Kolagen v doplňcích stravy. Jeho funkce a účinky. Opravdu funguje?

Kolagen v doplňcích stravy. Jeho funkce a účinky. Opravdu funguje?
Zdroj fotografie: Getty images

Kolagen je v současné době nadměrně propagovaným produktem a doplňkem stravy pro zlepšení kvality pokožky, vlasů a kloubů. Co přesně kolagen je a jaké má účinky na lidský organismus?

Kolagen je v našem těle důležitou bílkovinou, která tvoří až 30 % všech bílkovin. Nachází se hlavně v kůži, vlasech, nehtech, zubech, kostech, chrupavkách a stěnách cév.

Jak kolagen vzniká a jak ho lze zvýšit?
Jsou doplňky stravy účinné?
To vše a mnoho dalších zajímavých informací se dozvíte v článku.

Co je to kolagen?

Kolagen je jednou ze základních stavebních bílkovin v lidském těle.

Tato mimobuněčná, ve vodě nerozpustná bílkovina je v lidském těle důležitá zejména pro zdraví a pevnost pohybového aparátu (chrupavek, kostí, svalů, šlach), kvalitu kůže, nehtů a vlasů.

Je nepostradatelnou součástí všech pojivových tkání lidského těla.

Specifická molekula kolagenu se skládá až z 19 aminokyselin (glycin, prolin, lyzin, arginin...).

V lidském těle tvoří kolagen přibližně 80 % kůže a 70 % sušiny kloubní chrupavky. Tvoří přibližně 10 % celkové hmotnosti člověka.

Kolagen má až 27 různých typů. Kolagen typu I tvoří 90 % všech kolagenů vyskytujících se v lidském těle. Dalšími nejrozšířenějšími jsou kolagen typu II a III.

Kolagen typu I.

Jedná se o nejhojněji zastoupený typ kolagenu v lidském těle.

Vyskytuje se především v kůži, vlasech, nehtech, pohybovém aparátu a pojivových tkáních. Jeho hladina začíná klesat kolem 25. roku života. Vlákna kolagenu typu I jsou nadměrně pevná a tuhá.

Často je spojován s krásou a pomalejším procesem stárnutí. Je důležitý také pro pohybový aparát, protože se ve velkém množství nachází v kostech, svalech, šlachách a chrupavkách.

Kolagen typu II.

Tento typ kolagenu se nachází v kloubních strukturách a tvoří přibližně 70 % kloubní chrupavky. Je velmi důležitý pro pohybový a kosterní systém těla.

Vytváří husté prostorové sítě tenkých vláken, které vyživují a stabilizují chrupavku a zajišťují její odolnost vůči nárazům.

Kolagen typu III.

Tento typ se nachází především v pojivové síťovité tkáni (kostní dřeň, slezina, játra), cévních stěnách, svalech a orgánech.

Kolagen typu IV.

Tvoří bazální membránu a mimobuněčnou matrix, zkráceně ECM. ECM vyživuje kožní buňky a zároveň jim poskytuje vnější oporu.

Kolagen V.

Nachází se v kostní matrix, v oční rohovce a v pojivové tkáni. Hojně se vyskytuje také ve vlasových buňkách.

Nejběžnější typy kolagenu v lidském těle
Nejrozšířenější typy kolagenu v lidském těle. I. (kosti a kůže), II. (chrupavky), III. (pojivová tkáň), IV. (bazální membrána), V. (vlasy). Zdroj: Getty Images

Tvorba kolagenu v těle

Schopnost tvořit kolagen se během života postupně mění a s věkem klesá. Syntézu kolagenu určují vnitřní a vnější faktory.

Přibližně od 25 let věku klesá produkce kolagenu v těle až o 1–1,5 % ročně.

Kolagen se skládá z aminokyselin. Při příjmu stravy bohaté na bílkoviny dochází v trávicím traktu k rozkladu potravy na aminokyseliny, které jsou následně využity k výrobě kolagenu.

Pro syntézu kolagenu je důležitý dostatečný příjem vitaminu C.

Vitamin C je důležitý jak pro tvorbu kolagenu, tak pro syntézu kyseliny hyaluronové.

Nedostatek kolagenu se projevuje především suchostí a ochabnutím kůže, bolestmi kloubů, zmenšením chrupavek, tvorbou vrásek, sníženou kvalitou nehtů a vlasů a dalšími fyzickými příznaky.

