- polakova.sk - o průjmu poradí dietoložka
- wikiskripta.eu - o zácpě
- npz.sk - jak postupovat při zvracení
Jaká je správná dieta při průjmu, zácpě či zvracení? Jak je zastavit?
Průjem, zácpa či zvracení jsou stále aktuální problémy. Mají různé příčiny a různorodou terapii. Při léčbě je důležitá správná dieta. Dnešní článek odhaluje zásady vhodného stravování, abychom je zvládli rychleji.
Obsah článku
Máte průjem či naopak zácpu, nebo vás trápí zvracení?
Ptáte se, co je při těchto problémech pro konzumaci vhodné a co nevhodné?
Ale pozor, nejíst není řešení.
Správná dieta při onemocněních trávicího traktu je základem úspěchu. Dnešní téma se dotýká tří problémů. Hovoříme o stravovacích omezeních a doporučeních při průjmu, zácpě a zvracení.
Nezapomínejme, že kromě diety jsou významná i režimová opatření.
Každý jmenovaný problém může mít jinou vyvolávající příčinu. Ve většině případů je spojen s trávicím traktem. Strava přechází z úst do žaludku a střev. Proto to, co zkonzumujeme, přímo ovlivňuje průběh.
Podívejme se spolu na všechny letní problémy:
Naše zdraví v létě - slunce, teplo, úrazy a onemocnění
Dieta a ostatní doporučení při průjmu
Průjem je příznak, který souvisí s různorodými chorobami a obtížemi. Může být infekční či neinfekční, akutní nebo chronický.
Definuje ho řídká až vodnatá stolice, která se vyprazdňuje více než 3krát za den a ve větším množství. Průjem provázejí i jiné příznaky.
Jaké projevy a přidružené potíže jsou při průjmu:
- řídká až vodnatá stolice
- více než 3–5x za den
- s příměsí hlenů či pěny
- změněná barva stolice, jako například zelená či černá s příměsí krve
- zápach hniloby, hnisu
- celková slabost
- nechutenství
- nevolnost a tíha na žaludku
- bolest břicha, podbřišku či bolest v boku
- pocit na zvracení (nauzea) až zvracení
- zvýšená tělesná teplota nebo horečka
Kromě těchto příznaků je třeba mít na paměti i jisté varovné projevy. Ty nás upozorní, že je třeba jednat a nečekat. A tedy vyhledat odbornou pomoc. Nejlépe u obvodního neboli praktického lékaře pro dospělé nebo děti. Po pracovní době na pohotovosti nebo v nemocnici.
Pozor na varovné příznaky, které uvádíme v tabulce
Varovné příznaky v dospělosti | Závažné potíže v dětském věku |
zvýšení frekvence průjmu | apatie, letargie |
přidružení zvracení | zvýšená únava až spavost |
nemožnost přijímat tekutiny | ztráta zájmu o okolí a obvyklé záliby |
příměs hlenu a pěny | nechutenství |
kombinace horečky a průjmu více než dva dny | úbytek tělesné hmotnosti |
intenzivní bolesti břicha, kolika, křeče v břiše | bledost |
příměs krve a krvavá stolice černá barva stolice | změnu barvy stolice a příměs krve |
hnilobný zápach stolice | průjem trvá déle než tři dny |
vyrážka na kůži | horečka (teplota nad 38 °C) více než 24 hodin |
k průjmu se přidruží zvracení, a to v trvání více než 12 hodin | |
nafouklé, tvrdé a na dotek citlivé břicho | |
snížené množství moči až zastavení močení | |
žluté zbarvení kůže a očí | žluté zbarvení kůže a očních bělem |
zrychlený puls, bledost a zvýšené pocení a studený pot |
Přečtěte si také:článek o průjmu v létě z magazínu
Prohlédněte si režimová a dietní opatření
Uvádíme základní režimová a dietní opatření při průjmu. Úspěšnost zvládnutí průjmu nezáleží pouze na lékách a úpravě stravy.
Ano | Ne | ||
tekutiny | voda | alkohol | |
minerálky – nesycené, neslazené | káva | ||
čaj - roibos, fenykl, heřmánek, vilcacora | sycené a slazené vody | ||
ovocná/zeleninová šťáva | černý čaj | ||
potraviny | borůvky | potraviny | mastné jídlo |
černý rybíz | čerstvé pečivo | ||
jablečné pyré | fazole a čočka | ||
banány | sladkosti | ||
rýže | zmrzlina | ||
suchary | slané pochoutky | ||
pečivo (ne čerstvé) | zelí | ||
vývar | švestky, broskve | ||
sýr eidam | čokoláda | ||
dušené maso | mléčné výrobky | ||
drůbeží, hovězí | syrová či sterilizovaná zelenina | ||
ryby | chilli | ||
brambory | paprika | ||
probiotika | hořčice | ||
menší porce jídla a častěji | umělá sladidla | ||
lehká jídla | |||
odpočinek | |||
rehydratační roztoky |
Zácpa a základy pro její zvládnutí
Většina z nás asi měla už nějakou menší či závažnější zkušenost se zácpou. Zácpa je ztížené vyprazdňování stolice. Ta může odcházet v malém a nedostatečném množství, případně se její vylučování zastaví úplně.
