Káva: Jaké jsou druhy kávy? Vliv nejen na hubnutí + kofein a jeho obsah

Káva: Jaké jsou druhy kávy? Vliv nejen na hubnutí + kofein a jeho obsah
Zdroj fotografie: Getty images

Mnoho z nás si nedokáže představit ráno bez šálku kávy. Podívejme se, jaké účinky má káva na náš organismus.

Káva je jedním z nejoblíbenějších nápojů na celém světě. Pro mnohé je záchranou, bez které si nedokážou představit den.

O kávě zpívala i Ella Fitzgeraldová. To může sloužit jako důkaz, že káva je výjimečný nápoj. Frank Sinatra napsal píseň o brazilské kávě. Bob Dylan napsal píseň o dobrodružné cestě a šálku kávy.

Káva obsahuje velké množství antioxidantů. V šálku kávy je asi čtyřikrát více antioxidantů než v jedné sklenici vína.

Jedna americká studie uvádí, že lidé, kteří konzumují 5 šálků kávy denně, mají nižší úmrtnost na některé nemoci než lidé, kteří kávu nepijí. A to bez ohledu na to, zda pili kávu s kofeinem, nebo bez kofeinu.

U lidí, kteří vypili 2 až 3 šálky kávy denně, byla zjištěna přibližně o 18 % nižší úmrtnost než u lidí, kteří kávu nepijí.

Tato studie zjistila nižší riziko úmrtí na srdeční onemocnění, chronická respirační onemocnění, cukrovku, zápal plic a chřipku. Dokonce byl zjištěn i nižší počet sebevražd.

První zmínky o kávě...

Historie kávy je velmi zajímavá.

Podle jedné legendy objevil účinky kávy pastevec koz z jihozápadní Etiopie. Všiml si, že kozy, které spásaly červené bobule, jsou velmi čilé. Pastevec byl zvědavý a bobule ochutnal. Cítil, že má najednou spoustu energie.

Další příběh vypráví o mnichovi jménem Faustus Naironus Bonesius. Ten popíjel výtažek z kávových bobulí, aby se mohl v noci déle modlit. Aby se ujistil, že se o účincích bobulí nikdo nedozví, začal své zásoby bobulí pálit.

Vůně kávy se rychle rozšířila po kraji a tajemství pražení kávy bylo prozrazeno.

Mezi největší producenty kávy patří Brazílie, Kolumbie, Venezuela, Kostarika a jihozápadní Asie. Za největší konzumenty kávy jsou považováni obyvatelé USA, Kanady, severní a střední Evropy, Švýcarska, Velké Británie, Japonska a arabských států.

Věděli jste, že...
Kávová zrna si koupíte v obchodě a káva je konečným produktem ve vašem šálku.

Víte, kdy se slaví Mezinárodní den kávy?

Mezinárodní den kávy připadá na 1. října, slaví se od roku 2015. Tento svátek kávy vyhlásila Mezinárodní organizace pro kávu.

Zdroje kofeinu

Obsah kofeinu v kávě se liší. Závisí na zeměpisném původu, druhu kávovníku a způsobu zpracování. Kofein je přírodní alkaloid.

Vyskytuje se v různých rostlinách, např.:

  • kávové boby (Coffea arabica, C. canephora)
  • kakaové boby (Theobroma cacao)
  • čajové lístky (Camellia sinensis)
  • listy maté (Ilex paraguariensis)
  • bobule guarany (Paulinia cupana)
  • ořechy koly (Cola acuminata)
  • cesmína

V současné době je známo více než 100 druhů rodu Coffea. Nejznámějším druhem je kávovník arabský, který se na světové produkci kávy podílí asi 70–90 %.

Druhým nejvýznamnějším druhem je kávovník mohutný, jinak známý jako kávovník konžský. Tento druh má menší a méně kvalitní semena než předchozí druhy, která se používají do směsí s arabikou.

Mezi druhy kávovníku, které se pěstují především pro svá semena, patří kávovník liberijský (Coffea liberica). Ten má méně kvalitní semena, která se používají do směsí.

Dalším druhem je Coffea excelsa, který poskytuje semena nižší kvality. Mají výrazné štiplavé aroma a vysoký obsah kofeinu.

