Chutné a zdravé palačinky? Náš recept z ovesných vloček a kokosu

Chutné a zdravé palačinky? Náš recept z ovesných vloček a kokosu
Zdroj fotografie: Getty images

Ovesné vločky milují zejména děti. Pro jejich vlastnosti a nutriční hodnotu by si je však měli dopřát i dospělí.

Ovesné vločky obsahují takzvané pomalé, nízkoglykemické sacharidy. Takové cukry se do krve vylučují pomalu. Jsou proto výborným zdrojem energie.

Cukr obsažený v ovesných vločkách je pro tělo přímo využitelný a neukládá se do zásob.

Jsou kvalitním zdrojem rostlinné vlákniny. Podporují trávení a metabolismus.

O účincích vlákniny si můžete přečíst i v našem magazínovém článku:
Vláknina jako prevence i lék. Kolik jí denně potřebujeme?

Ovesné vločky vyvolávají delší pocit zasycení, omezují vstřebávání tuků a cholesterolu. Prospěšné jsou tedy pro lidi trpící cukrovkou, zvýšeným cholesterolemobezitou.

Obsahují také:

  • vápník
  • hořčík
  • draslík
  • vitamíny skupiny B
  • vitamín K
  • vitamín E

Obsahují i rostlinné bílkoviny, které jsou podporou pro svalovou hmotu.

Recept na ovesné palačinky s kokosem

Ovesné vločky se pro jejich vlastnosti a energetickou hodnotu doporučují zejména k snídani. Takto připravené palačinky vám dodají potřebnou energii na delší dobu.

Budete potřebovat

  • 150 g ovesných vloček
  • 2 vejce
  • 300 ml mléka
  • špetku soli
  • 1 lžíce třtinového cukru nebo medu
  • kokosový olej

Jak na to

Vločky pomelte nebo rozmixujte najemno. Přidejte mléko, vajíčka, kokos, špetku soli a cukr.

Pro ještě zdravější variantu receptu použijte pouze bílky. To přivítají například pacienti se žlučníkovými obtížemi.

Těsto nechte odpočívat v chladničce zhruba 20 minut.

Směs ještě zhoustne, protože vločky nabobtnají. Proto ještě podle potřeby dolijte mléko, aby těsto nebylo příliš husté ani řídké.

Na pánev nalijte asi lžíci kokosového oleje a rozetřete po celé pánvi. Když je olej zahřátý, můžete na pánev nalít těsto na první palačinku.

Připravit si můžete klasické tenké palačinky či silnější lívance. Volba je jen na vás.

Palačinku opečte z každé strany. Postup opakujte, až spotřebujete všechno těsto.

Hotové palačinky se výborně hodí ke kombinaci s banánem a džemem, s javorovým sirupem, skořicí, rozinkami a ořechy. Fantazii a chuti se meze nekladou.

Přejeme dobrou chuť!

fsdílet na Facebooku

Zajímavé zdroje informací

Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.