Jaký vliv má zdravá středomořská dieta na zdraví člověka a hubnutí?

Jaký vliv má zdravá středomořská dieta na zdraví člověka a hubnutí?
Zdroj fotografie: Getty images

Je vliv takzvané středomořské diety na zdraví člověka opravdu tak velký? Byla podrobena různým vědeckým výzkumům. Pomáhá při civilizačních onemocněních nebo hubnutí. Z čeho sestává a bude to stačit k vyřešení všech problémů se zdravím?

Středomořská dieta není nic, co by bylo objeveno v nedávné minulosti. Není to ani výmysl nějakého odborníka na výživu. Ale stojí za povšimnutí pro ty, kterým opravdu záleží na vlastním zdraví.

Středomořská = mediteránská strava.

Co tvoří zdravou středomořskou dietu a jak může pomoci zhubnout?

Středomořská dieta je jednoduše způsob stravování populace žijící ve středomořské oblasti Evropy. Přirozeně vyplývá z možností, které jim toto vegetační pásmo poskytuje.

Její pozitivní vliv na zdraví člověka je benefit, který má a který byl v minulosti podroben různým výzkumům. Je tedy vědecky podložen a určitě pro většinu z nás motivující.

Dieta

Na začátek je třeba si uvědomit pravý význam slova dieta. Je odvozen od řeckého slova "diaita". Znamená řízený příjem jídla a tekutin za účelem dosažení určitého záměru.

Z toho vyplývá, že středomořská dieta je vlastně dietou pro ty lidi, kteří chtějí díky ní dosáhnout určitého cíle. Například zhubnout nebo si upevnit zdraví. V zemích jako Španělsko, Itálie nebo Řecko je to ovšem přirozený způsob stravování. Se všemi pozitivními účinky, které k tomu patří.

Středomořská dieta a výzkum

Podle výzkumů velká část tajemství spočívá v přísadách, které strava středomořského regionu obsahuje. Největší podíl má na tom olivový olej a oříšky.

Středomořská dieta doplněná o tyto přísady má značný vliv na zvrácení takzvaného metabolického syndromu.

Metabolický syndrom

Je to odborný termín pro skupinu onemocnění, která se vyskytují společně a vedou ke komplikacím zdravotního stavu. Jeho základem je inzulínová rezistence a vede k rozvoji cukrovky 2. typu. Dále se může projevit jako komplikace oběhového systému v podobě aterosklerózy, infarktu myokardu, cévní mozkové příhody a jiných.

Jeho nebezpečí je v tom, že člověk se necítí nemocný. Nic ho neomezuje v osobním životě, a proto nemá ani vůli dodržovat zdravý režim a případně užívat léky.

Metabolický syndrom a jeho složky

Mezi hlavní složky, které tvoří tento stav, patří:

Předmětem výzkumu byly osoby, které se stravovaly podle středomořské diety doplněné o extra panenský olivový olej nebo oříšky. Na opačné straně byli lidé, kteří měli nízkotučnou dietu.

Do skleněné misky se nalévá olivový olej ze skleněné láhve. Kolem misky jsou uloženy zelené olivy.
Důležitou složkou středomořské diety je olivový olej. Zdroj: Pixabay

Skupina na středomořské dietě s panenským olivovým olejem dosáhla o 35 % větší pravděpodobnosti zvrácení stavu metabolického syndromu než skupina na dietě s nízkým obsahem tuku.

Skupina na středomořské dietě doplněné oříšky na tom také nebyla špatně. Dosáhla pravděpodobnosti zvrácení tohoto stavu o 28 % lépe.

Středomořská dieta a její příznivé účinky

Středomořská dieta doplněná o extra panenský olivový olej nebo velké množství oříšků ve velké míře zvyšuje možnost zvrácení metabolického syndromu. Tato strava pomáhá snižovat vysoký krevní tlak. Má příznivý účinek na cukrovku 2. typu nebo je nápomocná i při kardiovaskulárních onemocněních. Samozřejmě je vhodná při nadváze nebo obezitě. Tady však už jen změna samotného jídelníčku nestačí.

Jak na obezitu a nadváhu, se dočtete v našem článku o hubnutí.

