- zahradkar.pluska.sk - Květák: Lucia Sedláček Harničárová
- beliana.sav.sk - Květák
- britannica.com - Cauliflower. Melissa Petruzzello
- draxe.com - Cauliflower Benefits for Preventing Disease, Plus Great Recipes. Jillian Levy, CHHC
- stylesatlife.com - 20 Amazing Benefits of Cauliflower for Beauty and Health. Saanvi Sharma
- health.com - 8 Health Benefits of Cauliflower. Cynthia Sass, MPH, RD
- pharmeasy.in - Cauliflower (Gobi): Uses, Benefits, Side Effects, and More!. Dr. Rajeev Singh
- gardenia.net - Cauliflower (Gobi): Uses, Benefits, Side Effects, and More!
- webmd.com - Is Cauliflower a Superfood?. Angela Nelsonová
- nutritionvalue.org - Cauliflower
- netmeds.com - Romanesco Cauliflower: Health Benefits, Nutrition, And Recipe From This Cruciferous Vegetable
- megunprocessed.com - What is Romanesco?
- newscientist.com - Weird fractal Romanesco cauliflowers start life as failed flowers
Květák: víc než jen zelenina? Objevte jeho zdraví prospěšné účinky
Květák je jednou z nejzdravějších potravin pěstovaných na celém světě. Má vysoký obsah přírodních antioxidantů, vitamínů, vlákniny, minerálů, karotenoidů a dalších látek, které jsou prospěšné při léčbě zánětů, odvrácení rakoviny, srdečních onemocnění, onemocnění mozku a přibývání na váze.
Vlastnosti
Květák (Brassica oleracea, odrůda botrytis) patří do čeledi brukvovitých, stejně jako zelí, kapusta, brokolice nebo růžičková kapusta.
Pěstuje se pro svou jedlou hmotu květních útvarů. Bílý květák je nejběžnějším a nejdostupnějším druhem.
Bílý květák je nejběžnější, ale existují i oranžové, fialové, zelené a hnědé odrůdy.
Květák pochází ze Středomoří a do Evropy se dostal až koncem 15. století.
Na světě existuje více než 80 odrůd květáku, které se dělí do čtyř skupin.
- Italský - Do této skupiny patří odrůda Romanesco, hnědá, zelená, žlutá a fialová.
- Severoevropský - Pěstuje se v Evropě a USA. Sklízí se hlavně v létě a na podzim.
- Severozápadní Evropa - Sklízí se v zimě a brzy na jaře.
- Asijský - Pěstuje se v Číně a Indii.
Různé barevné odrůdy květáku jsou stejně výživné jako bílé odrůdy, které jsou nejlépe známé.
Bílý květák - Jeho hlávka je perleťově bílá. Je pokrytá listy, které ji chrání před sluncem, a tím i před tvorbou chlorofylu.
Oranžový květák - Obsahuje betakaroten, který mu dodává oranžové pigmentové zbarvení.
Zelený květák - Nazývá se květák Romanesco, ale je známý také jako brokolice. Ve srovnání s bílým květákem má vyšší podíl beta-karotenu, ale nižší ve srovnání s brokolicí.
Je podobný brokolici, ale má chuť podobnou květáku. Vaření se nedoporučuje kvůli změně barvy hlávky na hnědou.
Fialový květák - Fialovou barvu způsobuje antokyanin, což je ve vodě rozpustné barvivo. Obsahuje vyšší podíl sirných sloučenin, které mají velký protizánětlivý účinek.
Fialová hlávka je obklopena modrozelenými listy.
Svou barvu si zachovává při grilování, pečení nebo smažení.
Květák je jednou z nejzdravějších druhů zeleniny.
Obsahuje antioxidanty, minerální látky a vitaminy prospěšné pro organismus. Můžete ho připravit na různé způsoby a připravit si tak zdravý, chutný a nízkokalorický pokrm.
Výživové hodnoty květáku
Syrový bílý květák o hmotnosti 100 gramů má 25 kalorií.
Jaké složky obsahuje bílý květák?
Podívejme se, jaké vitaminy, minerály, bílkoviny, aminokyseliny a další složky najdete v květáku.