Faktory zhoršující tvorbu kolagenu:

  • Vyšší věk
  • Nadměrné vystavení stresu
  • Autoimunitní onemocnění (lupus, revmatoidní artritida...)
  • Nedostatek potřebných vitaminů (zejména vitaminu C)
  • Nedostatečný příjem bílkovin ve stravě
  • Nadměrné vystavení UV záření
  • Kouření tabákových výrobků
  • Konzumace alkoholu
  • Nadměrná konzumace jednoduchého cukru
  • Nedostatek spánku a regenerace organismu

Kolagen lze přijímat ve stravě poměrně snadno, protože je součástí mnoha základních potravin.

Důležité zdroje ve stravě pro podporu tvorby kolagenu:

  • Kostní a masový vývar
  • Maso (kuřecí, hovězí, vepřové)
  • Želatina
  • Ryby a mořské plody (losos)
  • Vejce
  • Zelená zelenina (brokolice, kapusta)
  • Avokádo
  • Papriky, rajčata, mrkev
  • Fazole
  • Česnek, cibule
  • Ořechy a semínka (kešu, dýně)
  • Citrusy a bobuloviny

Funkce a účinky kolagenu v těle

Bílkovina kolagen má vysoké zastoupení mezi všemi bílkovinami v těle. Jeho hlavní úlohou je podpora zdraví kůže a funkce pohybového aparátu – chrupavek, šlach, svalů a kostí.

Kromě růstu svalů a hustoty kostí se podílí na procesu hojení aparátu po úrazech nebo operacích.

Kolagen zpomaluje stárnutí kůže, tvorbu vrásek a zlepšuje hojení po poraněních kožního krytu (úrazy, jizvy, popáleniny...).

Účinky kolagenu v lidském těle:

  • Podpora funkce kloubů
  • Podpora růstu a budování svalů
  • Výživa chrupavek a kloubních struktur
  • Zpomalení řídnutí kostí
  • Hojení pohybového aparátu
  • Zpomalení procesu stárnutí
  • Podpora hojení poranění kůže
  • Revitalizace kůže, vlasů a nehtů
  • Regenerace tkání
  • Podpora kardiovaskulárního systému
  • Podpora trávicího traktu
Kůže v mladém a starším věku
Kůže v mladém a starším věku. Epidermis (pokožka), Dermis (kůže), Hypodermis (podkoží), Deep wrinkles (hluboké vrásky), Elastin, Kyselina hyaluronová, Fibroblast (buňka vaziva), Kolagen a tukové buňky. Zdroj: Getty Images

Kolagen a doplňky stravy

Trh s doplňky stravy dnes nabízí nepřeberné množství kolagenů. Kupující si může vybrat z různých značek, typů a forem použití (prášek rozpustný ve vodě, perorálně v tabletách nebo dokonce ve formě gelu ke konzumaci).

Otázkou však je, jak trávicí trakt zpracuje přijatý kolagen a jak jej následně tělo využije.

Co se děje s kolagenem po jeho požití?

Kolagen je bílkovina. Tělo enzymaticky rozkládá každou přijatou bílkovinu na jednotlivé aminokyseliny, které ji tvoří.

Takto zpracované molekuly se již mohou dostat střevním traktem přes střevní stěnu do cévního řečiště a cílového místa. V cílových orgánech se z aminokyselin vytvoří specifický protein.

Kolagen jako takový je velkou molekulou, která nemůže být vstřebána lidským trávicím traktem. Proto byl vytvořen hydrolyzovaný kolagen, který je již předtráven na jednotlivé aminokyseliny. Tělo tak vstřebává aminokyseliny přímo.

Podle tvrzení odborníků však trávicí trakt nepozná, že se původně jednalo o kolagen. Proto s přijatými aminokyselinami zachází tak, jak v danou chvíli potřebuje.

Pokud má tělo aktuálně dostatek kolagenu, může si z přijatých aminokyselin vytvořit jinou bílkovinu než kolagen.

Pokud se z přijatých aminokyselin vytvoří kolagenová bílkovina, může tělo kolagen transportovat na "místa pro tělo důležitější", než je kůže.

Příkladem je pohybový aparát (chrupavky, šlachy...), pojivové tkáně, cévní stěny atd. Pokud tělo posílá kolagen do kůže, nemělo by se zapomínat, že kůže je největší orgán v těle. Váží i 10 kg.