Tato strava pomáhá odbourávat břišní tuk, který zvyšuje riziko srdečně-cévních onemocnění. Nenasycené mastné kyseliny, které obsahuje olivový olej, pomáhá udržet ideální hladinu cholesterolu v organismu. Rovněž udržuje i citlivost na inzulín, a tak zabraňuje vzniku cukrovky 2. typu. Bohaté na nenasycené mastné kyseliny jsou také oříšky.

Celkově se výzkumy potvrdilo, že středomořská dieta je prospěšná nejen jako prevence kardiovaskulárních onemocnění, ale je účinná i pro celkové zlepšení zdraví.

Středomořský model stravování je užitečný proti onkologickým i srdečně-cévním onemocněním.

Středomořský způsob stravování

Tento způsob stravování je brán jako příklad zdravé výživy. 

Spočívá v konzumaci velkého množství čerstvé zeleniny a ovoce. Nesmí chybět velký podíl obilovin a cereálií. Vše bývá doplněno luštěninami, houbami, cibulí, česnekem a ořechy.

Jsou to účinné antioxidanty, vitamíny, minerály a bioaktivní látky s velkým množstvím nenasycených mastných kyselin. Jejich příjem je zajištěn i častou konzumací olivového oleje, který slouží jako náhražka tuků.

Na ledě jsou uloženy mořští živočichové a ryby.
Strava musí obsahovat velké množství ryb a plodů moře. Zdroj: Pixabay

Když maso, tak drůbeží. Dominantní je častá konzumace ryb a mořských živočichů. Alespoň 2krát až 3krát do týdne. Vše se může doplnit střídmou konzumací červeného vína. Ne více než jednu sklenici denně. Obsahuje velké množství antioxidantů.

Redukuje se konzumace mléka a mléčných výrobků.

Snížit je třeba příjem soli. Jako dochucovadla se používají různá koření, bylinky a natě.

Pokrmy je třeba upravovat spíše vařením a dušením. Smažit a fritovat jen výjimečně a nejlépe při nízkých teplotách do 150 °C.

V tabulce uvádíme zásady středomořské diety a její příznivé účinky

Zásady středomořské diety Příznivé účinky
častá konzumace ryb a mořských živočichů, minimálně 2x týdně velká pravděpodobnost zvratu metabolického syndromu
vysoké množství čerstvé zeleniny a ovoce prevence před vysokým krevním tlakem a jeho snižování
luštěniny, houby, cibule, česnek prevence proti cukrovce 2. typu
velký podíl obilovin, cereálií a celozrnného pečiva odbourávání břišního tuku
jako dochucovadla použít koření, bylinky  zmenšování nadváhy a obezity
omezit příjem mléka a mléčných výrobků pomáhá udržovat příznivou hladinu cholesterolu v krvi
snížit příjem soli snižuje hladinu LDL (špatného) cholesterolu
vyhnout se uzeným výrobkům zvyšuje hladinu HDL (dobrého) cholesterolu
kromě ryb může být maso ještě drůbeží účinná proti kardiovaskulárním a onkologickým onemocněním
častá konzumace olivového oleje a ořechů prospěšná pro celkové zlepšení zdraví

Středomořská dieta je jistě zárukou zdravého jídelníčku a stojí za to vyzkoušet ji. Dá se najít mnoho způsobů a kombinací jídel, která lahodí nejednomu člověku. Hlavně však uděláme něco pro své zdraví. To je největší kredit tohoto způsobu stravování.

Kolik energie přijímáme ve stravě:
Kalorické tabulky: Jaké jsou výživové/nutriční hodnoty jídel, potravin

fsdílet na Facebooku

Zajímavé zdroje informací

  • solen.cz - Metabolický syndrom, jeho diagnostika a možnosti léčby, MUDr. Petr Sucharda, CSc.Český institut metabolického syndromu, o. p. s., Plzeň, 3. interní klinika, VFN a 1. LF UK, Praha
  • solen.cz - článek o zkoumání vlivu středomořské diety na zdraví člověka, Hu FB. NEJM, 2003; 348: 2595–2596.MUDr. Dalibor Musil, Ph.D.
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.