V následující tabulce jsou uvedeny nutriční hodnoty na 100 gramů syrového květáku
Energetická hodnota | 25 kcal |
Sacharidy | 4,97 g |
Vláknina | 2 g |
Tuk | 0,28 g |
Bílkoviny | 1,92 g |
Tabulka uvádí hodnoty vitamínů a minerálních látek na 100 g syrového květáku
Vitamin B1 | 0,05 mg | Draslík | 299 mg |
Vitamin B2 | 0,06 mg | Hořčík | 15 mg |
Vitamin B3 | 0,507 mg | Vápník | 22 mg |
Vitamin B5 | 0,667 mg | Sodík | 30 mg |
Vitamin B6 | 0,184 mg | Železo | 0,42 mg |
Vitamin B9 | 57 mcg | Zinek | 0,27 mg |
Vitamin C | 48,2 mg | Fosfor | 44 mg |
Vitamin E | 0,08 mg | Měď | 0,039 mg |
Vitamin K | 15,5 mcg | Mangan | 0,155 mg |
Selen | 0,6 mcg | ||
Fluor | 1 mcg |
Bílý květák
Hlávka květáku se podává vařená, pečená, smažená nebo syrová v salátech.
Je to jednoletá rostlina dosahující výšky až 0,5 metru.
Listy jsou okrouhlé, často překrývají hlávku.
Překrývající se listy chrání květák před sluncem a zabraňují tak jeho zbarvení.
Koncový střapec má hlávku s nezralým hroznem květů, které jsou pevné a šťavnaté.
Rostlina vytváří žluté květy, které mají tvar kříže. Suché tobolky obsahují semena.
Květák vyžaduje k vytvoření hlávek teplotu kolem 16 °C.
Nejlépe se jim daří ve vlhké půdě.
Květák Romanesco
Jedná se o neobvykle vypadající květák s výraznými spirálovitými kuželovitými růžicemi.
Tato zelenina je křížencem květáku a brokolice.
Pochází z Itálie a obvykle je k dostání za chladného počasí koncem podzimu nebo začátkem zimy.
Hlávky květáku Romanesco rostou vzpřímeně a jsou složeny z jedlých spirálovitých růžic.
Svůj tvar získává poupaty, která se neproměňují v květy.
Z poupat se vytvářejí výhonky. Z nich vyrůstají nová poupata, která nevykvetou. Tento proces se opakuje stále dokola.
Dužnina je pevná, hustá, křehká, světle zelené barvy.
Romanesco je bohaté na živiny, má nízký obsah kalorií a sacharidů.
Je skvělým pomocníkem při hubnutí, protože zasytí a neobsahuje mnoho kalorií.
Obsah živin je podobný jako u bílého květáku.
Co obsahuje květák Romanesco a jaké jsou jeho výhody?
Obsahuje vitamin C, K, B6, draslík, mangan a kyselinu listovou. Posiluje imunitní systém.
Obsahuje železo a foláty, které pomáhají zvyšovat počet červených krvinek a bojovat proti chudokrevnosti. Podporuje také reprodukční zdraví.
Zelená barva svědčí o vysokém obsahu antioxidantů, které bojují proti oxidačnímu stresu, podporují pohodu a snižují výskyt chronických onemocnění.
Podporuje trávení pomocí vlákniny a udržuje zdraví zažívacího traktu. Podporuje pohyb střev a zmírňuje zácpu.
Obsahuje sulforafan a indol-3-karbinol, které jsou spojovány s prevencí rakoviny. Tyto složky pomáhají detoxikovat škodlivé látky, zastavují růst rakovinných buněk a pomáhají snižovat záněty.
Podporuje zdraví srdce.
Posiluje zdraví kostí díky vitaminu K, který je nezbytný pro ukládání vápníku v kostech. Může tak snížit riziko osteoporózy.
Chrání oči a udržuje je zdravé díky vitaminu C a betakarotenu.
Bojuje proti virovým onemocněním, pomáhá k dřívějšímu uzdravení při nachlazení a chřipce.
Podporuje zdraví plic, kostí a svalů a zvyšuje výkon mozku.
Vnitřní použití
Konzumace květáku má pozitivní účinky na organismus.
Jaké jsou jeho zdravotní účinky?
Zdravotní účinky květáku
- Květák obsahuje velké množství vlákniny, která je nezbytná pro správnou funkci trávicího systému.
- Vitamin C posiluje imunitní systém.
- Foláty podporují růst buněk. Foláty se doporučují ženám během těhotenství, aby podpořily zdravý vývoj plodu. To pomáhá předcházet vrozeným vadám.
- Voda obsažená v květáku vás hydratuje.
Dobré trávení
Jako zdroj vlákniny napomáhá zdraví střev, podporuje zdravé trávení a také růst dobrých bakterií ve střevech.
