Jak diabetes ovlivňuje tělesnou hmotnost? Diabetes mellitus a životní styl

Jak diabetes ovlivňuje tělesnou hmotnost? Diabetes mellitus a životní styl
Zdroj fotografie: Getty images

Diabetes mellitus je metabolické onemocnění. Jeho hlavním příznakem je nedostatek hormonu inzulínu. Ten je zodpovědný za regulaci hladiny cukru v krvi a jeho využití. Může cukrovka způsobit úbytek na váze nebo naopak přibývání na váze?

Tělesná hmotnost a cukrovka spolu úzce souvisejí. Nemoc ovlivňuje tělesná hmotnost, strava a životní styl jedince. Regulace hmotnosti závisí také na přesném typu cukrovky.

Hyperglykémie/hypoglykémie, hubnutí a přibírání na váze při diabetu, životní styl, dieta a mnoho dalších zajímavých informací se dozvíte v článku.

Diabetes mellitus a metabolismus (cukru)

Glukóza je cukr, který je jedním ze základních zdrojů energie pro lidské tělo. K přeměně glukózy na energii je však zapotřebí hormon zvaný inzulin. Ten je produkován ve slinivce břišní – pankreatu.

Inzulín je zodpovědný za metabolismus glukózy (cukru) v krvi. Posílá cukr do buněk, kde se pak přeměňuje na energii. Pokud je však inzulínu nedostatek, buňky nedostávají potřebnou energii.

Cukr se nepřesouvá a hromadí se v krvi. Vzniká hyperglykémie.

Při úplném nedostatku inzulinu (DM 1. typu) nebo při jeho nedostatečném účinku na cílové tkáně (DM 2. typu) se cukr do buněk nepřesouvá a jeho hladina v krvi se zvyšuje.

Dlouhodobě vysoká hladina cukru v krvi může následně vést k řadě závažných zdravotních problémů.

Diabetes mellitus se dělí podle etiologie na:

  • Diabetes mellitus 1. typu (DM1)
  • Diabetes mellitus 2. typu (DM2)

Diabetes mellitus 1. typu

Diabetes 1. typu se vyskytuje především u dětí, a proto se mu často přezdívá dětský diabetes. Jedná se o chronické onemocnění, při kterém přestávají fungovat B-buňky slinivky břišní produkující inzulin.

V těle se vytvoří protilátky proti vlastním buňkám. Jedná se o autoimunitní onemocnění s nedostatečnou sekrecí hormonu inzulínu.

Diabetes mellitus 2. typu

Diabetes mellitus 2. typu je mnohem častější. Vyskytuje se většinou v dospělosti, ale v dnešní době postihuje i mladší jedince.

DM2 je spojen s vyšší tělesnou hmotností a nezdravým životním stylem.

Ve většině případů je DM2 doprovázen zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi, vysokým krevním tlakem a metabolickým syndromem.

U tohoto typu diabetu má tělo sníženou citlivost na inzulín, který je na rozdíl od DM-1 produkován v nadbytku. V důsledku nadváhy cílové tkáně organismu nereagují a jsou tzv. méně citlivé na působení inzulinu.

Hyper/hypoglykémie a příznaky u diabetu

Hladina cukru v krvi kolísá v průběhu dne u každého jedince. U zdravých lidí však glykémie nalačno neklesá pod 3,9 mmol/l a nestoupá nad 5,9 mmol/l.

Hypoglykémie je stav, ke kterému dochází při výrazném poklesu hladiny glukózy v krvi. Provází ji studený pot, bledost, třesavka, bušení srdce a změna psychického rozpoložení – nervozita, podrážděnost nebo ztráta pozornosti.

Velmi vysoká hyperglykémie může vést ke křečím, ztrátě vědomí a dokonce ke kómatu.

Je třeba pravidelně měřit hladinu cukru v krvi a nepodceňovat jakékoli příznaky hypoglykémie nebo hyperglykémie.

Vysoká glykémie má špatný vliv na organismus a vede k různým zdravotním komplikacím pozdní cukrovky. Hyperglykémie je rizikovým faktorem pro vznik kardiovaskulárních onemocnění.

Více se dočtete v článku:
Jaké zdravotní komplikace způsobuje cukrovka? I zanedbaná a neléčená

Projevuje se zvýšeným pocitem žízně, nevolností, únavou, častým močením nebo rozmazaným viděním.

Hypoglykémie a hyperglykémie: akutní příznaky a rozdíly
Hypoglykémie a hyperglykémie: akutní příznaky a rozdíly. Příznaky hypoglykémie - bledost, ospalost, hlad, pocení, dezorientace, podráždění / Příznaky hyperglykémie - bolest hlavy, sucho v ústech, žízeň, časté močení, rozmazané vidění, nevolnost. Zdroj: Getty Images

Jak cukrovka ovlivňuje hmotnost?

