Brokolice: Proč je považována za nejzdravější zeleninu? Jaká jsou její pozitiva?

Brokolice: Proč je považována za nejzdravější zeleninu? Jaká jsou její pozitiva?
Zdroj foto: Canva

Brokolice je považována za nejzdravější zeleninu. Obsahuje velké množství vitaminů, minerálů, živin a bioaktivních látek, jako je idol-3-karbinol nebo sulforafan, které mají silný protizánětlivý a protirakovinný účinek.

Vlastnosti

Brokolice má latinský název Brassica oleracea var. italica a patří do čeledi brukvovitých.

Brokolice je podobná květáku, ale na rozdíl od něj je robustnějšího vzrůstu a dorůstá výšky 40-60 cm. Oproti květáku má vyšší obsah vitaminů.

Chutí připomíná chřest.

Přečtěte si také: Květák: víc než jen zelenina? Objevte jeho zdraví prospěšné účinky

Je to jednoletá zelenina pocházející ze Středomoří.

Brokolice je tvořena uzavřenými růžicemi zelené barvy, někdy s modrým nádechem.

Svým vzhledem připomíná miniaturní stromek.

Je považována za jednu z nejzdravějších potravin. Obsahuje mnoho vitaminů, minerálů, antioxidantů a vlákniny.

Má pozitivní vliv na lidský organismus. Pomáhá snižovat záněty, udržovat hladinu cukru v krvi a posilovat imunitu.

Z pohledu obsahu živin a vitamínů nemá konkurenci.

Brokolice je známá těmito zdravotními účinky:

  • Antimikrobiální - Působí proti mikroorganismům.
  • Antioxidační - Bojuje proti volným radikálům a chrání organismus před poškozením.
  • Protinádorový - Snižuje riziko vzniku rakoviny a ničí některé typy rakovinných buněk.
  • Imunomodulační - Zasahuje preventivně do imunitního systému s cílem ovlivnit ho ve prospěch organismu.
  • Antidiabetický - Působí proti cukrovce.
  • Hepatoprotektivní - Má schopnost chránit játra.
  • Kardioprotektivní - Chrání srdeční systém.

Syrová brokolice byla dříve považována za jedovatou, ale dnešní vědecké studie potvrzují pravý opak.

Brokolice je bohatá na živiny, jako je vláknina, vitaminy A, C, K, minerály vápník, železo, draslík a antioxidanty.

Patří mezi dietní potraviny.

Obsahuje také zdraví prospěšné bioaktivní látky, jako jsou glukosinoláty, indol-3-karbinol a sulforafan.

Indol-3-karbinol (I3C) má protirakovinné účinky. Podporuje odumírání rakovinných buněk a pomáhá snižovat záněty.

I3C má potenciálně široké využití v gynekologii. Používá se při prevenci a léčbě onemocnění vyvolaných lidským papilomavirem (HPV), mezi něž patří i rakovina děložního čípku.

I3C má pozitivní vliv na hormonální rovnováhu. Zmírňuje příznaky premenstruačního syndromu u žen a snižuje riziko vzniku rakoviny prsu.

Sulforafan se nachází v brokolici a má silné protizánětlivé vlastnosti. Ovlivňuje imunitní buňky, které se podílejí na zánětu. Reguluje produkci protizánětlivých cytokinů a působí tak preventivně proti rakovině.

Přečtěte si:

Brokolice a její formy - klíčky, v sadu a řízky
Zdroj fotografie: Canva

Glukosinoláty dodávají brokolici štiplavou vůni a hořkou chuť.

Po rozkrojení nebo rozžvýkání rostliny dochází k reakcím z vylučování enzymů a vzniku bioaktivních sloučenin. Právě rozklad glukosinolátů vede ke vzniku sulforafanu spojeného s protirakovinným účinkem.

Kvercetin se nachází v brokolici a patří mezi silné antioxidanty.

