Jaká je správná dieta při průjmu, zácpě či zvracení? Jak je zastavit?

Jaká je správná dieta při průjmu, zácpě či zvracení? Jak je zastavit?
Zdroj fotografie: Getty images

Průjem, zácpa či zvracení jsou stále aktuální problémy. Mají různé příčiny a různorodou terapii. Při léčbě je důležitá správná dieta. Dnešní článek odhaluje zásady vhodného stravování, abychom je zvládli rychleji.

Máte průjem či naopak zácpu, nebo vás trápí zvracení?
Ptáte se, co je při těchto problémech pro konzumaci vhodné a co nevhodné?
Ale pozor, nejíst není řešení.

Správná dieta při onemocněních trávicího traktu je základem úspěchu. Dnešní téma se dotýká tří problémů. Hovoříme o stravovacích omezeních a doporučeních při průjmu, zácpě a zvracení.

Nezapomínejme, že kromě diety jsou významná i režimová opatření.

Každý jmenovaný problém může mít jinou vyvolávající příčinu. Ve většině případů je spojen s trávicím traktem. Strava přechází z úst do žaludku a střev. Proto to, co zkonzumujeme, přímo ovlivňuje průběh.

Podívejme se spolu na všechny letní problémy:
Naše zdraví v létě - slunce, teplo, úrazy a onemocnění

Dieta a ostatní doporučení při průjmu

Průjem je příznak, který souvisí s různorodými chorobami a obtížemi. Může být infekční či neinfekční, akutní nebo chronický.

Definuje ho řídká až vodnatá stolice, která se vyprazdňuje více než 3krát za den a ve větším množství. Průjem provázejí i jiné příznaky.

Jaké projevy a přidružené potíže jsou při průjmu:

  • řídká až vodnatá stolice
  • více než 3–5x za den
  • s příměsí hlenů či pěny
  • změněná barva stolice, jako například zelená či černá s příměsí krve
  • zápach hniloby, hnisu
  • celková slabost
  • nechutenství
  • nevolnost a tíha na žaludku
  • bolest břicha, podbřišku či bolest v boku
  • pocit na zvracení (nauzea) až zvracení
  • zvýšená tělesná teplota nebo horečka

Kromě těchto příznaků je třeba mít na paměti i jisté varovné projevy. Ty nás upozorní, že je třeba jednat a nečekat. A tedy vyhledat odbornou pomoc. Nejlépe u obvodního neboli praktického lékaře pro dospělé nebo děti. Po pracovní době na pohotovosti nebo v nemocnici.

Pozor na varovné příznaky, které uvádíme v tabulce

Varovné příznaky v dospělosti Závažné potíže v dětském věku
zvýšení frekvence průjmu apatie, letargie
přidružení zvracení zvýšená únava až spavost
nemožnost přijímat tekutiny ztráta zájmu o okolí a obvyklé záliby
příměs hlenu a pěny nechutenství
kombinace horečky a průjmu více než dva dny úbytek tělesné hmotnosti
intenzivní bolesti břicha, kolika, křeče v břiše bledost
příměs krve a krvavá stolice
černá barva stolice
změnu barvy stolice a příměs krve
hnilobný zápach stolice průjem trvá déle než tři dny
vyrážka na kůži horečka (teplota nad 38 °C) více než 24 hodin
k průjmu se přidruží zvracení, a to v trvání více než 12 hodin
nafouklé, tvrdé a na dotek citlivé břicho
snížené množství moči až zastavení močení
žluté zbarvení kůže a očí žluté zbarvení kůže a očních bělem
zrychlený puls, bledost a zvýšené pocení a studený pot

Přečtěte si také:článek o průjmu v létě z magazínu

Prohlédněte si režimová a dietní opatření

Uvádíme základní režimová a dietní opatření při průjmu. Úspěšnost zvládnutí průjmu nezáleží pouze na lékách a úpravě stravy.

Ano Ne
tekutiny  voda alkohol
minerálky – nesycené, neslazené káva
čaj - roibos, fenykl, heřmánek, vilcacora sycené a slazené vody
ovocná/zeleninová šťáva černý čaj
potraviny borůvky potraviny mastné jídlo
černý rybíz čerstvé pečivo
jablečné pyré fazole a čočka
banány sladkosti
rýže zmrzlina
suchary slané pochoutky
pečivo (ne čerstvé) zelí
vývar švestky, broskve
sýr eidam čokoláda
dušené maso mléčné výrobky
drůbeží, hovězí syrová či sterilizovaná zelenina
ryby chilli
brambory paprika
probiotika hořčice
menší porce jídla a častěji umělá sladidla
lehká jídla
odpočinek
rehydratační roztoky

Zácpa a základy pro její zvládnutí

Většina z nás asi měla už nějakou menší či závažnější zkušenost se zácpou. Zácpa je ztížené vyprazdňování stolice. Ta může odcházet v malém a nedostatečném množství, případně se její vylučování zastaví úplně.

