- pubmed.ncbi.nlm.nih.gov - Frostbite; Hajira Basit, Tanner J. Wallen, Christopher Dudley,
- pubmed.ncbi.nlm.nih.gov - Preventing and Managing Hypothermia and Frostbite Injury; Jessie Fudge,
- solen.sk - REPETITÓRIUM URGENTNEJ MEDICÍNY EPETITÓRIUM URGENTNEJ MEDICÍNY Omrzliny; Viliam Dobiáš,
- solen.sk - Hojenie rán pomocou kyseliny hyalurónovej; Katarína Poláková, PhD.
Omrzliny - víte, jak a kdy vznikají a jak je správně ošetřit?

Co jsou to omrzliny, proč a jak k nim dochází a jaké rizikové faktory k nim vedou? Co je to první pomoc a jak se ošetřují, léčba?
Hlavní příznaky
- Bledost
- Bolest kůže
- Modrá kůže
- Mravenčení
- Svalová ztuhlost
- Poruchy citlivosti
- Otok
- Puchýř
- Studené končetiny
- Svědění kůže
- Zarudlá kůže
Vlastnosti
Omrzliny (latinsky Congelatio) by se daly popsat také jako poranění mrazem. To znamená, že k nim dochází při teplotách pod 0 °C.
K omrzlinám však může dojít i při teplotách nad bodem mrazu.
Zejména pokud je člověk vystaven kombinaci faktorů, jako například:
- nižší teploty
- déšť
- vítr
- predispozice - např. nemoc, opilost...
Příčiny
Omrzliny jsou způsobeny silným chladem. Jedním z obranných mechanismů našeho těla je vazokonstrikce (zúžení cév). To má za následek snížení přívodu krve, zejména do periferních částí těla.
S menším průtokem krve jsou tyto nezahojené části ochlazovány. V důsledku těchto procesů se v buňkách vytvářejí ledové krystalky vody, které buňky nevratně poškozují.
Tento proces je umocněn dehydratací tkání (rovněž způsobenou nedostatečným prokrvením).
Opětovné zahřátí následně vyvolává:
- otok buněk
- celkový otok tkání
- shlukování erytrocytů (červených krvinek)
- shlukování krevních destiček
- poškození kapilár
- trombóza (tvorba krevních sraženin)
- lokální ischemie
- a následná buněčná smrt
Všechny tyto procesy následně vyvolávají produkci velkého množství volných radikálů, které následně spouštějí kaskádu procesů v těle. Výsledkem je zánět.
Omrzliny však mohou mít za následek řadu nežádoucích stavů, které mohou přetrvávat ještě dlouho po zhojení samotných omrzlin.
K omrzlinám je náchylná jakákoli nechráněná část kůže. Obvykle se však jedná o okrajové části našeho těla, jako například:
- prsty na rukou a nohou
- ruce
- chodidla
- uši
- nos
- rty
Postižena však může být například i oční rohovka.

