Jaká dieta je nejvhodnejší pri pankreatitide?


Pankreatitida sužuje vysoké procento pacientu. Zpusobuje ruzné potíže vcetne bolesti, které bez léku a prísné diety nelze zvládnout. Správné stravování a prísná dietní omezení jsou duležitá hlavne v akutní fázi onemocnení.
Obsah článku
- Jakým zpusobem se podílí slinivka brišní na trávení?
- Tyto potraviny jsou pro pacienty s pankreatitidou naprosto nevhodné!
- Alkohol radeji úplne vynechejte
- Kouríte? Co nejdríve prestante!
- Neumíte si predstavit ráno bez kávy? Radeji to zkuste
- I vy patríte mezi masožravce?
- Mysleli jste si, že ovoce a zelenina vám nemuže uškodit? Omyl
- Mlécným výrobkum se vyhýbejte
- Milujete sladkosti a kolácky?
- Patríte mezi ty, kterí rádi dochucují?
- Co mužete konzumovat v akutní fázi pankreatitidy?
- Potraviny, které jsou dovoleny
- Další zajímavé zdroje:
Slinivka je 18 až 25 centimetrový orgán trávicí soustavy a leží v horní cásti brišní dutiny za žaludkem. Nazývá se také slinivka brišní, konkrétne se jedná o žlázu s prevážne exokrinní, ale také endokrinní sekrecí.
Sekrece slinivky brišní probíhá na dvou úrovních:
- exokrinní sekrece znamená tvorbu pankreatické štávy. Denne se jí ve slinivce brišní tvorí asi 1 až 3 litry. Její vylucování je podmíneno nervovými a chemickými podnety. Pankreatická štáva se spolu se strevními úcastní trávení cukru, tuku a bílkovin. (probíhá v Langerhansových ostruvcích slinivky brišní).
- endokrinní sekrece znamená tvorbu hormonu – inzulínu. Ten se tvorí v Langerhansových ostruvcích slinivky brišní, jejichž pocet dosahuje asi 1,5 milionu, a morfologicky se odlišují od zbývající tkáne slinivky brišní.
Onemocnení slinivky brišní zpusobují potíže s trávením
Pri onemocneních slinivky brišní, a tedy i pri jeho zánetu (pankreatitida), je v první rade zhoršeno trávení tuku. O poruše trávení tuku svedcí i stolice, která je bledá – cholická -, mastná a lesklá (plná tuku). Stolice pri pankreatitide také obsahuje ruzné nestrávené zbytky potravy.
Rovnež je narušeno vyrovnávání hladiny glykémie v krvi z duvodu, že inzulín, který se ve slinivce brišní tvorí, je smerodatný pro její optimální hodnoty. To je nebezpecné hlavne u pacientu trpících cukrovkou (diabetes mellitus).
Pankreatitida vyžaduje dietní omezení
U pacientu s pankreatitidou je nutná dieta.
Jelikož nemocná slinivka brišní není schopna trávit tuky, cukry a bílkoviny tak jako zdravá, musí být všechny tyto složky behem akutní fáze onemocnení omezeny.
Jakým zpusobem se podílí slinivka brišní na trávení?
Na trávení složek potravy se úcastní krome žaludecní, strevní a žlucníkové i pankreatická štáva. Pankreatická štáva je silne zásaditá tekutina vylucovaná slinivkou brišní. Na její tvorbe se úcastní dva hormony, a to sekretin a slinivka brišní.
Štáva se dostává ze slinivky brišní do dvanáctníku a žaludku, kde vytvárí zásaditou reakci, a tím neutralizuje kyselou žaludecní štávu, resp. její tráveninu zvanou chymus. Její další zastávkou je tenké strevo, ve kterém pomáhá rozkládat zbývající živiny na nejjednodušší látky.
Zajímavé:
Množství pankreatické štávy a její složení není vždy stejné. Mení se podle prijaté potravy.
Pankreatická štáva tedy obsahuje ruzné enzymy a jejich komplexy, které štepí hlavní složky potravy. Rec je o tucích, cukrech a bílkovinách. Pri pankreatitide je narušena její tvorba a také vylucování, což má za následek poruchu v trávení složek potravy.
Prectete si také:
Co byste meli vedet o zánetu slinivky brišní?
Tabulka s pankreatickými enzymy:
Hlavní enzymy | Složky potravy |
Trypsinový komplex | štepí prevážne bílkoviny |
Pankreatická lipáza | štepí emulgované tuky na mastné kyseliny a glycerol |
Pankreatická amyláza | štepy škrob na jednoduché cukry |
Tyto potraviny jsou pro pacienty s pankreatitidou naprosto nevhodné!
