Fit česneková polévka jako zdravý recept na postrach chřipky?

Fit česneková polévka jako zdravý recept na postrach chřipky?
Zdroj fotografie: Getty images

Česnek je od pradávna považován za přírodní lék. Využijte jeho léčivých vlastností a připravte si s námi zdravím nabitou česnekovou polévku.

Typická chuť a vůně česneku dodává mnoha pokrmům nezaměnitelné aroma. Své místo má nejen ve vařených jídlech, ale i při přípravě různých pochoutek ve studené kuchyni.

Česnek má málo kalorií, ale vysokou výživovou hodnotu. Pro jeho antimikrobiální a antivirotické vlastnosti je vyhledáván zejména v období chřipek a nachlazení.

Efektivně bojuje s těmito chorobami a posiluje imunitu. Proto je také právem považován za přírodní lék. Obsahuje látku zvanou alicin, která má podobné vlastnosti jako penicilin. Můžeme tedy o něm mluvit i jako o přírodním antibiotiku.

Šťáva z česneku byla v období první světové války využívána dokonce jako dezinfekce při ošetřování ran.

Účinky česneku pro náš organismus:

  • podporuje průtok krve
  • snižuje krevní tlak
  • snižuje cholesterol a cukr v krvi
  • obsahuje vitamíny A, B1, B2, C, D a K
  • působí proti střevním parazitům
  • snižuje riziko nádorových onemocnění
  • působí proti plísním a zánětům
  • má antimikrobiální a antivirové vlastnosti
  • posiluje imunitu

Česnek byl v historii nejen ochranou proti chorobám a epidemiím. Lidé věřili, že je česnek ochrání i před mnoha kouzly a špatnými silami.

Více o chřipce i nachlazení si můžete přečíst v článcích:

Recept na česnekovou polévku – česnečku

Česneková polévka je oblíbeným pokrmem nejen pro její zdravý účinek, ale i pro její rychlou a jednoduchou přípravu.

Budete potřebovat:

  • 5–10 stroužků česneku (dle chuti)
  • 2 polévkové lžíce másla nebo olivového oleje
  • 2–3 brambory
  • bobkový list
  • 2 litry vývaru
  • červená mletá paprika, pepř, majoránka, sůl
  • podle chuti pažitka, bylinky

Náš tip: čerstvý česnek pokrájejte nebo prolisujte a nechte před použitím zhruba 10 až 12 minut stát na vzduchu. Tak docílíte jeho maximálního účinku.

Jak na to:

Nachystáme si česnek, který promačkáme či nastrouháme. Zahřejeme máslo nebo olivový olej, na kterém jemně osmahneme česnek a na kostičky nakrájené brambory.

Část brambor můžete nastrouhat. Takové brambory polévku zahustí.

Odstavíme od tepelného zdroje a přidáme špetku červené papriky, kmínu, pepře a bobkový list. Mírně osmahneme a zalijeme vývarem.

Podle potřeby ještě dolijeme vodu, osolíme a vaříme zhruba 30 minut, dokud nejsou brambory měkké. Polévku dochutíme špetkou majoránky nebo i nakrájenou pažitkou či jinými bylinkami.

Česnečku můžete podávat spolu s nakrájeným a opečeným pečivem (i celozrnným), nastrouhaným sýrem či bylinkami. Výborná je také kombinace nakrájených syrečků a na plátky nakrájeného a opečeného salámu.

Pro zvýraznění česnekové chuti přidejte ještě opečený česnek přímo do talíře.

Jídla je ideální dochucovat česnekem těsně před dokončením nebo po ukončení vaření. Jinak česnek ztrácí svoji chuť i vůni.

Náš tip: Proti zápachu z úst po konzumaci česneku příznivě působí například zelený čaj, mléko, káva, citrusové plody či jablečná šťáva.

Přejeme dobrou chuť!

fsdílet na Facebooku

Zajímavé zdroje informací

Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.