Ovoce: zdroj vitamínů a živin pro zdraví a vitalitu

Ovoce: zdroj vitamínů a živin pro zdraví a vitalitu
Zdroj fotografie: Getty images

Ovoce a zelenina mají v lidském jídelníčku nezastupitelné místo. Díky vysokému obsahu důležitých živin významně ovlivňují fyziologické fungování organismu. Co ovoce obsahuje a jak přispívá ke zdraví?

Ovoce podporuje imunitní systém, imunitu, vitalitu, trávení, mozkovou činnost a mnoho dalších tělesných procesů. Ovoce a zelenina by měly být pravidelnou součástí nutričně vyvážené stravy.

Ovoce: význam ve stravě

Ovoce jsou jedlé plody nebo semena semenonosných rostlin, keřů a stromů. Abychom z ovoce pro své zdraví vytěžili co nejvíce, je vhodné konzumovat především čerstvé sezónní produkty.

Ovoce se dělí na:

  1. jádroviny (jablka, hrušky...)
  2. peckoviny (švestky, meruňky...)
  3. bobuloviny (borůvky, maliny, hroznové víno...).
  4. skořápkoviny (kaštany, mandle, vlašské ořechy...)
  5. tropické ovoce (citrusy, mango, avokádo...)

Ovoce obsahuje:

  • vitamíny
  • minerální látky
  • vlákninu
  • enzymy
  • fruktózu
  • vodu

Antioxidanty

Antioxidanty jsou látky, které bojují proti volným kyslíkovým radikálům, oxidačnímu stresu a chrání naše buňky před poškozením a stárnutím.

Dělíme je na vitaminy, minerály a enzymy.

Vitamíny a minerály

Jedná se o důležité sloučeniny nezbytné pro fyziologické fungování a procesy v těle. Lidské tělo je potřebuje ke své existenci, ale nedokáže si je samo vyrobit. Proto je musí získávat ze stravy.

Předcházejí mnoha akutním i chronickým onemocněním.

Vláknina

Vláknina je důležitá pro správnou funkci střev, zdravou rovnováhu střevní mikroflóry, prevenci zácpy a regulaci cholesterolu v krvi. Je také přirozenou prevencí proti rakovině tlustého střeva.

Enzymy

Ovoce obsahuje enzymy a jejich koenzymy, které lidské tělo potřebuje ke správnému rozkladu potravy. Enzymy tak slouží ke katalyzování chemických reakcí v našem těle.

Zdravotní přínosy ovoce

Zdravotní přínosy ovoce jsou dány především vysokým obsahem antioxidantů.

  • Podpora imunitního systému a imunity
  • Antioxidační účinek
  • Podpora trávicích procesů a vyprazdňování
  • Podpora rovnováhy střevního mikrobiomu
  • Zvýšení energie (ovocný cukr)
  • Hydratace organismu (vysoký obsah vody)
  • Regulace krevního tlaku a cholesterolu
  • Mírný diuretický (močopudný) účinek
  • Podpora regulace hmotnosti a metabolismu
  • Podpora zdraví vnitřních systémů
  • Podpora prevence mnoha akutních a chronických onemocnění

Nevýhody ovoce mohou vzniknout při konzumaci nadměrného množství. To může způsobit průjem, nadýmání nebo plynatost. Rizikem je také hypervitaminóza v důsledku příliš vysokého množství nahromaděných vitaminů v těle.

Možnou kontraindikací některých druhů ovoce jsou potravinové alergie, intolerance nebo přecitlivělost. Alergickou reakci však lze zmírnit tepelnou úpravou ovoce nebo odstraněním slupky.

Které ovoce zařadit do jídelníčku?

Vzhledem k jejich rozdílnému obsahu živin a chuti je ideální druhy ovoce střídat.

Níže uvádíme tipy na základní, cenově dostupné a výživově hodnotné ovoce.

Jablka

Jablka jsou k dispozici v různých odrůdách. Jsou bohatá zejména na vitaminy B a C. Mají vysoký obsah draslíku, vápníku a hořčíku. Jablka mají antioxidační vlastnosti, podporují imunitní systém, kardiovaskulární systém, trávení a mnoho dalších systémů.

Bobulovité ovoce

Bobulovité ovoce patří mezi potraviny označované jako "superpotraviny". Borůvky, maliny nebo brusinky jsou bohaté na antioxidanty, vitaminy A, E a K. Podporují imunitní systém, přirozenou detoxikaci organismu od škodlivých látek, vylučovací ústrojí, trávení a zrak.

Banány

Banány jsou silným zdrojem draslíku, který je důležitý pro správnou funkci svalů a nervů. Banány obsahují velké množství ovocného cukru, což je v kombinaci s minerálem draslíkem důvod, proč je často konzumují profesionální sportovci jako zdroj rychlé a zdravé energie.

Kiwi

Kiwi je bohatým zdrojem vitaminu C, E, kyseliny listové i vlákniny. Jeden gram tohoto ovoce obsahuje téměř jeden miligram vitaminu C.

Podporuje zejména imunitní systém, obranyschopnost organismu a zdraví vylučovacího a dýchacího systému.

Skladování a zpracování ovoce

Čerstvé ovoce má vysoký obsah vody a živin, ale poměrně krátkou trvanlivost. Doporučuje se konzumovat především čerstvé ovoce.

Oblíbenou formou konzumace čerstvého ovoce jsou v současnosti ovocné a zeleninové šťávy (smoothies). 
Smoothies: Recepty na zdravé a fit ovoce, zeleninu a hubnutí

Pokud však chceme ovoce udržet čerstvé po delší dobu, musíme ho vhodně skladovat. Skladování závisí především na druhu, odrůdě a stavu zralosti ovoce.

Čerstvé ovoce by se mělo skladovat v chladných, tmavých a větraných místnostech s mírně vyšší vlhkostí vzduchu.

Kromě skladování lze ovoce různými způsoby konzervovat. Ovoce lze sušit, zmrazovat, vařit a vyrábět z něj kompoty a džemy.

Mrazení je nejvhodnějším způsobem konzervace ovoce z hlediska zachování jeho výživové hodnoty. Přispívá k zachování původní chuti, barvy a vitamínů.

fsdílet na Facebooku

Zajímavé zdroje informací

  • medicalnewstoday.com - Top 12 healthful fruits. Medical News Today. Beth Sissons
  • ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Druhé rozšířené vydání. Praha: Current media, [2019]. Medicus. ISBN 978-80-88129-44-8
  • healthline.com - Is Fruit Good or Bad for Your Health? The Sweet Truth. Kris Gunnars, BSc
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.