- healthline.com - 10 Impressive Health Benefits of Apples. Healthline. Amy Richter, RD
- medicalnewstoday.com - What to know about apples. Medical News Today. Jillian Kubala, MS, RD
- solen.cz - Vláknina. MUDr. Zuzana Grofová
- news-medical.net - What Are the Health Benefits of Apples? News Medical Life Sciences. Hidaya Aliouche, B.Sc.
Proč je jablko zdravé a jaké jsou jeho účinky na organismus? Zajímavá fakta a výhody
Jablko je celosvětově oblíbené ovoce, které má mnoho výhod. Jaké jsou všechny zdravotní výhody pravidelné konzumace jablek? Co obsahují a na co si dát pozor?
Vlastnosti
Často se ptáte:
Jaké jsou jejich účinky a jaký je jejich význam pro zdraví?
Proč jíst jablka?
Jaké jsou jejich nutriční hodnoty a kolik obsahují vitaminu C?
Tyto a další zajímavosti se dozvíte v tomto článku.
Pravidelná konzumace jablek přináší lidskému organismu výhody. Získáte potřebnou dávku vitaminů a minerálních látek pro podporu imunity i celkového zdraví.
Nejvíce živin obsahují čerstvá jablka v syrovém stavu. Hlavním zástupcem je vitamin C.
Podporují imunitu, zlepšují trávení, pomáhají regulovat krevní tlak a předcházet mnoha nemocem. Jablko je základním ovocem, které by se mělo nacházet ve vyváženém jídelníčku.
Co je to jablko?
Jablka jsou jedním z nejstarších druhů ovoce na světě. Jablka původně rostla v oblasti Asie a Číny již před tisíci lety.
Jablka mají kulturní význam, protože se vyskytují v náboženském i uměleckém kontextu.
Z východu se v průběhu staletí rozšířila do Evropy a na další kontinenty. Jablka se běžně vyskytovala i v sadech Slovanů. Dnes se pěstují po celém světě v mírném podnebí.
Jablko domácí (Malus domestica) je peckovice, která se běžně vyskytuje na stromech, tzv. jabloních.
Slupka jablka je tenká a vnitřní dužina je silná a šťavnatá. Postupně měkne, jak dozrává. Vnitřek jablka obsahuje semena, která mohou být při nadměrné konzumaci škodlivá pro lidské zdraví. Potřebné živiny se nacházejí především v dužině a ve slupce.
Obsah a zdroj živin
Jablko obsahuje velké množství živin, včetně vitaminů, minerálních látek, tříslovin, vlákniny, mastných kyselin a antioxidantů.
Jablko obsahuje velmi vysoký obsah minerálních látek. Příkladem jsou vápník, fosfor, železo, hořčík, draslík, mangan a jód a další. Z vitamínů jsou zastoupeny vitamíny A, B, C, K a H. Jablko obsahuje také vitamíny C, K a H.
V jablku je velké množství flavonoidů. Flavonoid je antioxidant, jehož účinkem je podpora imunity. Pomáhá lépe bojovat s viry, bakteriemi a zmírňuje zánětlivé procesy v těle.
Sladkou složkou jablka je fruktóza, což je jednoduchý cukr. Fruktóza se však spolu s jablečnou vlákninou rozkládá pomaleji, a tak udržuje stabilní hladinu cukru v krvi.
Přestože se jablka zdají být sladká a obsahují cukr, nemají mnoho kalorií. Jedná se o druh ovoce, který mohou do svého jídelníčku zařadit i diabetici. Jablka jsou také bohatým zdrojem polyfenolů. Ty mají vysoký obsah vlákniny a vody, které dodávají poměrně sytý pocit.
V následující tabulce jsou uvedeny nutriční hodnoty na 1 kus (180 g) syrového jablka.
Energetická hodnota | 95 kcal |
Sacharidy | 25 g |
Vláknina | 4 g |
Tuk | 0,3 g |
Bílkoviny | 0,47 g |
V tabulce jsou uvedeny hodnoty vitamínů a minerálních látek na 1 kus (180 g) syrového jablka.
