Recept na zdravou třešňovou bublaninu? Tradiční i fit z kokosové mouky

Recept na zdravou třešňovou bublaninu? Tradiční i fit z kokosové mouky
Zdroj fotografie: Getty images

Právě teď dozrávají třešně. Jsou jimi poseté celé stromy, provoní tržiště i supermarkety.

Recept na zdravou třešňovou bublaninu máme pro vás ve fit variantě s kokosovou moukou i v klasické podobě.

Podívejte se na dva nenáročné recepty. Sami se rozhodněte, zda dáte přednost tradiční kuchyni a budete mít koláč jako od babičky, nebo vyzkoušíte fit šťavnatou variantu třešňové bublaniny z moderní kuchyně.

Kolik času máte na rozhodování?

Existuje 7 třešňových týdnů, z nichž má každý 15 dní (ne 7 dní jako běžný týden).

Tento časový interval ohraničuje období od zrání těch nejranějších odrůd až po velmi pozdní odrůdy třešní.

Třešně nejen dobře chutnají, ale jsou i zdraví prospěšné. A to platí jak v tradiční, tak v moderní kuchyni.

Co třešně obsahují?

  1. Vitamíny: vitamín A, vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9), vitamín C a vitamín E
  2. Minerály: hořčík, železo, jod, fosfor, zinek, vápník, draslík a křemík
  3. Vodu: dužinu tvoří více než 80 % vody
  4. Ovocné cukry
  5. Antioxidanty: obsahují nejvyšší úroveň antioxidantů v porovnání s jiným ovocem

Tabulka nutričních hodnot – třešně 100 g

Energie 225 kJ
Bílkoviny 0,91 g
Sacharidy 14,38 g
Cukry 18,52 g
Tuky 0,41 g
Vláknina 2,03 g

Jaký účinek má složení třešní na naše zdraví?

  1. Chrání vazivovou tkáň před enzymatickým rozkladem. Kombinace rostlinného barviva, vitamínu C a zinku přeměňuje stavební jednotky bílkovin na pevnou síť pružných kolagenových vláken. Tato kombinace také pomáhá likvidovat škodlivé enzymy, které naše vazivo poškozují.
  2. Mají omlazující účinky, zkrášlují pleť i naše vlasy.
  3. Zmírňují revmatická onemocnění kloubů díky antokyanům (rostlinná barviva), které zmírňují tvorbu histaminu a prostaglandinu, a tím zmírňují záněty.
  4. Působí protizánětlivě.
  5. Pomáhají při redukci hmotnosti, neboť neutralizují mastné složky potravy a nedovolí jim proniknout přes střevní stěny do krevního oběhu.
  6. Jsou dobrým zdrojem draslíku.
  7. Posilují obranyschopnost našeho organismu, a to díky vitamínu C a antioxidantům.
  8. Podporují dobrý a klidný spánek, to díky obsahu melatoninu.

Pozor – třešně se nezapíjejí vodou!

U třešní i jiných peckovic dochází při jejich brzkém kontaktu s vodou k rychlému kvašení.
To nám způsobí nepříjemné zažívací problémy. Proto po jejich konzumaci nezapomínejte určitý čas počkat s pitím vody nebo jiné tekutiny.

Viděli jste už někdy květy jako součást salátů či jako ozdobu jídla?
Takto lze použít i okvětní lístky třešní, protože ty jsou také jedlé.
Skvěle chutnají jemně osolené, můžete je také použít jako jedlou ozdobu nebo si z nich udělat tradiční japonský čaj.

Pozor – nikdy nejezte květy chemicky ošetřovaného stromu!

Tradiční kuchyněRecept na třešňovou bublaninu, která chutná jako od babičky

Když třešně, tak bublanina.
Recept na koláč jako od babičky. Je velmi snadný a je na jeden velký plech.

Ingredience

  • 6 vajec
  • 300 g polohrubé mouky
  • 300 g moučkového cukru
  • půl balíku kypřicího prášku do pečiva
  • 150 ml teplé vody
  • 150 ml oleje
  • 300 g třešní
  • tuk na vymaštění a mouka na posypání plechu

Postup

  1. Třešně si omyjeme, osušíme a odpeckujeme.

  2. Smícháme si suché ingredience – polohrubou mouku s kypřicím práškem a vanilkovým cukrem.

  3. Bílky oddělíme od žloutků.

  4. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh. Můžeme použít mixér nebo jej připravit ručním šleháním.
    Čím tužší budete mít vyšlehaný sníh, tím bude koláč kypřejší a vláčnější.
    Pevnější sníh získáte přidáním špetky soli v průběhu šlehání.
    Pokud na závěr otočíte nádobu, ve které jste šlehali, dnem vzhůru, sníh zůstane v ní bez pohybu a stékání.

  5. Žloutky utřeme s cukrem do zpěnění.
    Potom začneme pomalu a postupně přidávat střídavě teplou vodu a směs smíšených suchých ingrediencí.
    Na závěr přidáme olej.

  6. Nyní spojíme vyšlehané těsto se sněhem z bílků.
    Sníh po lžících vmícháme do těsta.
    Postupujeme pomalu a lehce. Nemícháme zbytečně dlouho, jen tolik, aby se nám vytvořila kompaktní směs.