Vitamin C je nezbytný pro růst a obnovu tkání, podporuje vstřebávání železa a také ovlivňuje krvetvorbu a stimuluje imunitní systém.

Vitamin K je zodpovědný za srážlivost krve a podporuje vstřebávání vápníku a vitaminu D.

Brokolice obsahuje také vitaminy A, B6, B9 a další.

Obsahuje také mangan, který ovlivňuje hladinu cukru v krvi, stabilizuje nervový systém a napomáhá lepšímu myšlení. Pomáhá také odstraňovat cholesterol a podporuje funkci slinivky břišní.

Draslík spolu se sodíkem upravuje vodní bilanci organismu, ovlivňuje funkci nervového systému a mozku.

Vysoký obsah vitaminů, minerálů a antioxidantů chrání organismus před oxidačním stresem a pomáhá snižovat záněty. Antioxidanty pomáhají snižovat riziko chronických onemocnění.

Vláknina přispívá ke zdravému trávení a napomáhá pocitu sytosti.

Přečtěte si také:

Výživové hodnoty čerstvé brokolice

100 g čerstvé brokolice má 34 kalorií.

Obsah vitamínů ve 100 g čerstvé brokolice (tabulka)

Vitamin A 31,00 mcg
Vitamin B1 (thiamin)
0,071 mg
Vitamin B2 (riboflavin) 0,117 mg
Vitamin B3 (niacin) 0,639 mg
Vitamin B5 (kyselina pantotenová) 0,573 mg
Vitamin B6 0,175 mg
Vitamin B9 (foláty) 63,00 mcg
Vitamin C (kyselina askorbová) 89,2 mg
Vitamin E (alfa-tokoferol) 0,78 mg
Vitamin K 101,6 mcg
Betain 0,1 mg
Cholin 18,7 mg

Obsah minerálních látek ve 100 g čerstvé brokolice (tabulka)

Vápník 47,00 mg
Měď 0,05 mg
Železo 0,73 mg
Hořčík 21,00 mg
Mangan 0,210 mg
Fosfor 66,00 mg
Draslík 316,00 mg
Selen 2,50 mcg
Sodík 33,00 mg
Zinek 0,41 mg

Obsah ostatních složek ve 100 g čerstvé brokolice (tabulka)

Bílkoviny 2,82 g
Sacharidy 6,64 g
Vláknina 2,60 g
Cukry 1,70 g
Čisté sacharidy 4,04 g
Tuk 0,370 g
Nasycené mastné kyseliny 0,114 g
Mononenasycené mastné kyseliny 0,031 g
Polynenasycené mastné kyseliny 0,112 g
Voda 89,30 g

Pěstování brokolice

Pěstování brokolice je náročnější.

Daří se jí při teplotách mezi 10 °C a 25 °C.

Nejčastěji se pěstuje pro sklizeň na jaře, v létě a na podzim.

Výsadba pro jarně-letní sklizeň se doporučuje brzy na jaře, mezi dubnem a květnem.

Je však třeba mít na paměti, že příliš vysoké teploty způsobují její předčasný rozvoj a začátek kvetení.

Pro podzimní sklizeň se semena vysazují od června, kdy je možné sklízet před listopadovými mrazy.

Půda by měla být propustná, hlinitopísčitá s dostatkem vápníku. Ideální pH půdy se pohybuje mezi 6 a 7,2 °C.

Má ráda slunné stanoviště s dostatkem světla a dostatkem vláhy.

Pro svůj růst vyžaduje hnojení organickými hnojivy nebo kompostem.

Vegetační doba je 70 až 90 dní.

Neškodí jí přízemní mrazy do -5 °C.

Pěstování a výsadba

Brokolici lze vysazovat přímo výsevem semen do půdy nebo předpěstováním sazenic.

Výsev se provádí do řádků, které by měly být od sebe vzdáleny nejméně 50-60 cm.

Je také možné vysévat do řádků vzdálených 60 cm od sebe. Další možností je vysévat semena na husto a rostliny vysazovat později.