Vitamin A | 5,46 mcg | Draslík | 195 mg |
Vitamin B1 | 0,03 mg | Hořčík | 9 mg |
Vitamin B2 | 0,05 mg | Vápník | 11 mg |
Vitamin B3 | 0,16 mg | Železo | 0,21 mg |
Vitamin B5 | 0,1 mg | Zinek | 0,07 mg |
Vitamin B6 | 0,08 mg | Fosfor | 20 mg |
Vitamin B9 | 5,4 mcg | Měď | 0,04 mg |
Vitamin C | 8,3 mg | Mangan | 0,064 mg |
Vitamin E | 0,328 mg | Sodík | 1,8 mg |
Vitamin K | 4 mcg | Fluor | 6 mcg |
Přesné hodnoty se mohou lišit v závislosti na velikosti a odrůdě ovoce.
Zelené, žluté, nebo červené odrůdy?
Jablka mají oproti jiným druhům ovoce tu výhodu, že jsou k dostání po celý rok. Při správném skladování vydrží většina odrůd poměrně dlouho.
Nejvíce se pěstují sladké a sladkokyselé odrůdy, jako jsou Gala, Golden Delicious nebo Jonagored či Idared.
Existuje velké množství různých odrůd jablek.
Jablka je možné rozdělit do 3 skupin podle barvy slupky: zelená, žlutá a červená.
V závislosti na barvě mají jablka různé prospěšné a chuťové vlastnosti a různý obsah živin. Rozdíly jsou však minimální.
- Zelená jablka: Výhodou je nižší obsah jednoduchých cukrů a vyšší obsah organických kyselin, vitaminů a vlákniny. Proto je vhodné volit zelené odrůdy, pokud máte hyperglykémii nebo držíte dietu.
- Žlutá jablka: Z hlediska vlastností se blíží zeleným jablkům.
- Červená jablka: Mají výhodu sladší chuti. Obsahují více cukru, ale také více polyfenolů, které jsou prospěšné pro kardiovaskulární systém.
Vnitřní použití
Toto relativně levné a chutné ovoce má řadu pozitivních vlastností, o kterých ví jen málokdo.
Posiluje imunitu a obranyschopnost
Díky silnému obsahu živin, vitaminu C a antioxidantů je jablko vhodné pro prevenci různých onemocnění. Je vhodným ovocem pro základní prevenci běžného nachlazení, virových a bakteriálních infekcí.
Flavonoidy obsažené v jablku mají antioxidační vlastnosti a zvyšují obranyschopnost organismu. Přezdívá se jim vitamin P. Podporují celkovou detoxikaci organismu.
Podporují trávení a zdraví zažívacího traktu
Jablka obsahují vlákninu pektin, který působí jako probiotikum. Přispívá k rovnováze střevních bakterií. Jablka podporují trávení a vylučování škodlivých látek z těla. Pektin brání rozvoji patologických mikroorganismů ve střevním traktu a dokáže vázat i odvádět některé těžké kovy z těla ven.
Jablka jsou také vhodná při zácpě, kdy pomáhá kombinace vlákniny a ovocných kyselin.
Snižování hladiny cholesterolu
Pektin, vláknina rozpustná ve vodě, absorbuje ve střevním traktu žlučové soli. Ty jsou jednou ze složek, z nichž se v těle tvoří cholesterol.
Jablečná vláknina podporuje důležité střevní bakterie. Ty produkují mastné kyseliny, jež pomáhají regulovat produkci cholesterolu v játrech. Pravidelná konzumace jablek tak snižuje hladinu špatného cholesterolu.
Podpora kardiovaskulárního zdraví
Jablka podporují celkové zdraví srdce a cév. Obsahují polyfenoly, které mají antioxidační vlastnosti a regulují vysoký krevní tlak.
Díky bohatému obsahu flavonoidů v jablkách se zabraňuje ukládání cholesterolu v cévách a jejich následnému zužování. Flavonoidy také přispívají ke zdraví a pevnosti cév, snižují výskyt zúžení cév a trombózy.
Jablka neobsahují téměř žádný sodík. Jsou ale bohatá na draslík, který je užitečný pro prevenci mrtvice.
Podpora regulace hladiny cukru v krvi
Polyfenoly obsažené v jablkách pomáhají předcházet poškození buněk slinivky břišní. Dotyčné beta-buňky produkují hormon inzulin.
