je tuhá, vláknitá a méně chutná. Její chuť je zemitá a sladká.

Rozmnožování a výsev

Červená řepa se množí osivem. Ideální období pro výsadbu je od konce dubna do června.

Půda by se měla před výsadbou semen provzdušnit. Semena se vysévají do vlhké půdy, do řádků vzdálených 25-30 cm od sebe a 2-3 cm hluboko.

Po zasazení půdu shora jemně přitlačte.

Ke klíčení dojde 10-14 dní po výsadbě.

Pokud se již vytvořily 2 listy, prokládejte rostliny 8-10 cm od sebe, aby měly hlízy dostatek prostoru pro růst.

Půdu je třeba upravit a odstranit plevel.

Pěstování červené řepy

Řepa dává přednost polostinnému nebo mírně zastíněnému stanovišti.

Není náročná na půdu. Vyhovuje jí hlinitá půda. Neprospívá jí suchá, kyselá, kamenitá půda ani půda čerstvě pohnojená hnojem.

Ideální je vysadit ji na místo, kde se předtím pěstovaly fazole. Pokud je půda chudá, doporučuje se obohatit ji vyzrálým kompostem.

V suchém letním období vyžaduje zavlažování, zejména v období klíčení a v období tvorby kořenů.

Během vegetačního období je třeba půdu kypřit, okopávat, kypřit a především jí dopřát dostatek vláhy.

Hnojení dusíkem se nedoporučuje.

Kvetení

Obvykle kvete ve druhém roce. Pokud je vyseta brzy, může vykvést již v prvním roce.

Vegetační doba je 90-140 dní.

Co obsahuje červená řepa

  • Vitamíny A, C
  • Biotin
  • Betain (červené barvivo s protirakovinnými a antioxidačními účinky)
  • Cholin
  • Minerální látky (draslík, železo, křemík, zinek, sodík, hořčík, vápník, selen)

Co syrová nebo vařená červená řepa obsahuje a na co v těle při konzumaci působí?

Foláty (vitamin B9) jsou důležité pro růst tkání a pro správnou funkci buněk.

Mangan je esenciální stopový prvek.

Draslík snižuje krevní tlak a má pozitivní vliv na srdce.

Železo je esenciální minerál s důležitou funkcí. Je nezbytné pro přenos kyslíku.

Vitamin C je antioxidant důležitý pro imunitu.

Betamin je červené barvivo v červené řepě.

Čerstvé listy, naklíčená semena, výhonky obsahují ve srovnání s kořenem podstatně více železa, vápníku, vitaminu A a C. Proto jsou vhodné pro přípravu salátů.

Syrová červená řepa obsahuje 43 kalorií ve 100 g a vařená červená řepa obsahuje 44 kalorií ve 100 g.

Tabulka uvádí nutriční hodnoty na 100 g vařené červené řepy

Energetická hodnota 44 kcal
Sacharidy 9,96 g
Vláknina 2 g
Tuk 0,18 g
Bílkoviny 1,68 g

Tabulka uvádí hodnoty vitamínů a minerálních látek na 100 g vařené červené řepy

Vitamin A 35 IU Draslík 305 mg
Vitamin B1 0,027 mg Hořčík 23 mg
Vitamin B2 0,04 mg Vápník 16 mg
Vitamin B3 0,331 mg Sodík 77 mg
Vitamin B5 0,145 mg Železo 0,76 mg
Vitamin B6 0,067 mg Zinek 0,35 mg
Vitamin B9 80 mcg Mangan 0,326 mg
Vitamin C 3,6 mg Selen 0,7 mcg
Vitamin E 0,04 mg Fosfor 38 mg
Vitamin K 0,2 mcg Měď 0,074 mg

Přesné hodnoty závisí na konkrétní odrůdě a způsobu přípravy potravin.

Přečtěte si:

Šťáva z červené řepy

Šťáva z červené řepy nebo výtažek z ní podporuje silový výkon, dodává výkonnost, regeneruje během fyzické aktivity a po ní.

Je velmi užitečná při sportu. Po vypití 3-4 dcl šťávy povzbudí váš výkon. Tento účinek se dostaví do hodiny a trvá 4 a více hodin.