DM1

Diabetes mellitus snižuje produkci hormonu inzulínu. Pokud buňky nemohou kvůli inzulinu provádět přeměnu energie, tělo si může myslet, že hladoví.

Pokud tělo není schopno transportovat glukózu z krve do buněk a využít ji pro energii, může si najít alternativní zdroj energie. Jako zdroj energie může využívat tuk nebo svaly.

Důsledkem je neúmyslný úbytek hmotnosti.

Náhlý úbytek hmotnosti může být známkou začínající neupravené hladiny glukózy v krvi. Ačkoli jedinci s diabetem mohou náhle zhubnout, není to nejčastější příznak.

Nejčastěji se vyskytuje v případech diabetu 1. typu. Může se však vyskytnout i u diabetu 2. typu.

Mezi příznaky diabetu 1. typu patří počáteční náhlý úbytek hmotnosti, ztráta hmotnosti, pocit žízně a hladu, časté močení, zmatenost a typický acetonový zápach z úst.

DM2

Nadváha je významným rizikovým faktorem pro vznik diabetu 2. typu. Lidé s vysokou hmotností a vysokým podílem tuku mají často také vyšší hladinu inzulínové rezistence, což následně může vést k diabetu 2. typu.

Inzulínová rezistence vede k vyšší produkci inzulínu, což zvyšuje pocit hladu a následné riziko přejídání. Inzulínová rezistence tak může podporovat přibývání na váze, protože tělo se snaží produkovat stále více inzulínu.

Číslo na váze se může zvýšit také v případě, že se užívají léky na inzulín.

Pokud již člověk trpí inzulinovou rezistencí, může být vlastní proces hubnutí obtížnější. Inzulín ovlivňuje enzymy, které se podílejí na ukládání tuků. Vysoká hladina inzulinu také způsobuje časté silné pocity hladu.

Mezi příznaky diabetu 2. typu patří únava, hlad, žízeň, brnění končetin, horší hojení ran, rozmazané vidění, úbytek hmotnosti nebo naopak přibývání na váze.

Diabetes a životní styl pro regulaci hmotnosti

Klíčem ke kontrole hmotnosti a stabilitě při diabetu je pravidelné měření glykémie a reakce na naměřené odchylky.

Podle současných doporučení by diabetici měli dodržovat diabetickou dietu a životní styl. Ten spočívá v pravidelném denním měření glykémie, omezení příjmu cukrů a provádění pravidelné fyzické aktivity, která pomáhá zlepšit citlivost tkání na inzulín.

Je nutné regulovat a udržovat zdravou tělesnou hmotnost. U diabetu 2. typu, který provází nadváha nebo obezita, je nutné snížit tělesnou hmotnost. Po posouzení lékařem je nutné užívat léky na snížení hladiny cukru v krvi - antidiabetika.

Základem je celoživotní léčba inzulínem, který se bezbolestně aplikuje (píchne) těsně pod kůži. Aplikaci usnadňují inzulínová pera nebo inzulínová pumpa, která může zároveň monitorovat hladinu cukru v krvi, aby byl inzulín k dispozici v případě potřeby.

Životní styl a kontrola hmotnosti u diabetu souvisí s:

  1. Pravidelným měřením hladiny cukru v krvi (glukometr, senzor, pumpa)
  2. Správnými stravovacími návyky
  3. Pravidelnou fyzickou aktivitou

1. Měření hladiny cukru v krvi

Glykémie, hodnota glukózy v krvi se bezbolestně zjišťuje z 1 kapky krve z prstu pomocí glukometru. Kromě běžného glukometru existují také podkožní senzory nebo inzulinová pumpa.

Pravidelné měření a reakce na naměřené odchylky (inzulín, glukagon, cukr...) je prevencí zdraví a samotné regulace hmotnosti.

Přečtěte si také:
Hladina cukru v krvi: Co je normální a co je hyper/hypoglykémie?

2. Správné stravování a dieta

Vhodný výběr a načasování jídel je běžnou součástí diety a plánu léčby diabetu.

Je vhodné poradit se s lékařem a výživovým poradcem, který diabetikovi vysvětlí základní pravidla diety a vypočítá potřebnou dávku inzulinu. Dieta je individuální s ohledem na věk, hmotnost, potravinové intolerance a zdravotní stav.

U diabetu 2. typu je dieta a kontrola hmotnosti klíčem k léčbě.

Především jde o minimalizaci příjmu jednoduchých cukrů, nahrazení vysoce zpracovaných potravin s vysokým obsahem cukru zdravějšími variantami. Pozornost je věnována pravidelnosti stravování a kvalitě potravin.