Zdravá bakteriální rovnováha ve střevech pomáhá snižovat záněty. Tím se snižuje riziko onemocnění dýchacích cest, obezity a srdečních chorob.
Květák snižuje zácpu.
Přečtěte si také:
- Co jsou to laktobacily a jaké jsou jejich účinky na trávení?
- Trávicí trakt a trávení: Jak ho podpořit? Funkce + trávicí enzymy
- Jak zlepšit trávení pomocí přírodních řešení? 5 osvědčených tipů
- Co je to vláknina: Jaké má účinky na hubnutí + kde se nachází
Zlepšuje trávení a detoxikaci
Sloučeniny obsažené v karfiolu podporují funkci jater a pomáhají při detoxikaci organismu.
Glukosinoláty v květáku podporují játra v produkci detoxikačních enzymů. Chrání také sliznici žaludku.
Sulforafan napomáhá množení dobrých bakterií ve střevě a usnadňuje trávení a detoxikaci.
Protinádorové vlastnosti
Živiny v karfiolu obsahující antioxidanty chrání organismus před poškozením buněk.
Květák obsahuje indol-3-karbinol (I3C), který je spojován s blokováním růstu rakovinných buněk.
Sulforafan je rovněž spojován s ničivým účinkem na rakovinné buňky.
Květák také obsahuje látky známé jako glukosinoláty. Ty se během žvýkání a trávení rozkládají a předcházejí vzniku rakoviny.
Snižuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva, jater, žaludku, plic. Je vhodný i jako prevence rakoviny prsu.
Květák má chemoprotektivní látky. Ty pomáhají zastavit časná stadia vývoje rakoviny a zastavit růst nádorů.
Podporuje zdraví mozku
Obsahuje cholin, který podporuje správnou funkci mozku. Cholin je zodpovědný za schopnost rozhodování a za paměť.
Zdravé srdce
Sulforafan pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a tím udržuje tepny čisté. Vláknina rovněž podporuje snižování hladiny cholesterolu. Podporuje také zdravý krevní tlak, což snižuje riziko srdečních onemocnění.
Bojuje proti zánětům
Téměř u všech chronických onemocnění je jádrem zánět v těle. Květák obsahuje antioxidanty a protizánětlivé sloučeniny, které snižují oxidační stres. Oxidační stres může vést ke vzniku rakoviny nebo jiných onemocnění.
Přečtěte si Antioxidanty ve stravě: 10 potravin proti stárnutí a pro podporu zdraví
Podporuje nervový systém
Květák obsahuje látku cholin nezbytnou pro zdravou funkci nervového systému. Většina lidí trpí jeho nedostatkem.
Cholin reguluje náladu a paměť. Snižuje riziko kognitivních onemocnění, onemocnění jater a srdce.
Obsahuje vysoký podíl vitaminů a minerálních látek
Obsahuje vysoký podíl vitaminu C a K.
Vitamin C je ve vodě rozpustný vitamin, který působí jako antioxidant.
Podporuje imunitní systém, chrání srdce, opravuje poškozené tkáně a zvyšuje vstřebávání živin.
Vitamin K je rozpustný v tucích, vstřebává se ve střevech spolu s tukem.
Udržuje zdravé kosti a zabraňuje osteoporóze. Pomáhá při srážení krve a má vliv na snížení zánětů probíhajících v těle.
Pomáhá při hubnutí
Má nízký obsah kalorií - obsahuje pouze 25 kalorií na 100 g. Je prakticky bez tuku, má nízký obsah sacharidů a cukrů. Obsahuje vysoký podíl vlákniny.
Přečtěte si:
Vyrovnává hormony
Potraviny s vysokým obsahem antioxidantů, jako je květák, pomáhají vyrovnávat hormony. Je to díky tomu, že snižují nezdravou hladinu estrogenu.
Nezdravý životní styl často vede k hormonální nerovnováze
Potraviny, jako je sója, mléčné výrobky, maso, rafinovaný cukr a kvasnice, mohou při velké konzumaci vést k nerovnováze hladiny estrogenů.
Velké množství estrogenu je spojováno s nemocemi, jako je hypotyreóza, chronická únava, autoimunitní onemocnění a rakovina vaječníků.
Chrání zdraví očí
Sulforafan chrání oční tkáně před oxidačním stresem, který může vést ke slepotě, šedému zákalu a dalším onemocněním.
Bojuje proti stárnutí
Sulforafan v květáku neutralizuje toxiny, snižuje záněty, chrání DNA.
Ovlivňuje geny, které zpomalují proces stárnutí.
