Potravinová alergie a intolerance: jaké jsou hlavní rozdíly a příznaky?

Potravinová alergie a intolerance: jaké jsou hlavní rozdíly a příznaky?
Zdroj fotografie: Getty images

Ačkoli tyto pojmy mohou znít podobně, jedná se o dvě různá onemocnění. Znáte jejich hlavní příznaky a rozdíly?

Potravinová alergie a potravinová intolerance jsou v široké veřejnosti často zaměňované pojmy. Ačkoli se některé příznaky vyskytují u obou (zejména zažívací potíže), jedná se o dva různé zdravotní problémy.

Potravinová alergie

Alergie je alergie na potravinu nebo složku potraviny. Jedná se tedy o problém imunitního systému. Imunitní systém vyhodnotí danou látku jako cizorodou.

Potravinová alergie je imunologicky podmíněná reakce, která se často objeví i po požití malého množství "problémové" potraviny.

Příznaky potravinové alergické reakce závisí na závažnosti samotné alergie a množství požitého alergenu. Liší se od mírných přes závažné až po život ohrožující.

Život ohrožujícím stavem je anafylaktická reakce, která se projevuje napříč celým tělem. Anafylaktický šok je hlavním zdravotním rizikem alergie.

Možné příznaky potravinové alergie:

  • Trávicí potíže
  • Bolest břicha
  • Plynatost a nadýmání
  • Potíže s vyprazdňováním (průjem/zácpa)
  • Nevolnost
  • Pocit na zvracení a zvracení
  • Otok sliznic
  • Rýma (svědění, kýchání)
  • Potíže s dýcháním
  • Zánět očních spojivek
  • Kožní projevy (ekzém, kopřivka...)
  • Svědění kůže
  • Anafylaxe

Nejčastějšími potravinovými alergeny v dětském věku jsou kravské mléko, pšenice, vejce, sója a ořechy.

U dospělých jsou nejčastější potravinové alergie na ořechy, mořské plody, ryby, obiloviny, některé druhy ovoce a zeleniny a další.

Potravinová intolerance

Potravinová intolerance označuje nesnášenlivost, a nejedná se tedy o alergii. Intolerance je způsobena metabolickou poruchou. Jedná se tedy o problém trávicího systému, nikoliv imunitního systému.

Potravinová intolerance je nesnášenlivost (přecitlivělost) na určité potraviny. Jejich konzumace vede k nežádoucí reakci trávicího systému.

Při intoleranci má tělo nedostatek enzymu nebo nedokáže zpracovat některé chemické látky obsažené v "problémové" potravině. Nejedná se tedy o alergickou reakci, ale o enzymatickou poruchu.

Zatímco alergická reakce na potravinu se objevuje poměrně rychle, příznaky potravinové intolerance se mohou objevit i později.

Pro příznaky intolerance je zásadní množství zkonzumované potravy. Projevuje se hlavně zažívacími potížemi. Pokud je ale zkonzumováno menší množství potraviny, může intolerance zůstat bez příznaků.

Mezi nejčastější příznaky potravinové intolerance patří:

  • Chronická únava
  • Nepříjemné pocity v břiše
  • Potíže s vyprazdňováním (průjem/zácpa)
  • Nadýmání a plynatost
  • Pocit na zvracení a zvracení
  • Nevolnost
  • Pocity úzkosti a deprese
  • Migrény (bolesti hlavy)
  • Zánět střevního traktu
  • Akné a kožní projevy

Jednou z nejčastějších potravinových intolerancí je intolerance laktózy. Jedná se o nesnášenlivost mléčného cukru.

Mléčný cukr se nachází v mléce a mléčných výrobcích. V tomto případě není trávicí systém schopen správně zpracovat laktózu pomocí enzymu laktázy.

Další poměrně častou intolerancí je histaminová intolerance. V takovém případě tělu chybí enzym diaminooxidáza, který odbourává vysoké hladiny histaminu.

Dalším příkladem je neceliakální intolerance lepku nebo intolerance ovoce.

Rozdíly mezi potravinovou alergií a intolerancí v tabulce

Podívejme se na hlavní rozdíly mezi těmito dvěma stavy.

V tabulce jsou uvedeny hlavní rozdíly mezi potravinovou alergií a intolerancí

Potravinová alergie Potravinová intolerance
Patologická reakce imunitního systému Trávicí (enzymatická) a metabolická porucha
Relativně rychlý nástup příznaků po konzumaci Příznaky se mohou opozdit o hodiny až dny
K vyvolání alergické reakce může stačit malé množství potraviny Nástup příznaků často závisí na množství požité potraviny
Může být život ohrožující Neohrožuje život
Základem léčby je vyhýbání se alergenu a lékařská léčba příznaků Různé typy léčby (úplné/částečné vyloučení potraviny, podávání speciálních přípravků)

Běžné potravinové alergeny a jejich symboly (obiloviny, mořské plody, vejce, ryby, arašídy, mléko, ořechy, fazole, korýši, sezam, celer, hořčice, sulfát, sója).
Vybrané potravinové alergeny a jejich symboly (obiloviny, mořské plody, vejce, ryby, arašídy, mléko, ořechy, fazole, korýši, sezam, celer, hořčice, sulfát, sója). Zdroj fotografií: Getty Images.

Možnosti léčby

V současné době medicína nedokáže potravinové alergie a intolerance zcela vyléčit. Základem léčby je tedy úprava stravy.

Léčba potravinové alergie je založena na vyhýbání se spouštěčům reakce, tj. alergenům. V dospělosti je alergie již definitivní, ale u dětí může dojít k určité změně tolerance problematických potravin.

V léčbě příznaků se uplatňuje medikamentózní terapie, především ve formě antihistaminik a kortikosteroidů (léky potlačující alergické projevy).

U potravinové intolerance se léčba liší v závislosti na intenzitě intolerance a věku jedince.

U vrozené intolerance u novorozenců se uplatňuje vyloučení laktózy ze stravy a následné podávání speciálních laktózových preparátů, které vedou ke zvýšení aktivity enzymu laktázy.

V dospělosti se jedná o vyloučení problematické potraviny ze stravy a úpravu jídelníčku.

Případné obtíže vždy konzultujte s odborníkem. V tomto případě s alergologem, gastroenterologem a výživovým poradcem.

fsdílet na Facebooku

Zajímavé zdroje informací

  • solen.cz - Bolesti břicha. doc. MUDr. Bohumil Seifert, Ph.D.
  • medicalnewstoday.com - What is a food intolerance? Yvette Brazier.
  • healthline.com - Food Allergy vs. Sensitivity: What’s the Difference? Anna Schaefer.
  • THAM, Tony C. K., John S. A. COLLINS a Roy SOETIKNO. Urgentní gastroenterologie. Přeložil Helena HARTLOVÁ. Praha: Grada Publishing, 2017. ISBN 978-80-271-0157-3.
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.