Kedlubny: zdravotní účinky a přínosy. Jak se pěstují?

Kedlubny: zdravotní účinky a přínosy. Jak se pěstují?
Zdroj fotografie: Getty images

Kedlubna je zelenina plná živin, vitamínů a minerálů. Její obsah je prospěšný pro lidské zdraví. Jaké jsou ty hlavní, jak ji pěstovat a další zajímavé informace jsou uvedeny v článku.

Vlastnosti

Kedluben je nenápadná zelenina plná živin, která se řadí do čeledi brukvovitých.

Znáte všechny zdraví prospěšné účinky kedluben a jejich využití v kuchyni?

Díky silnému obsahu vitamínů a minerálů kedlubna posiluje zejména imunitní a kardiovaskulární systém. Chutnou kedlubnu můžete přidávat do salátů, pomazánek, polévek a mnoha dalších pokrmů.

Obsah živin, zdravotní účinky, pěstování a mnoho dalšího najdete v následujícím článku.

Kedlubny obecně

Kedluben patří do čeledi brukvovitých rostlin spolu se zelím, kapustou, květákem a brokolicí. Kedluben je pěstovaný jako tužší verze ostatní brukvovité zeleniny.

Pochází z Evropy ze Středomoří, odkud se postupně rozšířila do severnějších oblastí. O přesném původu kedluben se dodnes vedou diskuse.

Pro kedlubny je charakteristické, že nadzemní část rostliny tvoří rozhraní mezi kořenem a hlízou, tzv. bulvou. Hlíza kedlubny je nadzemní část stonku rostliny.

Hlíza je aromatická a mírně nasládlé chuti. V závislosti na odrůdě má kedlubna světle zelenou, světle nebo modrofialovou barvu.

Fialové a zelené druhy kedluben se obsahově a chuťově liší poměrně málo. Fialově zbarvené kedlubny však obsahují větší množství zdraví prospěšných látek zvaných glukosinoláty.

Obsah živin v kedlubně

Kedlubny v sobě skrývají velký potenciál.

Obsahují vitaminy skupin A, B, C, E a K. Kedlubna obsahuje až 60 mg vitaminu C ve 100 g, což jsou asi 3/4 doporučené denní dávky.

Kedlubny jsou bohatým zdrojem vitaminů skupiny B, C a E. Mezi vitaminy patří například vitamin B6, biotin, niacin, kyselina listová a kyselina pantotenová.

Kedlubna je zdrojem minerálních látek vápníku, draslíku, hořčíku, železa, sodíku, jódu, fosforu, selenu, manganu nebo mědi. Obsahuje také hodně zdravé vlákniny, a to 2,5 g na 100 g.

100 g kedlubny má jen asi 30 kcal, což z ní činí vhodnou zeleninu při hubnutí. Na 100 g kedlubny připadají 2 g bílkovin, 3 g sacharidů a 0,15 g tuku.

Díky svému složení kedlubny posilují zejména imunitní systém, kardiovaskulární systém a energetický metabolismus.

Během růstu získává kedlubna velké množství vitaminů, minerálních látek a stopových prvků, které z ní dělají vitaminovou bombu pro lidský organismus.

V následující tabulce jsou uvedeny nutriční hodnoty na 100 g syrové kedlubny

Energetická hodnota 27 kcal
Sacharidy 6,2 g
Vláknina 3,6 g
Tuky 0,1 g
Bílkoviny 1,7 g

Tabulka uvádí hodnoty vitamínů a minerálních látek na 100 g syrové kedlubny

Vitamin A 36 IU Draslík 350 mg
Vitamin B1 0,05 mg Hořčík 19 mg
Vitamin B2 0,02 mg Vápník 24 mg
Vitamin B3 0,4 mg Sodík 20 mg
Vitamin B5 0,165 mg Železo 0,4 mg
Vitamin B6 0,15 mg Zinek 0,03 mg
Vitamin B9 16 mcg Fosfor 46 mg
Vitamin C 62 mg Měď 0,129 mg
Vitamin E 0,48 mg Mangan 0,139 mg
Vitamin K 0,1 mcg Selen 0,7 mcg
Barevné odrůdy kedluben - zelenofialové
Známe několik barevných odrůd kedluben. Zdroj fotografií: Getty Images

Vnitřní použití

Podpora imunity a odolnosti

Kedluben je bohatým zdrojem mnoha vitaminů a minerálních látek. Díky svému složení podporuje tato zelenina celkovou obranyschopnost a imunitu organismu.

Kedlubna obsahuje velké množství vitaminu C, který přispívá k normální funkci imunitního systému a ke snížení únavy a vyčerpání.