Tato porucha vyprazdňování trvá určitou dobu.
Časové rozmezí u každého člověka je jiné. A i tento údaj určuje, zda se jedná o zácpu, nebo ne.
Někdo má stolici jen jednou za den, někdo po každém větším a hlavním jídle. Jsou lidé, u kterých dochází k jejímu vyprázdnění dvakrát či třikrát týdně.
Jaké jsou typické příznaky pro zácpu:
- snížení obvyklé frekvence vyprazdňování
- tvrdá až tuhá stolice
- vyprazdňování malého množství stolice až úplné zastavení
- bolestivé a namáhavé vyprazdňování
- tlak na konečník
- pocit plnosti, nadýmání
- bolest břicha, kolika a křeče
- přelévání střev
- tuhá konzistence hmatatelná v konečníku
- nechutenství
- nevolnost, pocit na zvracení
- hemoroidy
- bolest hlavy
Upozornění
Při zácpě existuje stav, kdy dochází k paradoxnímu průjmu.
Tekutá stolice, která se tlačí zpoza tuhé překážky, protéká kolem té pevné a vyprazdňuje se v podobě průjmu.
Břicho je stále nafouklé, bolestivé. Potíže i po tomto nedostatečném vyprázdnění přetrvávají.
Může být přítomno špinění spodního prádla.
Přehledné informace o zácpě
Tak jako při průjmu i při zácpě je nutné kromě stravy upravit režimové návyky. Tyto rady by měly dopomoci k lepšímu zvládnutí obtíží a následně i v budoucí prevenci.
vhodné | nevhodné |
tekutiny, 2-3 litry | přehnané užívání projímadel |
čaj, káva | zlenivění střev a zhoršení peristaltiky |
nalačno sklenice teplé vody | stres |
švestky a švestková šťáva | sedavá práce, inaktivita |
pravidelná strava | alkohol |
vláknina | bílé pečivo |
celozrnné pečivo | přebytek bílkovin |
ovesné vločky | sycené nápoje |
neloupaná rýže | cibule a česnek |
čerstvé ovoce/zelenina | květák |
semínka, oleje | čočka |
jablka, meruňky, rybíz, hrách | fazole |
pohyb a aktivita | hrách |
nácvik defekačního reflexu | |
pravidelné vyprazdňování |
Jak zvládnout zvracení?
V poslední části se dostáváme ke zvracení. Zvracení je příznakem různých nemocí. Je velmi důležitým reflexním a obranným mechanismem. Velký význam má například při různých intoxikacích, jako například při otravě houbami.
Žaludek se může vyprázdnit zvracením i po snězení nadměrné porce jídla. Trávicí potíže a bolest břicha po jídle se vyskytují i při žlučníkových problémech nebo syndromu dráždivého tračníku.
Tyto příklady mají periferní původ, kdy nevznikly v mozku. Zvracení nicméně bývá také centrálního typu. Tehdy je drážděné centrum pro zvracení v mozku.
Zajímavé informace v článcích:
Migréna (bolest hlavy) spojena se žaludeční těžkostí.
Jaké příznaky má vysoký krevní tlak v magazínu
Závažná diagnóza je cévní mozková příhoda.
Potíže, které většinou doprovázejí zvracení:
- nauzea (pocit na zvracení)
- nechutenství
- bolest břicha, častěji v epigastriu (nadbřišku)
- pyróza, (pálení žáhy)
- zvýšené slinění
- bolest hlavy
- únava a slabost
Režimová a dietní doporučení
Úprava režimu a dieta pomůže k rychlejšímu vyléčení a zotavení se. Prohlédněte si doporučení.
Tekutiny
- dostatečné množství
- po lžičkách
- 1–2 hodiny po jídle
- minerální nesycená voda
- neslazené čaje
- voda
- omezit kávu, slazené nápoje, šťávy
- alkohol – stop
- na žaludek je vhodný heřmánek a máta
Potraviny
- malé porce a častěji
- nalačno jen suché (suchary)
- lehká a nízkotučná jídla, ovoce a zelenina
- vařené a dušené
- celozrnné pečivo
- vyvarovat se mastných jídel
- odstranit mléčné výrobky
- pozor na příliš horké, kořeněné a aromatické
Přetrvává zvracení i bez jídla a tekutin? Vyhledejte vyšetření.