Jak bílkoviny prospívají zdraví pokožky + Co obsahují bílkoviny?

Jak bílkoviny prospívají zdraví pokožky + Co obsahují bílkoviny?
Zdroj fotografie: Getty images

Bez bílkovin bychom nemohli žít. Podívejme se blíže na jejich úlohu v našem těle.

Bílkoviny jsou živiny, konkrétně makroživiny. Jsou velmi důležité pro správné fungování lidského těla. Například děti potřebují bílkoviny ke svému růstu. Pro sportovce jsou bílkoviny důležité pro budování svalové hmoty. Kromě výše uvedeného jsou bílkoviny důležitým zdrojem energie.

Co jsou to živiny?

Pod pojmem "živiny" si můžeme představit všechny složky potravy, které zajišťují správné fungování různých procesů v lidském těle. Jsou velmi potřebné pro udržení dobrého zdraví.

Živiny dělíme do 2 skupin výživných látek:

1. Makronutrienty

Do této skupiny látek patří bílkoviny (proteiny), tuky (lipidy) a cukry (sacharidy). Jak víme, jsou považovány za hlavní složky naší stravy.

V lidském těle mají 2 základní úlohy:

  1. Stavební role – Základní stavební materiál, ze kterého je lidské tělo postaveno (bílkoviny a tuky)
  2. Zdroj energie – Palivo, které je potřebné pro správné fungování lidského těla (cukry a tuky)
Makronutrienty - cukry, tuky, bílkoviny - animace talířů a potravin s danými živinami
Bílkoviny jsou jednou z makroživin / Makronutrienty – cukry, tuky, bílkoviny. Zdroj: Getty images

2. Mikronutrienty

Mikroživiny jsou nezbytné pro správné fungování metabolismu.

Naše tělo nepotřebuje ke správnému metabolismu velké množství mikroživin. Přesto jsou považovány za klíčové složky naší stravy. Bez těchto látek by nemohly probíhat různé procesy v našem těle (růst, produkce energie).

Mezi mikroživiny patří:

  • Vitamíny – vitamíny A, B, C, D, E a K a další
  • Minerální látky – vápník, fosfor a další
  • Stopové prvky – železo, zinek, selen, mangan

Další informace naleznete také v článku:
Základní živiny v lidské stravě: Co jsou bílkoviny, cukry, tuky?

Trochu historie o bílkovinách...

Název proteiny pochází z řeckého slova proteios = ve vedení, číslo jedna nebo prvotní.

Název protein zavedl švédský chemik Jöns Jacob Berzelius. Kromě pojmenování se zasloužil o zdůraznění toho, jak jsou bílkoviny důležité pro životní procesy.

Dříve se používal termín bílkoviny, který byl odvozen z německého slova Eiweisskörper = protein vaječného bílku. Tento název vznikl poté, co francouzský chemik Antoine-François Fourcroy rozlišil 3 typy bílkovin živočišného původu: albumin, fibrin a želatinu.

Tyto typy bílkovin byly souhrnně nazvány albuminy. Tedy podle prototypu pocházejícího z vaječného bílku.

Jaké role mají bílkoviny v našem těle?

Bílkoviny plní v těle různé funkce:

  • stavební – kolagen, keratin, fibroin
  • katalytická – enzymy (katalyzují biochemické procesy)
  • transportní – hemoglobin a myoglobin (přenášejí kyslík)
  • ochranná – imunoglobuliny
  • zásobní – ovalbumin
  • motorická – aktin a myozin (podílejí se na svalové kontrakci)
  • regulační – inzulin

Věděli jste, že...
Bílkoviny mohou působit jako toxiny? Jedná se například o některé hadí jedy.

Z čeho se bílkoviny skládají?

Bílkoviny jsou makromolekuly.

Skládají se nejméně z jednoho polypeptidového řetězce. Na tvorbě polypeptidového řetězce se podílí 100 nebo více aminokyselin. Zjednodušeně řečeno, stavebními kameny bílkovin jsou aminokyseliny.

Zajímavé informace v článku:
Co jsou to aminokyseliny a proč je musíme v těle doplňovat? + Přírodní zdroje

Známe několik set různých aminokyselin. V bílkovinách se jich však pravidelně vyskytuje pouze 22.

Aminokyseliny se dělí na:

  1. Esenciální – Lidské tělo si je nedokáže vytvořit. Z tohoto důvodu je musíme přijímat ze stravy. Jejich zdrojem jsou především potraviny živočišného původu (mléko, maso, vejce). Bílkoviny rostlinného původu mnohdy neobsahují dostatek esenciálních aminokyselin.
  2. Neesenciální – Lidské tělo si je dokáže vytvořit.