Šťáva z červené řepy je užitečná při ischemické chorobě srdeční. Jejímu účinku se připisuje podobný efekt jako léku nitroglycerinu.

Šťáva z červené řepy
Zdravá šťáva z červené řepy se sytě červenou barvou. Zdroj fotografií: Getty Images

Obsah histaminu v červené řepě

Červená řepa obsahuje histamin v různém množství. Není ale jednoznačně dáno, že by to stačilo k vyvolání reakce.

Někteří lidé s histaminovou intolerancí řepu v malém množství tolerují.

Pro snížení obsahu histaminu je důležité správné skladování. Červená řepa by měla být ihned po sklizni uložena v chladu a uchovávána odděleně od ostatních potravin, které mohou obsahovat vyšší množství histaminu.

Přečtěte si také:

Jaké jsou zdravotní výhody konzumace červené řepy?

  • Červená řepa zpevňuje tkáně: Posiluje pokožku, cévy, kosti a pojivové tkáně.
  • Detoxikuje mozek: Zlepšuje prokrvení mozku, což může podpořit neuroplasticitu a kognitivní funkce.
  • Podpora zdraví buněk: Napomáhá regeneraci buněk a produkci červených krvinek.
  • Okysličování buněk: Dusičnany obsažené v červené řepě zlepšují průtok krve, a tím zlepšují okysličování tkání.
  • Má omlazující účinky: Zejména v syrovém stavu podporuje obnovu starých buněk díky obsahu antioxidantů a vitaminu C.
  • Zlepšení nálady: Červená řepa obsahuje látky, které mohou pozitivně ovlivňovat náladu.
  • Rekonvalescence a imunita: Šťáva z červené řepy má určité zdraví prospěšné účinky. Díky vysokému obsahu vitaminů a antioxidantů dokáže podpořit imunitní systém a zlepšit rekonvalescenci. Proto je vhodná v chřipkovém období k posílení organismu.

Červené barvivo obsažené v červené řepě se používá jako potravinářské barvivo

Barvivo může zbarvit moč a stolici do růžova nebo do červena, což se často zaměňuje s krví. Jedná se však o neškodné barvivo.

Vnitřní použití

Pro léčebné účinky se používá čerstvá šťáva, kořen řepy a nať.

Červenou řepu lze jíst syrovou, strouhanou, loupanou, vařenou, dušenou, pečenou.

Účinky červené řepy jsou spojovány se zlepšením průtoku krve, snížením krevního tlaku a zvýšením výkonnosti při cvičení nebo snížením zánětů.

Červená řepa a její šťáva pomáhá plícím a srdci lépe pracovat při cvičení a zvyšuje jejich výkonnost.

Foláty obsažené v červené řepě pomáhají buňkám snižovat riziko srdečních onemocnění, mrtvice a udržují zdravé cévy.

Vláknina podporuje růst dobrých bakterií ve střevech, které pomáhají v boji proti různým nemocem a podporují imunitní systém. Vláknina také pomáhá v boji proti zácpě.

Přečtěte si:

Přínosy červené řepy

Může snižovat vysoký krevní tlak.

Obsahuje dusičnany. Ty se v těle mění na oxid dusnatý, který snižuje krevní tlak uvolněním a rozšířením cév.

Již 1 šálek šťávy z červené řepy může snížit systolický tlak o 4-5 mmHg.

Pomáhá při srdečním selhání a srdečních chorobách. Obsah dusičnanů souvisí se silou ve svalech, což se týká i srdečního svalu.

Pomáhá vám déle cvičit. Dusičnany v červené řepě zvyšují výkonnost při cvičení a regeneraci svalů tím, že zlepšují okysličení tkání. Zvyšuje se prokrvení svalů kyslíkem, a tak budete podávat delší výkony.

Pomáhá v boji proti rakovinným buňkám. Některé studie poukazují na to, že červené barvivo obsažené v červené řepě zmenšuje rakovinné buňky.

Pomáhá při onemocněních.

  • Pomáhá při cukrovce díky dusičnanům. Červená řepa snižuje příznaky poškození nervů při cukrovce.
  • Je prospěšná i v případě demence. Dusičnany zlepšují přísun kyslíku do mozku, čímž snižují riziko demence u starších lidí.

