Jak (ne)jíst při akutním průjmu + Vhodná strava + Příčiny

Jak (ne)jíst při akutním průjmu + Vhodná strava + Příčiny
Zdroj fotografie: Getty images

Téměř každý člověk má občas zažívací potíže, které ho nutí trávit nějaký čas na toaletě. Akutní průjem, bolest nebo nepříjemné pocity v trávicím traktu. Jaké jsou možné příčiny průjmu? Jak změnit jídelníček, čeho se vyvarovat a které vitaminy doplnit?

Průjem postihuje novorozence, děti i dospělé osoby a seniory.

Průjem je stav, kdy dochází ke zvýšené frekvenci vyprazdňování. Vyprazdňování je náhlé, stolice je vodnatá a řídká.

Doprovodným jevem je často bolest v oblasti břicha a nevolnost.

Etiologii průjmu, příznaky, vhodnou dietu, doplňování vitaminů/minerálů při průjmu a mnoho dalších zajímavých informací najdete v následujícím článku.

Co je průjem a jaké jsou jeho nejčastější příčiny?

Průjem se odborně nazývá diarea. Za průjem se považuje vyprazdňování více než třikrát denně, přičemž stolice je řídká a vodnatá.

Jedná se o obranný mechanismus organismu, který se tímto způsobem snaží zbavit škodlivin a nežádoucích látek z trávicího traktu.

Průjem se dělí podle délky trvání na akutní a chronický.

Akutní průjem trvá obvykle 1 až 3 dny. Chronický průjem může trvat několik týdnů nebo měsíců.

Chronický průjem je způsoben především chronickými zánětlivými onemocněními trávicího traktu (např. ulcerózní kolitida), infekcemi nebo systémovými onemocněními, jako je celiakie.

Akutní průjem je způsoben především dietní chybou, nevhodnými stravovacími návyky nebo v důsledku virové/bakteriální infekce.

Krátkodobý průjem je ve většině případů způsoben špatně strávenou potravou, nevhodně upravenou stravou nebo možnou alergickou reakcí na některou složku požité potravy.

Specifický je také krátkodobý cestovatelský průjem, který se vyskytuje při cestách do cizích zemí s odlišnými hygienickými standardy. Přenáší se především kontaminovanou vodou.

Možné příčiny akutního průjmu:

  • Bakteriální infekce
  • Virová infekce
  • Parazitární infekce
  • Reakce na dietní chybu
  • Nesprávné stravovací návyky
  • Reakce na zkažené potraviny
  • Reakce na špatně připravené jídlo
  • Reakce na farmakoterapii (např. antibiotika)
  • Potravinová intolerance a alergie
  • Stres a emoční vypětí
  • Menstruace a PMS
  • Otrava jídlem
  • Psychogenní faktor
  • Stres, úzkost a nervozita

Projevy a příznaky akutního průjmu

Hlavním příznakem průjmu je častá řídká stolice s nutkáním na vykonání velké potřeby.

Častá je nevolnost, nadýmání, křeče a bolesti v břiše a podbřišku. Je možné pociťovat pouze jeden příznak, ale také jejich kombinaci.

Možné příznaky a projevy průjmu:

  • nevolnost
  • pocit na zvracení, zvracení
  • závratě
  • celková slabost
  • bolesti břicha
  • bolest hlavy
  • křeče v břiše
  • pocit nafouknutí a nadýmání
  • dehydratace
  • časté nutkání vykonat velkou potřebu
  • řídká a vodnatá stolice
  • velký objem stolice
Diarrhea (průjem) a možné související příznaky: dizziness (nevolnost, závratě), nausea (zvracení), headache (bolest hlavy), fever (zvýšená tělesná teplota), křeče a bolest břicha
Diarrhea (průjem) a možné související příznaky: dizziness (nevolnost, závratě), nausea (zvracení), headache (bolest hlavy), fever (zvýšená tělesná teplota), křeče a bolest břicha. Zdroj: Getty images

Možnosti léčby aneb jak zastavit průjem?

Průjem může způsobit zejména rychlou ztrátu tekutin z těla. Hrozí riziko dehydratace (nedostatek vody v těle). Průjem je třeba řešit okamžitě, protože dehydratace může mít vážné následky.

Přečtěte si také:
Jaké jsou příznaky dehydratace? Znáte příčiny? Jak tělo opět zavodnit?
Proč je dehydratace u dětí nebezpečná? Jaké jsou její příznaky?

Klíčová je léčba tekutinami, ideálně ve formě obyčejné vody, neslazené minerální vody, slazených/bylinných čajů nebo elektrolytových nápojů. V závažnějších případech je možné dostat tekutiny prostřednictvím intravenózní infuzní terapie.

Zvýšený pitný režim je nutný, aby se zabránilo dehydrataci organismu.

Domácí léčba spočívá v klidovém režimu bez fyzické a psychické námahy.

Je nutné dodržovat určitá dietní opatření a vyvarovat se chyb v jídelníčku.

Pokud je příčinou vašeho akutního průjmu bakteriální, virová nebo parazitární infekce, může vám lékař po odborné diagnostice předepsat medikamentózní léčbu v podobě antibiotik (nebo antivirotik).

Gastrointestinolog diagnostikuje jinou příčinu těchto zažívacích obtíží.

Kdy je vhodné vyhledat odbornou pomoc?

