- polakova.sk - o průjmu poradí dietoložka
- wikiskripta.eu - o zácpě
- npz.sk - jak postupovat při zvracení
Jaká je správná dieta při průjmu, zácpě či zvracení? Jak je zastavit?

Průjem, zácpa či zvracení jsou stále aktuální problémy. Mají různé příčiny a různorodou terapii. Při léčbě je důležitá správná dieta. Dnešní článek odhaluje zásady vhodného stravování, abychom je zvládli rychleji.
Obsah článku
Ptáte se, co je při těchto problémech pro konzumaci vhodné a co nevhodné?
Ale pozor, nejíst není řešení.
Správná dieta při onemocněních trávicího traktu je základem úspěchu. Dnešní téma se dotýká tří problémů. Hovoříme o stravovacích omezeních a doporučeních při průjmu, zácpě a zvracení.
Nezapomínejme, že kromě diety jsou významná i režimová opatření.
Každý jmenovaný problém může mít jinou vyvolávající příčinu. Ve většině případů je spojen s trávicím traktem. Strava přechází z úst do žaludku a střev. Proto to, co zkonzumujeme, přímo ovlivňuje průběh.
Podívejme se spolu na všechny letní problémy:
Naše zdraví v létě - slunce, teplo, úrazy a onemocnění
Dieta a ostatní doporučení při průjmu
Průjem je příznak, který souvisí s různorodými chorobami a obtížemi. Může být infekční či neinfekční, akutní nebo chronický.
Definuje ho řídká až vodnatá stolice, která se vyprazdňuje více než 3krát za den a ve větším množství. Průjem provázejí i jiné příznaky.
Jaké projevy a přidružené potíže jsou při průjmu:
- řídká až vodnatá stolice
- více než 3–5x za den
- s příměsí hlenů či pěny
- změněná barva stolice, jako například zelená či černá s příměsí krve
- zápach hniloby, hnisu
- celková slabost
- nechutenství
- nevolnost a tíha na žaludku
- bolest břicha, podbřišku či bolest v boku
- pocit na zvracení (nauzea) až zvracení
- zvýšená tělesná teplota nebo horečka
Kromě těchto příznaků je třeba mít na paměti i jisté varovné projevy. Ty nás upozorní, že je třeba jednat a nečekat. A tedy vyhledat odbornou pomoc. Nejlépe u obvodního neboli praktického lékaře pro dospělé nebo děti. Po pracovní době na pohotovosti nebo v nemocnici.
Pozor na varovné příznaky, které uvádíme v tabulce
Varovné příznaky v dospělosti | Závažné potíže v dětském věku |
zvýšení frekvence průjmu | apatie, letargie |
přidružení zvracení | zvýšená únava až spavost |
nemožnost přijímat tekutiny | ztráta zájmu o okolí a obvyklé záliby |
příměs hlenu a pěny | nechutenství |
kombinace horečky a průjmu více než dva dny | úbytek tělesné hmotnosti |
intenzivní bolesti břicha, kolika, křeče v břiše | bledost |
příměs krve a krvavá stolice černá barva stolice | změnu barvy stolice a příměs krve |
hnilobný zápach stolice | průjem trvá déle než tři dny |
vyrážka na kůži | horečka (teplota nad 38 °C) více než 24 hodin |
k průjmu se přidruží zvracení, a to v trvání více než 12 hodin | |
nafouklé, tvrdé a na dotek citlivé břicho | |
snížené množství moči až zastavení močení | |
žluté zbarvení kůže a očí | žluté zbarvení kůže a očních bělem |
zrychlený puls, bledost a zvýšené pocení a studený pot |
Přečtěte si také:článek o průjmu v létě z magazínu
Prohlédněte si režimová a dietní opatření
Uvádíme základní režimová a dietní opatření při průjmu. Úspěšnost zvládnutí průjmu nezáleží pouze na lékách a úpravě stravy.
Ano | Ne | ||
tekutiny | voda | alkohol | |
minerálky – nesycené, neslazené | káva | ||
čaj - roibos, fenykl, heřmánek, vilcacora | sycené a slazené vody | ||
ovocná/zeleninová šťáva | černý čaj | ||
potraviny | borůvky | potraviny | mastné jídlo |
černý rybíz | čerstvé pečivo | ||
jablečné pyré | fazole a čočka | ||
banány | sladkosti | ||
rýže | zmrzlina | ||
suchary | slané pochoutky | ||
pečivo (ne čerstvé) | zelí | ||
vývar | švestky, broskve | ||
sýr eidam | čokoláda | ||
dušené maso | mléčné výrobky | ||
drůbeží, hovězí | syrová či sterilizovaná zelenina | ||
ryby | chilli | ||
brambory | paprika | ||
probiotika | hořčice | ||
menší porce jídla a častěji | umělá sladidla | ||
lehká jídla | |||
odpočinek | |||
rehydratační roztoky |
Zácpa a základy pro její zvládnutí
Většina z nás asi měla už nějakou menší či závažnější zkušenost se zácpou. Zácpa je ztížené vyprazdňování stolice. Ta může odcházet v malém a nedostatečném množství, případně se její vylučování zastaví úplně.