Pankreatitida je závažné onemocnení projevující se nekolikahodinovou až denní krutou bolestí bricha. Ta vetšinou vzniká po najedení, resp. je vyvolána jídlem. Je lokalizována v horní cásti bricha, více vlevo, prípadne uprostred. Pri chronickém prubehu onemocnení ji pacienti pocitují v okolí pupku. Zhoršuje se v leže, v poloze na zádech a opravdu velmi mírná úleva nastává v poloze na ctyrech koncetinách, kterou si pacient nejednou vynucuje.
Nekteré potraviny dráždí slinivku více než jiné. Každý pacient s diagnostikovanou pankreatitidou by mel být proto velmi dusledný v tom, které dobroty zahrne do svého jídelnícku, které z nej úplne vynechá. Také by si mel být vedom toho, co chvilková mlsnost muže zpusobit.
Alkohol radeji úplne vynechejte
Alkoholické nápoje negativne pusobí na celý zažívací trakt, od dutiny ústní až po strevní sliznici.
Prectete si také:
Alkoholismus
Víte, jaký vliv má alkoholismus na zdraví?
Otrava alkoholem behem dovolenkového období stoupá
Také jsou klícové pri vzniku pankreatitidy, zhoršují její prubeh a také lécebné možnosti. Vyvolávají pankreatický záchvat, který zpusobuje silné bolesti, v nekterých prípadech i další zdravotní potíže.
Pozor!
Malé množství alkoholu užité sporadicky nezpusobí v žádném prípade pankreatitidu.
Tato možnost se prímo úmerne zvyšuje s množstvím požitého alkoholu a dobou, po kterou je alkohol pravidelne konzumován.
U pacientu s diagnostikovanou pankreatitidou však i jeho minimální množství vyvolává pankreatický záchvat.
Kouríte? Co nejdríve prestante!
Ríkáte si, jak muže kourení zpusobit zánet slinivky brišní? Úplne jednoduše. Vdechováním cigaretového koure do sebe zároven vdechujeme radu škodlivých látek a karcinogenu. Tyto látky dráždí a poškozují i slinivku.
Pacienti s pankreatitidou velmi dobre vedí, že jedna cigareta muže vyvolat bolestivý pankreatický záchvat. Spousta kuráku mi dá za pravdu, když reknu, že pri vykourení vetšího množství cigaret nejednou pocítili píchání a mírné bolesti pod levým žeberním obloukem.
Zajímavé:
Mysleli jste si, že nikotin zpusobuje rakovinu?
Ani v nejmenším!
Rakovina, ale i jiná onemocnení jsou zpusobena ostatními nebezpecnými látkami obsaženými v cigaretách.
Nikotin sám o sobe není karcinogen, ale je to látka, která nás nutí kourit i nadále.
Je to práve on, který zpusobuje závislost na cigaretách.
Dokonce síla závislosti je casto porovnávána s heroinem.
Neumíte si predstavit ráno bez kávy? Radeji to zkuste
Káva a kofein patrí mezi látky dráždící slinivku. Nikdy by je nemel konzumovat pacient v akutní fázi onemocnení.
Pri chronické nebo asymptomatické fázi onemocnení muže také ranní káva spustit kaskádu bolesti, nevolnosti a zvracení. Nejlepší je se kofeinovým výrobkum zcela vyhnout, tedy i energetickým nápojum, prípadne jejich požívání minimalizovat.
I vy patríte mezi masožravce?
Nejhorší, co mužete pro svou slinivku udelat, vcetne abúzu alkoholu, je nadmerná konzumace mastného živocišného masa, ale i nadmerný príjem tuku jako takových. Jelikož pri pankreatitide je nejvíce narušeno trávení tuku, jejich nadmerný príjem muže skoncit katastrofou.
Nejmastnejší masa a výrobky:
- veprové maso (žebírka, krkovicka)
- veprové kuže (tlacenka)
- veprové sádlo
- veprové polotovary (salám)
- slanina
- škvarky
- skopové maso
- maso z divoké zvere (guláš)
- kachní maso
- kachní mast
- husa
- husí mast
- uzené maso (žebírka, klobása)
- vnitrnosti, hlavne játra
- masné výrobky v konzervách
- ryby v konzervách
- smažená jídla
- vejce
Mysleli jste si, že ovoce a zelenina vám nemuže uškodit? Omyl
Ovoce a zelenina patrí mezi nejzdravejší potraviny vubec. Doporucují je všichni lékari témer pri všech onemocneních. Zdravá strava je základ.
U nekterých onemocnení však mohou i nekteré zdravé potraviny nadelat zdravotní potíže.
Nekomu mohou citrusové plody zpusobit pálení žáhy, jinému zase merunky vyvolat zácpu nebo naopak prujem.
