- mayoclinic.org - Diabetes
- diabetes.co.uk - Blood Sugar Level Ranges
- webmd.com - Normal Blood Sugar Levels for Adults With Diabetes
- who.int - Mean fasting blood glucose
FAKTA: Glykémie, krevní cukr. Kolik je norma, příliš málo nebo příliš mnoho?
Jedním z bedlivě sledovaných parametrů je glykémie neboli hladina cukru v krvi. Jaká je normální, nízká nebo vysoká hladina cukru v krvi?
Obsah článku
- 1. ☑ NORMÁLNÍ hladina cukru v krvi u člověka bez diabetu – nalačno
- 2. ☑ NORMÁLNÍ hladina cukru v krvi u osoby s diabetem – nalačno
- 3. ☑ NORMÁLNÍ 2 hodiny po jídle u osoby bez diabetu
- 4. ☑ NORMÁLNÍ 2 hodiny po jídle u diabetika
- 5. ↓ NÍZKÁ HLADINA CUKRU v krvi HYPOGLYKÉMIE
- 6. ↑ VYSOKÁ HLADINA CUKRU v krvi HYPERGLYKÉMIE – nalačno u nediabetika
- 7. ↑ VYSOKÁ HLADINA CUKRU v krvi HYPERGLYKÉMIE – nalačno u diabetika
- 8. Milimol nebo miligram
- 9. Převod krát × ↔ děleno ÷ 18
- 10. Proč k onemocnění dochází a jaké jsou rizikové faktory jeho vzplanutí?
- 11. Komplikace diabetu
- 12. Hypoglykémie
- 13. Hyperglykémie
Jednou z veličin, které naše tělo udržuje v přesně daném rozmezí, je hladina cukru v krvi neboli glykémie. Pokud je hladina cukru v krvi nízká, naše kognitivní funkce nefungují správně. Stejně špatně je, pokud je hladina příliš vysoká.
Zdravý člověk se spíše ocitne ve stavu snížení hladiny cukru. Příkladem je zvýšená fyzická aktivita a snížený příjem potravy. Dokáže se vyrovnat s vyšší hladinou.
Vysoká hladina cukru v krvi neboli hyperglykémie je typická pro onemocnění zvané diabetes. Příčinou je nedostatečná produkce inzulinu nebo jeho nedostatečný účinek.
HYPOglykémie i HYPERglykémie jsou dva pojmy, které jsou známé hlavně diabetikům. Alarmující informací je, že případů s diabetem přibývá.
Celosvětově se setkáváme s větším počtem lidí s diabetem mellitus 2. typu. V minulosti se jednalo spíše o onemocnění postihující starší lidi. Dnešní moderní doba znamená vzestup případů i u mladých.
A vy se ptáte: Proč?
Stručně řečeno, jsou to především faktory jako: špatný životní styl a nevhodná strava, převaha cukrů ve stravě, nedostatek pohybu, podváha a obezita.
1. ☑ NORMÁLNÍ hladina cukru v krvi u člověka bez diabetu – nalačno
3,9–5,5 mmol/l = 70–99 mg/dcl
2. ☑ NORMÁLNÍ hladina cukru v krvi u osoby s diabetem – nalačno
4,4–7,2 mmol/l = 80–130 mg/dcl
3. ☑ NORMÁLNÍ 2 hodiny po jídle u osoby bez diabetu
do 7,8 mmol/l = 140 mg/dcl
4. ☑ NORMÁLNÍ 2 hodiny po jídle u diabetika
do 10,0 mmol/l = 180 mg/dcl
5. ↓ NÍZKÁ HLADINA CUKRU v krvi HYPOGLYKÉMIE
pod 2,8 mmol/l = 50,4 mg/dcl
6. ↑ VYSOKÁ HLADINA CUKRU v krvi HYPERGLYKÉMIE – nalačno u nediabetika
nad 5,5 mmol/l = 99 mg/dcl
7. ↑ VYSOKÁ HLADINA CUKRU v krvi HYPERGLYKÉMIE – nalačno u diabetika
nad 7,5 mmol/l = 135 mg/dcl
V tabulce je uvedeno stručné rozdělení glykémie podle hodnot
Označení | mmol/l | |
Hypoglykémie | ↓ | méně než 2,8 |
Norma | ☑ | 3,9–5,5 |
Hyperglykémie | ↑ | nad 5,5 |
8. Milimol nebo miligram
Jednotky v zobrazení glykémie jsou:
- mmol/litr l
- mg/decilitr dcl/dl
9. Převod krát × ↔ děleno ÷ 18
Zapamatujte si číslo 18:
Převod z milimolů na miligramy provedeme vynásobením 18 ⇒ 4,0 mmol/l x 18 = 72 mg/dl.
Při převodu z miligramů na milimoly dělíme 18 ⇒ 72 mg/dl : 18 = 4,0 mmol/l.
10. Proč k onemocnění dochází a jaké jsou rizikové faktory jeho vzplanutí?
Cukrovka se dělí na 2 typy.
Diabetes mellitus 1. typu nemá jasnou příčinu vzniku. Jedná se o chronické celoživotní onemocnění. Vyžaduje, aby byl inzulín do těla dodáván umělou injekcí.
Základní příčinou je autoimunitní proces, který narušil funkci slinivky břišní (jejích B buněk) vytvářet inzulín.
Spuštění této reakce může být způsobeno genetickou predispozicí a dědičností. V některých případech se předpokládá, že se na ní podílí i vliv virů.
Za vznik diabetu 2. typu mohou být zodpovědné různé faktory. A některé z nich můžeme svým jednáním ovlivnit. Příkladem je špatný životní styl, který zahrnuje různé dílčí složky.
Mezi rizikové faktory vzniku diabetu 2. typu patří např.:
- nadváha a obezita
- nevyvážená strava
- převaha cukrů ve stravě
- nedostatek pohybu
- nedostatek spánku
- vystavení chemickým látkám a toxinům
- genetika a rodinná anamnéza
- těhotenská cukrovka
- vysoký krevní tlak
- syndrom polycystických vaječníků
- stres
Zvláštním typem je gestační (těhotenský) diabetes. Ten by se měl po porodu upravit, ale v malém procentu případů může pokračovat jako diabetes 2. typu.
11. Komplikace diabetu
V každém případě má toto onemocnění své komplikace.
12. Hypoglykémie
Nízké hladiny mohou být příčinou řady projevů.
Příkladem je změna psychiky až agresivita, dezorientace, slabost a únava, bolest hlavy, bílá a zpocená kůže, kolaps, bezvědomí, křeče těla až kóma a smrt.
Nízká hladina cukru v krvi ohrožuje zejména osoby s cukrovkou, které si píchají inzulín.
Stává se, že po aplikaci inzulínu zapomenou jíst nebo si aplikují vyšší dávku inzulínu, než je potřeba.
Proto se inzulín nikdy nepodává při nízké hladině cukru v krvi – hypoglykémii.
13. Hyperglykémie
Dlouhodobě zvýšená hladina cukru v krvi má negativní účinky v celém organismu.
Negativně ovlivňuje např.:
- cévy
- nervy
- sítnici oka
- což je spojeno s rizikem vzniku
- neuropatie, angiopatie, retinopatie, diabetické nohy, nefropatie
Zobrazit celý článek: Co je normální a co je hyper/hypoglykémie?
+ články: