Nadýmání: Co způsobuje plynatost a jak se jí zbavit? + Příznaky
Nadýmání, nafouklé břicho nebo také plynatost je problém vznikající ve střevě. Nadměrně se při něm tvoří plyny. Často je za ním nesprávné stravování, potraviny, ale i jiná organická příčina či dokonce stres.
Hlavní příznaky
- Bolest na hrudi
- Bolest v boku
- Bolest břicha po jídle
- Bolest břicha
- Bolest v podbřišku
- Křeče v břiše
- Nevolnost
- Zácpa
- Říhání
- Průjem
- Plynatost – nadýmání
- Nadýmání – plynatost
- Nechutenství
- Stolice s příměsí krve – krev ve stolici
Vlastnosti
Plynatost, nafouklé břicho, nadýmání nebo meteorismus je důsledkem zvýšeného obsahu střevních plynů v trávicí soustavě člověka, ve střevech. Flatulence je termín pro odchod větrů přes konečník. Jedná se o společensky odsuzovaný děj, který je ale přirozený.
Odchod větrů je společensky odsuzovaný, nicméně přirozený děj.
Střevní plyny se nacházejí ve střevě z několika hlavních příčin.
1.
Prvním důvodem je příjem vzduchu a CO2 během příjmu potravy a tekutin, jako jsou sycené, bublinkové stolní vody a slazené nápoje.
2.
Druhým přirozeným mechanismem vzniku plynů je produkce střevními mikroorganismy (mikroflórou), a to zejména v tlustém střevě.
3.
Třetí složkou je vznik CO2 při neutralizaci kyseliny ze žaludku.
Důvodem nafouknutého břicha je zvýšená produkce střevních plynů, nadměrný příjem vzduchu nebo jeho nedostatečný odchod. Plyny z trávicího traktu mohou unikat dvěma způsoby. Přes ústa ve formě krkání nebo přes konečník v podobě větrů. Při průchodu plynů přes konečník vzniká i typický zvuk.
Patologický meteorismus = 25 a více úniků větrů za den po dobu dvou týdnů.
Plyny vznikají zejména v tlustém střevě jako produkt kvašení a hniloby zbytků potravy. Kromě toho, že plyny opouštějí trávicí trubici ústy nebo přes konečník, tak se ve střevě i částečně vstřebávají.
Střevní plyny obsahují:
- dusík
- kyslík
- oxid uhličitý
- vodík
- metan
Co je při větrech v normě?
Odchod plynů přes konečník má za následek typické zvuky, které se lidově označují jako prdění. Tento akt je ve společnosti považován za nespolečenský a lidé ho odsuzují. A to i přes fakt, že tvorba plynů a jejich odchod je přirozeným fyziologickým jevem.
Nafouknuté břicho je i důsledkem nadměrného zadržování plynů. Jako například v situaci, kdy člověk ve společnosti nemůže odchod větrů umožnit. Tak jako říhání i větry umíme ovlivnit. Nicméně jen do doby, kdy tlak na svěrač nepřevýší jeho sílu.
A co je považované za normální?
Pokud odcházejí větry méně než 25krát za den.
U muže je to v průměru 12x během dne.
U žen 7x.
V spánku odejde přibližně 100 ml plynu za hodinu.
Kromě zadržování může být plynatost příčinou funkčních poruch, ale i jako důsledek stresu.
Důvodem nadměrného hromadění plynů ve střevě může být i jiné tělesné, organické onemocnění. Následkem čeho může být nadýmání, uvádíme dále v článku.
Nejčastěji se ptáte:
Proč vzniká nadýmání?
Jak se ho zbavit?
Co pomůže zmírnit silnou až extrémní plynatost?
Příčiny
Plynatost vzniká v každém věku, a to i u novorozenců či malých miminek a dětí. Vzniká u obou pohlaví. Příčiny nadýmání mohou být rozděleny do několika skupin.
Důvodem může být špatný režim stravování, samotná potrava nebo funkční či organická porucha.
