Recept na zdravý borůvkový džem. Lze to i bez chemie?

Recept na zdravý borůvkový džem. Lze to i bez chemie?
Zdroj fotografie: Getty images

Borůvky neodmyslitelně patří mezi oblíbené druhy letního ovoce. Jeden z nejlepších způsobů, jak si uchovat jejich vůni a chuť i na delší období, je vyrobit si z nich džem.

Zdravý recept na borůvkový džem bez zbytečné chemie vyhledává stále více lidí. S naším receptem si můžete být jisti, že váš džem nebude obsahovat žádné konzervanty, barviva či jiné škodlivé látky. Hlavní složkou je zejména kvalitní ovoce plné vitamínů.

Borůvkový džem má nezastupitelné místo v naší tradiční kuchyni. Je plný vitamínů a děti ho milují. Využít se dá nejen na snídaňová jídla, ale i do koláčů či dezertů.

Borůvky obsahují mnoho vitamínů a jiných prospěšných látek. Přečtěte si o nich i v našem článku: Zdravý, chutný borůvkový koláč? Jednoduchý recept z kvásku a špaldy

Pokud si tedy chcete vychutnat chuť borůvek i v pozdějším období, připravte si z nich poctivý domácí džem.

Recept na zdravý borůvkový džem

Na tento recept nebudete potřebovat žádné umělé konzervanty ani zahušťovadla.

Existují přípravky k zahuštění, jako je například arrowroot prášek. Je to zdravější alternativa zahušťování. Tento škrobový prášek se získává z tropické rostliny zvané Maranta arundinacea. Prášek je bez chuti, proto se s oblibou přidává do různých jídel k zahuštění.

Pokud však džem dostatečně povaříte, zhoustne i bez podobných přípravků. Jako konzervant poslouží šťáva z citronu. Kyselina citrónová má totiž schopnost zabraňovat růstu bakterií, kvasinek a plísní.

Na přípravu borůvkového džemu si přichystejte:

  • 1 kg borůvek
  • 400 g krystalového cukru
  • šťávu z poloviny citronu

Borůvky očistěte a rozmačkejte. Ve vrstvách je pak v hrnci přesypte cukrem.

To znamená, že dáte část rozmačkaných borůvek do hrnce, zasypete trochou cukru, opět přidáte část borůvek a znovu zasypete cukrem. To opakujte, dokud nevyužijete všechny borůvky a cukr.

Hrnec pak nechte v chladničce alespoň 12 hodin.

Takovým vrstvením docílíte lepšího propojení cukru a ovoce. Džem má takto krásnější barvu i lepší chuť.

Směs rozmixujte ponorným mixérem a poté za stálého míchání povařte. Džem postupně změní barvu na tmavší a zhoustne.

Džem ještě horký naplňte do čistých nepoškozených sklenic a uzavřete. Sklenice otočte dolů víčkem a nechte pod dekou, dokud zcela nevychladne.

Takto připravený džem nemusíte už zavařovat. Skladovat jej můžete ve spíži či kuchyni, dokud jej neotevřete a nevychutnáte do poslední bobulky.

Přejeme dobrou chuť!

Možná vás zaujme i náš recept na jahodový koláč či třešňovou bublaninu:

fsdílet na Facebooku

Zajímavé zdroje informací

Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.