Péče o ledviny: Jak je zregenerovat a posílit?

Péče o ledviny: Jak je zregenerovat a posílit?
Zdroj fotografie: Getty images

Onemocnění ledvin s sebou mnohdy přinášejí rizika komplikací. Ta bývají stejně nebezpečná jako onemocnění samotné. Jak se ale vyhnout jejich možným onemocněním? Na své ledviny bychom měli myslet neustále. Je potřeba jim dopřát náležitou péči. Jsou pro nás a naše zdraví velmi důležité.

Dají se ledviny zregenerovat, pročistit a posílit?
Jak se chovat, abychom nezhoršili jejich funkci a neuškodili jim?

Ledviny jsou párový orgán, který slouží k filtraci krve a tím vylučování odpadních látek z našeho organismu. Proto vyžadují náležitou péči. Pokud nám mají dobře sloužit, nesmíme je zanedbávat.

Komplikace onemocnění ledvin

Onemocnění ledvin by se chtěl každý raději vyhnout. Je to možné správnou péčí a dodržováním určitých zásad. Když se však již vyskytnou, přinášejí s sebou i určitá rizika a komplikace.

Anémie

Jinak nazývaná také chudokrevnost. Je to vlastně porucha přenosu kyslíku tkáním v organismu. Děje se to z důvodu poklesu koncentrace hemoglobinu. To je krevní barvivo, které je součástí červených krvinek (erytrocytů). Na hemoglobin se při dýchání navazuje kyslík. Přesněji na molekuly železa, které se s ním spojují. Ten je krví (konkrétně červenými krvinkami) přenášen do ostatních částí našeho organismu.

Anémie má několik příčin vzniku:

  • objemné nebo dlouhodobé skryté krvácení
  • porucha krvetvorby
  • nedostatek železa, vitamínu B12, kyseliny listové
  • zvýšený rozpad červených krvinek
  • onemocnění ledvin

V ledvinách se tvoří hormon erytropoetin. Ten stimuluje vznik červených krvinek v kostní dřeni. Jsou-li ledviny nemocné, jeho produkce se snižuje. Tím klesá i tvorba červených krvinek. Vzniká tak anémie jako součást onemocnění ledvin.

Vysoké hodnoty draslíku v krvi

Organismus se těžko vyrovnává s jeho přebytkem i poklesem. Je důležitý pro jeho zdravý vývoj. Z těla se vylučuje ledvinami. Je velmi náročné udržovat jeho hladinu v normálním stavu.

Jeho zvýšená hladina se začne projevovat většinou až při selhávání ledvin.

Projevuje se různými způsoby, jako jsou:

  • svalová slabost
  • brnění periferních částí těla
  • poruchy srdečního rytmu

Vysoký krevní tlak

Vysoký krevní tlak je jinak nazýván hypertenze. Je úzce spjat s onemocněním ledvin. V mnoha případech ho toto samotné onemocnění také způsobuje. V opačném případě je to stejně. Vysoký krevní tlak, pokud je neléčený, totiž způsobuje onemocnění ledvin.

Díky němu se v ledvinách poškozují jemné cévy, ve kterých se filtruje krev. Tím se snižuje jejich správná funkce. Krev se nefiltruje dostatečně a nežádoucí odpadní látky zůstávají v organismu.

Přečtěte si také článek o tom, jak se stravovat při vysokém krevním tlaku.

Dyslipidemie

Je to souhrn metabolických onemocnění, při kterých dochází k poruše hladiny tuků a cholesterolu v krevní plazmě. Jedná se buď o jejich zvýšenou hladinu, nebo poruchu odbourávání z krve.

Vyskytují se primárně, jako geneticky podmíněné poruchy metabolismu tuků. Avšak mohou být i sekundární při onemocněních ledvin, cukrovce, obezitě, hypotyreózealkoholismu nebo nezdravém životním stylu.

Možná vás zaujme článek o tom, jak na odbourávání tuků.

Zvyšuje se při nich hladina tuků a cholesterolu v krvi. Stejně tak stoupá takzvaný "špatný" cholesterol LDL a klesá "dobrý" HDL. Symptomy se obvykle začnou projevovat teprve tehdy, když je již organismus onemocněním značně poškozen.

Jsou vysokým rizikovým faktorem pro vznik srdečně-cévních onemocnění.

Srdečně-cévní onemocnění

Onemocnění ledvin způsobují aterosklerózu, tedy kornatění tepen. Je to zejména vysokým krevním tlakem, který při nich často vzniká. Ateroskleróza je pak rizikovým faktorem pro vznik srdečně-cévních onemocnění.

Patří sem například ischemická choroba srdeční, infarkt myokardu či cévní mozková příhoda.

Hyperurikémie

Je to zvýšená koncentrace kyseliny močové v krvi. Může ji způsobovat několik faktorů:

  • zvýšený energetický příjem
  • zvýšená konzumace zejména červeného masa
  • vysoká konzumace ryb nebo plodů moře
  • zvýšená konzumace fruktózy a jiných cukrů
  • konzumace piva a destilátů
  • nedostatečná tělesná aktivita

Příčinou bývá i její zvýšená tvorba a snížené vylučování z organismu.

Až 70 % kyseliny močové se vyloučí ledvinami, zbytek trávicím traktem.

Může způsobit tvorbu močových kamenů nebo onemocnění zvané dna. Je to onemocnění, při kterém se krystalky kyseliny močové ukládají v kloubech dolních končetin. Krystalky, jelikož jsou těžké, tak klesají až do cév zejména palců na noze. Tam způsobují značnou bolest.

