Vařený či nevařený? Jednoduchý domácí recept na jahodový sirup

Vařený či nevařený? Jednoduchý domácí recept na jahodový sirup
Zdroj fotografie: Getty images

Jahodová sezóna pomalu končí. Udělejte si ještě z poslední úrody jahodový sirup.

Podívejte se na naše dva jednoduché recepty na domácí jahodový sirup.
Dáte přednost vařenému, či nevařenému sirupu?

Někteří lidé upřednostňují čistou chuť jahod, jiní zase rádi kombinují chuť jahody s dalšími přísadami jako máta, meduňka, limetka či citrón.

Fantazii se meze nekladou. A proto existuje mnoho variant, jak si udělat dobrý a chutný jahodový sirup.

Jahody zastupují důležité místo v naší kuchyni. Nejen proto, že jsou sladké, šťavnaté a chutné, ale hlavně proto, že obsahují látky, které mají velmi pozitivní vliv na naše zdraví.

Přečtěte si náš článek Recept na zdravý a fit jahodový koláč s rebarborou (ze špaldové mouky). Kromě receptu na výborný a chutný koláč si v článku můžete přečíst i o tom:

  • Jaké látky jahody obsahují
  • Jaké účinky má konzumace jahod na naše zdraví
  • Čeho je třeba si na jahodách všímat, pokud si je kupujeme v obchodě

Hovoříme-li o účincích jahod na naše zdraví, nesmíme zapomenout i na to, že jahody patří mezi značně rozšířené alergeny.
Alergie neboli intolerance na jahody se většinou objevuje v dětském věku.
Může se však objevit také u dospělého.
Z této alergie naštěstí většinou mohou děti vyrůst.

Příznaky potravinové alergie se mohou projevit během několika minut nebo až dvou hodin po konzumaci jahod.

Příznaky alergie zahrnují:

  • stažené hrdlo
  • svědění nebo brnění úst
  • kožní vyrážka (kopřivka nebo ekzém)
  • svědivá pokožka
  • kašel
  • nevolnost a bolesti žaludku
  • zvracení nebo průjem
  • závrať

Domácí recept na nevařený jahodový sirup

V tomto receptu si spolu se slaďoučkým jahodovým sirupem uděláme i jahodové pyré. Ale pěkně popořádku.

Ingredience

  • 1300 g jahod
  • 100 ml citrónové šťávy
  • 10 g čerstvé máty
  • 1 čajová lžička mleté vanilky
  • 500 g třtinového cukru

Postup

  1. Jahody si protřídíme, odstopkujeme, omyjeme a vložíme do skleněné nádoby.
  2. Zasypeme je cukrem, přidáme vanilku a citrónovou šťávu.
  3. Lístky máty rozemeleme mezi prsty a hodíme do mísy.
    Pokud ještě nemáte svou mátu, napravte to. Dobře se jí daří nejen v zahradě, ale také v květináči na parapetu v bytě.
  4. Rukama teď rozmačkáme všechny jahody, aby nám pustily co nejvíce šťávy.
  5. Misku uzavřeme a vložíme do chladničky na 24 hodin.
  6. Do dalšího dne si připravíme láhve na sirup a pomůcky (naběračku a nálevku).
    Nejprve vše omyjeme saponátem.
  7. Těsně před plněním ještě vše propláchneme vroucí vodou, aby se nám sirup nekontaminoval a vydržel nám co nejdéle.
  8. Po 24 hodinách jahody scedíme přes sítko a jemně rozmačkáme lžící, abychom ze směsi dostali co nejvíce šťávy.
    Tu pak nalijeme do připravených lahví. Láhve zavřeme a uložíme do chladničky.

Sirup skladujeme v chladničce. Neobsahuje mnoho konzervantů, takže pijeme rychle a hodně.

V sítu nám zůstaly rozmačkané jahody, které použijeme na výrobu pyré.

Postup přípravy pyré

  1. Rozmačkané jahody rozmixujeme.
  2. V hrnci je přivedeme varem na 80stupňovou teplotu.
  3. Necháme 10 min jemně bublat.
  4. Potom pyré přelijeme do připravených vysterilizovaných sklenic.
  5. Po uzavření sklenic je uložíme hlavou dolů, přikryjeme dekou a necháme vychladnout.

Přečtěte si také náš článek Znáte zdravý recept na jahodový džem? Zkuste náš s třtinovým cukrem

Kromě receptu na hustý jahodový džem si v něm přečtete také o tom, jak je třeba se na zavařování připravit a co je důležité vědět dříve, než zavařovat začnete.

Domácí recept na vařený jahodový sirup

Ingredience

  • 2 kg jahod
  • 800–1000 g kokosového cukru

Postup

  1. Jahody omyjeme, odstopkujeme a nakrájíme na malé kousky.
  2. Rukama je rozmačkáme, aby pustily co nejvíce šťávy.
  3. Jahody dáme do hrnce a 20 minut povaříme.
  4. Necháme trochu vychladnout.
  5. Po vychladnutí jahody přelijeme přes husté sítko.
    Jahody neprotlačujeme. Využijeme pouze to, co steče samo.
  6. Šťávu přelijeme do čistého hrnce a přidáme cukr.
    Množství cukru si zvolíme podle sladkosti jahod.
  7. Šťávu vaříme pouze do té doby, než se cukr rozpustí.
  8. Horký sirup nalijeme do lahví a zavřeme.
    Na asi 5 minut láhve obrátíme, aby nám chytila víčka.
    Potom je zabalíme do tepla, kde zůstanou, dokud nevychladnou.

Sirup se hodí například do ovesné kaše, případně do letní limonády. Do ní doporučujeme přidat limetku a mátu, tato kombinace chutná výborně.

Po otevření sirupy skladujte v chladničce.

Přejeme vám dobrou chuť!

Přečtěte si také další naše zajímavé recepty:

fsdílet na Facebooku
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.