Udržuje váhu pod kontrolou. Je nízkokalorická, obsahuje vysoký podíl vlákniny, která vás po konzumaci zasytí. Červená řepa potlačuje chuť k jídlu, spaluje tuky, podporuje normalizaci hmotnosti.

Udržuje zdravou hladinu draslíku, takže se necítíte unavení, slabí a nemáte zažívací problémy.

Bojuje proti zánětům v těle. Obsahuje betalain, který má protizánětlivé účinky.

Spolu s hořčíkem, mědí a foláty, které řepa obsahuje, posiluje kosti a pomáhá při osteoporóze.

Pití šťávy z červené řepy nebo její pravidelná konzumace pomáhá chránit játra a napomáhá jejich lepší funkci.

Je vhodná pro ženy v období menstruace. Podporuje tvorbu červených krvinek a pomáhá vyrovnat se se ztrátou krve a s příznaky chudokrevnosti, jako je slabost, zvýšená podrážděnost, závratě.

V těhotenství je nutný zvýšený příjem vitaminů a minerálních látek. Foláty v červené řepě užívané v těhotenství mohou snížit riziko vývojových vad u dětí.

Podle studie byl zjištěn pozitivní účinek extraktu z červené řepy podávaného s chemoterapeutikem doxorubicinem u rakoviny slinivky břišní.

Dále byl zjištěn jeho možný účinek v boji proti rakovinným buňkám, a to i u rakoviny prsu a prostaty. Je to předmětem dalšího zkoumání.

Přečtěte si další naše články:

Konzumace červené řepy během chemoterapie

Onkologičtí pacienti jsou během chemoterapie náchylní k únavě, nespavosti, poruchám kognitivních funkcí a depresím.

Červená řepa podporuje zdraví a je potenciálně prospěšná. Složky obsažené v červené řepě mají antioxidační a protizánětlivé účinky.

Je oblíbená u pacientů s rakovinou prsu, prostaty a tlustého střeva. Pacienti ji konzumují také za účelem léčby a zmírnění vedlejších účinků chemoterapie.

V některých zemích je červená řepa zařazena mezi alternativní dietní potraviny pro pacienty s rakovinou.

Na co si dát pozor ?

Červená řepa obsahuje velké množství oxalátů, což může vést k tvorbě ledvinových kamenů.

Proto se nedoporučuje lidem, kteří měli v minulosti ledvinové kameny. V jejich případě se doporučuje jíst červenou řepu jen ve výjimečných případech.

Oxalátům se také připisuje podíl na vzniku artritidy. Pokud jste tímto onemocněním ohroženi, konzumujte červenou řepu pouze s mírou.

Přečtěte si:

Nežádoucí účinky červené řepy

Přestože je červená řepa považována za nejzdravější potravinu s léčivým účinkem, není vhodná pro každého.

Jaké nežádoucí účinky může červená řepa způsobit?

  • Nadměrné snížení krevního tlaku, zejména u lidí, kteří mají nízký krevní tlak nebo užívají léky na krevní tlak
  • Červené zabarvení moči. Moč může být po její konzumaci růžově až červeně zbarvená, což je zcela neškodné.
  • Červená řepa zbarvuje stolici do červena, což je rovněž neškodné. Vaše stolice může vypadat, jako by v ní byla krev. Jde ovšem jen o zbarvení z červené řepy, které vás nemusí znepokojovat.
  • Alergická reakce je ve většině případů jen mírná a vyskytuje se velmi zřídka. Může se objevit po konzumaci v podobě svědění, kožního výsevu a vyrážky.
  • Přestože červená řepa pomáhá trávicímu traktu, u lidí s citlivým žaludkem se mohou vyskytnout zažívací potíže, jako je nadýmání, plynatost. Mírně podrážděný žaludek se může objevit z vlákniny, kterou červená řepa obsahuje.
  • Závratě a únava v těhotenství mohou souviset se snížením krevního tlaku u těhotné ženy.

Příprava červené řepy

Červenou řepu můžete připravit na různé způsoby. Existuje mnoho receptů z červené řepy, pomocí kterých si můžete připravit chutný pokrm.

Vaření červené řepy

Červenou řepu vařte asi 20-40 minut, v závislosti na její velikosti, dokud není měkká.