Přečtěte si také článek o onemocněních ledvin.

Časté infekce

Při onemocněních ledvin bývá často oslaben imunitní systém. Postižený proto často trpí infekčními onemocněními nebo se u nich obtížněji léčí.

Nemoc kostí

Ledviny regulují hladinu minerálů v krvi. Mezi ně patří také vápník a fosfor. Při onemocněních ledvin dochází k nedostatečnému vstřebávání vápníku z potravy. Kosti tak začínají řídnout a snižuje se jejich pevnost.

Jak pečovat o své ledviny?

Jakou péči je třeba věnovat svým ledvinám? Je lepší se věnovat zdraví než nemoci. Nic se nesmí podceňovat ani bagatelizovat. Člověk nesmí být sám vůči sobě lhostejný.

Co tedy je třeba dělat, aby byly ledviny zdravé nebo abychom je rychleji uzdravili?

Přestat kouřit

Nestačí chtít a zkoušet to několikrát. Je nutné opravdu přestat a hned. Navíc kouření způsobuje i jiná onemocnění organismu. V nemalé míře přispívá ke vzniku srdečně-cévních onemocnění.

Vyhýbat se alkoholu

Alkohol jako společensky tolerovaná droga může za řadu onemocnění a potíží. A netýká se to jen fyzického zdraví. Ledvinám škodí hlavně ve formě piva a destilátů. Červené víno konzumované s mírou za určitých okolností zdraví pomáhá. Při onemocnění ledvin je ovšem lepší se alkoholu vyhýbat úplně.

Udržovat zdravý životní styl

Věnujte péči svému tělu. Udržujte se v pohybu a pokud možno pravidelně sportujte.

Přečtěte si článek o tom, jak si vytvořit vlastní tréninkový plán.

Snižte svou tělesnou hmotnost

Pokud je to třeba a trpíte nadváhou, upravte svůj životní styl a snižte svoji hmotnost. Obezita může za mnohá onemocnění a nemoc ledvin patří mezi ty vážnější.

V našem článku se dočtete, jak na odbourávání tuků.

Správně se stravujte

Je velmi důležité, co dodáváme našemu organismu. Strava je to, co se odráží na našem zdraví. Musí být vyvážená a obsahovat všechny složky ve správném poměru.

V tabulce uvádíme doporučený denní příjem některých složek potravy

Složka potravy Denní energetický příjem
nasycené mastné kyseliny  <7 %
polynenasycené mastné kyseliny > 10 %
mononenasycené mastné kyseliny > 20 %
bílkoviny asi 15 %
tuky maximálně 30 %
sacharidy maximálně 60 %
cholesterol  <300 mg za den
vláknina 25 až 35 g za den

Je třeba udržovat vyváženou hladinu mezi příjmem a výdejem energie. Tak, aby příjem nepřevyšoval výdej a nedocházelo tak ke zvyšování hmotnosti.

V našem článku se dočtete, jak se stravovat při hubnutí.

Snižte spotřebu hlavně červeného masa

Červené maso a živočišné bílkoviny zvyšují tvorbu kyseliny močové v krvi. To pak způsobuje zdravotní komplikace.

Zajímavý článek o středomořské dietě.

Dodržovat pitný režim

Pro ledviny je voda velmi důležitá. Je třeba se vyhnout dehydrataci. Ta způsobuje selhání ledvin, které pak nejsou schopny filtrovat krev. Odpadní látky tak zůstávají v organismu a způsobují zdravotní komplikace.

Léky užívat jen v případě nutnosti...

Léky pomáhají, ale také škodí. Zejména pokud se užívají tehdy, když to není nutné. Nebezpečné pro ledviny jsou hlavně léky proti bolesti, takzvaná analgetika. Za jejich nadměrné a hlavně zbytečné užívání vám ledviny určitě nepoděkují.

Dobrat antibiotika

Antibiotika nejsou vitamíny. Hlavně je však třeba si uvědomit, že nejsou vhodné na každé onemocnění. Reagují jen na bakteriální onemocnění. Tedy viry, mezi které patří i chřipka, na ně nereagují. Nesmyslné užívání antibiotik při každém nachlazení může jen snižovat přirozenou imunitu organismu.

Antibiotika začínají zabírat zpravidla po třech dnech od začátku užívání. Když už je člověk užívá, je třeba dobrat celé balení.

Spolu s nimi je dobře užíváno i probiotika. Protože antibiotika zabíjejí také dobré bakterie ve střevní mikroflóře.

Absolvovat preventivní vyšetření

Je třeba navštěvovat svého obvodního lékaře z důvodu preventivní prohlídky. Odebrat krev na biochemické vyšetření a změřit krevní tlak by mělo být samozřejmostí. Je třeba se zaměřit na zjištění hladiny tuků a kyseliny močové v krvi.

fsdílet na Facebooku

Zajímavé zdroje informací

  • wikiskripta.eu - Filtrace v ledvině
  • solen.sk - Definice, hodnocení a klasifikace chronického onemocnění, prof. MUDr. Viera Spustová, DrSc., Oddelenie klinickej a experimentálnej farmakoterapie, Slovenská zdravotnícka univerzita, Bratislava
  • solen.sk - Adolescentní nefrologie, Katarína Furková, Miroslav Šašinka, Katedra pediatrie SZU, Bratislava
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.