Je také bohatá na minerální látky draslík a hořčík a vitamin B. Ty jsou důležité pro zdraví a fyziologickou funkci pohybového a nervového systému.

Podpora kardiovaskulárního zdraví

Kedlubna je zdrojem důležitého minerálu draslíku, který přispívá k fyziologické hladině krevního tlaku v těle.

Pomáhá kardiovaskulárnímu systému snižovat zátěž, která je kladena na cévy a tepny. V důsledku toho podporuje krevní oběh, okysličování a snižuje riziko kardiovaskulárních poruch.

Prevence anémie

Kedlubny mají vysoký podíl minerálu železa, které napomáhá tvorbě červených krvinek.

Železo zvyšuje počet červených krvinek v těle. Zabraňuje vzniku anémie (chudokrevnosti), která se vyznačuje celkovou slabostí, zvýšenou únavou nebo bolestmi hlavy a mnoha dalšími příznaky.

Prevence cukrovky

Kontrola hladiny glukózy v krvi je jedním z klíčů k udržení zdraví a prevenci cukrovky. Kedlubny mají příznivý vliv na hladinu cukru v krvi.

Kedlubny obsahují vysoké množství glukosinolátů, které působí protizánětlivě a zabraňují mnoha onemocněním včetně cukrovky.

Různé studie ukazují, že glukosinoláty bojují proti zánětům, obezitě, cukrovce. Fialová kedlubna má silnější zastoupení glukosinolátů než ostatní druhy.

Podpora zdraví trávicího traktu

Stejně jako většina brukvovité zeleniny je kedlubna silným zdrojem vlákniny. Vláknina napomáhá fyziologickému trávení a zlepšuje celkové zdraví trávicího traktu.

Vláknina je nezbytná pro správnou funkci střev a trávicí procesy. Pomáhá v boji proti zácpě a je přirozenou prevencí rakoviny tlustého střeva.

Podporuje metabolismus a regulaci hmotnosti

Kedlubna je bohatým zdrojem vitaminu B, který hraje důležitou roli v enzymatických procesech v těle.

Pravidelná konzumace podporuje energetický metabolismus. Je vhodnou potravinou pro regulaci hmotnosti, protože obsahuje velké množství živin a zároveň velmi málo kalorií.

Podporuje zdraví kostí

Kedlubny obsahují poměrně vysoké množství minerálních látek manganu, železa a vápníku, které pomáhají předcházet osteoporóze.

Pravidelná konzumace potravin bohatých na tyto tři minerály je užitečná proti řídnutí a stárnutí kostí.

Podpora zdraví očí

Kedlubny jsou bohatým zdrojem karotenů, včetně betakarotenu. Betakaroten je důležitý pro zdraví očí a zraku. V těle, ale zejména v oblasti očí působí jako antioxidační sloučenina. Vitamin A tak pomáhá předcházet různým očním onemocněním.

Protirakovinný potenciál

Stejně jako ostatní brukvovitá zelenina obsahuje kedlubna antioxidanty a glukosinoláty, které mají přirozené protirakovinné a protizánětlivé účinky.

Jedná se o sloučeniny na bázi síry, které podporují apoptózu (programovanou buněčnou smrt) u rakovinných patologických buněk. Pravidelná konzumace kedluben má tedy protirakovinný potenciál.

Vnější použití

Podpora zdraví a krásy pokožky, vlasů a nehtů

Kedlubna má silné antioxidační vlastnosti. Vitamín C, který obsahuje, posiluje tvorbu kolagenu v těle. Tím pomáhá zpomalovat proces stárnutí, tvorbu vrásek a dalších příznaků stárnutí.

Kedlubna obsahuje také vitaminy skupiny B (včetně biotinu), které jsou nezbytné pro zdraví a krásu pokožky, vlasů a nehtů.

Sběr a skladování

Jak ji pěstovat, sklízet nebo skladovat?

Kedlubny lze pěstovat ve skleníku nebo venku na zahradě. Pro výsadbu je vhodná předem připravená výživná hlinitopísčitá půda. K základnímu hnojení se používá hnůj nebo kvalitní kompost.

Je třeba mírně vlhké prostředí s dostatkem světla, aby kedlubny nezasychaly a vyrostly do požadovaného tvaru a velikosti.

Kedlubny a jejich pěstování na zahradě
Kedlubny a jejich pěstování na zahradě – dávají přednost dostatku světla a vláhy. Zdroj fotografií: Getty Images

Vhodné období pro výsadbu je duben až květen. Vegetační období trvá přibližně 100-140 dní v závislosti na konkrétní odrůdě kedluben.