Špatný režim stravování zahrnuje nadměrné polykání vzduchu během jídla (aerofagii). Důvodem může být i příliš rychle jedení, přejídání. Dobře známé jsou potraviny, které způsobují zvýšenou tvorbu plynů, jako jsou například fazole či zelí.
Dobrým příkladem funkčního problému je špatná motilita žaludku, střev či nesprávná funkce konečníku. Do této skupiny patří i stále častěji se vyskytující syndrom dráždivého střeva. Organické důvody se skrývají za jiným onemocněním, jako je například zánět střeva, celiakie, dokonce i nádor nebo neprůchodnost střeva.
V tabulce jsou uvedeny nejčastější příčiny meteorismu
Skupina faktorů | Příčina |
Režim stravování |
|
Potrava |
potraviny s vyšším obsahem nestravitelných cukrů, polysacharidů a potraviny jako:
|
Nápoje |
|
Poruchy mikroflóry |
|
Funkční porucha činnosti |
|
Organická příčina |
|
Jiné |
|
Mnoho plynů a nafouknuté břicho po jídle?
Po narušení mikrobiální rovnováhy v tlustém střevě je právě strava nejčastějším důvodem nadýmání. Některé potraviny jsou předurčeny svým složením k tomu, aby způsobovaly vyšší tvorbu plynů. Příčinou jsou složené cukry (oligosacharidy, polysacharidy). Problém nastává i tehdy, pokud se nevhodně zkombinují bílkoviny a cukry.
Bakterie rozkládající bílkoviny produkují sirovodík a ten i charakteristicky zapáchá. Mikroorganismy rozkládající cukry následně produkují střevní plyny. Ty sice nezapáchají, ale tvoří je ve vyšší míře. Tyto plyny jsou metan a CO2.
Toto mohou být důvody nadýmání po jídle:
- hltavě a rychlé jedení, tedy polykání vzduchu
- přejídání
- luštěniny, a to zejména fazole, čočka, hrách, cizrna
- zelná zelenina, jako je zelí, kapusta, květák, brokolice
- meloun, paprika, okurka
- některé druhy sýrů
- kondenzované mléko
- sladké tvarohové a mléčné výrobky
- vejce
- cibule, česnek, pórek
- kořenová zelenina, jako je ředkvička, červená řepa
- droždí, kvasnice
- pivo
- pšenice, otruby, oves
- u někoho i mléko a mléčné výrobky
- kořeněná jídla
- sušené švestky, rozinky a jiné sušené ovoce
- sycené nápoje, šumáky
- pití brčkem
- hltavé pití tekutin
- sladkosti, tvrdé bonbóny, lízátka
- žvýkačky
- mastné jídlo
- smažené jídlo
- umělá sladidla
Příznaky
Příznakem nadýmání je typické nafouknuté břicho a pocit balónu v břiše. Plyny jsou ve vyšší míře produkované a zadržované v trávicím traktu. Ty buď odcházejí ústy při říhání (eruktaci), nebo přes anální otvor jako větry. Charakteristický zvuk vytváří průchod vzduchu přes anální otvor a jeho chvění.
Plyny obsahují 90 % dusíku a kyslíku. Méně zastoupen je oxid uhličitý, v malé míře i metan či vodík.
Kromě pocitu plného břicha se vyskytují i symptomy jako přelévání střevního obsahu. To také doprovází charakteristický zvuk, kručení v břiše. Bolest břicha je také jedním z projevů plynatosti. Plyny rozšiřují střeva, což vytváří bolest.
Zvýšenou bolestivost břicha i křeče v břiše způsobuje i zadržování plynů. Střevo se snaží posouvat plyny dále, uzavřený anální otvor ale vytváří překážku. Stejně je to i při střevní neprůchodnosti nebo při jiné překážce ve střevě, jako je nádor nebo zácpa.