Zdravé potraviny, které ale pankreatici nemohou:
- maliny
- jahody
- boruvky
- brusinky
- angrešt
- rybíz
- hrušky
- hrozny
- orechy (vysoký obsah tuku)
- kapary
- olivy
- kysané zelí
- kapusta
- kyselé okurky (kvašáky)
- cesnek
- cibule
- redkvicka
- zelená paprika
- chilli papricky
Mlécným výrobkum se vyhýbejte
Mlécných výrobku je na trhu velké množství. Obecne se považují za velmi zdravé a v mnoha ohledech prospešné potraviny. Už od malicka nás ucí, že když budeme pít hodne mléka, budeme mít zdravé kosti.
Ale ne všechny mlécné produkty jsou vhodné pro všechny lidi. Hlavne ne ty plnotucné, tzn. s vysokým obsahem tuku. Tuky, jak již bylo uvedeno, jsou nejvetším problémem pri zánetu slinivky brišní. Proto by pacienti s pankreatitidou meli minimalizovat jejich príjem, prípadne vyhledávat pouze nízkotucné.
Mlécné produkty nevhodné pri pankreatitide:
- plnotucné mléko
- smetany na varení a do kávy
- šlehacka
- plnotucné jogurty
- plnotucné sýry
- brynza
- majonézy, majonézové saláty
- tatarská omácka
- zmrzlina
Milujete sladkosti a kolácky?
Milovníci sladkého mají vážný problém. Poškozená slinivka cukroví a kolácky až tak nemá v oblibe. Sladkosti, ale také moucné výrobky, jako jsou dorty a zákusky, jsou pri zánetu slinivky brišní nevhodné.
Nemá význam jmenovat konkrétní cukrárenské výrobky, nebot všechny z nich obsahují vysoké množství cukru a zatežují trávení.
Prectete si také:
Cukr: náš nejsladší neprítel
Patríte mezi ty, kterí rádi dochucují?
Nepatrí mezi hlavní chody, ale v každém je najdete. Korení, dochucovadla, prísady do jídel. Používají se k ochucení všech specialit. Pridávají se v malém množství, které ovšem dokáže vyrobit velký problém.
Nejnebezpecnejší korení:
- cerný pepr
- vícebarevný pepr
- chilli
- kari korení
- cervená paprika
- bujóny do polévek
- vegeta
- nadmerné množství soli
Co mužete konzumovat v akutní fázi pankreatitidy?
Akutní fáze pankreatitidy, tedy stav, kdy u pacienta vznikla a pretrvává symptomatologie onemocnení, je peklem na Zemi. Bolesti, nechutenství a zvracení mu na jedné strane nedovolují se najíst, na druhé strane by prejídání se jen zhoršilo prubeh.
V nejtežších prípadech je pacient hospitalizován v nemocnici a stravu prijímá výhradne kašovitou, nedráždivou nazogastrickou sondou.
V úvodu onemocnení je nejvhodnejší konzumovat pouze suchary s neslazeným cajem nebo vodou.
Behem lécby onemocnení a tlumení bolesti analgetiky je možné postupne pridávat i další nedráždivá jídla.
Hlavní zásadou je vynechání mastných jídel a jídel s vysokým obsahem tuku.
Pri regresi stavu se strava doplnuje o rostlinné tuky, pricemž jejich denní príjem by nemel presáhnout 80 gramu.
Príjem živocišných tuku by mel být na minimu i behem klidového období.
Potraviny, které jsou dovoleny
Potravin, které jsou nedráždivé a pro pacienta s pankreatitidou vhodné, je dostatek k tomu, aby si umel vytvorit bohatý jídelnícek. Pak už je to jen o tom, jak si dokáže na zmenu stravování zvyknout.
Pri správných stravovacích návycích jsou ataky bolestí a komplikací možné, ale drží se na minimu.
Vhodné potraviny u pacienta s pankreatitidou:
- cistá voda, nebublinkové a nešumivé nápoje (bylinkové caje, ovocné štávy, stolní voda)
- libové maso bez kuží a kostí (kurecí, krutí, hovezí, králicí) pripravované na vode, páre nebo grilu (nepripalovat)
- lehké masné výrobky (dietní salám, libová kurecí nebo krutí šunka, dietní párky)
- grilované ryby (losos, treska)
- rostlinné tuky (máslo s nízkým obsahem tuku, olivový olej, lnený olej)
- nízkotucné mlécné produkty jako nízkotucné mléko, jogurty, sýry (ovcí sýr), tvaroh
- zelenina (ledový salát, špenát, mrkev, petržel, celer, dýne hokaido, repa)
- ovoce v prípade konzumace bez slupek a jadérek (jablka, banány, merunky, trešne, višne, pomerance, citrony, kompoty)
- jako dochucovadla lze použít nate, bobkový list, pažitku, kopr, majoránku, kmín, hrebícek
Další zajímavé zdroje:
- solen.cz - Akutní pankreatitida
- solen.sk - Diagnostika akutní pankreatitidy
- hospital-bojnice.sk - Informacní list pro pacienta s pankreatitidou
Související