Menší řepa potřebuje 20 minut, střední řepa 30 minut a velká řepa 40 minut, aby byla dostatečně měkká.

Nedoporučuje se vařit červenou řepu příliš dlouho.

Uvařenou červenou řepu lze skladovat v uzavřené nádobě v lednici po dobu 3-5 dnů.

Červenou řepu najdete v různých receptech na přípravu chutných jídel. Je například základem pro přípravu polévky boršč.

Recepty z červené řepy

Vařená červená řepa

  • Před použitím červenou řepu důkladně očistěte, ale neloupejte ji. Pokud jsou na slupce velmi znečištěné nebo poškozené části, vyřízněte je.
  • Vařte ji nejlépe v parním hrnci, kde se doba vaření zkrátí.
  • Když je řepa uvařená, můžete ji hladce propíchnout vidličkou. Následně ji vyjměte a odstraňte slupku.
  • Doporučujeme používat rukavice, abyste si neušpinili kůži na rukou.

Můžete ji ochutit olivovým olejem, citronovou šťávou, rozmačkaným stroužkem česneku, solí a pepřem.

Carpaccio z červené řepy

  • Červenou řepu nakrájejte na velmi tenké plátky.
  • Naaranžujte na talíř. Lehce pokapejte olivovým olejem, ochuťte černým pepřem, solí a pokapejte citronovou šťávou.
  • Posypte sýrem feta a podávejte s chlebem.
Carpaccio z červené řepy
Chutné carpaccio z červené řepy se sýrem. Zdroj fotografií: Getty Images

Smoothie z červené řepy

  • Rozmixujte ½ šálku vařené červené řepy (nebo vakuově balené v obchodě)
  • 2 šálky ostružin (mražených nebo čerstvých)
  • Přidejte 1 šálek vody
  • Med podle potřeby

Takto připravené smoothie podpoří váš nervový systém, játra a cévy.

Tip:

Sušená červená řepa

Jak připravit sušenou červenou řepu:

  • Červenou řepu důkladně omyjte a zbavte ji listů a stonků.
  • Pokud je velmi špinavá nebo poškozená a nelze ji řádně omýt, oloupejte ji.
  • Nakrájejte tenké plátky pomocí struhadla nebo škrabky, nožem vytvořte co nejtenčí plátky. Vložte je do sušičky ovoce tak, aby se plátky navzájem nepřekrývaly.
  • Sušte při teplotě 52 °C po dobu 8 až 12 hodin v závislosti na tloušťce plátků.

Pokud chcete sušit v troubě:

  • Plátky červené řepy položte na plech s pečicím papírem.
  • Zvolte teplotu 50 až 60 °C a nechte sušit přibližně 8 hodin.
  • Pokud zvolíte vyšší teplotu, nechte dvířka trouby pootevřená a sušte 4 až 6 hodin.
Sušené lupínky z červené řepy
Sušené lupínky z červené řepy. Zdroj fotografií: Getty Images

Vařená červená řepa

Červenou řepu lze vařit samotnou nebo s přidáním křenu či jiné zeleniny.

Můžete ji naložit, zalít roztokem soli a cukru a připravit kvašenou řepu, která bude hotová za 7-10 dní.

Můžete ji nakrájet na tenké plátky, na kostičky a dát do zavařovací sklenice.

Velmi oblíbená nakládaná řepa s křenem má ostrou chuť s křenovým aroma.

Sladkokyselý nálev na červenou řepu:

  • 2 l vody
  • 500 ml octa
  • 500 g krystalového cukru
  • 100 g přípravku pro nakládání okurek a zeleniny

Vodu přiveďte k varu a přidejte všechny ingredience. Zamíchejte a vařte dalších 5 minut. Odstavte z ohně a nechte mírně vychladnout.

Připravenou řepu zalijte až po vrch, sklenice přiklopte víčkem a pevně přitlačte. Sterilizujte při 85 °C po dobu 15 minut.

Nálev s fenyklem a anýzem

Potřebujete:

  • 2 l vody
  • 500 ml octa
  • 80 g soli
  • 1 polévková lžíce kmínu
  • 1 polévková lžíce fenyklu
  • 1 polévková lžíce anýzu

Od jakého věku přidávat červenou řepu do jídelníčku u dětí?

Červená řepa obsahuje důležité živiny potřebné pro vývoj dítěte. Je vhodná i proti chudokrevnosti u dětí.

Od jakého věku přidávat červenou řepu do jídelníčku?

Některé zdroje uvádějí od 6. měsíce a jiné od 9.-10. měsíce dítěte.

Samozřejmě záleží také na tom, zda bylo dítě do 6. měsíce plně kojeno. V tom případě se doporučuje přidávat ji o něco později kolem 9.-10. měsíce.

Pokud bylo dítě přikrmováno po 3. měsíci, můžete bez obav začít přidávat červenou řepu ve věku 7 měsíců.

Červenou řepu zařazujte do jídelníčku až po zařazení některých druhů ovoce, zeleniny, rýže a dalších potravin.

Pro začátek začněte s pyré z červené řepy a zkuste jen 1-2 čajové lžičky. Uvidíte, zda dítě nemá potíže s bříškem nebo alergii.

Pokud dítě řepu toleruje, můžete jí postupně přidávat více.

Po konzumaci červené řepy se u vašeho dítěte může objevit červeně zbarvená stolice. Nebojte se, je to běžné a je to způsobeno barvivem červené řepy.

Červenou řepu můžete postupně kombinovat s další zeleninou, jako je mrkev, brambory, rýže, čočka, hrách.

Výhody konzumace červené řepy pro kojence a batolata

  • Obsah vitaminu C v červené řepě pomáhá budovat imunitní systém.
  • Železo zabraňuje chudokrevnosti.
  • Vláknina pomáhá trávicímu traktu dítěte a léčí zácpu.
  • Karotenoidy pomáhají růstu a výživě vlasů.
  • Červená řepa napomáhá prokrvení mozku a těla. Tím podporuje správnou, rovnoměrnou a zdravou funkci mozku.

Pyré z červené řepy od 7. měsíce

Pyré můžete kombinovat s mrkví nebo bramborem.

Příprava: 

  • ½ červené řepy důkladně omyjte, oloupejte slupku a nakrájejte na kostičky.
  • Uvařte v tlakovém hrnci s ¼ šálku vody nebo v páře do měkka.
  • Uvařenou řepu rozmixujte na hladkou kaši.
  • Podle potřeby přidejte vodu z vaření.

Bramborové pyré s červenou řepou a mrkví od 8. měsíce

Potřebujete:

  • 1 středně velkou mrkev
  • ½ malé červené řepy
  • 1 středně velkou bramboru

Příprava:

  • Zeleninu důkladně omyjte.
  • Oloupejte slupku škrabkou.
  • Nakrájejte na kostičky a 15 minut duste v páře nebo vařte ve vodě do měkka.
  • Rozmixujte na hladkou kaši.

Můžete také připravit polévku z červené řepy a mrkve nebo džem z červené řepy, který je vhodný od 1 roku.

Přečtěte si: Správná výživa batolat: víme, jak na to

Vnější použití

Červená řepa je plná živin a je prospěšná nejen při konzumaci, ale také přímo pro pleť nebo vlasy.

Pokud chcete rozjasnit svou pleť, vyzkoušejte pleťovou masku z červené řepy. Masku si můžete snadno koupit nebo si ji připravit sami doma bez chemických přípravků.

Maska z červené řepy dodá vaší pleti pružnost a mladistvost.

Přínosy červené řepy pro pleť

  • Podporuje tvorbu kolagenu
  • Udržuje pleť hydratovanou
  • Zjemňuje tmavé kruhy pod očima
  • Udržuje pleť pružnou a vyrovnává její tón
  • Zjemňuje tmavé skvrny
  • Léčí akné
  • Zjemňuje jemné linky a vrásky
  • Dodává vlasům lesk a sílu
  • Dodává rtům jemný růžový odstín

Jak si vyrobit masku z červené řepy?

  • Smíchejte šťávu z červené řepy a mrkve ve stejném poměru.
  • Zmrazte v malých kostkách.
  • Každé ráno si vezměte jednu kostku a potřete si jí pokožku.
  • Nechte působit 10 až 15 minut.
  • Smyjte vlažnou vodou a naneste na pleť hydratační krém.