Rizikové faktory omrzlin jsou:
- zimní období
- nedostatečná nebo žádná možnost úkrytu před chladem
- nedostatečné oblečení
- silný vítr
- dlouhodobý pobyt ve vysoké nadmořské výšce a s tím spojená hypoxie (nedostatečné okysličení) tkání
- dlouhodobý pobyt venku
- užívání alkoholu nebo drog
- dehydratace
- podvýživa
- užívání léků, které mají vazokonstrikční účinek - zužují cévy
- znehybnění nebo dokonce snížená pohyblivost
- předchozí omrzliny
- únava
Nejvíce ohrožené skupiny osob jsou:
- Bezdomovci
- Starší lidé
- Děti
- Sportovci - zejména při zimních sportech
- Horolezci - ti jsou výjimečnou skupinou, neboť se na vzniku omrzlin podílí jejich kombinace:
- nízké teploty
- hypoxie (tj. nedostatečné okysličení tkání)
- a celkové dehydratace
- Lidé pracující venku
- Lidé v zařízeních s nízkou teplotou - chladných místnostech...
Vojáci bývali také velmi zranitelnou skupinou. S rozvojem technologií ale už tak zranitelní nejsou.
Omrzliny mohou podporovat i některá onemocnění.
Mezi ně patří například:
- Periferní cévní onemocnění
- Ateroskleróza
- Poruchy štítné žlázy - zejména pokud je její funkce snížená
- Mrtvice
- Artritida
- Duševní onemocnění - člověk nemusí být schopen správně vyhodnotit situaci - pocity, zda je mu zima, nebo zda je mu dostatečně teplo
- Diabetes mellitus
- Raynaudova choroba
Ohroženi jsou však také kuřáci.
Rozsah a stupeň omrzlin se zvyšuje s:
- s délkou expozice - tedy s dobou, po kterou je člověk vystaven mrazu
- s teplotou - čím nižší teplota, tím závažnější zranění
K největšímu poškození tkáně však dochází, pokud omrzlina pro rozmrznutí znovu zmrzne nebo se podchladí.
Příznaky
Omrzliny se stejně jako popáleniny dělí do několika stupňů:
- První stupeň
- Je charakterizován bledostí postižené části v důsledku nedostatečného prokrvení.
- Okolí může být paradoxně zarudlé.
- Může dojít k odlupování kůže (tzv. deskvamaci).
- Snížená je také citlivost. Jedná se o takzvanou "dysestezii".
- Druhý stupeň
- Vznikají puchýře s čirou tekutinou.
- V dané oblasti dochází k otoku a zarudnutí.
- Třetí stupeň
- Tvorba hemoragických (krvácejících) puchýřů.
- Dochází k poškození tkáně - celé tloušťky kůže.
- Čtvrtý stupeň
- Dochází k poškození tkáně, které postihuje již hlubší struktury, jako např.:
- svaly
- šlachy
- ale také kosti, což vede ke ztrátě postižené části (klouby prstů, celé prsty nebo dokonce končetiny)
- Dochází k poškození tkáně, které postihuje již hlubší struktury, jako např.:

Kromě výše uvedené klasifikace existuje ještě jedna, která vychází z omrzlin na rukou a nohou.
- První stupeň
- Cyanóza (tmavě modré zbarvení kůže) není přítomna.
- Riziko následků je minimální, případně žádné.
- Neexistuje riziko následné amputace postižené části, nejčastěji článků prstů nebo celých prstů na rukou či nohou.
- Druhý stupeň
- Cyanóza (tmavě modré zbarvení kůže) je přítomna pouze na posledním kloubu postiženého prstu nebo prstů.
- Pravděpodobně bude nutná amputace měkkých částí postiženého kloubu prstu.
- Pravděpodobně se objeví následky na nehtech prstů rukou nebo nohou.
- Třetí stupeň
- Cyanóza (tmavě modré zbarvení kůže) je již přítomna na středních a dolních článcích prstů.
- Je nutná amputace celých článků nebo celého prstu i s kostí.
- Má funkční následky.
- Čtvrtý stupeň
- Cyanóza (tmavě modré zbarvení kůže) je přítomna na celé dlani (až po zápěstí) nebo chodidle (až po kotník).
- Je nutná amputace celé končetiny.
- Dochází k výskytu funkčních následků.

V důsledku omrzlin:
- ischemické poškození tkáně - v důsledku nedostatečného prokrvení
- nekróza (odumření tkáně)
Omrzliny však přinášejí i další komplikace v důsledku ztráty kožní bariéry:
- sekundární infekce
- dehydratace
Diagnostika
Jak se léčí: Omrzliny
Ošetření omrzlin – co je první pomoc a jak se léčí?
Zobrazit víceOmrzliny se léčí
Omrzliny vyšetří
Zajímavé zdroje informací
Související