Tato porucha vyprazdňování trvá určitou dobu.

Časové rozmezí u každého člověka je jiné. A i tento údaj určuje, zda se jedná o zácpu, nebo ne.

Někdo má stolici jen jednou za den, někdo po každém větším a hlavním jídle. Jsou lidé, u kterých dochází k jejímu vyprázdnění dvakrát či třikrát týdně.

Jaké jsou typické příznaky pro zácpu:

  • snížení obvyklé frekvence vyprazdňování
  • tvrdá až tuhá stolice
  • vyprazdňování malého množství stolice až úplné zastavení
  • bolestivé a namáhavé vyprazdňování
  • tlak na konečník
  • pocit plnosti, nadýmání
  • bolest břicha, kolika a křeče
  • přelévání střev
  • tuhá konzistence hmatatelná v konečníku
  • nechutenství
  • nevolnost, pocit na zvracení
  • hemoroidy
  • bolest hlavy

Upozornění
Při zácpě existuje stav, kdy dochází k paradoxnímu průjmu.
Tekutá stolice, která se tlačí zpoza tuhé překážky, protéká kolem té pevné a vyprazdňuje se v podobě průjmu.
Břicho je stále nafouklé, bolestivé. Potíže i po tomto nedostatečném vyprázdnění přetrvávají.
Může být přítomno špinění spodního prádla.

Přehledné informace o zácpě

Tak jako při průjmu i při zácpě je nutné kromě stravy upravit režimové návyky. Tyto rady by měly dopomoci k lepšímu zvládnutí obtíží a následně i v budoucí prevenci.

vhodné nevhodné
tekutiny, 2-3 litry přehnané užívání projímadel
čaj, káva zlenivění střev a zhoršení peristaltiky
nalačno sklenice teplé vody stres
švestky a švestková šťáva sedavá práce, inaktivita
pravidelná strava alkohol
vláknina bílé pečivo
celozrnné pečivo přebytek bílkovin
ovesné vločky sycené nápoje
neloupaná rýže cibule a česnek
čerstvé ovoce/zelenina květák
semínka, oleje čočka
jablka, meruňky, rybíz, hrách fazole
pohyb a aktivita hrách
nácvik defekačního reflexu
pravidelné vyprazdňování

Jak zvládnout zvracení?

V poslední části se dostáváme ke zvracení. Zvracení je příznakem různých nemocí. Je velmi důležitým reflexním a obranným mechanismem. Velký význam má například při různých intoxikacích, jako například při otravě houbami.

Žaludek se může vyprázdnit zvracením i po snězení nadměrné porce jídla. Trávicí potíže a bolest břicha po jídle se vyskytují i při žlučníkových problémech nebo syndromu dráždivého tračníku.

Tyto příklady mají periferní původ, kdy nevznikly v mozku. Zvracení nicméně bývá také centrálního typu. Tehdy je drážděné centrum pro zvracení v mozku.

Zajímavé informace v článcích:
Migréna (bolest hlavy) spojena se žaludeční těžkostí.
Jaké příznaky má vysoký krevní tlak v magazínu
Závažná diagnóza je cévní mozková příhoda.

Potíže, které většinou doprovázejí zvracení:

  • nauzea (pocit na zvracení)
  • nechutenství
  • bolest břicha, častěji v epigastriu (nadbřišku)
  • pyróza, (pálení žáhy)
  • zvýšené slinění
  • bolest hlavy
  • únava a slabost

Režimová a dietní doporučení

Úprava režimu a dieta pomůže k rychlejšímu vyléčení a zotavení se. Prohlédněte si doporučení.

Tekutiny

  • dostatečné množství
  • po lžičkách
  • 1–2 hodiny po jídle
  • minerální nesycená voda
  • neslazené čaje
  • voda
  • omezit kávu, slazené nápoje, šťávy
  • alkohol – stop
  • na žaludek je vhodný heřmánek a máta

Potraviny

  • malé porce a častěji
  • nalačno jen suché (suchary)
  • lehká a nízkotučná jídla, ovoce a zelenina
  • vařené a dušené
  • celozrnné pečivo
  • vyvarovat se mastných jídel
  • odstranit mléčné výrobky
  • pozor na příliš horké, kořeněné a aromatické

Přetrvává zvracení i bez jídla a tekutin? Vyhledejte vyšetření.

fsdílet na Facebooku

Zajímavé zdroje informací

Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.