Vlastnosti bílkovin závisí na jejich prostorovém uspořádání.

Existují 4 úrovně struktury bílkovin:

1. Primární struktura bílkovin

Je určena pořadím aminokyselin v polypeptidovém řetězci.

V podstatě rozhoduje o fyzikálních a chemických vlastnostech. Je velmi důležitá pro vznik všech typů vyšších struktur.

Nevyjadřuje však prostorové uspořádání peptidového řetězce.

2. Sekundární struktura bílkovin

Určuje prostorové uspořádání polypeptidové kostry.

3. Terciární struktura bílkovin

Lze si ji představit jako celkovou 3D strukturu polypeptidu.

Terciární struktura určuje konečný prostorový tvar proteinu. Tvar může být fibrilární (vláknitý) nebo globulární (tvar klubka).

a) Fibrilární proteiny

Fibrilární proteiny se skládají z polypeptidových řetězců uspořádaných v jednom směru. Většina z nich je ve vodě nerozpustná.

Jejich funkce v lidském těle je především stavební.

Mezi fibrilární bílkoviny patří např:

  • Keratin – základní složka kožních derivátů (vlasy, nehty, chlupy atd.)
  • Kolagen – nachází se především ve vláknitých tkáních (šlachy, vazy a kůže)
  • Elastin – důležitá složka cév, vazů a šlach. Elastin, součást kůže, dodává kůži pružnost

b) Globulární bílkoviny

Globulární bílkoviny mají ve srovnání s fibrilárními bílkovinami složitou strukturu a jsou rozpustné ve vodě.

Mezi globulární bílkoviny patří:

  • myoglobin – přenáší kyslík ve tkáních
  • hemoglobin – transport kyslíku
  • albumin – transport různých látek
  • globuliny – součást imunitního systému

4. Kvartérní struktura bílkovin

Vyjadřuje prostorový vztah mezi různými terciárními strukturami.

Struktura proteinu - schematické znázornění
Jak vypadají různé struktury bílkovin / Primární, sekundární, terciární, kvartérní struktura. Zdroj: Getty images

Keratin jako součást jednotlivých struktur kůže

Kůže a bílkoviny v úzkém vztahu...

Keratin je považován za základní stavební bílkovinu kůže. Keratiny se vždy vyskytují v párech. Společně tvoří strukturu, která chrání před mechanickými vlivy. Podílejí se také na tvorbě metabolických procesů a signálních drah.

Onemocnění způsobená mutacemi keratinů jsou uvedena v následující tabulce

Lokalizace keratinu Onemocnění
Suprabazální vrstva kůže
  • Keratodermie
Bazální vrstva kůže
  • Nemoc motýlích křídel
Suprabazální vrstva kůže
  • Ichtyóza
Nejsilnější vrstva kůže (stratum spinosum)
  • Ichtyóza
Neochlupené části kůže, ústní sliznice
  • Ztluštění nehtů
  • Keratodermie
  • Steatocystoma multiplex
Dlaně a plosky nohou
  • Keratoderma

Jakou roli hrají bílkoviny při stárnutí?

Kůže mladého člověka má vysoký obsah kolagenu (především kolagenu typu I), který je pravidelně uspořádán.

V procesu stárnutí dochází k poklesu obsahu a kvality kolagenových vláken (1 % ročně). Postupně se mění i uspořádání kolagenových vláken. Z uspořádaných vláken se stávají neuspořádaná. V zastoupení převládá kolagen typu III.

Postupem času se aktivují proteolytické enzymy. Ty degradují nejen kolagen typu I, ale i další proteiny. UV záření spouští v našem těle mnoho reakcí, které vedou ke zvýšenému ukládání elastinu. Ten může nahradit degradovaný kolagen.

Jaké typy kolagenu známe?

Známe 25 typů kolagenu. Pět nejběžnějších typů kolagenu a jejich vlastnosti jsou uvedeny v následující tabulce

Typ bílkoviny Umístění
Typ I
  • Kůže
  • Šlachy
  • Cévy
  • Orgány
  • Kosti (hlavní složka organické části kostí)
Typ II
  • Chrupavka (hlavní kolagenní složka chrupavky)
Typ III
  • Hlavní složka retikulárních (síťových) vláken
  • Vyskytuje se v elastických tkáních
Typ IV
  • Je součástí vrstvy bazální membrány, která je vylučována epitelem
Typ V
  • Buněčné povrchy
  • Vlasy
  • Placenta

Věděli jste, že...
Po 30. roce života ztrácíme každý rok přibližně 1 % kolagenu.

Jakou roli hrají bílkoviny při onemocnění nehtů?

