Znáte zdravý recept na jahodový džem? Vyzkoušejte náš s cukrem z cukrové třtiny

Znáte zdravý recept na jahodový džem? Vyzkoušejte náš s cukrem z cukrové třtiny
Zdroj fotografie: Getty images

Začala "džemovací" sezóna.
Máme pro vás pár rad, jak na to, a jeden recept na jahodový džem navíc.

Pod pojmem zdravý jahodový džem si většina z nás přestavuje recept, který fantasticky chutná a kromě ovoce nic víc neobsahuje. Žádnou chemii ani cukr.

Uděláme-li si doma džem zcela bez cukru, jeho trvanlivost bude přibližně jeden měsíc.
A to i v případě sterilizování.

Džem je v takovém případě určen k okamžité konzumaci.

Chceme-li si však jahodový džem odložit a uskladnit, abychom si uměli připomenout chuť léta i měsíce po jahodové sezóně, bez cukru se nám to nepodaří.

Zdravé verze tradičního jahodového džemu jsou proto zaměřeny na:

  1. Snižování množství cukru použitého na kilo jahod.
    Starší recepty uvádějí poměr cukru a ovoce 2:1 (tedy dvě kila cukru na jedno kilo jahod).
    V novodobých receptech se tento poměr výrazně posouvá v prospěch jahod.
  1. V receptech se používají náhrady ke klasickému bílému krystalovému cukru, kterému se dá elegantně vyhnout – třtinovou, kokosovou či datlovou alternativou.
    Případně lze uvařit džem s medem nebo javorovým sirupem.

4 rady, jak na to... (nejen pro začátečníky)

1. Pomůcky

Připravíme si všechny potřebné pomůcky. Většinu z nich už máte doma, i když jste džem ještě nikdy nevařili.

  • hrnec na vaření džemu – má mít tlusté a široké dno a nemá být vysoký, aby se nám při vaření lépe odpařovala voda
  • nerezová naběračka
  • vařečka a bavlněná utěrka – obě se obarví při vaření, je třeba s tím počítat
  • sklenice a víčka na sklenice
  • nerezová nálevka se širokým hrdlem, usnadní nám práci při plnění sklenic
  • lis na ovoce, případně ruční mlýnek či pasírovač
  • sítko na sběr pěny, která se tvoří při vaření džemu
  • kleště na zavařování, které vám usnadní manipulaci s horkými skleničkami

2. Hygienické zásady

Pokud chceme prodloužit životnost našich zavařenin, je velmi podstatné dodržovat i hygienické zásady.

Abychom mohli sklenice bez obav naplnit džemem, musíme je nejprve sterilizovat.

Sterilizovat sklenice můžeme varem nebo teplem.

  • Varem znamená, že umyté sklenice dáme do hrnce, který je dostatečně hluboký na to, abychom v něm zalili sklenice vodou.
    Ponořené sklenice vaříme 10 minut na prudkém ohni.
    Pokud máme sklenic hodně, sterilizujeme je postupně, protože sklenice se nesmí navzájem dotýkat.
    Po uplynutí doby sterilizace je vyjmeme pomocí kleští a necháme sklenice zcela uschnout na čisté utěrce.
  • Teplem znamená, že sklenice vysterilizujete v troubě.
    Plech vysteleme pečícím papírem.
    Na takto připravený plech uložíme sklenice.
    Případně podlijeme sklenice vodou.
    Sterilizujeme při teplotě 160 stupňů 10 minut.

Nezapomínejme na víčka. Ta však stačí ponořit do vroucí vody na pár vteřin.

Doporučujeme jedno víčko použít při zavařování maximálně třikrát.
Abychom měli jistotu, že se nám džem nezkazí z důvodu nekvalitního uzavření.
Jako pomůcku si na víčko uděláme zářez za každý džem, když jej použijeme.

3. Správná příprava džemu

Existuje pár zásad, které nám při vaření džemu zaručí úspěšnost.

  • Na přípravu džemu používáme jen to nejlepší ovoce. Proto je třeba jej před použitím přetřídit a vyřadit vše shnilé či plesnivé.
  • Na džem můžeme použít jakýkoli cukr nebo med.
    Důležité je dodržet vhodný poměr mezi ovocem, cukrem a kyselinou citrónovou, případně citrónovou šťávou.

V zásadě platí, že na 1 kg očištěných jahod by se nemělo přidat více než 500 gramů cukru.

Podle sladu ovoce a podle obsahu pektinu můžeme přidat i méně cukru, například 400 g na 1 kg jahod. Přidáte-li ještě méně, doporučujeme džem ve sklenicích sterilizovat.