Při nadýmání se vyskytují potíže jako:
- pocit plnosti
- diskomfort v břiše, neurčitý pocit nepohody v oblasti břicha
- nafouknuté břicho
- tlak v břiše, pocit balónu v břiše
- tvrdé břicho
- bolest v oblasti břicha, kterou způsobuje roztahování střev
- křeče v břiše, v podbřišku
- kručení
- zvýšený odchod větrů
- říhání, hlavně při funkčních poruchách ve vyšších částech trávicí soustavy
- nechutenství
- zácpa
- průjem
Dlouhodobé zadržování plynů může vést ke chronické poruše trávení.
Intenzivní bolesti břicha nastávají, pokud se plyny hromadí v slezinném nebo jaterním ohnutí tlustého střeva.
Diagnostika
Diagnostikování nadýmání ve většině případů není problematické. Lékař na základě anamnézy zjišťuje klinický průběh, obraz. Nadýmání jako takové samozřejmě není samostatnou chorobou, ale je ve většině případů přidruženým příznakem.
Flatulence a podobné poruchy (R14) podle mezinárodní klasifikace nemocí
- nafouknutost břicha (plynová)
- nadýmání
- říhání
- bolesti ze střevních plynů
- meteorismus (břišní/střevní)
- nezahrnuje: psychogenní aerofagii (F45.3)
Při diagnostice se lékař soustředí na odhalení hlavní příčiny nafouknutého břicha a plynatosti. Zjišťuje stravovací návyky, druh přijímané potravy a tekutin. Zjišťuje i to, jak dlouho potíže přetrvávají. Zda není původcem stres, syndrom dráždivého střeva nebo jiná funkční či organická porucha, onemocnění.
Diferenciální diagnostika tedy zahrnuje i odběr krve a laboratorní vyšetření. Následně zobrazovací metody, jako je RTG, USG, CT či endoskopické vyšetřovací metody. Případně se může doplnit ERCP. Používá se i test na potravinovou intoleranci (laktózu, lepek).
Pamatujte si:
Pokud je problém dlouhodobý, je potřebné odborné vyšetření. Platí to zejména v případě, že se přidruží potíže jako přetrvávající bolest břicha, zácpa či průjem. Neodkladnou pomoc vyžaduje krvácení z konečníku a když je krev příměsí ve stolici.
Průběh
Průběh nadýmání je individuální a závislý na vyvolávající příčině. Pokud potíže začnou 30 minut po jídle, předpokládá se problém v horní části trávicí trubice. Příkladem může být funkční porucha pohyblivosti žaludku či abnormality v žlučníkových nebo pankreatických cestách.
Pokud jsou důvodem potraviny (zelenina), které podporují tvorbu plynů, tak se potíže samozřejmě objevují v delším časovém intervalu. Podobně je tomu v případě potravinové intolerance.
Zvýšenou pozornost by měl člověk věnovat zejména tomu, když se nadýmání objevuje po každém jídle a je nadměrné a neustávající. Může to být znakem alergie na lepek (z pečiva) či laktózu (z mléčných výrobků).
Časté nadýmání zažívají i ženy v těhotenství či například před menstruací. Nafouklé břicho se vyskytuje na začátku těhotenství, z důvodu různých změn v organismu ženy. Později je to kvůli zvětšování plodu, dělohy a utlačování břišních orgánů a střev.
Podobně by se o plynatosti mohlo mluvit u novorozenců. Jejich trávicí trakt si musí zvyknout na příjem mateřského mléka. Podobně je to i u miminek, malých dětí. Platí to hlavně u chlapců, kteří jsou na plynatost a břišní křeče náchylnější. Jejich trávicí systém si musí navyknout na tuhou stravu a mléko. I v tomto období se vyskytují potravinové intolerance, nesmíme na to zapomínat.
Bolestivé nadýmání může krátkodobě způsobit i zadržování plynů. Přidružuje se pocit plnosti, břišního diskomfortu, přelévání střev, následně bolesti až křeče v břiše či v podbřišku. Ve většině případů následný odchod větrů pomůže a uleví od potíží.