3. Vhodná pravidelná fyzická aktivita

Pravidelná fyzická aktivita pomáhá snižovat inzulinovou rezistenci a podporuje kardiovaskulární systém. Vhodná je chůze, plavání, posilování a jóga. V podstatě jakákoli aktivita, který diabetikovi vyhovuje.

Diabetes a dieta

Diabetik by neměl ze svého jídelníčku zcela vyloučit žádnou ze tří základních makronutrientů – sacharidy, tuky nebo bílkoviny. Určité omezení sacharidů (cukrů) je však nezbytné.

Bílkoviny

Bílkoviny by měly být konzumovány v množství 1–1,5 g bílkovin na 1 kg tělesné hmotnosti. Z bílkovin byste se měli zaměřit na ty, které neobsahují velké množství tuku.

Vhodné jsou vaječné bílky, libové maso (kuřecí), luštěniny a nízkotučné mléčné výrobky.

Tuky

Nenasycené tuky se doporučují spíše než nasycené. U tuků je vhodné zaměřit se na omega-3 mastné kyseliny, které se nacházejí v rybách, ořeších, semínkách, avokádu, některých sýrech, vejcích nebo olivovém oleji.

Sacharidy

Cukry by měly být ve stravě konzumovány v poměru ke glykemickému indexu potraviny a měly by být bohaté na vlákninu. Ve stravě diabetika by měly převažovat složené sacharidy, nikoliv rychlé cukry.

Glykemický index je číslo vyjadřující postavení potraviny na stupnici od 0 do 100 podle toho, jak rychle cukr v potravině ovlivňuje hladinu glukózy v krvi.

Potraviny s vysokým glykemickým indexem obsahují cukr, který se rychle vstřebává. Proto výrazně zvyšuje hladinu glukózy v krvi.

To rychle vede k pocitu hladu.

Konzumace převážně sacharidů s pomalým uvolňováním je pro zdraví prospěšnější, protože hladina cukru v krvi je stabilnější. V rámci sacharidů je tedy vhodná konzumace luštěnin, celozrnných výrobků, tmavé rýže.

Diabetici však u sebe musí při nosit první pomoc v podobě rychlé cukrů pro případ akutní hypoglykémiee.

Zelenina a ovoce

Je nutná konzumace zeleniny, která má nízký glykemický index a je bohatá na základní živiny. Vhodná je také škrobová zelenina, jako je hrášek, mrkev nebo brambory, která pomáhá udržovat zdravou glykémii.

Ovoce, i když obsahuje fruktózu, by mělo být součástí vyvážené stravy diabetiků. Ideální je vybírat ovoce s nízkým až středním glykemickým indexem. Příkladem jsou banány, borůvky, pomeranče, jahody, hroznové víno nebo kiwi.

Příklad potravin a různých makronutrientů s nízkým až středním glykemickým indexem v doporučeném jídelníčku diabetika
Příklad potravin a různých makronutrientů s nízkým až středním glykemickým indexem v doporučeném jídelníčku diabetika. Zdroj: Getty Images

Tipy pro stravování diabetiků:

  • Pravidelná konzumace menších porcí
  • Vyloučení sladkostí a cukrovinek
  • Omezit slazené nápoje
  • Celozrnné pečivo místo bílého
  • Hnědá rýže místo bílé
  • Celozrnné těstoviny místo bílých
  • Dostatečný příjem zeleniny
  • Dostatečný příjem vlákniny
  • Snížení příjmu alkoholu
  • Dostatečný příjem bílkovin
  • Příjem nenasycených tuků namísto nasycených tuků
  • Vyhýbání se polotovarům a vysoce zpracovaným potravinám
  • Dostatečné pití čisté vody

Čeho se při cukrovce vyvarovat?

  • Nadměrnému příjmu sacharidů obecně
  • Sladkosti a cukrovinky
  • Pití nápojů slazených cukrem
  • Slazené mléčné výrobky
  • Nadměrný příjem tučných potravin
  • Nedostatečný příjem zeleniny
  • Bílé pečivo
  • Nadměrný příjem polotovarů
  • Alkohol a kouření
  • Přísné nárazové diety a detoxikace
  • Nedostatečné pití
fsdílet na Facebooku

Zajímavé zdroje informací

  • medicalnewstoday.com - Co vědět o cukrovce 2. typu a hubnutí. Medical News Today. Michelle L. Griffith, MD
  • solen.com - Význam fyzické aktivity při léčbě diabetu mellitu. Solen. Marcela Szabó, MD a kol.
  • Healthline.com - Nejlepší diety vhodné pro diabetiky, které vám pomohou zhubnout. Healthline. Kathy W. Warwick, R.D., CDE
  • solen.com - Musí u pacientů s diabetes mellitus 2. typu po zahájení léčby inzulinem dojít k nárůstu hmotnosti? Solen. prof. MUDr. Jindřiška Perušičová, DrSc. et al.
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.