Co je pektin?

  • je to polysacharid
  • nachází se v buněčných stěnách a v mezibuněčných vrstvách všech suchozemských rostlin
  • je to typ rozpustné vlákniny

Nejvíce pektinu obsahují například rybíz, angrešt a jablka, průměrně meruňky a švestky. Nejméně pektinu obsahují například višně, maliny a jahody.
Čím více pektinu ovoce obsahuje, tím rychleji džem při vaření zhoustne.
Ovoce s nižším obsahem této vlákniny musíme vařit déle.

  • Džemy připravené pomalým vařením jsou hustší a plnější koncentrované chuti ovoce.
  • Do chladničky vložíme talířek na "talířkovou zkoušku"

Zda je džem hotový, zjistíme tak, že připravený vychlazený talíř kápneme džem.
Talíř způsobí okamžité zchlazení a ukáže, jaká konzistence bude po vychladnutí.

Pokud je konzistence rosolovitého charakteru a drží spolu, je džem hotov. Pokud ne, vaříme dál.

  • Před koncem vaření přidáváme kyselinu citrónovou nebo citrónovou šťávu, cca 3–5 g na 1 kg ovoce.

Kyselina citrónová:

  • pomáhá regulovat kyselost
  • zabraňuje ztrátě barvy džemu
  • pomáhá v tom, aby džem nezplesnivěl

4. Plnění sklenic

Hotový džem musíme ještě horký naplnit do připravených sklenic.
Sklenice neplníme úplně po okraj, ale 2 cm pod okraj sklenice.

Dbáme na to, abychom tyto volné okraje neušpinili.
Stane-li se tak, utřeme je čistou utěrkou. Jinak se může stát, že se džem špatně zakonzervuje a následně zkazí.

Při plnění nám práci usnadní nálevka.

Většinu džemů po uvaření už nemusíme sterilizovat. Stačí je po zavření otočit hlavou dolů a nechat v ručníku nebo pod peřinou úplně vychladnout.

Pokud sterilizovat musíme, postupujeme podobně jako při sterilizování prázdných sklenic.

Přečtěte si také náš článek: Recept na zdravý a fit jahodový koláč s rebarborou (ze špaldové mouky)
Kromě receptu na výborný a chutný koláč si v článku můžete přečíst i o tom:

  • Jaké látky jahody obsahují
  • Jaké účinky má konzumace jahod na naše zdraví
  • Čeho si na jahodách třeba všímat, pokud si je kupujeme v obchodu

Jahodový džem s třtinovým cukrem

Pro skvělý hustý jahodový džem potřebujeme:

  • 2 kg jahod
  • 1 kg třtinového cukru
  • 3 polévkové lžíce vanilkového extraktu
  • 10 g kyseliny citrónové
  • šťáva z jednoho citronu

Z tohoto množství uvaříme přibližně 8 cca 250 ml sklenic, tedy asi 2 l džemu.

Postup:

  1. Jahody přetřídíme, odstopkujeme a omyjeme.
  2. Polovinu z nich necháme vcelku a druhou polovinu jemně rozmačkáme rukama.
  3. Jahody smícháme s vanilkovým extraktem a skleněné nádobě. Po promíchání je zasypeme cukrem.
  4. Nádobu uzavřeme a dáme do chladničky na 24 až 48 hodin. Ovoce za tuto dobu pustí přirozenou šťávu. Čím delší dobu jahody s cukrem necháme stát, tím více šťávy pustí a o to víc bude džem lahodnější.
  5. Po dvou dnech nejprve směs pořádně promícháme a tom přidáme kyselinu citrónovou a citrónovou šťávu.
  6. Džem je nejlepší vařit po částech v širokém mělkém hrnci. Vaříme na nejmenším plameni, dokud džem nezhoustne – cca 30–60 minut.
  7. Během této doby džem promícháváme a odebíráme pěnu, která nám vzniká.
  8. Že je džem hotový, nám potvrdí test s vychlazeným talířem.
  9. Po dovaření nalijeme horký džem do vysterilizovaných sklenic, dobře zavřeme a položíme víčkem nahoru.
  10. Takto sklenice přikryjeme a necháme v teple vychladnout.

Znáte 7 triků, jak udržet jahody co nejdéle čerstvé?
To a ještě mnohem více se dočtete v našem článku: Recept na zdravý jahodový cheesecake s mascarpone

Doufáme, že se vám náš recept na zdravý jahodový džem líbil, a přejeme dobrou chuť.

Zkuste i další naše chutné a zdravé recepty:

fsdílet na Facebooku
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.