Od roku 2008 je znám nový druh Coffea charrieriana, jehož semena neobsahují kofein.

Věděli jste, že...
Kofein v rostlinách má insekticidní a pesticidní účinky.

Mezi hlavní zdroje kofeinu v naší stravě patří káva, čaj, kolové a energetické nápoje. Mezi další zdroje patří kakaové boby, z nichž se vyrábí kakaový prášek a čokoláda.

Jak vypadá rostlina kávovníku?

Stálezelené kávovníky mají bílé květy. Každý rok dospělý kávovník vytvoří přibližně 30 000 až 40 000 květů. Květy produkují sekret podobný lepidlu, který chrání celou rostlinu před vysoušením a hmyzem.

Když se květy usuší, lze z nich připravit čaj. Díky vůni květů má čaj jasmínovou chuť.

Po oplodnění vytvářejí květy především červené plody, které se nazývají kávové třešně. Přibližně 3 % kávovníku arabského (Coffea arabica) vytvářejí žluté plody. Některé druhy vytvářejí černé nebo černožlutě pruhované plody.

Velkou část kávové třešně tvoří dužina. Ta obsahuje bílkoviny (4 % až 12 %), tuky (1 % až 2 %), minerální látky (6 % až 10 %) a sacharidy (45 % až 89 %). Ve velkém množství je přítomen kofein (1,3 %). Dužina třešní se používá také k výrobě džemů, šťáv a želé.

Slupka, která je slupkou třešní, obsahuje bílkoviny (8 % až 11 %), tuky (0,5 % až 3 %), minerální látky (3 % až 7 %) a sacharidy (58 % až 85 %). Kofein a třísloviny tvoří 1–5 % třešňové slupky.

Kávovníky mají lesklé, voskovité listy, které jsou vždy zelené. Zajímavé je, že listy téměř nikdy nehnědnou. Výjimkou jsou případy, kdy jsou stresovány nebo napadeny nemocí. Listy kávovníku se používají k výrobě nápojů, které jsou podobné čaji.

Červené plody kávovníku
Červené plody kávovníku. Zdroj: Getty Images

Jaké jsou účinky kofeinu?

O kofeinu je obecně známo, že je návykový.

Je považován za nejrozšířenější stimulant. Lidé sahají po šálku kávy především kvůli zlepšení koncentrace, zvýšení pracovní výkonnosti, snížení pocitu únavy a pocitu euforie po vypití tohoto nápoje.

Ve farmacii a medicíně je kofein neselektivním antagonistou adenosinových receptorů, inhibitorem fosfodiesterázy a snižuje intracelulární uvolňování vápníku v kosterním a srdečním svalu a v nervových tkáních.

Má stimulační účinek na centrální nervový systém.

To znamená, že:

  • snižuje pocit únavy
  • zlepšuje náladu
  • zvyšuje aktivitu

Kofein způsobuje mírné zvýšení krevního tlaku. Kromě výše uvedených účinků má kofein diuretické, bronchodilatační a analgetické účinky.

Málokdo ví, že aktivuje žaludeční sekreci.

Kofein působí na náš centrální nervový systém
Kofein působí na náš centrální nervový systém. Zdrojj: Getty Images

Věděli jste, že...
Pět šálků espressa (30 ml, 60 mg kofeinu) představuje denní příjem 300 mg kofeinu.

Jaké látky káva obsahuje?

Čerstvá kávová zrna jsou zelená a nemají žádnou chuť ani vůni.

Zelená káva obsahuje:

  • kofein (2,5 %)
  • kyselinu kávovou a kyselinu chinovou (10 %)
  • sacharidy (30–40 %)
  • bílkoviny (13 %)
  • tuky a vosky (10–15 %)
  • voda (10–13 %)

Kromě výše uvedeného obsahují syrová zrna asi 4 % minerálních látek (draslík, hořčík, vápník, fosfor, železo).

Věděli jste, že...
Obsah kofeinu závisí na druhu kávovníku. Arabica obsahuje přibližně 1,2 % kofeinu. Robusta má 2,2 % kofeinu v sušině.

Kromě kofeinu obsahuje pražená káva směs více než 1 000 látek.

