- solen.cz - Bolesti břicha. doc. MUDr. Bohumil Seifert, Ph.D.
- medicalnewstoday.com - What is a food intolerance? Yvette Brazier.
- healthline.com - Food Allergy vs. Sensitivity: What’s the Difference? Anna Schaefer.
- THAM, Tony C. K., John S. A. COLLINS a Roy SOETIKNO. Urgentní gastroenterologie. Přeložil Helena HARTLOVÁ. Praha: Grada Publishing, 2017. ISBN 978-80-271-0157-3.
Potravinová alergie a intolerance: jaké jsou hlavní rozdíly a příznaky?

Ačkoli tyto pojmy mohou znít podobně, jedná se o dvě různá onemocnění. Znáte jejich hlavní příznaky a rozdíly?
Obsah článku
Potravinová alergie
Alergie je alergie na potravinu nebo složku potraviny. Jedná se tedy o problém imunitního systému. Imunitní systém vyhodnotí danou látku jako cizorodou.
Potravinová alergie je imunologicky podmíněná reakce, která se často objeví i po požití malého množství "problémové" potraviny.
Příznaky potravinové alergické reakce závisí na závažnosti samotné alergie a množství požitého alergenu. Liší se od mírných přes závažné až po život ohrožující.
Život ohrožujícím stavem je anafylaktická reakce, která se projevuje napříč celým tělem. Anafylaktický šok je hlavním zdravotním rizikem alergie.
Možné příznaky potravinové alergie:
- Trávicí potíže
- Bolest břicha
- Plynatost a nadýmání
- Potíže s vyprazdňováním (průjem/zácpa)
- Nevolnost
- Pocit na zvracení a zvracení
- Otok sliznic
- Rýma (svědění, kýchání)
- Potíže s dýcháním
- Zánět očních spojivek
- Kožní projevy (ekzém, kopřivka...)
- Svědění kůže
- Anafylaxe
Nejčastějšími potravinovými alergeny v dětském věku jsou kravské mléko, pšenice, vejce, sója a ořechy.
U dospělých jsou nejčastější potravinové alergie na ořechy, mořské plody, ryby, obiloviny, některé druhy ovoce a zeleniny a další.
Potravinová intolerance
Potravinová intolerance označuje nesnášenlivost, a nejedná se tedy o alergii. Intolerance je způsobena metabolickou poruchou. Jedná se tedy o problém trávicího systému, nikoliv imunitního systému.
Potravinová intolerance je nesnášenlivost (přecitlivělost) na určité potraviny. Jejich konzumace vede k nežádoucí reakci trávicího systému.
Při intoleranci má tělo nedostatek enzymu nebo nedokáže zpracovat některé chemické látky obsažené v "problémové" potravině. Nejedná se tedy o alergickou reakci, ale o enzymatickou poruchu.
Zatímco alergická reakce na potravinu se objevuje poměrně rychle, příznaky potravinové intolerance se mohou objevit i později.
Pro příznaky intolerance je zásadní množství zkonzumované potravy. Projevuje se hlavně zažívacími potížemi. Pokud je ale zkonzumováno menší množství potraviny, může intolerance zůstat bez příznaků.
Mezi nejčastější příznaky potravinové intolerance patří:
- Chronická únava
- Nepříjemné pocity v břiše
- Potíže s vyprazdňováním (průjem/zácpa)
- Nadýmání a plynatost
- Pocit na zvracení a zvracení
- Nevolnost
- Pocity úzkosti a deprese
- Migrény (bolesti hlavy)
- Zánět střevního traktu
- Akné a kožní projevy
Jednou z nejčastějších potravinových intolerancí je intolerance laktózy. Jedná se o nesnášenlivost mléčného cukru.
Mléčný cukr se nachází v mléce a mléčných výrobcích. V tomto případě není trávicí systém schopen správně zpracovat laktózu pomocí enzymu laktázy.
Další poměrně častou intolerancí je histaminová intolerance. V takovém případě tělu chybí enzym diaminooxidáza, který odbourává vysoké hladiny histaminu.
Dalším příkladem je neceliakální intolerance lepku nebo intolerance ovoce.
Rozdíly mezi potravinovou alergií a intolerancí v tabulce
Podívejme se na hlavní rozdíly mezi těmito dvěma stavy.
V tabulce jsou uvedeny hlavní rozdíly mezi potravinovou alergií a intolerancí
Potravinová alergie | Potravinová intolerance |
Patologická reakce imunitního systému | Trávicí (enzymatická) a metabolická porucha |
Relativně rychlý nástup příznaků po konzumaci | Příznaky se mohou opozdit o hodiny až dny |
K vyvolání alergické reakce může stačit malé množství potraviny | Nástup příznaků často závisí na množství požité potraviny |
Může být život ohrožující | Neohrožuje život |
Základem léčby je vyhýbání se alergenu a lékařská léčba příznaků | Různé typy léčby (úplné/částečné vyloučení potraviny, podávání speciálních přípravků) |

Možnosti léčby
V současné době medicína nedokáže potravinové alergie a intolerance zcela vyléčit. Základem léčby je tedy úprava stravy.
Léčba potravinové alergie je založena na vyhýbání se spouštěčům reakce, tj. alergenům. V dospělosti je alergie již definitivní, ale u dětí může dojít k určité změně tolerance problematických potravin.
V léčbě příznaků se uplatňuje medikamentózní terapie, především ve formě antihistaminik a kortikosteroidů (léky potlačující alergické projevy).
U potravinové intolerance se léčba liší v závislosti na intenzitě intolerance a věku jedince.
U vrozené intolerance u novorozenců se uplatňuje vyloučení laktózy ze stravy a následné podávání speciálních laktózových preparátů, které vedou ke zvýšení aktivity enzymu laktázy.
V dospělosti se jedná o vyloučení problematické potraviny ze stravy a úpravu jídelníčku.
Případné obtíže vždy konzultujte s odborníkem. V tomto případě s alergologem, gastroenterologem a výživovým poradcem.
Zajímavé zdroje informací
Související