Chrání také mozek, podporuje nervový systém a zpomaluje úbytek kognitivních funkcí související s věkem.
Vitamin C podporuje zdraví pokožky a pomáhá ji chránit před UV zářením. Tím zabraňuje předčasnému stárnutí.
Podporuje také tvorbu kolagenu a zlepšuje pružnost pokožky.
Účinek na vlasy
Obsah minerálních látek, jako je síra a křemík, podporuje růst vlasů. Vitamin C posiluje zdraví vlasů.
Účinek v těhotenství
Konzumace květáku během těhotenství je pro matku prospěšná. Snižuje hladinu cholesterolu, čímž chrání srdce.
Vláknina pomáhá předcházet zácpě.
Antioxidanty zlepšují imunitní systém.
Obsahuje vysoký podíl minerálních látek užitečných pro matku i dítě.
Nadměrné množství konzumovaného květáku může způsobit nadýmání, plynatost s pocitem pálení v oblasti srdce.
Přečtěte si:
- Nebezpečná zácpa v těhotenství? Co dělat při zácpě a jak se bez potíží vyprázdnit?
- Těhotenství po týdnech: Jak probíhá těhotenství a vývoj plodu?
Vliv na vývoj plodu
Podporuje a pomáhá při růstu buněk plodu a vede ke správnému vývoji.
Obsahuje důležité vitaminy a minerální látky nezbytné pro vývoj plodu.
Kdy se vyhnout konzumaci květáku?
Některé stavy vyžadují omezení příjmu květáku ve stravě.
Problémy se štítnou žlázou
Štítná žláza potřebuje k produkci hormonů jód. Konzumace velkého množství květáku může snížit vstřebávání jódu, a tím potlačit produkci hormonů.
Gastrointestinální a zažívací problémy
Vysoký obsah vlákniny může u některých lidí, zejména se syndromem dráždivého tračníku, zánětlivými střevními onemocněními a Crohnovou chorobou, způsobovat nadýmání a plynatost.
Starší lidé by měli květák konzumovat v omezeném množství. Nadměrné množství by mohlo být toxické.
Konzumace květáku a léky
Květák může ovlivnit metabolismus látek v těle při užívání některých léků. Může urychlit metabolismus a jejich vyloučení z těla.
Příkladem jsou léky ze skupiny:
- Isoniazid - lék používaný k léčbě tuberkulózy
- Hydralazin a endralazin - léky používané ke snížení krevního tlaku
- Sulfonamidy - léky s antibakteriálním účinkem
- Dapson - lék s protizánětlivým účinkem
- Prokainamid - léky k léčbě arytmií a srdečních onemocnění
- Nitrazepam - lék se sedativním účinkem
Vnější použití
Nebývá tak používán.
Sběr a skladování
Jak je to s pěstováním nebo sklizní? Na co si dát pozor při nákupu?
Pěstování květáku
Květák je jednou z náročných rostlin na pěstování.
Květáku se nebude dařit, pokud se o něj nebude dobře pečovat, nebude mít dobrou půdu a dostatek vláhy. Místo pěkné hlávky se dočkáte jen malých a řídkých růžiček.
Většina zahrádkářů dokáže během jednoho roku vypěstovat dvě úrody květáku.
Ideální půda je hlinitopísčitá nebo písčitohlinitá s humusem a dostatkem minerálních živin.
Příprava na výsadbu začíná na podzim. Je třeba záhon s květákem zrýt a zapravit do půdy hnojivo, nejlépe starší hnůj.
Květák se v mírném podnebí obvykle pěstuje pouze z předpěstovaných sazenic.
Rostliny snášejí krátkodobě teploty až - 5 °C, což umožňuje jejich pěstování a sklizeň na podzim.
Předpěstování se doporučuje v dubnu a výsadba je možná od poloviny května do června.
Během pěstování jsou často napadány chorobami, což je častý problém pěstitelů. Jsou náchylné k napadení hmyzem, který se živí listy. Mezi nejčastější škůdce patří mšice.
Odrůdy květáku a jejich pěstování
Rané odrůdy lze v teplejších oblastech vysazovat v dubnu. Předpěstované sazenice se vysazují přímo na záhon s kořenovým balem.
Sklizeň je možná již v polovině června.
Příprava sazenic
Sazenice můžete připravit v interiéru výsevem v lednu až únoru.
Před zasazením do půdy je třeba je připravit na chladnější počasí, aby jim neublížil mráz.
Můžete je připravit tak, že je postupně přes den vysadíte ven.