Mezi látky obsažené v kávě patří např.:

  1. Diterpeny (kafestol a kahweol) - zvyšují hladinu celkového a LDL cholesterolu. Filtrováním kávy se obsah diterpenů sníží.
  2. Kyselina chlorogenová - snižuje vstřebávání glukózy a snižuje inzulinovou rezistenci.
  3. Hořčík
  4. Draslík
  5. Niacin
  6. Vitamin E

Obsahuje káva bez kofeinu kofein?

Většina z nás si myslí, že káva bez kofeinu neobsahuje žádné množství kofeinu. Obsahuje však také minimální množství kofeinu.

Technologii odstraňování kofeinu z kávových zrn lze rozdělit na 3 metody:

  1. Nepřímá metoda – Extrakce kofeinu pomocí organických rozpouštědel.
  2. Švýcarská metoda (mokrá metoda) – Odstranění kofeinu několikanásobnou extrakcí ve vodě. Získané výluhy se filtrují a následně se tyto výluhy filtrují na řadě uhlíkových filtračních zařízení.
  3. Metoda, která využívá superkritické plyny.

Konečný produkt bezkofeinové kávy vždy obsahuje kofein (0,1 %–0,3 %). Ti, kteří dávají přednost bezkofeinové kávě, by měli vědět, že jeden šálek obsahuje 1,0 mg až 5,0 mg kofeinu.

Druhy kávy
Známe různé druhy kávy. Zdroj: Getty Images

Jaké druhy kávy známe?

Následující tabulka uvádí příklady druhů kávy:

Typ kávy Složení a příprava
Espresso
  • Základní typ přípravy kávy
  • Připravuje se ze 7 g jemně mletých kávových zrn a 30 ml vody
Espresso Macchiato
  • Italský typ espressa
  • Oproti espressu je doplněno malým množstvím mléka
Cappuccino
  • Jedna třetina espressa, jedna třetina spařeného mléka a jedna třetina mléčné pěny
Caffé Latte
  • Připravuje se z dvojitého espressa a 150–180 ml spařeného mléka (celkem 5/6 šálku), doplněného tenkou vrstvou mléčné pěny
Latte Macchiato
  • Při přípravě espressa se nalije do teplého mléka, čímž se v pěně vytvoří skvrna a dvoubarevný efekt
  • Má silnější chuť než caffe latte
Americká káva
  • Je to v podstatě espresso, které obsahuje větší podíl vody (2/3 šálku)
Espresso Lungo
  • K jeho přípravě potřebujete 7–9 g mleté zrnkové kávy a 60 ml vody, přičemž by měla být zachována typická kávová pěna

Káva a srdce

Donedávna se lidem, kteří trpěli srdečními problémy, nedoporučovalo pít kávu. Odborníci se domnívali, že kofein by mohl zhoršit rozvoj kardiovaskulárních onemocnění a zvýšit riziko infarktu a mrtvice.

V současné době byly publikovány vědecké studie, podle nichž může pravidelné pití kávy být pro zdraví lidského srdce prospěšné. Káva kromě kofeinu obsahuje také polyfenoly, které mají antioxidační účinky.

Polyfenoly zlepšují funkci výstelky cév a srdečních dutin. V důsledku jejich působení je endotel tepen zdravý, takže krev lépe proudí a srdce lépe pracuje.

Podle dvou rozsáhlých vědeckých studií neexistuje žádná souvislost mezi pitím kávy a zvýšeným rizikem srdečních onemocnění. Pokud člověk vypije 3 až 5 šálků kávy denně, má dokonce snížené riziko.

Jak se říká, všeho s mírou... I v tomto případě platí, že pokud to s pitím kávy nepřeháníte, nemusíte se infarktu z kávy obávat.

Věděli jste, že...
Pokud vypijete 2 až 3 šálky kávy denně, snížíte riziko mrtvice o 20 %.

Pokud však trpíte arytmií nebo jste prodělali infarkt, měli byste být při pití kávy opatrní. Kofein zvyšuje krevní tlak, a srdce tak musí pracovat intenzivněji a rychleji. To může mít za následek vážné zdravotní problémy.

Jaký vliv má pití kávy, čaje a slazených nápojů na vznik rakoviny?

