- helikobakterpylori.sk - více informací o plynatosti
- gastroenterolog.com - portál zaměřený na potíže spojené s trávicím systémem
- viapractica.sk - odborný článek o nadýmání
Trápí vás nadýmání? 5 tipů, jak ho řešit + poznejte příčiny a pomoc
Nafouklé břicho, křeče a odchod plynů výrazně ovlivňují fyzickou pohodu i společenský život. Dodržujte těchto 5 zásad a této nepříjemnosti se můžete zbavit.
Obsah článku
Co je příčinou nadměrného nadýmání a plynatosti?
Jeho výsledkem jsou bolesti a nepříjemné křeče, ale také přehnaný odchod plynů, tedy "prdění".
Co pomůže? A ne, nejsou to jen léky či domácí recepty.
Potřebný je také správný režim.
Tvorba plynů či nadýmání se odborně nazývá meteorismus. Jedná se o hromadění plynů v trávicím traktu, které způsobuje pocit plného břicha, přelévání střev, křeče a odchod plynů přes konečník.
Při větším výskytu značně znepříjemňuje život nejen tomu, kdo meteorismem trpí, ale i jeho blízkému okolí.
Samotný odchod plynů přes konečník se odborně nazývá flatulence. Mnoha je známější hovorové pojmenování prdění.
Nemoc, příznak, nebo normální jev?
Je třeba si uvědomit, že tvorba plynů je přirozená součást procesu trávení. Kdy tedy mluvíme o poruše?
Pokud se u vás objevuje odchod plynů více než 25x za den v průběhu dvou týdnů, můžeme hovořit o chorobném stavu. Takovou situaci je dobré řešit. Stejně tak i tehdy, pokud vám tvorba a odchod plynů jakkoli ztěžuje život či způsobuje bolesti.
Zvýšenou plynatostí trpí častěji ženy. Vyskytuje se zejména před nástupem menstruace nebo během těhotenství.
Plyny v trávicím systému mají tři původy:
- z vnějšího prostředí při hltavém jídle, pití bublinkových nápojů a podobně
- reakcí trávicích šťáv a žaludečních kyselin
- ve střevním systému působením střevních bakterií
Kdy je nadýmání normální
Přestože nejde o nic příjemného, jsou situace, kdy se nadýmání objeví i u úplně zdravého jedince. Nevhodná kombinace jídel či přejídání způsobí potíže i člověku, který nemá jinak žádné potíže.
Důležité je také myslet i na to, že i věk výrazně ovlivňuje schopnost vyrovnat se se zátěží přijatého jídla.
Jiným případem je těhotenství. Trávicí potíže spojené s nadýmáním pociťuje téměř každá těhotná. Jsou způsobeny mimo jiné množstvím hormonálních změn. Ty zapříčiňují útlum peristaltiky a tím i velké množství trávicích obtíží včetně zácpy či nadýmání.
Více se dočtete v článku: Zácpa v těhotenství často znepříjemní čekání na vytoužené miminko
Meteorismus jako důsledek nemoci
Lidé často trpí meteorismem, který je způsoben jinou chorobou. Tehdy je důležité znát příčinu nadýmání a řešit prvotní onemocnění. Často se nadýmání, kromě jiných trávicích potíží, vyskytuje například při střevní infekci, celiakii, ulcerózní kolitidě či Crohnově nemoci.
Pokud trpíte nadměrným meteorismem delší dobu, může jít také o intoleranci laktózy.
Co pomáhá při nadměrném nadýmání a plynatosti?
Dodržováním určitých zásad se můžete potížím s plynatostí a nadýmáním zcela vyhnout, nebo je alespoň minimalizovat. Výsledek pocítíte nejen v oblasti trávení, ale také na celkovém zdravotním stavu.
1 Dopřejte si čas i pohodlí při jídle
Uspěchaná doba s sebou přináší i uspěchané stravování. Rychlá konzumace jídla ve stoje či během chůze, hltavé jídlo i stres způsobují mnoho trávicích potíží. Nedostatečně přežvýkaná strava a polykání vzduchu, to vše ve značné míře přispívá k přítomnosti plynů v trávicím traktu.
Najděte si tedy na jídlo dostatek času. Každé sousto si vychutnejte a v klidu spolkněte. Vyhýbejte se přejídání a hltavému jídlu.
Jídlo nás má posílit a uspokojit. Ne způsobovat potíže. Řiďte se pořekadlem: Jíst je nezbytnost, ale správně jíst je umění.
2 Dbejte na správný obsah stravy
Rozmanitá a vyvážená strava vyřeší mnoho zdravotních obtíží. Do svého jídelníčku se snažte zařadit dostatek vitamínů, minerálů, probiotik, vlákniny i omega-3 mastných kyselin.