Pleťová maska z červené řepy a tvarohu

  • Pro hydrataci pleti a pocit hebkosti.
  • Nastrouhejte 1 malou syrovou červenou řepu.
  • Přidejte 2 lžíce tvarohu.
  • Přidejte několik kapek mandlového oleje.
  • Smíchejte a naneste na obličej a krk.
  • Masku vmasírujte.
  • Nechte působit 15 až 20 minut a poté důkladně smyjte vodou.

Pleťový zábal k odstranění opálení

  • Smíchejte 1 lžíci šťávy z červené řepy s 1 lžící zakysané smetany.
  • Naneste na opálenou pokožku a nechte 20 minut působit.
  • Opláchněte vlažnou vodou.
  • Používejte dvakrát týdně.

Maska pro hladkou pokožku

  • Smíchejte 4 lžíce šťávy z červené řepy se 3 lžícemi bílého jogurtu.
  • Naneste na pleť (obličej a krk) a nechte působit 15 minut.
  • Důkladně smyjte vlažnou vodou.

Účinky červené řepy na vlasy

  • Snižuje lámavost vlasů
  • Dodává výživu vlasovým folikulům
  • Oživuje pokožku hlavy
  • Léčí lupy
  • Zpomaluje růst předčasně šedivých vlasů
  • Přírodní alternativa k barvě na vlasy
  • Chrání pokožku hlavy před UV zářením
  • Dodává vlasům hedvábný lesk

Jak používat červenou řepu na vlasy?

Použijte olej z červené řepy

  • Pravidelná masáž pokožky hlavy olejem z červené řepy podpoří prokrvení pokožky hlavy, dodá více živin a podpoří růst vlasů.
  • Snižuje suchost i šupinatost pokožky hlavy. Vaše vlasy budou hydratované a hebké.

Šťáva z červené řepy na vlasy

  • Přidejte šťávu z červené řepy do svého běžného šamponu.
  • Je to vynikající způsob, jak důkladně odstranit nečistoty, přebytečný maz.
  • Zanechá vaše vlasy svěží, lesklé a čisté.

Maska na vlasy z červené řepy

  • Domácí masku na vlasy z červené řepy si můžete vyrobit přirozeným a přírodním způsobem.
  • Stačí smíchat ingredience jako med, jogurt, kokosový nebo olivový olej s nastrouhanou syrovou červenou řepou nebo šťávou z červené řepy a vmasírovat do pokožky hlavy.
  • Masku naneste po celé délce vlasů (od kořínků ke konečkům).
  • Nechte několik minut působit a poté důkladně smyjte.
  • Dodává vlasům lesk, krásný načervenalý odstín a živost

Přečtěte si:

Sběr a skladování

Koncem léta je vhodné sklízet červenou řepu k přímé spotřebě.

Ppozdější výsev se sklízí v říjnu, když bulvy dosáhnou 5-7 cm.

Skladování

Po sklizni odstraňte z kořene velké listy a ponechte několik malých v srdíčku.

Ideální je skladovat ji po celou zimu ve sklepě na tmavém místě při teplotě kolem 4 °C.

Zajímavosti

  • Červená řepa je zázračná zelenina, která pomáhá při léčbě různých onemocnění.
  • Je vysoce výživná a má nízký obsah kalorií.
  • Konzumuje se nejen kořen, ale i listy.
  • Reguluje vysoký krevní tlak, napomáhá krvetvorbě, podporuje zdraví srdce, jater, bojuje proti rakovině, posiluje imunitu, podporuje správnou hmotnost a má mnoho dalších příznivých účinků na organismus.
  • Červené barvivo obsažené v červené řepě se používá v potravinářském průmyslu jako potravinářské barvivo.
  • Je prospěšná nejen při konzumaci, ale můžete si z ní vyrobit i výživnou masku na pleť nebo vlasy.
fsdílet na Facebooku

Zajímavé zdroje informací

  • Bylinky pro děti a maminky 2: Staňková-Kröhnová Magdaléna
  • encyklopedia.akv.sk - Cvikla
  • mojerastliny.sk - Červená řepa, červená řepa
  • zahrada.sk - 4 neobvyklé odrůdy červené řepy, které možná neznáte: Dana Racko
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.