Nehet je definován jako specifický keratinový orgán kůže (kožní adnexy).

Onemocnění nehtů tvoří přibližně 10 % všech kožních onemocnění.

Změny na nehtech jsou v mnoha případech důsledkem nízké hladiny živin v těle. Jedná se především o vitamin A, vitamin E, zinek a selen.

Změny na nehtech mohou být signálem kožních nebo systémových onemocnění. Mezi tato onemocnění patří například lupénka, alopecia nodosa, Darierova choroba a další dermatitidy.

Keratin vlasového typu tvoří přibližně 80 až 90 % nehtové ploténky. Keratin epiteliálního typu tvoří přibližně 10 až 20 % nehtové ploténky. Mnoho žen, které jsou starší 50 let, je náchylnějších k oslabení vnitrobuněčných keratinocytárních můstků. Přibližně 30 % žen v tomto věku má lámavé nehty.

Keratin a krásné vlasy

Keratin se nachází ve vlasech, kůži a nehtech. Poskytuje vlasům ochranu před škodlivými vlivy vnějšího prostředí.

Mezi další účinky patří např.:

  • Vyživuje a regeneruje vlasy
  • Poskytuje hloubkové ošetření poškozených a lámavých vlasů
  • Zabraňuje krepatění vlasů
  • Vyhlazuje vlasy
  • Hydratuje vlasy
  • Dodává vlasům objem
  • Podporuje růst

Jaká je doporučená dávka bílkovin?

Doporučená dávka bílkovin se odvozuje od hmotnosti člověka.

Výpočet je velmi snadný: Na každý 1 kilogram hmotnosti bychom měli přijmout přibližně 1 gram bílkovin.

Pokud tedy vážíte 75 kilogramů, měli byste za 1 den sníst potraviny, které vám dodají 75 gramů bílkovin.

Zdroje bílkovin v potravinách - animovaný obrázek
Potraviny obsahující bílkoviny. Zdroj: Getty images

Jaké jsou zdroje bílkovin

Často se ptáte: Co obsahuje bílkoviny?

Některé bílkoviny si lidské tělo dokáže vyrobit. Některé bílkoviny však musí být doplněny potravou. Bílkoviny můžeme získat jak z živočišných, tak z rostlinných potravin.

Živočišné bílkoviny

Mají vyšší obsah esenciálních mastných kyselin. Z tohoto důvodu se označují také jako plnohodnotné bílkoviny. Nevýhodou jejich konzumace je, že obsahují velké množství tuku a cholesterolu.

Ale pozor! Čím tučnější je maso nebo sýr, tím méně bílkovin obsahuje.

Mezi zdroje živočišných bílkovin patří např.:

  • libové maso (kuřecí a králičí)
  • ryby
  • zvěřina
  • kvalitní šunka
  • vejce (zejména vaječné bílky)
  • nízkotučné sýry
  • nízkotučný tvaroh

Rostlinné bílkoviny

Druhou skupinou jsou rostlinné bílkoviny.

Mají nízký obsah tuku a vyšší obsah vlákniny. Nevýhodou je, že neobsahují všechny esenciální aminokyseliny.

Mezi potraviny s vysokým obsahem rostlinných bílkovin patří např.:

  • luštěniny
  • mandle
  • mák
  • sezamová semínka
  • sójové výrobky – sójové maso, tempeh, tofu
  • rostlinné náhražky masa 

Už jste slyšeli o náhražkách masa? Jedná se o speciálně připravenou směs, často z pšeničné bílkoviny, červené řepy, vody a koření.

Náhražky masa jsou určeny do steaků, smažených pokrmů, gulášů, masa na šťávě apod. Může se smažit, dusit, péct, vařit nebo přidávat do salátů.

Je velmi dobrou náhradou masa pro masožravce, protože se masu podobá a chutná jako maso. Pro ty, kteří mají málo času na přípravu jídel, je také vhodná. Její výhodou je rychlá příprava.