Podle výsledků několika studií pití kávy snižuje riziko vzniku rakoviny:

  • močového měchýře
  • prsu
  • dutiny ústní
  • rakoviny tlustého střeva a konečníku
  • endometria
  • prostaty
  • hepatocelulární karcinom

Jedna vědecká studie se zabývala vlivem pití černého čaje na vznik kolorektálního karcinomu. Výsledkem šetření bylo zjištění, že u účastníků, kteří vypili více než 4 šálky černého čaje, se zvýšilo riziko vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku.

Tento výsledek však může být zkreslený, protože autoři nezkoumali další faktory.

V jiné studii byl kolorektální karcinom diagnostikován u méně než jedné osoby ze sta. Výsledkem studie bylo zjištění, že pití kávy nebo slazených limonád nemá na výskyt rakoviny žádný vliv.

Pití slazených nápojů je však jedním z rizikových faktorů cukrovky a obezity.

Jaký vliv má káva na naše játra?

Káva je považována za nefarmakologický prostředek pro primární i sekundární prevenci chronických onemocnění jater. Tento nápoj je jedním z preventivních faktorů progrese fibrózy, prevence cirhózy a prevence hepatocelulárního karcinomu.

V současné době bylo publikováno mnoho vědeckých studií, podle nichž pití kávy snižuje výskyt hepatocelulárního karcinomu.

Toto tvrzení je prezentováno v řadě důkazů stejně silných jako tvrzení, že nadváha, obezita nebo konzumace 3 a více sklenic alkoholu denně zvyšují riziko vzniku hepatocelulárního karcinomu.

Na základě výsledků rozsáhlých populačních studií, které zkoumaly účinek kávy a zeleného čaje, se předpokládá, že protirakovinný účinek není způsoben kofeinem.

Podle výsledků je tento účinek způsoben chlorogenovými kyselinami, které slouží jako lapače volných kyslíkových radikálů.

Už jste slyšeli o kávové dietě?

Kávová dieta se dostala do povědomí lidí díky knize The Coffee Lover's Diet. Autor v knize uvádí, že pití kávy několikrát denně může zrychlit metabolismus, pomoci spálit více tuku, zablokovat vstřebávání kalorií a snížit chuť k jídlu.

Jak vypadá plán kávové diety?

Kniha doporučuje pít alespoň 3 šálky kávy denně. Důležité je, aby minimální objem vypité kávy byl 720 ml. Můžete si vybrat kávu s kofeinem nebo bez kofeinu. Káva by měla být kvalitní. Důležité je, že do kávy nesmíte přidávat cukr a smetanu.

Podle autora by se měla pít světle pražená káva, která obsahuje více antioxidantů. Měli byste si vybrat lehce praženou kávu, kterou si namelete a připravíte doma za použití filtrované vody.

Při této dietě se doporučuje nahradit jedno jídlo denně domácím zeleným smoothie s vysokým obsahem vlákniny. Ostatní jídla by měla mít nízký obsah kalorií a tuku. Měli byste dbát na to, aby potraviny ve vašem jídelníčku byly bohaté na vlákninu.

Autor knihy zdůrazňuje, že byste měli jíst hodně ovoce a zeleniny, které by měly být kvalitní.

V knize je uveden vzorový jídelníček, který má hodnotu 1500 kalorií denně. To je mnohem méně kalorií, než člověk potřebuje. Tato dieta tedy není založena na pití kávy, ale na omezení příjmu kalorií.

Jak může káva pomoci při hubnutí?

Káva je oblíbeným nápojem u lidí, kteří chtějí zhubnout. Má mnoho účinků, které mohou pomoci při hubnutí:

  1. Káva má nízký obsah kalorií
  2. Kofein zrychluje metabolismus
  3. Kofein snižuje hladinu hormonu hladu ghrelinu

Můžeme se kofeinem předávkovat?

Odpověď na tuto otázku zní: ANO.

Kofein má smrtelnou dávku 5–50 g (100–200 mg/kg hmotnosti).

K příznakům předávkování patří:

  • motorický neklid
  • delirium
  • dušnost
  • srdeční arytmie
  • nevolnost
  • zvracení

Věděli jste, že...
Kofein působí močopudně, a proto nemůžeme do pitného režimu počítat objem vypité kávy.

fsdílet na Facebooku

Zajímavé zdroje informací

Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.