Půda by měla být po výsadbě a po vzejití rostlin nakypřena a zalita. Po vzejití růžic by se měla zálivka omezit.

Druhy brokolice

Můžete se setkat s různými barevnými variantami brokolice, jako je bílá, žlutá, fialová.

Pěstují se dva základní druhy brokolice:

  • Brokolice květáková, která má velkou centrální růžici.
  • Brokolice stonková/chřestová, která má menší centrální růžici a další malé růžičky po stranách.

Odrůdy brokolice květákové

Lucie F1 - Je to hybridní odrůda vhodná pro výsadbu na jaře, sklizeň v létě a na podzim pro svůj výnos. Vegetační doba od výsadby do sklizně je 75 dní.

Rostlina má pevnou růžici, která je jemně zrnitá a středně vysoká. Barva je středně zelená s namodralým nádechem.

Fellow F1 - Jde o hybrid vhodný pro celoroční pěstování, a to i pod fólií. Po sklizni hlavní růžice začínají růst menší boční růžice.

Vegetační doba 85-90 dní.

Lord F1 - Je vhodný pro celoroční pěstování. Má pevnou, kvalitní a kompaktní růžici. Vegetační doba 80-90 dní.

Odrůdy brokolice stonkové

Vitamina je odrůda stonkového typu brokolice. Sklizeň růžic obklopujících stonek je postupná. Středová hlávka má průměr 8-10 cm a po stranách jsou menší růžice.

Vegetační doba je 80-120 dní.

Calabrese je odrůda s postupným vývojem růžic obklopujících rostlinu.

Jak připravit brokolici

Brokolice je velmi zdravá. Můžete si ji v obchodech pořídit čerstvou nebo i mraženou.

Snadno se připravuje a lze ji připravovat na různé způsoby, například vařit, dusit, péct nebo připravovat syrovou.

Všechny způsoby přípravy jsou zdravé, ale poměr živin, zejména vitaminu C, se může lišit podle druhu přípravy.

Nejzdravější je čerstvá nebo vařená v páře.

Má vynikající chuť a často se přidává do různých pokrmů.

Vaření - Rozdělené růžičky brokolice stačí opláchnout pod tekoucí vodou, uvařit ve vodě a okořenit podle chuti. Ve vodě ji vaříme asi 7 minut, což stačí, aby brokolice změkla.

Dušení - Brokolici nastrouhejte, nakrájejte nebo umelte a vložte do hrnce. Přidejte trochu vody a na mírném ohni vařte asi 5 minut.

Nakrájenou a ochucenou brokolici vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte, dokud nezhnědne. Můžete ji také potřít česnekem, aby získala lahodnou chuť, a po upečení posypat sýrem.

Smažte v trojobalu, mouka, vejce, strouhanka.

Příprava v páře v parním hrnci.

Brokolici lze jíst i syrovou, kdy má nejvyšší výživové hodnoty. Syrovou ji můžete přidávat do smoothies, salátů nebo jako přílohu.

Stonky, listy a jádro brokolice jsou jedlé.

Pouhých 50 g brokolice denně dodá vašemu tělu potřebné živiny, minerály a vitaminy.

Přečtěte si také:

Vnitřní použití

Brokolice je zdravá a výživná.

Patří mezi nízkokalorické potraviny.

Doporučuje se konzumovat 200 g brokolice denně, aby se předešlo různým onemocněním.

Často se zařazuje do diet pro své vlastnosti při spalování tuků.

Jaké přínosy má brokolice na organismus po konzumaci?

Obsahuje hořčík, který je nezbytný pro správnou funkci srdce, svalů a produkci hormonů.

Antioxidanty neutralizují poškození buněk volnými radikály, snižují záněty v těle a chrání zdraví organismu.

Obsahuje vysoké množství glukorafaninu. Glukorafanin je sloučenina, která se během trávení mění na sulforafan, silný antioxidant.

Sulforafan nabízí mnoho zdravotních výhod. Snižuje hladinu cukru v krvi, cholesterolu, oxidační stres.

Obsahuje také antioxidanty lutein a zeaxantin, které chrání oči.

Bioaktivní sloučeniny snižují záněty v tkáních.

Chrání před vznikem některých druhů rakoviny, např. rakoviny prsu, prostaty, žaludku, tlustého střeva, ledvin, močového měchýře.

Podporuje zdravé srdce tím, že snižuje hladinu špatného cholesterolu a chrání srdce před infarktem. Ke zdraví srdce přispívá také vláknina.

Vláknina podporuje trávení a zdraví střev, chrání před zácpou. Obsahuje rozpustnou a nerozpustnou vlákninu. Podporuje lepší trávení, nasycuje tělo živinami a energií.

Spolu s antioxidanty v brokolici snižuje hladinu cukru a pomáhá lépe kontrolovat cukrovku.

Podporuje zdraví mozku, nervového systému a zpomaluje mentální úpadek.

Sulforafan v brokolici podporuje funkci mozku po sníženém okysličení mozku.

Zpomaluje proces stárnutí.

Vitamin C podporuje imunitní systém.

Podporuje zdraví ústní dutiny a zubů.

Obsahuje vysoký podíl živin podporujících zdraví ústní dutiny a preventivně pomáhá v boji proti zubním onemocněním, jako je paradentóza, rakovina ústní dutiny.

Syrová brokolice může pomoci odstranit zubní plak a vybělit zuby.

Podporuje zdraví kostí a kloubů.

Obsahuje vitamin K, vápník a živiny podporující zdraví a pevnost kostí, dále fosfor, zinek, vitamin A, C, které jsou nezbytné pro zdraví kostí.

Sulforafan obsažený v brokolici má také preventivní účinek na osteoartrózu.

Chrání pokožku před sluncem. Bioaktivní sloučeniny chrání pokožku před poškozením UV zářením, které může vést k rakovině kůže.

Vliv na zdraví

  • Má preventivní účinek v boji proti infekcím
  • Zlepšuje trávení
  • Pomáhá při zácpě
  • Zvyšuje sportovní výkonnost
  • Podporuje imunitní systém
  • Pomáhá odstraňovat podrážděnost, neurózy, poruchy spánku
  • Posiluje srdce a krevní oběh
  • Pomáhá předcházet onemocněním střev
  • Zmírňuje bolesti při menstruaci
  • Zlepšuje kvalitu spánku
  • Pomáhá zlepšit pozornost a soustředění
  • Snižuje účinek stresu
  • Působí jako prevence gastritidy a vředů

Léčivé účinky brokolice

Brokolice má své účinky na lidské zdraví a doporučuje se při některých onemocněních.

Diabetes mellitus - Při pravidelné konzumaci brokolice u lidí s cukrovkou se snižuje hladina cukru v krvi a její vliv na cévy.

Zánět slinivky břišní - Pankreatitida je závažné onemocnění slinivky břišní, které vyžaduje přísnou dietu.

Samostatná zelenina nadýmá. Může způsobit průjem kvůli vysokému obsahu vlákniny, proto se musí přidávat postupně. Denní dávka brokolice v akutní fázi nebo v remisi by neměla překročit 200 g.

Nejlépe se konzumuje ve formě pyré, pasty nebo polévky.

Zánět žaludku (gastritida) - Během zánětu by se kapustová zelenina neměla konzumovat vůbec. Výjimkou je však právě brokolice, která by se však neměla jíst syrová.

Měla by se podávat dušená v páře nebo vařená pro svůj vysoký obsah živin podporujících lepší zdraví.

Střevní onemocnění - Vláknina obsažená v brokolici působí ve střevech jako houba, která pomáhá odstraňovat toxiny a zbytky potravy. Napomáhá pohybu střev a pohyblivosti žaludku.

Při léčbě zácpy - Má vysoký obsah vlákniny, která pomáhá rozhýbat střeva a zabraňuje zácpě.