Většina cukru je ve formě fruktózy, která má v porovnání s ostatními jednoduchými cukry relativně nízký glykemický index. Přesto by si diabetici měli hlídat denní příjem. Glykemický index jablek se pohybuje mezi 30 a 50. Jablka jsou vhodná pro diabetiky.
Jablko je tedy spojováno s pozitivním účinkem v případě diabetu.
Podpora zdraví mozku a nervového systému
Flavonoid zvaný kvercetin obsažený v jablkách chrání nervové buňky před oxidačním poškozením. Zabraňuje tak riziku vzniku neurodegenerativních patologií spojených se stářím a Alzheimerovou nebo Parkinsonovou chorobou.
Tento flavonoid neutralizuje kyslíkové radikály, které způsobují poškození buněk. Různé studie dávají do souvislosti pravidelnou konzumaci jablek a prevenci poklesu kognitivních funkcí v pozdějším věku.
Vitaminy skupiny B a minerál hořčík mají uklidňující účinek na nervy a pomáhají s kvalitou spánku.
Podporují prevenci rakoviny
Byly zkoumány preventivní účinky jablek proti rakovině, protože obsahují protizánětlivé a antioxidační složky.
Nejsilnější ochranný účinek byl prokázán u rakoviny zažívacího traktu. Větší jablko obsahuje až 5 g vlákniny. Jejich konzumace je spojena s prevencí rakoviny tlustého střeva.
Konzumace celého jablka se slupkou denně může zajistit větší prevenci proti rakovině. Je to jedna z nejjednodušších a nejdostupnějších cest ke zdraví.
Podpora hubnutí a regulace hmotnosti
Jablka mohou být dobrým pomocníkem při hubnutí a regulaci hmotnosti. Protože obsahují hodně vlákniny a vody, umožní vám udržet si pocit sytosti a zahnat tak hlad.
Přestože obsahují jednoduchý cukr, neobsahují mnoho kalorií. Jsou tak dobrou volbou, když máte chuť na sladké. V neposlední řadě podporují střevní peristaltiku (pohyb střev) a celkové trávení.
Vnější použití
Podpora zdravé a krásné pleti
Jablka prospívají pleti. Pomáhají ji čistit (detoxikovat organismus) a v neposlední řadě obsahují řadu vitaminů, včetně vitaminů B, D a E. Tyto látky bojují proti nečistotám pleti a vyrážkám.
Díky tomu je možné aplikovat jablečnou masku i zevně. Je vhodná pro pleť se sklonem k akné a má hydratační i čisticí účinky. Rozemletá jablka lze smíchat s další složkou, jako je med nebo olej.
Shrnutí účinků konzumace jablek:
- Podpora imunity a obranyschopnosti
- Snížení hladiny špatného cholesterolu
- Podpora kontroly glykémie
- Podpora trávení a střevního mikrobiomu
- Zlepšení střevní peristaltiky
- Mírný močopudný účinek
- Podpora přirozené detoxikace
- Podpora zdraví srdce a cév
- Prevence aterosklerózy cév
- Prevence rizika cévních příhod
- Podpora kognitivního zdraví
- Podpora zdraví plic
- Protinádorový potenciál
Sběr a skladování
Nejjednodušší způsob, jak začít s pěstováním jabloně, je koupit si mladý nebo připravený stromek. Jabloně jsou k dispozici v různých podnožích. Ty pak určují celkovou velikost, do které jabloň postupně vyroste.
Stromy se vysazují v období od listopadu do dubna. Doporučuje se však vysazovat jabloň na podzim. V půdě je třeba vytvořit dostatečně hlubokou a poměrně velkou jámu.
Pro výsadbu jabloní je vhodné slunné a teplé stanoviště. Stromy potřebují dostatek vláhy, zejména v období kvetení a plodů.
Půda by měla být propustná a lehká. Aby jabloň správně rostla, musí být zásobena potřebnými živinami a minerály.
V prvních letech po výsadbě se provádí řez, aby se vytvořila silná a dobře prosvětlená koruna pro bohatou úrodu. Když jabloň začne plodit, provádí se udržovací řez, aby se odstranily nemocné a poškozené větve.