  7. Hotové těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech.
    Na vrch poklademe třešně.

  8. Bublaninu pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 20–30 minut.

  9. Po vychladnutí nakrájíme a lehce poprášíme moučkovým cukrem.

Nezapomeňte, že také v receptech tradiční kuchyně hraje důležitou roli kvalita a čerstvost použitých surovin.

Přejeme vám dobrou chuť!

Moderní kuchyněRecept na fit třešňovou bublaninu z kokosové mouky

Pokud náhodou kokosovou mouku doma ještě nemáte, určitě to napravte.

Je to výživná a bezlepková alternativa běžné pšeničné mouky.
Neobsahuje žádné z běžných alergenů.
Její hlavní předností je velmi nízký obsah cukrů, sacharidů a kalorií.

Kokosová mouka je vyrobena z čistého kokosu.

Když se odstraní vnější vrstva kokosu, zůstane čerstvá kokosová dužina. Z té se odstraní mléko, usuší se pomalým pečením na nízké teplotě, umele se. Tak vzniká kvalitní kokosová mouka pouze z jedné ingredience – z kokosu, bez přidání jakýchkoli aditiv či konzervantů.

Oproti strouhanému kokosu obsahuje mnohem méně tuku, což z ní dělá vhodnou surovinou do diet.

Kokosová mouka patří mezi takzvané superpotraviny.
Jsou to potraviny, které jsou nutričně bohaté a mají vysoký obsah vitamínů, minerálů, antioxidantů a jiných živin, které:

  • zpomalují proces stárnutí

  • zvyšují fyzickou energii a duševní pohodu

  • snižují riziko srdečně-cévních onemocnění, diabetu či rakoviny

  • pomáhají zlepšovat trávení

  • mají nízký glykemický index

  • mají hodně vlákniny, unikátních MCT tuků, proteinů a řady dalších živin potřebných pro správné fungování lidského těla

MCT tuky (triglyceridy se středním řetězcem) jsou oleje s jednodušší strukturou.
Díky tomu jsou využívány jako rychlý zdroj energie (podobně jako glukóza) bez ukládání do tukových zásob.
Přínosné jsou pro sportovce, ale především při redukčních dietách.

Ingredience

  • 250 g kokosové mouky
  • 250 ml mléka
  • 6 vajec
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 polévková lžíce kokosového oleje
  • 4 polévková lžíce medu
  • 250 g třešní
  • kůra z 1 citronu
  • 1 polévková lžíce kakaa

Ještě si připravíme dortovou formu o průměru 25 cm, ve které budeme bublaninu péct.
Příprava je velmi jednoduchá.

Postup

  1. Nejprve si omyjeme, osušíme a odpeckujeme třešně.

  2. V misce si smícháme suché ingredience – kokosovou mouku, prášek do pečiva a kůru z citronu. Dobře promícháme.

  3. Potom přidáme mléko, vajíčka, med a rozpuštěný kokosový olej. Těsto zase pořádně zamícháme.

  4. Většinu těsta vylijeme do vymazané nebo pečícím papírem vystlané dortové formy.

  5. K zbytku, asi 1/4 těsta, které nám zůstalo v misce, přidáme kakao. Vymíchané kakaové těsto vylijeme na vrch bílého těsta.

  6. Na těsto poklademe vypeckované třešně.

  7. Bublaninu pečeme při 175 stupních po dobu 45–50 minut, dokud vrch nebo okraje nezačnou chytat zlatavou barvu.

  8. Bublaninu necháme vychladnout a můžeme servírovat.

  9. Na závěr ji můžete posypat prosetou kokosovou moukou pro cukrový efekt.

Taková fit bublanina je šťavnatá, sytá a hlavně nízkokalorická.

Přejeme vám dobrou chuť!

Vyzkoušejte i další naše fit recepty:
Recept na zdravý a fit jahodový koláč s rebarborou (ze špaldové mouky)
Chutné a zdravé palačinky? Náš recept z ovesných vloček a kokosu
Fit česneková polévka jako zdravý recept na postrach chřipky?

Jak používat kokosovou mouku v kuchyni?

Kokosovou mouku lze využít ve sladkých i slaných receptech.

Je neslazená. Má jemnou chuť a vůni kokosu, ale nepřebíjí chuť dalších ingrediencí v receptu.
I když je v suchém stavu lehká, jemná a vzdušná, při vaření dodá jídlu hutnější strukturu, a pokrm se stává sytějším.

Jelikož má vysoký obsah vlákniny, při vaření a pečení absorbuje více vody než jiné mouky.
Je proto třeba použít stejný poměr kokosové mouky a tekutých ingrediencí.

Mouka vodu velmi snadno vstřebá. Pokud nepoužijete dostatek tekutých ingrediencí, může být výsledek sušší a drobivý.

V každém pečení můžete nahradit 20 % použité mouky kokosovou moukou. Můžete to tak učinit s každým pokrmem, neboť takové poměrně malé množství nezmění chuť, konzistenci ani strukturu jídla.

Pokud například nahradíte 50 g jiné mouky kokosovou moukou, přidejte také 50 ml vody, kokosového mléka, oleje nebo jiné tekutiny.

Tabulka nutričních hodnot – 100 g kokosové mouky

Energie 1499 kJ 358 kcal
Tuky - z toho nasycené mastné kyseliny 16 g 8 g
Sacharidy - z toho cukry 17 g 8 g
Vláknina 39 g
Bílkoviny 18 g
Sůl 0,14 g

fsdílet na Facebooku
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.