Kedlubny vyžadují dostatek slunečního světla a pravidelnou, rovnoměrnou zálivku.

Rané odrůdy se sklízejí, když oční bulva s listy dosáhne průměru alespoň 5 cm. Polorané a pozdní odrůdy se sklízejí bez listů.

Po sklizni se kedlubny skladují na chladném a tmavém místě při teplotě kolem 0-2 °C a vlhkosti vzduchu do 85-90 %. Před uskladněním je třeba kedlubny očistit od nečistot, ponechat kořeny a odstranit listy.

Ořezané (oloupané) syrové kedlubny jsou k dispozici ke konzumaci.
Ořezané (oloupané) syrové kedlubny ke konzumaci. Zdroj fotografií: Getty Images

Souhrn přínosů a účinků kedluben

  • Podpora imunity a odolnosti
  • Podpora celkové vitality a energie
  • Antioxidační protizánětlivý účinek
  • Podpora kardiovaskulárního systému
  • Podpora okysličování organismu
  • Prevence anémie
  • Regulace krevního tlaku a glykémie
  • Podpora metabolismu a látkové výměny
  • Podpora zdraví trávicího traktu
  • Pomoc při regulaci hmotnosti
  • Příznivý vliv na pohybový aparát
  • Příznivý vliv na zdraví očí
  • Podpora stavu pokožky, vlasů a nehtů
  • protirakovinný potenciál

Kdo by měl být při konzumaci kedluben ostražitý?

Kedluben je zelenina, která nemá stanoveny žádné kontraindikace ani významná omezení.

Brukvovitá zelenina patří mezi potraviny, které mohou způsobovat nadýmání. To je způsobeno rafinózou (trisacharid), která se správně tráví pouze v tlustém střevě a během trávicího procesu vznikají plyny.

Nadýmání po konzumaci kedluben je možné snížit jejich tepelnou úpravou, kdy se tato zelenina stává lépe stravitelnou.

Při některých onemocněních trávicího traktu se brukvovitá zelenina nedoporučuje. Může způsobit pálení žáhy nebo podráždění sliznic. Příkladem jsou zánět slinivky břišní a žaludeční vředy.

V těhotenství je vhodné dávat pozor na nadýmání a konzumovat kedlubny s mírou. Je nutné důkladné opláchnutí a očištění zeleniny. Kedlubna je však díky svému složení výživná.

Kedlubny v kuchyni

Kedluben patří mezi zeleninu s několika odrůdami, které mohou mít mírně odlišnou chuť, barvu a dobu zrání. Příkladem je bílá odrůda Gigant nebo Kref nebo modrá odrůda Violeta.

Kedlubny jsou k dostání po celý rok. Před jakýmkoli zpracováním je třeba je řádně omýt pod tekoucí vodou a oloupat nebo zbavit slupky.

Kedluben je zdravá, mírně sladká svačinka do salátů, pomazánek nebo dipů. Je vhodný také jako hlavní jídlo v podobě polévky, palačinek nebo jako smažené či pečené plátky.

V současné době existuje v kuchařkách a na internetu mnoho rychlých receptů na kedlubny. Příprava kedluben je poměrně jednoduchá.

Na polévku je třeba kedlubny nakrájet/nastrouhat, uvařit a rozmixovat. Podle chuti je lze kombinovat s česnekem, mrkví, bramborami nebo sýrem.

Smažená kedlubna spočívá v tom, že se nakrájí na plátky a krátce povaří. Odkapané plátky kedlubny se pak smaží klasicky v trojobalu a podávají se s přílohou.

Polévka obsahující kedlubny a další zeleninu
Polévka obsahující kedlubny a další zeleninu. Zdroj fotografií: Getty Images

Důležité informace a zajímavosti

Kedlubny jsou vitaminovou bombou, která posiluje imunitu a obranyschopnost organismu.

Má mnoho zdraví prospěšných účinků, zejména na kardiovaskulární a trávicí systém. Má minimum kalorií a spoustu živin a je vhodná při regulaci hmotnosti.

fsdílet na Facebooku

Zajímavé zdroje informací

  • healthline.com - Get to Know Kohlrabi, a Versatile Vegetable. Kim Chin, RD.
  • POKLUDA, Robert. Zelenina: pěstování, výživa a ochrana. 2., aktualizované vydání. Praha: Profi Press, 2022. ISBN 978-80-88306-20-7.
  • healthifyme.com - The Surprising Health Benefits of Kohlrabi. Hiral Patel
  • solen.sk - Prevence potravinových alergií. solen. MUDr. Iveta Čierna, PhD.
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.