- Dionýz Dugas – 500 nejlepších receptů lidové medicíny
- verywellhealth.com - Are Grapes Good for You?
- healthline.com - Are Grapes Good for You?
- healthline.com - Resveratrol May Be Beneficial for People with Diabetes
- webmd.com - Health Benefits of Grapes
- britannica.com - Grape
Vinná réva a hrozny: objevte účinky a výhody bobulí, které provázely civilizace

Hroznové víno z čeledi révovitých je oblíbenou potravinou. Rostlina je známá již od starověkého Řecka a Egypta. Je bohatá na antioxidanty. Znáte její zdraví prospěšné účinky?
Vlastnosti
Réva vinná (Vitis vinifera), známá také jako hroznové víno, je jednou z nejznámějších a nejpěstovanějších rostlin. Patří do čeledi révovitých (Vitaceae), v níž je přibližně 60-80 druhů hroznových vín.
Tato rostlina je známá již od dob starého Egypta a Řecka. Tehdejší lidé povýšili pití vína na náboženský obřad.
Vinná réva, jak ji známe, se pěstovala na severní polokouli již ve starověku před tisíci lety. Byly nalezeny i fosilie listů a stonků, které pocházejí z počátku třetihor.
Vinná réva a její kultura jsou staré jako sama civilizace. Odráží se to v egyptských hieroglyfech (2400 př. n. l.). Existuje také zmínka o biblickém Noemovi, který vysadil vinici. V homérské době se víno používalo jako obchodní zboží. Plinius Starší popsal 91 odrůd vinné révy.
Dnes se vinná réva pěstuje na všech kontinentech a ostrovech, kde se uchytila. Těší se všeobecné oblibě.
Z bílých nebo červených bobulí vinné révy se vyrábí víno. Lze z ní však také vyrobit šťávu nebo si bobule přímo vychutnat. Z listů vinné révy je také možné připravit čaj.
Hrozny jsou močopudné, žlučopudné, snižují kyselost žaludečních šťáv, příznivě působí na tvorbu červených krvinek, zlepšují činnost srdce, nervového systému. Proto je někteří autoři nazývají "všelékem".
Listy vinné révy lze aplikovat na drobná poranění a kožní problémy. Ve formě prášku se doporučují při ženském krvácení.
Díky svým úponkům (modifikovaným větvím) je vinná réva popínavá dřevina. Často dosahuje délky 17 m, někdy i více. V suchých oblastech může rostlina tvořit vzpřímený keř.
Jedlé listy révy vinné jsou střídavé, laločnaté. Vždy mají zubaté okraje. Plodům, bobulím, předcházejí malé zelené květy v hroznech. V nich se nacházejí semena. Šťavnaté bobule révy vinné mohou mít barvu od černé, tmavě červené, zelené až po jantarovou.
Hrozny obsahují mimo jiné vápník, fosfor, vitamin A. Jsou v nich přítomny také jednoduché cukry - glukóza a fruktóza, jejichž množství se liší podle odrůdy révy. Ty, které obsahují hodně glukózy, se při výrobě vína snadno fermentují.
Mezi antioxidanty obsažené v hroznech patří polyfenoly (flavonoidy). Patří mezi ně kvercetin, myricetin a resveratrol, které se nacházejí především ve slupce hroznů.
Tyto antioxidanty jsou potenciálně důležité v boji proti nemocem, jako jsou rakovina, srdeční a plicní choroby, diabetes mellitus (cukrovka) a Alzheimerova choroba.
Polyfenoly jsou účinné také proti ateroskleróze. Mají protizánětlivou aktivitu a také podporují funkci endotelu cév (výstelky).
Podpora zdraví očí je další důležitou vlastností hroznů. Bylo zjištěno, že zabraňují makulární degeneraci.
Hroznová šťáva by mohla mít přímý příznivý účinek při poruchách paměti.
Antioxidační účinky polyfenolů pomáhají tělu vypořádat se s volnými radikály. Ty mohou vést k rychlejšímu opotřebení buněk, stárnutí. Antioxidanty zabraňují volným radikálům způsobovat oxidační stres a poškozovat DNA, což by mohlo vést k buněčným mutacím.
Potraviny bohaté na polyfenoly zabraňují vzniku metabolického syndromu. Konkrétně ty obsažené v hroznech zlepšují profil cholesterolu, krevní tlak i hladinu cukru v krvi.
