Zdravý, chutný borůvkový koláč? Jednoduchý recept z kvásku a špaldy

Zdravý, chutný borůvkový koláč? Jednoduchý recept z kvásku a špaldy
Zdroj fotografie: Getty images

Také si jako děti pamatujete ten úžasný kynutý koláč s borůvkami od babičky? Pojďte si spolu s námi připravit o něco zdravější, ale stejně chutnou variantu s pomocí kvásku a špaldové mouky.

Blíží se období zrání borůvek. Na toto období se těší mnoho lidí. A je proč. Borůvky mají nejen vynikající chuť s úžasnou vůní lesa. Obsahují množství vitamínů a živin. Pomáhají při průjmu a využít se dají i jako výborné přírodní barvivo.

Borůvky jsou plody tmavě modré barvy, rostoucí na keřích, které dorůstají výšky až 40 cm.

Keřík borůvky kvete v květnu až v červnu a jeho plody dozrávají někdy v srpnu. Vyskytují se ve vyšších podhorských a horských oblastech, nejčastěji na okraji lesů.

Tmavé ovoce, jako jsou borůvky, ale i brusinky, jahody či maliny, chrání před vznikem degenerativních onemocnění mozku, jako je například Alzheimerova choroba

Účinky borůvek:

  • pomáhají k správnému trávení
  • příznivě působí při různých zánětech
  • zlepšují imunitu
  • obsahují vitamíny E, B, C
  • obsahují živiny jako například vápník, draslík, hořčík, fosfor, železo a zinek

Milujete procházky přírodou? Nasbírejte si borůvky sami. Načerpáte novou energii a uděláte i něco pro své zdraví. Pozor však na úrazy, které zde na vás mohou číhat. Přečtěte si náš článek: Dovolenkujete v horách? Vyhněte se úrazům i jiným nepříjemnostem

Před sklizní borůvek se ujistěte, že daná oblast nepatří mezi národní parky nebo některé chráněné oblasti. V těchto lokalitách vás sběr borůvek může vyjít draze. Hrozí vám totiž docela vysoká pokuta.

Recept na špaldový borůvkový koláč z žitného kvásku

Borůvky nepochybně patří mezi nejvzácnější a nejchutnější lesní plody. Tyto ovocné bobulky udělají z každého koláče neodolatelný pamlsek. S naší zdravější formou si jej můžete dopřát i bez větších výčitek.

Nechte se inspirovat jiným zdraví prospěšným receptem v článku: Recept na zdravý a fit jahodový koláč s rebarborou

K přípravě rozkvasu budete potřebovat:

  • 70 g špaldové celozrnné hladké mouky (nahradit můžete i jinou, například hladkou pšeničnou moukou)
  • 150 ml mléka
  • 1 polévková lžíce žitného mateřského kvásku

Mateřský kvásek si můžete odebrat od někoho, kdo už kváskuje, a tedy si pěstuje vlastní kvásek. Nebo si ho připravte sami...

Jak na domácí kvásek:
Recept na domácí kvásek: Jak jej udělat?
Hledáte zdravé pečivo? Máme recept na domácí kváskový chléb

Uvedené přísady smíchejte v misce a přikryjte fólií. Právě jste si připravili rozkvas, který nyní necháme 3–4 hodiny odpočívat. Časem by měl vytvořit bublinky. Je to známka toho, že jsme aktivovali kvásek.

Na samotné těsto si přichystejte:

  • 350 g polohrubé mouky
  • 200 ml mléka
  • 150 g třtinového cukru
  • 2 vajíčka
  • ½ čajové lžičky soli
  • vanilkový cukr

Přísady postupně přimícháváme do připraveného rozkvasu. Těsto rozetřeme na plech vystlaný pečícím papírem. Přikryjeme fólií a opět necháme asi 2 hodiny odpočívat.

Zatím si připravíme drobenku:

  • 70 g másla
  • 100 g pomletých ovesných vloček
  • 80 g třtinového cukru

Máslo necháme na mírném ohni roztát. Přimícháme k němu vločky a cukr. Pokud je směs příliš vlhká, přisypeme podle potřeby ještě špaldovou nebo jinou mouku, aby nám vznikla takzvaná drobenka.

Po dvou hodinách odpočinku těsta předehřejeme troubu na 200 °C. Poklademe na něj omyté a osušené borůvky a posypeme drobenkou. Pečeme zhruba 30 až 40 minut.

Pokud máte málo borůvek, smíchejte je s jiným lesním ovocem. Můžete také použít džem z lesních malin, kterým potřete koláč těsně před jeho dopečením. Následně ho posypte drobenkou a už jen nechte zapéct.

Fantazie se meze nekladou. Ovoce či džemy můžete kombinovat podle svých představ.

Přejeme dobrou chuť!

fsdílet na Facebooku

Zajímavé zdroje informací

Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.