Dna - Onemocnění kloubů, při kterém se hromadí kyselina močová. Brokolice na rozdíl od květáku obsahuje až 4krát méně purinů, které jsou zodpovědné za ukládání solí kyseliny močové v kloubech.

Při kolitidě a Crohnově chorobě, kdy pacient trpí neustálými záněty, brokolice pomáhá zvyšovat imunitu a snižovat zánět a odstraňovat toxiny z těla.

Játra - Snižuje ukládání tuku v játrech a vznik rakoviny.

Hemoroidy - Při hemoroidech je brokolice vhodnou potravinou, která působí preventivně proti zácpě a podporuje vylučování stolice.

Žlučníkové kameny - Při přítomnosti kamenů ve žlučníku je zakázána konzumace květáku a kapustové zeleniny, ale brokolice je povolena v malém množství.

Zelená zelenina, jako je brokolice, je také zdrojem karotenů. Z karotenů při metabolismu vzniká vitamin A, důležitý pro neutralizaci volných radikálů poškozujících buňky.

Přečtěte si:

Brokolice pro ženy

Pro ženu je brokolice velmi cenná pro svůj obsah živin potřebných pro její tělo.

Podporuje:

  • Udržení mládí a krásy, zajišťuje pevnou pleť
  • Podporuje růst nehtů a vlasů
  • Imunitu - obsah vitaminu C pomáhá podporovat imunitní systém
  • Nervový systém - brokolice je svým účinkem podobná antidepresivům, pomáhá překonávat úzkost, má pozitivní vliv na celkový nervový systém
  • Snižuje riziko vzniku rakoviny prsu a dalších orgánů
  • I3C v brokolici napomáhá hormonální rovnováze
  • Zmírňuje příznaky premenstruačního syndromu
  • I3C působí preventivně proti HPL způsobující rakovinu děložního čípku

Brokolice pro muže

  • Brokolice zlepšuje kardiovaskulární systém
  • Podporuje fyzickou aktivitu
  • Pomáhá předcházet rakovině prostaty
  • Pomáhá rychleji hojit rány a zranění
  • Zvyšuje kvalitu spermií
  • Zvyšuje pevnost kostí a chrupavek

Brokolice v těhotenství

Brokolice je v těhotenství velmi doporučovanou zeleninou. Obsahuje všechny potřebné živiny a vitaminy pro zdravý růst plodu a výživu matky.

  • Brokolice obsahuje vitaminy skupiny B a folát (vitamin B9), který je nezbytný pro vývoj mozku a míchy u plodu.
  • Neobsahuje tuk, což má pozitivní vliv na zdraví budoucí matky i plodu.
  • Vláknina pomáhá vylučovat toxiny z těla.
  • Podporuje imunitní systém, působí proti virům a je považována za přírodní antibiotikum.
  • Obsahuje velké množství vitaminů, dokonce více než v léčivých doplňcích stravy.
  • Neobsahuje alergeny.
  • I když má mírný projímavý účinek, není pro těhotnou ženu a její plod nebezpečná.

Pro svůj obsah živin a vitamínů je vhodnou potravinou během kojení a je hypoalergenní.

Brokolice pro děti

Brokolici lze zařadit do jídelníčku již v raném věku.

Velice výjimečně může u dítěte vzniknout nesnášenlivost. Proto by se měla přidávat pomalu a postupně, stejně jako ostatní potraviny.

Vnější použití

Brokolice má také spoustu výhod při vnějším použití, například ve formě oleje vyrobeného z brokolicových semen.

Brokolicový olej může také nahradit drahé kosmetické přípravky. Při aplikaci na pokožku a vlasy vytváří ochranný film a dodává přirozený lesk.

