FAKTA: Glykémie, krevní cukr. Kolik je norma, příliš málo nebo příliš mnoho?

FAKTA: Glykémie, krevní cukr. Kolik je norma, příliš málo nebo příliš mnoho?
Zdroj fotografie: Getty images

Jedním z bedlivě sledovaných parametrů je glykémie neboli hladina cukru v krvi. Jaká je normální, nízká nebo vysoká hladina cukru v krvi?

Jednou z veličin, které naše tělo udržuje v přesně daném rozmezí, je hladina cukru v krvi neboli glykémie. Pokud je hladina cukru v krvi nízká, naše kognitivní funkce nefungují správně. Stejně špatně je, pokud je hladina příliš vysoká.

Zdravý člověk se spíše ocitne ve stavu snížení hladiny cukru. Příkladem je zvýšená fyzická aktivita a snížený příjem potravy. Dokáže se vyrovnat s vyšší hladinou.

Vysoká hladina cukru v krvi neboli hyperglykémie je typická pro onemocnění zvané diabetes. Příčinou je nedostatečná produkce inzulinu nebo jeho nedostatečný účinek.

HYPOglykémie i HYPERglykémie jsou dva pojmy, které jsou známé hlavně diabetikům. Alarmující informací je, že případů s diabetem přibývá.

Celosvětově se setkáváme s větším počtem lidí s diabetem mellitus 2. typu. V minulosti se jednalo spíše o onemocnění postihující starší lidi. Dnešní moderní doba znamená vzestup případů i u mladých.

A vy se ptáte: Proč?

Stručně řečeno, jsou to především faktory jako: špatný životní styl a nevhodná strava, převaha cukrů ve stravě, nedostatek pohybu, podváha a obezita.

1. ☑ NORMÁLNÍ hladina cukru v krvi u člověka bez diabetu – nalačno

3,9–5,5 mmol/l = 70–99 mg/dcl

2. ☑ NORMÁLNÍ hladina cukru v krvi u osoby s diabetem – nalačno

4,4–7,2 mmol/l = 80–130 mg/dcl

3. ☑ NORMÁLNÍ 2 hodiny po jídle u osoby bez diabetu

do 7,8 mmol/l = 140 mg/dcl

4. ☑ NORMÁLNÍ 2 hodiny po jídle u diabetika

do 10,0 mmol/l = 180 mg/dcl

5. ↓ NÍZKÁ HLADINA CUKRU v krvi HYPOGLYKÉMIE

pod 2,8 mmol/l = 50,4 mg/dcl

6. ↑ VYSOKÁ HLADINA CUKRU v krvi HYPERGLYKÉMIE – nalačno u nediabetika

nad 5,5 mmol/l = 99 mg/dcl

7. ↑ VYSOKÁ HLADINA CUKRU v krvi HYPERGLYKÉMIE – nalačno u diabetika

nad 7,5 mmol/l = 135 mg/dcl

V tabulce je uvedeno stručné rozdělení glykémie podle hodnot

Označení mmol/l
Hypoglykémie méně než 2,8
Norma 3,9–5,5
Hyperglykémie nad 5,5
Měření glykémie - hladiny cukru v krvi pomocí kapky krve napíchnuté na prst.
Krev se odebírá z prstu jemným píchnutím jehlou. Kapka krve se vstříkne do testovacího proužku vloženého do glukometru. Glukometr poté otestuje hladinu glukózy. Zdroj: Getty images

8. Milimol nebo miligram

Jednotky v zobrazení glykémie jsou:

  1. mmol/litr l
  2. mg/decilitr dcl/dl

9. Převod krát × ↔ děleno ÷ 18

Zapamatujte si číslo 18:

Převod z milimolů na miligramy provedeme vynásobením 18 ⇒ 4,0 mmol/l x 18 = 72 mg/dl.

Při převodu z miligramů na milimoly dělíme 18 ⇒ 72 mg/dl : 18 = 4,0 mmol/l.

10. Proč k onemocnění dochází a jaké jsou rizikové faktory jeho vzplanutí?

Cukrovka se dělí na 2 typy.

Diabetes mellitus 1. typu nemá jasnou příčinu vzniku. Jedná se o chronické celoživotní onemocnění. Vyžaduje, aby byl inzulín do těla dodáván umělou injekcí.

Základní příčinou je autoimunitní proces, který narušil funkci slinivky břišní (jejích B buněk) vytvářet inzulín.

Spuštění této reakce může být způsobeno genetickou predispozicí a dědičností. V některých případech se předpokládá, že se na ní podílí i vliv virů.

Za vznik diabetu 2. typu mohou být zodpovědné různé faktory. A některé z nich můžeme svým jednáním ovlivnit. Příkladem je špatný životní styl, který zahrnuje různé dílčí složky.

Mezi rizikové faktory vzniku diabetu 2. typu patří např.:

  • nadváha a obezita
  • nevyvážená strava
  • převaha cukrů ve stravě
  • nedostatek pohybu
  • nedostatek spánku
  • vystavení chemickým látkám a toxinům
  • genetika a rodinná anamnéza
  • těhotenská cukrovka
  • vysoký krevní tlak
  • syndrom polycystických vaječníků
  • stres

Zvláštním typem je gestační (těhotenský) diabetes. Ten by se měl po porodu upravit, ale v malém procentu případů může pokračovat jako diabetes 2. typu.

11. Komplikace diabetu

V každém případě má toto onemocnění své komplikace.

12. Hypoglykémie

Nízké hladiny mohou být příčinou řady projevů.

Příkladem je změna psychiky až agresivita, dezorientace, slabost a únava, bolest hlavy, bílá a zpocená kůže, kolaps, bezvědomí, křeče těla až kóma a smrt.

Nízká hladina cukru v krvi ohrožuje zejména osoby s cukrovkou, které si píchají inzulín.

Stává se, že po aplikaci inzulínu zapomenou jíst nebo si aplikují vyšší dávku inzulínu, než je potřeba.

Proto se inzulín nikdy nepodává při nízké hladině cukru v krvi – hypoglykémii.

13. Hyperglykémie

Dlouhodobě zvýšená hladina cukru v krvi má negativní účinky v celém organismu.

Negativně ovlivňuje např.:

  • cévy
  • nervy
  • sítnici oka
  • což je spojeno s rizikem vzniku
    • neuropatie, angiopatie, retinopatie, diabetické nohy, nefropatie

Zobrazit celý článek: Co je normální a co je hyper/hypoglykémie?

+ články:

fsdílet na Facebooku

Zajímavé zdroje informací

Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.