Po výsadbě je nejlépe na noc přikrýt fólií nebo plastovými květináči, což rovněž podpoří jejich růst.
Výsadba sazenic
Sazenice vysazujte na vzdálenost 50 x 50 cm. Zasazujte je pouze tak hluboko, jak narostly v zakořeňovacích miskách.
Příliš hluboká výsadba může zpomalit jejich růst, protože při výsadbě raných odrůd není půda ještě dostatečně prohřátá.
V květnu podpořte jejich růst použitím vícesložkového hnojiva s obsahem dusíku a vydatně je zalijte.
Výsadba v květnu
Pokud se rozhodnete pro předpěstování vlastních sazenic, začněte v dubnu. Budete je tak moci vysadit v květnu.
Je také možné sázet přímo do půdy. Vyberte si bezvětrné místo. Před výsevem rozprostřete do půdy silnou vrstvu kompostu a zapracujte ho do půdy. Místo kompostu můžete použít substrát na bázi rašeliny.
Sázejte ve vzdálenosti 50 x 50 cm a vydatně zalévejte. Půdu udržujte kyprou.
Výsadba pro pozdní podzimní sklizeň
Pozdní květák sázejte do poloviny června. Ve vyšších polohách, kde je chladněji, jej můžete vysazovat do konce května. Sázet můžete přímo, do skleníku nebo do pařeniště.
Při přímé výsadbě do půdy vysévejte vždy 2 semena společně do hloubky jednoho centimetru. Když sazenice vyrostou, ponechte vždy jen silnější sazenici a slabší vytrhejte.
Výhodou pozdního květáku je, že ho můžete vysadit tam, kde jste sklízeli salát nebo rané odrůdy brambor. Vyhněte se místům, kde jste vysadili brukvovité rostliny.
Den před přesazením je vydatně zalijte, aby po vyjmutí z půdy zůstalo dost půdy na udržení kořenů a přesazení s balem.
V době, kdy rostlina začne tvořit růžice, je třeba půdu pohnojit vícesložkovým hnojivem s obsahem dusíku.
Pokud květák do konce září nevytvoří dostatečně velké růžice, chraňte jej před mrazem. To můžete udělat tak, že jej na noc přikryjete potravinovou fólií.
Pěstování ve skleníku
Ve skleníku je ideální vysadit sazenice začátkem března na vzdálenost 30 x 40 cm.
První hnojení se doporučuje na začátku dubna a druhé v době tvorby růžic.
Sklizeň trvá 50-100 dní v závislosti na odrůdě.
Sklizeň a zpracování
Květák sklízejte pouze tehdy, když ho potřebujetea. Zbytek nechte růst.
Květák vydrží v chladničce v dobrém stavu 2 až 4 dny.
Při delším skladování se změní jeho barva a chuť. Na růžicích se může začít tvořit plíseň.
Nevařený květák vydrží v lednici asi týden.
Skladování je nejlepší v suché nádobě, plastovém sáčku nebo v přihrádce určené pro zeleninu. Skladujte jej spolu s papírovou utěrkou, která pohlcuje vlhkost, aby vám růžičky květáku nezačaly plesnivět.
Příprava květáku
Květák lze konzumovat vařený nebo syrový.
Vařený je známý svou krémovou konzistencí s lehce nasládlou a oříškovou chutí.
Pražením nebo smažením se zachová více živin. Vařením se sníží obsah vitamínů a antioxidantů.
Květák je dobrou alternativou zdravé potraviny s nízkým obsahem sacharidů a bez lepku.
Je vhodný také jako alternativa masa.
Nákup květáku
Pokud kupujete květák v obchodech, hledejte pevně zabalenou hlávku. Růžičky by měly být pevně přitisknuté k sobě a neměly by být rozdělené.
Jeho struktura a barva by měly být jednotné, bez poškození a barevných skvrn.
Květák se doporučuje spotřebovat do 3-7 dnů od nákupu.
Zajímavosti
- Květák je považován za jednu z nejzdravějších potravin. Vyniká svými protizánětlivými a protirakovinnými účinky. Snižuje riziko srdečních onemocnění a přibývání na váze.
- Má vysoký obsah vitamínů, minerálů. Zlepšuje trávení, detoxikaci, pomáhá při hubnutí, udržuje zdravé oči a vyrovnává hormony.
- Při konzumaci je nejlepší jíst ho syrový, lehce opečený, osmažený nebo zapečený, aby si zachoval co největší podíl živin. Vařením květák ztrácí některé živiny.