Lékařskou pomoc vyhledejte, pokud:

  • Akutní průjem trvá neobvykle dlouho
  • Máte tělesnou teplotu 38 °C nebo vyšší
  • Máte stolici obsahující krev
  • Máte stolici obsahující hnis
  • Máte černou a dehtovitou stolici
  • Necítíte se dobře a máte pochybnosti o příznacích

Vhodná dieta a dietní opatření při akutním průjmu

Cílem upravené diety při průjmu je vyloučit těžko stravitelné potraviny a naopak doplnit chybějící vitaminy a minerály (draslík, sodík, vápník...).

Zásadní je rehydratace nenasycenými minerálními vodami, čistou vodou, čaji nebo iontovými nápoji.

Důležitý je příjem glukózy, proto je vhodné přijatou vodu osladit. Při velkoobjemových dehydratačních průjmech lze sáhnout po elektrolytových iontových nápojích, které hydratují a vyživují organismus.

Pozor, umělá sladidla mají projímavý účinek, a proto nejsou při průjmovém onemocnění vhodná.

Přírodní bylinné pomocné prostředky ve formě čajů podporují lepší trávení a zmírňují bolestivé křeče. Příkladem je heřmánek, puškvorec, třezalka, měsíček, šalvěj nebo meduňka.

Nedoporučuje se pít kávu, alkohol nebo mléčné výrobky obsahující laktózu. Kofein podporuje vylučování tekutin a tím zhoršuje příznaky průjmu.

Strava by neměla být přetížená těžkými kořeněnými tučnými jídly, mléčnými výrobky a velkým množstvím vlákniny.

Naopak dobrou volbou je suchar/sušenky, starý bílý chléb, banán, mrkev, jablko, vařené brambory nebo vývar.

Pokud trpíte akutním průjmem, je vhodné držet dietu alespoň 3–5 dní. Pokud má však průjem infekční původ, je nutné dodržovat dietní doporučení lékaře.

Doporučuje se jíst jídlo pomalu a postupně v menších porcích.

Jaká dieta je vhodná nebo nevhodná?

Vhodné potraviny:

  • bílá rýže, brambory (vysoký obsah škrobu)
  • ovoce (jablko, banán, borůvky)
  • mrkev
  • bílé pečivo, sušenky, piškoty
  • čistý vývar (kuřecí, hovězí)
  • libové maso na přírodní způsob
  • dětská výživa
  • čaj (černý, bylinkový, ovocný, rooibos...)

Nevhodné potraviny:

  • tučné, těžko stravitelné potraviny
  • smažené potraviny
  • kořeněná jídla
  • nadměrně kyselé potraviny
  • mléčné výrobky obsahující laktózu (jogurt, tvaroh, kaše...)
  • tučné maso a ryby
  • luštěniny (fazole, hrách, čočka...)
  • celozrnné obiloviny
  • hodně zeleniny s vysokým obsahem vlákniny (kapusta, zelí)
  • káva a alkohol
  • energetické nápoje
  • umělá sladidla
  • složky potravin s intolerancí
Příklad vhodné stravy při akutním průjmu - rýže, brambory, banány, sušenky, krekry, v miskách a na dřevěném prkénku.
Příklad vhodné diety při akutním průjmu. Zdroj: Getty images.

Léky, vitaminy a minerály (doplňky stravy) při průjmu

Při průjmu dochází k vysokým ztrátám tekutin, vitamínů a minerálů. Je proto nutné podpořit zdraví zvýšeným doplňováním živin také formou doplňků stravy.

Pestrá a vyvážená strava je dostatečným zdrojem vitaminů, ale někdy je nutné užívat doplňky stravy, zejména při opakovaných průjmech.

Při průjmových onemocněních je vhodné doplňovat minerální látky, např. sodík, draslík, vápník nebo zinek.

Volně prodejné přípravky na potlačení průjmu jsou založeny především na principu látky, která má schopnost zahustit stolici a tím eliminovat časté vyprazdňování. Některé léky zvyšují odolnost střevní sliznice.

Mezi základní prostředky proti průjmu se řadí živočišné uhlí a probiotika. Je však třeba zmínit, že živočišné uhlí ovlivňuje účinky ostatních léků. Proto je důležité dodržovat určitý časový odstup mezi jejich užitím. Může také snížit množství nadměrného plynu v trávicím traktu, a tím odstranit nevolnost a pocit nadýmání.

Pro obnovení bakteriální rovnováhy v trávicím traktu je vhodné sáhnout po probiotikách. Při průjmu dochází ke snížení počtu probiotických bakterií v trávicím traktu. Probiotika a prebiotika dodají do trávicího traktu potřebné mikroorganismy, které podpoří rovnováhu správných bakterií.

Přečtěte si více:
Probiotika: Kdy je užívat? Jak vybrat správně? + Pro děti a kojence

Při výběru konkrétního léku je vhodné poradit se s lékárníkem. Při průjmu, který trvá déle než 3 dny, je nutné vyhledat odbornou pomoc lékaře. Je také nutné upozornit pacienta, aby si všímal patologických změn, jako je krev a hlen ve stolici.

Další informace také v článcích:

fsdílet na Facebooku

Zajímavé zdroje informací

  • THAM, Tony C. K., John S. A. COLLINS a Roy SOETIKNO. Urgentní gastroenterologie. Přeložil Helena HARTLOVÁ. Praha: Grada Publishing, 2017. ISBN 978-80-271-0157-3.
  • solen.sk - Možnosti liečby porúch trávenia. Solen. PhDr. Marta Martinčeková
  • solen.cz - Funkčné črevné poruchy a ich liečba. Solen.  Peter Minárik a  Daniela Mináriková
  • healthline.com - Diarrhea: Causes, Symptoms, and Treatments. Healthline - Valencia Higuera
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.