- medicalnewstoday.com - Top 12 healthful fruits. Medical News Today. Beth Sissons
- ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Druhé rozšířené vydání. Praha: Current media, [2019]. Medicus. ISBN 978-80-88129-44-8
- healthline.com - Is Fruit Good or Bad for Your Health? The Sweet Truth. Kris Gunnars, BSc
Ovoce: zdroj vitamínů a živin pro zdraví a vitalitu

Ovoce a zelenina mají v lidském jídelníčku nezastupitelné místo. Díky vysokému obsahu důležitých živin významně ovlivňují fyziologické fungování organismu. Co ovoce obsahuje a jak přispívá ke zdraví?
Obsah článku
Ovoce: význam ve stravě
Ovoce jsou jedlé plody nebo semena semenonosných rostlin, keřů a stromů. Abychom z ovoce pro své zdraví vytěžili co nejvíce, je vhodné konzumovat především čerstvé sezónní produkty.
Ovoce se dělí na:
- jádroviny (jablka, hrušky...)
- peckoviny (švestky, meruňky...)
- bobuloviny (borůvky, maliny, hroznové víno...).
- skořápkoviny (kaštany, mandle, vlašské ořechy...)
- tropické ovoce (citrusy, mango, avokádo...)
Ovoce obsahuje:
- vitamíny
- minerální látky
- vlákninu
- enzymy
- fruktózu
- vodu
Antioxidanty
Antioxidanty jsou látky, které bojují proti volným kyslíkovým radikálům, oxidačnímu stresu a chrání naše buňky před poškozením a stárnutím.
Dělíme je na vitaminy, minerály a enzymy.
Vitamíny a minerály
Jedná se o důležité sloučeniny nezbytné pro fyziologické fungování a procesy v těle. Lidské tělo je potřebuje ke své existenci, ale nedokáže si je samo vyrobit. Proto je musí získávat ze stravy.
Předcházejí mnoha akutním i chronickým onemocněním.
Vláknina
Vláknina je důležitá pro správnou funkci střev, zdravou rovnováhu střevní mikroflóry, prevenci zácpy a regulaci cholesterolu v krvi. Je také přirozenou prevencí proti rakovině tlustého střeva.
Enzymy
Ovoce obsahuje enzymy a jejich koenzymy, které lidské tělo potřebuje ke správnému rozkladu potravy. Enzymy tak slouží ke katalyzování chemických reakcí v našem těle.
Zdravotní přínosy ovoce
Zdravotní přínosy ovoce jsou dány především vysokým obsahem antioxidantů.
- Podpora imunitního systému a imunity
- Antioxidační účinek
- Podpora trávicích procesů a vyprazdňování
- Podpora rovnováhy střevního mikrobiomu
- Zvýšení energie (ovocný cukr)
- Hydratace organismu (vysoký obsah vody)
- Regulace krevního tlaku a cholesterolu
- Mírný diuretický (močopudný) účinek
- Podpora regulace hmotnosti a metabolismu
- Podpora zdraví vnitřních systémů
- Podpora prevence mnoha akutních a chronických onemocnění
Nevýhody ovoce mohou vzniknout při konzumaci nadměrného množství. To může způsobit průjem, nadýmání nebo plynatost. Rizikem je také hypervitaminóza v důsledku příliš vysokého množství nahromaděných vitaminů v těle.
Možnou kontraindikací některých druhů ovoce jsou potravinové alergie, intolerance nebo přecitlivělost. Alergickou reakci však lze zmírnit tepelnou úpravou ovoce nebo odstraněním slupky.
Které ovoce zařadit do jídelníčku?
Vzhledem k jejich rozdílnému obsahu živin a chuti je ideální druhy ovoce střídat.
Níže uvádíme tipy na základní, cenově dostupné a výživově hodnotné ovoce.
Jablka
Jablka jsou k dispozici v různých odrůdách. Jsou bohatá zejména na vitaminy B a C. Mají vysoký obsah draslíku, vápníku a hořčíku. Jablka mají antioxidační vlastnosti, podporují imunitní systém, kardiovaskulární systém, trávení a mnoho dalších systémů.
Bobulovité ovoce
Bobulovité ovoce patří mezi potraviny označované jako "superpotraviny". Borůvky, maliny nebo brusinky jsou bohaté na antioxidanty, vitaminy A, E a K. Podporují imunitní systém, přirozenou detoxikaci organismu od škodlivých látek, vylučovací ústrojí, trávení a zrak.
Banány
Banány jsou silným zdrojem draslíku, který je důležitý pro správnou funkci svalů a nervů. Banány obsahují velké množství ovocného cukru, což je v kombinaci s minerálem draslíkem důvod, proč je často konzumují profesionální sportovci jako zdroj rychlé a zdravé energie.
Kiwi
Kiwi je bohatým zdrojem vitaminu C, E, kyseliny listové i vlákniny. Jeden gram tohoto ovoce obsahuje téměř jeden miligram vitaminu C.
Podporuje zejména imunitní systém, obranyschopnost organismu a zdraví vylučovacího a dýchacího systému.
Skladování a zpracování ovoce
Čerstvé ovoce má vysoký obsah vody a živin, ale poměrně krátkou trvanlivost. Doporučuje se konzumovat především čerstvé ovoce.
Oblíbenou formou konzumace čerstvého ovoce jsou v současnosti ovocné a zeleninové šťávy (smoothies).
Smoothies: Recepty na zdravé a fit ovoce, zeleninu a hubnutí
Pokud však chceme ovoce udržet čerstvé po delší dobu, musíme ho vhodně skladovat. Skladování závisí především na druhu, odrůdě a stavu zralosti ovoce.
Čerstvé ovoce by se mělo skladovat v chladných, tmavých a větraných místnostech s mírně vyšší vlhkostí vzduchu.
Kromě skladování lze ovoce různými způsoby konzervovat. Ovoce lze sušit, zmrazovat, vařit a vyrábět z něj kompoty a džemy.
Mrazení je nejvhodnějším způsobem konzervace ovoce z hlediska zachování jeho výživové hodnoty. Přispívá k zachování původní chuti, barvy a vitamínů.
Zajímavé zdroje informací
Související