Při nadýmání, ale i pro celkové zlepšení trávení přispívá dostatečná tvorba a přítomnost trávicích šťáv a enzymů. Ty štěpí jednotlivé složky potravy, vytvářejí vhodné prostředí pro trávení, ale také chrání organismus před choroboplodnými mikroorganismy.
Vhodné podmínky pro trávení tvoří mnoho faktorů, mezi něž patří i dostatek probiotik a prebiotik. Přečtěte si o nich v článku: Probiotika - bakterie potřebné pro naše zdraví.
Jak je to s vlákninou?
Vláknina je složka potravy, která je sama o sobě obtížně stravitelná. Přesto je její přísun důležitý. Nedostatek vlákniny se v dnešní době spojuje s mnoha civilizačními onemocněními. Mezi pozitivní vlastnosti vlákniny patří ochrana střevní sliznice, regulace trávení cukrů a tuků i celková podpora trávení.
Nerozpustná vláknina působí ve střevě jako houba, která na sebe váže toxiny a odvádí je z těla ven.
Rozpustná vláknina, působením střevních bakterií, ve střevě kvasí. Vznikají tak mastné kyseliny a plyn. Právě to je důvod, proč se mnozí vlákniny obávají. Plyny mohou způsobovat potíže jako křeče, plynatost a následně odchod plynů. Přesto je tato vláknina potřebná pro správné fungování trávení.
Pokud nejste zvyklí na příjem vlákniny, začínejte s ní opatrně a v malých množstvích. Časem si tělo zvykne a potíže s meteorismem ustoupí.
Přečtěte si více v článku: Vláknina jako prevence i lék. Kolik jí denně potřebujeme?
Přehled některých složek stravy a jejich zdroje, potřebné pro správné trávení
vláknina | rybíz, maliny, ostružiny, bez černý, šípky, kokosový ořech, arašídy, mandle, datle, fíky, čočka, fazole, hrách, oves |
probiotika | kyselé mléčné výrobky, jogurty, brynza, zelenina konzervovaná mléčným kvašením, jablečný ocet |
prebiotika | česnek, cibule, pórek, zelí, cizrna, čočka, fazole, banán, jablko, červený meloun |
omega 3 mastné kyseliny | losos, tuňák, makrela, rybí tuk, lněná semínka, vlašské ořechy, řepka olejná, lískové oříšky, mandle |
podpora tvorby žaludečních šťáv | chilli paprika, zázvor, jablečný ocet, černé olivy, kořenová zelenina, citron, špenát, celer, zelí, mořská sůl |
3 Pozor na stravu, která způsobuje plynatost
Jsou jídla, která při trávení vytvářejí větší množství plynů než jiná. Jsou to zejména ta s vysokým obsahem cukrů nebo syrová strava.
Snad nejznámější potraviny, které způsobují nadýmání, jsou luštěniny. Fazole, hrách či cizrna způsobí člověku mnohdy nemalé potíže. Luštěninu zkuste 12 hodin před vařením namočit. Vodu sceďte a pokrm vařte v čisté vodě. Tvorba plynů se tak při trávení zmírní.
Ke zmírnění tvorby plynů nebo usnadnění jejich odchodu pomáhají i bylinky a koření přidané k jídlu. Jde například o kmín, šalvěj či rozmarýn.
Čajem z máty, zázvoru nebo fenyklu také podpoříte trávení a zmírníte potíže s plynatostí.
Léky proti plynatosti mají většinou jen dočasný úspěch. Tento problém je třeba řešit komplexně. Nestačí tedy odstranit nadýmání jako příznak, ale pátrat po příčině.
4 Myslete na dostatek pohybu
Vyhýbejte se sedavému životnímu stylu. Pokud rozhýbete své tělo, podpoříte i vaši peristaltiku. Tak se odborně nazývá pohyb stěn střeva, díky kterému se posouvá jeho obsah. Při jejím správném fungování předejdete zdlouhavému a problematickému trávení.
Možná se necháte inspirovat našimi magazínovými články:
- Jak vést děti ke zdravému životnímu stylu
- Vytvořte si vlastní tréninkový plán
- Je kardio trénink vhodný pro každého?
5 Pijte dostatek vody
Lidské tělo je převážně tvořeno vodou. Její nedostatek se projevuje ve více oblastech fungování organismu. Mimo jiné způsobuje poruchy trávení i zvýšenou míru ukládání tuků.
Dbejte na dostatečný pitný režim a urychlíte tak metabolické procesy v organismu. Tělo se snáze zbaví odpadních látek i toxinů a trávení se zlepší.
Denní potřeba vody se pohybuje zhruba kolem 0,4 litru na 10 kg hmotnosti. Při fyzické zátěži či během horkých dnů je to ještě více.
Do pitného režimu se nezapočítává káva, pivo ani mléko. Váš organismus vám bude nejvíc vděčný za obyčejnou, čistou vodu.
Přečtěte si také články s tématem o pitném režimu: