Hledáte zdravé pečivo? Máme recept na domácí kváskový chléb

Hledáte zdravé pečivo? Máme recept na domácí kváskový chléb
Zdroj fotografie: Getty images

Vyzkoušejte i vy náš jednoduchý recept na domácí kváskový chléb. Překvapeni možná budete nejen jeho chutí, ale i účinky na váš organismus.

Kváskování se v poslední době těší stále větší popularitě. Doma upečený chléb z vlastního kvásku má hned několik pozitiv.

Připravíte-li si chléb sami ve vlastní kuchyni, můžete si být jisti, že neobsahuje přidaná barviva či jiné škodlivé látky. Nepotřebujete k tomu pekárenskou školu, speciální kamna ani kysárnu. I s běžnou kuchyní a trochou času si i vy můžete pochutnat na vlastním chlebu.

Mnoho lidí nedá na takto připravovaný chléb dopustit. Velké množství lidí pak udává ústup různých trávicích či jiných zdravotních potíží. Jedná se například o pálení žáhy, nadýmání či zácpu. To rozhodně stojí za zkoušku.

Možná vás zaujmou i články:

Pokud i máte potíže po konzumaci běžného pečiva, neváhejte a zkuste s námi tento recept.

Než začnete, potřebujete kvásek:
Můžete si jej odebrat od někoho, kdo už kváskuje, tedy pěstuje si vlastní kvásek.
Nebo si připravte vlastní, nejlépe z žitné, celozrnné mouky.
Návod na založení mateřského kvásku naleznete v článku:
Chcete domácí kvásek? Ukážeme recept, ale i fakta a mýty o kváskování

Recept na pšenično-žitný kváskový chléb

Příprava se může zpočátku zdát náročná. Když si ale osvojíte postup a naplánujete čas, bude pro vás výroba poctivého domácího chleba z kvásku hračka.

Nejprve si přichystejte rozkvas:

  • 1 polévková lžíce mateřského kvásku (připraveného z žitné mouky)
  • 150 g mouky (měla by být stejná jako v kvásku)
  • 150 g vody

Vše důkladně ve skleněné míse smícháme a přikryjeme potravinářskou fólií. Jinak by nám rozkvas mohl seschnout. Ideálně si ho připravte někdy dopoledne.

Po několika hodinách by měl rozkvas mírně narůst na objemu a být připraven na další fázi. Přes skleněnou mísu můžete pozorovat, jak se v těstu vytvořily bublinky. Trvat to může až do 12 hodin. Záleží to zejména na teplotě prostředí.

Dále budeme potřebovat:

  • 170 g vody
  • 300 g pšeničné chlebové mouky
  • 2 lžíce soli
  • 1 lžičku mletého kmínu

Odpoledne nebo navečer si do připraveného rozkvasu přimícháme 170 g vody a 300 g mouky. Přidáme polévkovou lžíci soli a čajovou lžičku kmínu.

Těsto uhněteme. Pomoci si můžeme kuchyňským robotem nebo mixérem s hnětacími háky. Můžeme však také vlastníma rukama.

Během práce s těstem můžete přidat mouku nebo vodu podle potřeby. Každá mouka má totiž mírně odlišné vlastnosti a jinou vstřebávací schopnost. Těsto by nemělo být příliš tuhé a nemělo by se ani rozlévat. Je mírně lepkavé, ale odlepuje se od stěn mísy.

Po důkladném uhnětení můžeme začít těsto překládat. To znamená, že těsto překládáme z kraje směrem na vrch do středu. Postupně ho otáčíme, abychom přeložili všechny strany. Vytváříme tedy něco jako batůžek.

Takto překládáme zhruba každou půl hodinu, po dobu asi 2 až 3 hodin. První překládání půjde těžko, neboť těsto je ještě tuhé a těžké. Později bude nadýchanější a jemnější.

Při překládání si můžeme trochu mouky rozetřít na ruce, aby se nám na ně těsto nelepilo.

Po každém překládání těsto přikryjeme potravinářskou fólií. Po posledním přeložení vytvarujeme těsto podle tvaru ošatky. Pokud nemáme ošatku, můžeme použít cedník vystlaný utěrkou a mírně posypaný moukou, aby se na utěrku nepřilepilo těsto. Spoje způsobené překládáním směřují nahoru.

Nečekejte, že vám těsto výrazně naroste. Oproti těstu z klasických kvasnic vykynutí není tak výrazné.

Přikryjeme a vložíme na noc do chladničky.

Ráno těsto vyložíme a necháme venku zahřát na pokojovou teplotu. Vyklopíme z ošatky na plech nebo pekáč vystlaný pečícím papírem. Nyní budou spoje vytvořené překládáním do batůžku dolů. Na vrchu těsta uděláme nožem menší zářezy.

Do trouby, na nejspodnější část, vložíme prázdný plech. Předehřejeme ji na 250 °C.

Těsto vložíme do trouby a s ním hned vylijeme asi 2 dcl vody na připravený prázdný plech a ihned zavřeme dvířka. Takto pečeme asi 15 minut při teplotě 250 °C.

Po 15 minutách plech opatrně vyjmeme a teplotu stáhneme na 220 °C. Chlebík ještě dopékáme asi 20–30 minut.

To, jestli je správně propečený, nám ukáže malý test. Vezměte ho do utěrky a zatlačte na něj zespodu prsty. Ozve-li se typický dunivý až zvonivý zvuk, necháme ho vychladnout na mřížce.

Zbývá už jen nakrájet a vychutnat si nezaměnitelnou chuť kváskového chleba.

Pokud se vám chlebík nepovedl úplně podle vašich představ, zkontrolujte kvalitu kvásku. Možná nemá dostatečnou sílu, hladoví nebo je třeba ho ozdravit. Poradit se můžete i s někým, kdo kváskuje již delší dobu a má více zkušeností.

Pěstování kvásku a kváskové pečení je malá alchymie, která však rozhodně stojí za to. Tak držíme palce, dobrou chuť!

fsdílet na Facebooku

Zajímavé zdroje informací

Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.