Pozor je třeba dát na dlouhodobé zadržování plynů. To může vést ke chronickým problémům s trávením. Někdy jsou potřebné léky.
Co pomáhá při problému s nafouknutým břichem?
Ptáte se, co může pomoci při nafouknutém břiše? Nebo je něco, co slouží preventivně?
Ano, existují jednoduché kroky, které působí pozitivně a zároveň i preventivně. Člověk si nemusí uvědomovat, že dělá chybu při způsobu stravování nebo že jeho jídelníček obsahuje chybu.
Luštěniny způsobují zvýšenou tvorbu střevních plynů, nicméně jsou nezastupitelnou a velmi důležitou potravinou. Proto je nelze ze stravy zcela vyloučit.
Flatulenci a plynatost pomohou zmírnit tyto kroky, uvedené v tabulce
Vhodné | Nevhodné |
dostatečná pohybová aktivita | sedavý způsob života málo pohybu zpomalí pohyb střev (střevní peristaltiku, motilitu žaludku a střev) |
pomalé jedení polykání menších soust důkladné rozžvýkání | rychlé jedení a pití polykání vzduchu (aerofagie) jedení ve stresu |
menší porce 5x během dne | přejídání |
nepít přes brčko a z plechovky | sycené nápoje |
omezení nadýmavých potravin
| pivo |
důsledné dodržování diety při potravinové intoleranci a alergii | žvýkačky pomohou zubům proti zubnímu kazu, nicméně zvyšují riziko nadýmání |
potravinové doplňky
| lízátka, bonbóny a jiné sladkosti |
jablečný ocet | ovocné cukry (fruktóza) mohou u někoho zapříčinit nafukování břicha |
potravinový deník pomůže při evidenci a budoucím plánování stravování |
u někoho i mléko a mléčné výrobky či pečivo a lepek |
dostatečný pitný režim | pozor na smažená, mastná jídla |
Známe bylinky a přírodní produkty, co pomohou:
- kmín
- fenykl
- majoránka
- rozmarýn
- šalvěj
- bazalka
- máta peprná
- meduňka
- kopr
- anýz
- puškvorec
- koriandr
Jak správně na luštěniny?
Některé luštěniny, jako například velké a červené fazole či cizrnu, je potřeba před vařením namočit do vody. A to alespoň na 6–8 hodin. Voda by měla sahat přibližně 3 cm nad úroveň luštěnin. Tekutinu je nutné následně vylít, nesmí se použít k vaření. Pak se vaří v čisté vodě asi 1–2 hodiny. Menší luštěniny lze máčet 4 hodiny a vařit alespoň 40 minut.
Loupaný hrách či loupanou čočku není třeba namáčet před samotným vařením. Stačí jim vaření na 30–45 minut. Konzervované luštěniny je třeba propláchnout čistou vodou.
Luštěniny mají nezastupitelnou roli ve výživě lidí, ale i zvířat. Také jsou důležité v potravinářském průmyslu, při výrobě škrobu a v tukovém průmyslu. Obsahují potřebné bílkoviny, tuky či vlákninu. Obsahují vitamíny ze skupiny B komplexu, minerální látky jako draslík, vápník, fosfor. Sója bsahuje lecitin, který snižuje cholesterol v krvi.
Luštěniny a naše zdraví obecně:
- nízký obsah tuků
- obsahují hlavně nenasycené mastné kyseliny a omega-3 mastné kyseliny
- obsahují esenciální aminokyseliny
- vysoký obsah vlákniny
- vhodný zdroj energie
- podporují imunitní systém
- obsah vitamínů B komplexu
- nejvíce vitamínů je ve slupce luštěnin
- obsahují minerály jako vápník, hořčík, draslík, zinek či fosfor a železo
- podporují mozkové funkce
- mají nízký glykemický index
Jak se léčí: Nadýmání
Léčba nadýmání: Léky, probiotika i vláknina + dostatek pohybu
Zobrazit více