Výhody brokolicového oleje

  • Má lehkou texturu
  • Proniká hluboko do pokožky a vlasů
  • Vysoký obsah vitaminu A
  • Pomáhá vytvářet kolagen
  • Podporuje růst kožních buněk
  • Pomáhá regenerovat

Brokolicová kosmetika

Brokolice pomáhá nejen zevnitř, ale i zvenčí. Vytváří ochranný film pro pokožku, nehty a vlasy.

  • Zlepšuje stav pokožky, nehtů a vlasů
  • Chrání pokožku před negativními účinky UV záření
  • Zpevňuje a zkrášluje pleť
  • Snižuje otoky, zarudnutí a podráždění pokožky
  • Obsahuje kolagen, který působí jako liftingový prostředek na pokožku
  • Pomáhá snižovat předčasné stárnutí

Vyrobte si brokolicovou masku na obličej

Omlazující brokolicová maska.

  • Potřebujete brokolici, pomeranč a avokádo.
  • Brokolici uvařte ve vodě do měkka. Rozmačkejte ji vidličkou, aby vznikla jemná kaše.
  • Ke 3 lžícím brokolicové kaše přidejte 1 lžíci avokádové kaše a šťávu z jednoho pomeranče.
  • Tyto ingredience důkladně rozmixujte, aby vznikla hladká kaše.
  • Naneste na vyčištěnou pleť a nechte masku působit alespoň 20 minut.
  • Masku smyjte studenou vodou

Na vlasy

  • Brokolicový olej pomáhá proti roztřepeným konečkům, zjemňuje a vyhlazuje vlasy.
  • Podporuje růst vlasů a zvyšuje jejich pevnost

Olej lze nanést na konečky a kořínky vlasů, nechat působit 30-60 minut nebo přes noc a poté vlasy smýt.

Sběr a skladování

Sklizeň brokolice za slunečného a horkého počasí je třeba často opakovat, protože během léta rychle roste.

Sklízejte celé zelené květenství, když dosáhne velikosti 8-25 cm, odříznutím stonku dlouhého 10-20 cm.

Při vaření se stonek neodstraňuje, protože je jemnější než stonek květáku.

Skladování

Brokolici nelze dlouhodobě skladovat.

Měla by se sníst do tří dnů po sklizni, jinak zežloutne a ztratí živiny.

Brokolice v kuchyni
Brokolice má pro člověka svůj význam a našla si své místo v kuchyni. Zdroj foto: Canva

Zajímavosti

Věděli jste, že:

  • Brokolice se dá jíst i syrová?
  • Brokolice obsahuje látky bojující proti rakovině, jako je indol-3-karbinol a sulforafan.
  • Je považována za přírodní antibiotikum.
  • Pomáhá při různých onemocněních, zmírňuje záněty, podporuje trávení a má preventivní účinky proti rakovině.
  • Obsah živin, minerálů a vitaminů v brokolici je vyšší než v některých volně prodejných vitaminových doplňcích.
  • Je hypoalergenní, detoxikuje organismus a má nízký obsah kalorií.
  • Je vhodná pro všechny věkové kategorie, těhotné ženy a malé děti.
fsdílet na Facebooku

Zajímavé zdroje informací

  • Ovoce a zelenina jako lék. Strava, která léčí: Klaus Oberbeil, Mudr. Christiane Lentzová
  • zahrada.bydleniprokazdeho.cz - Brokolice - pěstování, rady a tipy pro zahrádkáře
  • zahrada.sk - Pěstování květáku a brokolice.
  • actualgyn.com - Use of indole-3-carbinol and its metabolite 3,3´-diindolylmethane in gynaecology: Erik Dosedla, Zuzana Turcsányiová
  • food.htgetrid.com - Broccoli: content, useful properties and recipes
  • ncbi.nlm.nih.gov - Broccoli: A Multi-Faceted Vegetable for Health:An In-Depth Review of its Nutritional Attributes, Antimicrobial Abilities, and Anti-inflammatory Properties
  • healthline.com - The 14 best health benefits of broccoli: Ansley Hill, RD,LD
  • nutritionvalue.org - Broccoli
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.