Proto se doplňování kolagenu nemusí nutně projevit zvýšením kolagenu v kůži, jak slibuje marketing výživových produktů.

V současné době studie neprokázaly, že by kolagen měl nějaký negativní vliv na zdraví.

Studie uvádějí, že užívání kolagenu zvyšuje příjem bílkovin do těla.

Co si z výše uvedeného odnést?

Užívání hydrolyzovaného kolagenu (rozloženého na aminokyseliny) v doplňcích stravy nemá prokazatelně škodlivý vliv na zdraví. Naopak je pro organismus prospěšné, protože tělo prostřednictvím tohoto doplňku přijímá zvýšené množství aminokyselin/proteinů.

Doplňky stravy mají pozitivní vliv na stav kloubů, svalů, orgánů, pojivových tkání, kůže a vlasů. Je však třeba poznamenat, že z přijatých aminokyselin se v trávicím traktu vytvoří nejen kolagenní bílkovina, ale také různé bílkoviny s různými funkcemi.

Také kolagen je distribuován na různá cílová místa, která tělo vyhodnotí jako důležitější než například nežádoucí vrásku na čele.

Nejčastěji však uživatelé kolagenu uvádějí zlepšení zdravotního stavu. To souvisí právě s vyšším příjmem bílkovin (základních stavebních prvků těla).

Jak vybrat správný doplněk stravy s kolagenem?

Výrobci kolagenových doplňků doporučují uživateli vybrat si kolagen, který se zaměřuje na požadované místo působení. Pokud se například zaměřujete na odstranění bolesti kloubů a výživu chrupavek, je vhodné sáhnout po doplňku s kolagenem typu II.

Pokud se naopak zaměřujete na eliminaci stárnutí a podporu stavu pokožky, měli byste podle výrobců sáhnout po doplňku s co největším množstvím kolagenu I. typu.

Obecně je vhodné zvolit přípravek, který obsahuje vitamin C pro lepší vstřebávání a syntézu kolagenu. Případně užívejte vitamin společně s kolagenem jako součást nutriční kúry.

Je také vhodné, aby výrobek neobsahoval cukr, umělá sladidla ani jiná dochucovadla a byl co "nejčistší".

Jaký typ kolagenového doplňku bych si měl/a vybrat?

Stejně jako v potravinách se kolagen v doplňku stravy získává z kuřecích, hovězích, vepřových nebo rybích (mořských) tkání.

Vepřový a hovězí kolagen se získává z krav nebo prasat. Obsahuje především kolageny typu I a III. Tyto typy jsou důležité pro zdraví a pevnost kostí, šlach, vazů a kůže.

Kuřecí kolagen obsahuje především kolagen typu II, který je nejvhodnější pro výživu chrupavek a kloubních struktur. Je proto vhodným doplňkem pro podporu zdraví kloubů. Kromě kolagenu obsahuje extrakt z kuřecích chrupavek také chondroitin, který je stavebním prvkem lidské chrupavky.

Mořský kolagen získaný z mořských ryb je poměrně snadno vstřebatelný a obsahuje převážně kolagen typu I. Získává se především z kůže, kostí, ploutví nebo šupin mořských ryb.

Na rozdíl od hovězího kolagenu je rybí kolagen složen téměř výhradně z kolagenu typu I. Je proto vhodným doplňkem pro podporu zdraví kůže a pohybového aparátu.

Hydrolyzovaný kolagen
Hydrolyzovaný kolagen ve formě prášku rozpustného ve vodě a kapslí pro perorální použití. Zdroj: Getty Images
fsdílet na Facebooku

Zajímavé zdroje informací

  • solen.cz - Nové možnosti zlepšení kvality pleti. Solen. MUDr. Kateřina Klauzová
  • solen.cz - Přírodní látky v doplňcích stravy a jejich role u osteoartrózy. Solen. PharmDr. Richard Richter, CSc.
  • healthline.com - What Is Collagen, and What Is It Good For? Healthline. Kathy W. Warwick, R.D., CDE
  • medicalnewstoday.com - What is collagen, and why do people use it? MedicalNewsToday. James McIntosh
  • healthline.com - 13 Foods That Help Your Body Produce Collagen. Healthline. Sarah Garone
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.