Letní odrůdy jsou chutné již krátce po utrhnutí ze stromu.
Při zrání jablek je vhodné dodržet dobu doporučenou pro danou odrůdu. Letní odrůdy jsou chutné již po sklizni, ale ztrácejí kvalitu v kratším čase. Podzimní až zimní odrůdy vydrží čerstvé delší dobu.
Správná doba pro sklizeň je, když slupka zčervená nebo zežloutne, v závislosti na konkrétní odrůdě.
Jablka určená ke skladování musí být zdravá i se stopkou a bez viditelných poškození. Jablka se skladují v jedné vrstvě v dřevěných nebo plastových bednách v chladné a vlhké místnosti (garáž, sklep, sklad apod.).
Jablka během těhotenství
V období těhotenství by měla být jablka zařazena do jídelníčku ženy. Protože obsahují mnoho vitamínů a minerálů, sytí rostoucí plod užitečnými látkami.
Dávejte však pozor, aby tyto potraviny nebyly nadměrně chemizovány. Nejlepší je konzumovat pokud možno domácí bioprodukty. Vždy je však nutné jablka důkladně omýt pod tekoucí vodou. Vhodná jsou zelená jablka, která zřídkakdy způsobují alergickou reakci.
Jablko je potravina obsahující přírodní látky, které přispívají ke zdravému vývoji plodu. Patří sem také česnek, cibule, brokolice, zelí, mrkev, jahody, hroznové víno a mnoho dalších druhů zeleniny a ovoce.
Příznivé účinky mají jablka také v období kojení a mléčné výživy. Jejich množství je však třeba omezit na maximálně 2 zelené plody denně.
Na co si dát při konzumaci jablek pozor?
Jablka prodávaná v supermarketech mohou být chemicky postříkaná. Kvůli škodlivým látkám může jablko vyvolat alergickou reakci. Právě kvůli postřiku je třeba slupku jablka důkladně omýt horkou a studenou vodou.
Existují také alergie na jablka a jiné ovocné plody. Potravinové alergie na ovoce jsou způsobeny některými chemickými látkami obsaženými v ovoci, ale také podmínkami, ve kterých jablka kvetou.
Některým jedincům mohou jablka vadit pouze v syrovém stavu. Existují také situace, kdy pomůže oloupání slupky jablka. Alergie se může projevit otokem a svěděním ústní dutiny nebo dýchacích cest nebo bolestí v trávicím traktu.
Pokud nepřekročíme 2 jablka denně a nemáme alergické příznaky, můžeme si jich dát více. Pozor však na extrémy a hypervitaminózu, která má negativní dopad na zdraví.
Jablka mají negativní vliv na zubní sklovinu, protože kombinace kyseliny jablečné a cukru sklovinu oslabuje. Po konzumaci jablek je proto nutné důkladně vypláchnout ústa čistou vodou a počkat alespoň 30 minut, než si zuby vyčistíme zubním kartáčkem.
Při peptickém vředu žaludku a dvanácterníku, gastritidě nebo při poruše kyselosti žaludeční šťávy mohou jablka způsobit zhoršení stavu.
Lidé s cukrovkou a lidé s nadváhou by měli regulovat jejich denní příjem, protože jablko je ovoce a obsahuje jednoduchý cukr.
Použití jablek a jablečného octa
Kromě obvyklé konzumace jablek v syrovém stavu lze vyzkoušet různé formy zpracování. Příkladem jsou např.:
- jablečný kompot
- jablečná šťáva
- přesnídávka (kaše)
- marmeláda/džem
- vařená jablka
- sušená jablka
- pečený čaj
- jablečný ocet
Při výrobě jablečného octa se omytá jablka rozdrtí a následným procesem kvašení se získají probiotika a enzymy prospěšné pro zdraví zažívacího traktu.
Jablečný ocet má antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti.
Probiotika obsažená v octu pomáhají udržovat zdravou střevní mikroflóru, podporují trávení a působí proti zácpě. Podporuje trávicí procesy úpravou pH a zvýšením kyselosti trávicích šťáv.
Jablečný ocet je vhodný do salátů, omáček, polévek a dresinků.
Na závěr několik receptů s použitím jablek: