- Dionýz Dugas - 500 nejlepších receptů lidového léčitelství
- verywellhealth.com - Why Do Beans Cause Gas?
- healthline.com - Are White Beans Good for You? Nutrients and More
- britannica.com - Bean
- webmd.com - Phaseolus Vulgaris - Uses, Side Effects, and More
- ncbi.nlm.nih.gov - Phaseolin
Fazole a jejich přínos pro zdraví? Výživové údaje
Fazol obecný je rostlina, která se používá jako jedlá potravina. Obsahuje velké množství bílkovin, vlákniny a vitaminů skupiny B. Účinnou látkou je phaseolin.
Vlastnosti
Fazol obecný (Phaseolus vulgaris) je kulturní rostlinou jihoamerických indiánů. Je prastarý a do Evropy byl přivezen z Peru. Zpočátku byl okrasný, teprve později se začal konzumovat.
Je to luštěnina.
Po Evropě se rozšířila díky fazolovým slavnostem pořádaným v 17. století.
Kromě okrasné funkce má fazol obecný také funkci výživnou. Sklízejí se zelené plody obsahující několik semen. Důležité je, aby nebyly již suché, ale musí být zcela zralé. Lusky je však možné sklízet ještě před vyloučením semen.
Tvar semen je u tohoto druhu různý a je známo několik odrůd. Existují ledvinovité, černé, bílé, skvrnité, lodičkovité a mnoho dalších. Liší se místně i kulturně.
Fazole jsou zdrojem vlákniny, bílkovin a sacharidů. Vláknina v tomto případě pomáhá nevstřebávat z potravy velké množství cholesterolu a škrobu.
I když neexistuje příliš velký vědecký ohlas, lidé si zvykli jíst fazole při cukrovce, rakovině tlustého střeva, vysoké hladině cholesterolu, ledvinových kamenech a dalších onemocněních.
Je však důležité rostlinu vařit. V syrovém stavu obsahuje lektiny, které mohou při požití většího množství způsobit průjem, nevolnost a zvracení.
Během těhotenství a kojení, protože neexistují žádné relevantní studie, se doporučuje opatrnost kvůli nadýmání.
Léky na cukrovku interagují s rostlinou Phaseolus vulgaris. Účinné látky mohou snižovat hladinu cukru v krvi.
Fazole obsahují oligosacharidy, které jsou v lidském těle tráveny bakteriemi v tlustém střevě. To obvykle způsobuje nadýmání (větry).
Fazol obecný - účinky :
- Při anémii - obsahuje vysoké množství železa
- Antioxidanty a antigenotoxicum - ochrana před rakovinným bujením a kardioprotektivum
- Snížení hladiny LDL cholesterolu
- Snížení hladiny glukózy v krvi (glykémii) - vhodná potravina při cukrovce
- Diuretikum (na odvodnění) - vhodné při vysokém krevním tlaku
Ve formě typických semen jsou fazole vhodné pro přípravu velkého množství pokrmů.
Základními živinami (výživnými látkami) v semenech fazolí jsou vláknina, bílkoviny a kyselina listová. Ve vysokém množství jsou přítomny také železo a vitamin B6. Dále se zde nachází vápník, draslík, vitaminy B1 a B2, fosfor, zinek a selen. V neposlední řadě jsou také bohaté na hořčík.
Obsah jednotlivých látek se liší podle odrůdy fazolí obecných - původu, podnebí atd.
Díky tomu, že fazole obsahují železo, jsou užitečné při chudokrevnosti. Železo je součástí metabolismu hemoglobinu, který přenáší krevní plyny.
Další z funkcí fazolí je antioxidační. Obsahují látky, které ničí volné radikály a vytvářejí tak ochrannou bariéru proti vzniku rakoviny a srdečních onemocnění. Je to díky látce phaseolin, která má kromě antioxidačního účinku také antigenotoxický účinek.
Bílkoviny obsažené ve fazolích mají velký význam při budování svalové hmoty, transportu některých látek krví a při tvorbě hormonů. Díky jejich velkému množství jsou fazole pochoutkou vhodnou pro vegetariány a vegany.
Přítomnost dostatečného množství vlákniny ve stravě zaručuje změkčení stolice a snížení počtu nutných střevních pohybů. Strava s vysokým obsahem vlákniny může snížit hladinu LDL cholesterolu v těle.
Fazole jsou také důležité pro udržení tělesné hmotnosti bez výrazných výkyvů. Při vaření fazole ztrácejí na hmotnosti i kaloriích.
V následující tabulce jsou uvedeny nutriční hodnoty na 100 g syrových černých fazolí
Hodnoty se liší podle druhu a odrůdy
Energetická hodnota | 341 kcal |
Sacharidy | 60 g |
Vláknina | 15 g |
Tuky | 1,42 g |
Bílkoviny | 21,6 g |
V tabulce jsou uvedeny hodnoty vitamínů a minerálních látek na 100 g syrových černých fazolí
Vitamin A | 17 IU | Draslík | 1480 mg |
Vitamin B1 | 0,9 mg | Hořčík | 171 mg |
Vitamin B2 | 0,193 mg | Vápník | 123 mg |
Vitamin B3 | 1,96 mg | Sodík | 5 mg |
Vitamin B5 | 0,899 mg | Železo | 5,02 mg |
Vitamin B6 | 0,286 mg | Zinek | 3,65 mg |
Vitamin B9 | 444 mcg | Fosfor | 352 mg |
Vitamin E | 0,21 mg | Měď | 0,841 mg |
Vitamin K | 5,6 mcg | Mangan | 1,06 mg |
Selen | 3,2 mcg |
Vnitřní použití
Potraviny - Před použitím je třeba fazolová semínka vyjmout z lusků a namočit je na 6-8 hodin do vody. Tato vodní lázeň je změkčí a připraví na vaření.
Rychlou alternativou jejich změkčení je vařit syrová fazolová semena 2 minuty a nádobu na 1 hodinu přikrýt pokličkou.
Změkčení je vhodné, aby byly fazole stravitelnější. Sníží se tak míra nadýmání a plynatosti.
Ještě je lze propláchnout, tím se sníží obsah sodíku v potravině.
Čaj - fazole nebo sušené fazolové lusky přidávejte do čajů při ledvinových kamenech nebo cukrovce.
Vnější použití
Rostlina nebývá tímto způsobem využívána.
Sběr a skladování
Patří do čeledi bobovitých, tedy Fabaceae. Je to popínavá liánovitá rostlina, luštěnina. Semena se liší podle odrůdy.
Sklízejí se jak zralé fazolové lusky, které obsahují plná semena, tak nezralé fazole - pouze zelené mladé lusky bez semen.
Skladují se ve skleněných nebo kovových nádobách, nejlépe tmavých a suchých. Skladuje se semeno fazolu. Je nutné zabránit vlhkosti v prostorách.
Jedná se o mrazuvzdornou zeleninu.
Pěstování: Fazole jsou poměrně náchylné na jarní mrazíky. Proto je lepší je vysazovat, když je venku tepleji.
Odrůdy fazolí jsou zahradní tyčkové a keříčkové. Některé odrůdy jsou fazole pnoucí. Tvar a barva semen je u těchto odrůd různá a je známo několik odrůd. Jsou ledvinovité, černé, bílé, skvrnité, lodičkovité a mnoho dalších. Liší se místně i kulturně.
Fazole mají také močopudné účinky. Proto je vhodné přidávat je do čajových směsí při revmatických potížích, močových a ledvinových kamenech, zadržování vody v těle nebo vysokém krevním tlaku.