Příklady potravin obsahujících bílkoviny jsou uvedeny v následující tabulce

Potravina Účinky
Mořské plody
  • vynikající zdroj bílkovin
  • obvykle s nízkým obsahem tuku
  • losos má o něco vyšší obsah tuku, ale je prospěšný pro zdravé srdce – obsahuje omega-3 mastné kyseliny
Libové maso
  • kuřecí a krůtí maso
  • libové hovězí maso je dalším dobrým zdrojem kvalitních bílkovin (má vysoký obsah alaninu)
  • libové hovězí maso je výborným zdrojem vitaminů a minerálních látek (zinek, železo a vitamin B12)
Mléko, mléčné výrobky
  • vynikající zdroj bílkovin
  • kromě toho obsahují vápník
  • pomáhají udržovat zdravé kosti a zuby
  • pomáhají předcházet osteoporóze
Vejce
  • doporučuje se jíst jedno vejce denně (vařené), tato porce obsahuje 6 g bílkovin
  • vaječný bílek obsahuje bílkoviny
  • žloutek obsahuje tuky, vitaminy a minerální látky (např. vitamin B2, B12, selen)
Fazole
  • nejlepší a nejlevnější zdroj bílkovin
  • 100 g fazolí obsahuje 21 g bílkovin
Sójové boby
  • podobné živočišným zdrojům bílkovin.
Muž sype proteinový prášek do šejkru na míchání
Mnoho z nás si pod pojmem protein představí různé přípravky, které muži užívají ke zpevnění svalů. Zdroj: Getty images

V lékárnách najdete různé druhy proteinů:

  • Proteiny na hubnutí – Říkáme jim také spalovače tuků. Samotné užívání bílkovin však nestačí. K dosažení požadovaného účinku je nutná kombinace cvičení a užívání bílkovin.
  • Konopný protein – Na rozdíl od jiných proteinů obsahuje celkem 22 aminokyselin. Proto se mu také říká kompletní protein.
  • Kaseinové proteiny – Jsou určeny ke zlepšení sportovního výkonu, při cukrovce nebo jaterních onemocněních.
  • Rýžové proteiny – Patří mezi rostlinné bílkoviny. Jsou vhodné pro vegetariány, vegany, celiaky a alergiky. Jsou dobře stravitelné.
  • Sójové bílkoviny – Jsou vhodné pro zvýšení energie, budování svalové hmoty nebo při hubnutí. Obsahují sójový proteinový izolát, který je čistší než bílkoviny.

Pár receptů na závěr...

Tip na snídani

MÍCHANÁ VAJÍČKA

Ingredience:

  • 4 vejce
  • 1 lžíce čistého ghí
  • jarní cibulka
  • zelenina – rajčata, hlávkový salát, paprika, jarní cibulka
  • čerstvé bylinky
  • sůl

Postup:

Vejce rozklepneme a nalijeme do studené pánve. Po několika minutách přidejte ghí. Mícháme, dokud nejsou vejce hotová.

Hotová vejce osolte, ochuťte jarní cibulkou a bylinkami. Míchaná vejce podávejte s oblíbenou zeleninou.

Tip na oběd

PEČENÉ SLADKÉ BRAMBORY PLNĚNÉ HOVĚZÍM MASEM

Ingredience: 

  • 300 g hovězího masa (kýta)
  • 2 středně velké sladké brambory
  • 150 g rajčat
  • 40 g rajčatového protlaku
  • 200 ml hovězího vývaru
  • 1 cibule
  • 1 hrst medvědího česneku
  • ½ lžičky mleté sladké papriky
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • sůl a mletý černý pepř podle chuti
  • olivový olej

Postup: 

Sladké brambory propíchejte vidličkou a poté pečte při 180 °C asi 45 minut.

Hovězí maso nastrouhejte. Poté jej osolte a opepřete. Na pánvi rozehřejte olej. Osmažte na něm nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Poté k cibuli přidejte rajčatový protlak, mleté hovězí maso, kmín a sladkou papriku.

Směs smažte, dokud se maso dobře nepropeče.

Maso zalijte hovězím vývarem. Přidejte nakrájená rajčata. Přikryjte a vařte přibližně 15 minut.

Nakonec přidejte jemně nasekaný medvědí česnek, sůl a pepř.

Upečené sladké brambory podélně rozkrojte, vnitřek lehce načechrejte vidličkou a osolte. Poté je naplňte masovou směsí.

Tip na polévku

Ingredience:

  • 150 g červené čočky
  • 200 g mrkve
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany na vaření
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • asi 5 cm dlouhý kousek čerstvého zázvoru
  • 1 a ½ lžíce olivového oleje
  • 1 a ½ lžičky kurkumy
  • ½ lžičky kari koření
  • šťáva z ½ citronu
  • sůl, mletý černý pepř a sušené chilli podle chuti

Postup:

Cibuli nakrájejte nadrobno.

Na pánvi rozehřejte olej a cibuli osmažte dozlatova. K cibuli přidejte nadrobno nasekaný/lisovaný česnek a nasekaný zázvor. Tuto směs ještě chvíli smažte. Přidejte na tenké plátky nakrájenou mrkev, propláchnutou čočku a směs zalijte zeleninovým vývarem.

Polévku vařte na mírném ohni asi 20 minut.

Nakonec polévku rozmixujte.

fsdílet na Facebooku

Zajímavé zdroje informací

Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.