Tato porucha vyprazdňování trvá určitou dobu.
Časové rozmezí u každého člověka je jiné. A i tento údaj určuje, zda se jedná o zácpu, nebo ne.
Někdo má stolici jen jednou za den, někdo po každém větším a hlavním jídle. Jsou lidé, u kterých dochází k jejímu vyprázdnění dvakrát či třikrát týdně.
Jaké jsou typické příznaky pro zácpu:
- snížení obvyklé frekvence vyprazdňování
- tvrdá až tuhá stolice
- vyprazdňování malého množství stolice až úplné zastavení
- bolestivé a namáhavé vyprazdňování
- tlak na konečník
- pocit plnosti, nadýmání
- bolest břicha, kolika a křeče
- přelévání střev
- tuhá konzistence hmatatelná v konečníku
- nechutenství
- nevolnost, pocit na zvracení
- hemoroidy
- bolest hlavy
Upozornění
Při zácpě existuje stav, kdy dochází k paradoxnímu průjmu.
Tekutá stolice, která se tlačí zpoza tuhé překážky, protéká kolem té pevné a vyprazdňuje se v podobě průjmu.
Břicho je stále nafouklé, bolestivé. Potíže i po tomto nedostatečném vyprázdnění přetrvávají.
Může být přítomno špinění spodního prádla.
Přehledné informace o zácpě
Tak jako při průjmu i při zácpě je nutné kromě stravy upravit režimové návyky. Tyto rady by měly dopomoci k lepšímu zvládnutí obtíží a následně i v budoucí prevenci.
vhodné | nevhodné |
tekutiny, 2-3 litry | přehnané užívání projímadel |
čaj, káva | zlenivění střev a zhoršení peristaltiky |
nalačno sklenice teplé vody | stres |
švestky a švestková šťáva | sedavá práce, inaktivita |
pravidelná strava | alkohol |
vláknina | bílé pečivo |
celozrnné pečivo | přebytek bílkovin |
ovesné vločky | sycené nápoje |
neloupaná rýže | cibule a česnek |
čerstvé ovoce/zelenina | květák |
semínka, oleje | čočka |
jablka, meruňky, rybíz, hrách | fazole |
pohyb a aktivita | hrách |
nácvik defekačního reflexu | |
pravidelné vyprazdňování |
Jak zvládnout zvracení?
V poslední části se dostáváme ke zvracení. Zvracení je příznakem různých nemocí. Je velmi důležitým reflexním a obranným mechanismem. Velký význam má například při různých intoxikacích, jako například při otravě houbami.
Žaludek se může vyprázdnit zvracením i po snězení nadměrné porce jídla. Trávicí potíže a bolest břicha po jídle se vyskytují i při žlučníkových problémech nebo syndromu dráždivého tračníku.
Tyto příklady mají periferní původ, kdy nevznikly v mozku. Zvracení nicméně bývá také centrálního typu. Tehdy je drážděné centrum pro zvracení v mozku.
Zajímavé informace v článcích:
Migréna (bolest hlavy) spojena se žaludeční těžkostí.
Jaké příznaky má vysoký krevní tlak v magazínu
Závažná diagnóza je cévní mozková příhoda.
Potíže, které většinou doprovázejí zvracení:
- nauzea (pocit na zvracení)
- nechutenství
- bolest břicha, častěji v epigastriu (nadbřišku)
- pyróza, (pálení žáhy)
- zvýšené slinění
- bolest hlavy
- únava a slabost
Režimová a dietní doporučení
Úprava režimu a dieta pomůže k rychlejšímu vyléčení a zotavení se. Prohlédněte si doporučení.
Tekutiny
- dostatečné množství
- po lžičkách
- 1–2 hodiny po jídle
- minerální nesycená voda
- neslazené čaje
- voda
- omezit kávu, slazené nápoje, šťávy
- alkohol – stop
- na žaludek je vhodný heřmánek a máta
Potraviny
- malé porce a častěji
- nalačno jen suché (suchary)
- lehká a nízkotučná jídla, ovoce a zelenina
- vařené a dušené
- celozrnné pečivo
- vyvarovat se mastných jídel
- odstranit mléčné výrobky
- pozor na příliš horké, kořeněné a aromatické
Přetrvává zvracení i bez jídla a tekutin? Vyhledejte vyšetření.
Zajímavé zdroje informací
Související