Hrozny jsou bohaté na vitamin K. Ten hraje důležitou roli při srážení krve. Když je ho příliš málo, může to vést ke krvácení, ale také k osteoporóze. Obsahují také hodně rozpustné vlákniny, která zlepšuje střevní pasáž. Bylo zjištěno, že hrozny jsou svým složením ideálním pomocníkem při zácpě.
Rozinky obsahují velké množství polyfenolů a téměř žádnou vodu. Ve studii z roku 2014 vědci zjistili, že konzumace rozinek během dne snižuje u respondentů krevní tlak.
Kvercetin obsažený v hroznech má protialergické vlastnosti. Pomáhá tedy předcházet alergiím.
V některých studiích bylo zjištěno, že hrozny a výtažky z hroznů snižují inzulinovou rezistenci. To by mohla být dobrá zpráva pro pacienty trpící cukrovkou 2. typu (diabetes mellitus). U komplikací diabetu, jako je diabetická retinopatie a diabetická neuropatie, působí polyfenoly obsažené v hroznech preventivně.
Resveratrol se ukázal jako účinný při léčbě akné. Byla u něj zjištěna antibakteriální aktivita proti Propionibacterium acnes.
Resveratrol je přítomen také v červeném víně. V této formě také chrání srdce, ale pouze v malém množství.
Je také patrné, že výtažky z hroznů nebo hrozny samotné zlepšují trávení. Jsou také dobrou volbou při syndromu dráždivého tračníku nebo při akutním zánětu slinivky břišní.
Účinky (shrnutí)
- Antioxidační - Bojují proti volným radikálům, snižují oxidační stres, zabraňují vzniku nádorů a působí kardioprotektivně.
- Digestivní - Užitečné při zácpě (obstipaci), ale také při syndromu dráždivého tračníku nebo akutní pankreatitidě.
- Antidiabetický - Snižují inzulinovou rezistenci, prevence vzniku diabetu mellitu 2. typu.
- Kardioprotektivní - Díky polyfenolům působí jako ochrana cévní výstelky, zlepšují cholesterolový profil a krevní tlak.
- Ochrana zraku - Ochrana zraku před rozvojem makulární degenerace.
- Dermatologický - Účinné při léčbě akné díky látce resveratrol.

Vnitřní použití
Čaj z listů vinné révy - Připravte si léčivý čaj ze sušených listů. 2 čajové lžičky zalijte 2,5 dcl až 3 dcl horké vody a nechte vyluhovat. Je spíše prevencí kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky.
Víno - Získává se alkoholovým kvašením ze sladkých plodů vinné révy.
Hrozny - Čerstvé plody k přímé konzumaci s velkým množstvím živin.
Šťáva - Doporučuje se pít 100% hroznovou šťávu bez přidaného cukru. Pomáhá při zažívacích potížích, jako je například zácpa.
Rozinky - Vysoký zdroj energie, konzumují se v malém množství.
Hrozny lze také přidávat do různých studených i teplých pokrmů. Můžete z nich připravovat salátové ovocné mísy, ale také pečené kuře s hrozny.
Vnější použití
Součást krémů a mastí v kosmetických přípravcích. Účinný proti akné.
Hroznový olej se ztískává ze semen vinných hroznů lisováním za studena a našel uplatnění především v kosmetice. Lze jej použít i při přípravě pokrmů.
Sběr a skladování
Vinná réva potřebuje dlouhá, suchá, teplá až horká léta a chladné zimy. Tehdy má nejlepší podmínky pro růst. Vinná réva je přizpůsobena široké škále půd, od písčitých po jílovité.
Některé hrozny jsou vyšlechtěny tak, aby neměly v bobulích žádná semena.
V mírných podmínkách začíná sklizeň hroznů v červenci a končí v lednu. Sklizeň může být mechanická pomocí kombajnu nebo ruční.
Nejdeálnějším způsobem je hrozny ihned sníst nebo je použít na výrobu domácí šťávy.
Existuje několik způsobů skladování hroznů. Běžným způsobem je skladování ve sklepě v bednách. Dalším způsobem je skladování hroznů přímo z vinobraní spolu s větvičkami v láhvi s vodou. Tímto způsobem zůstanou hrozny po delší dobu silné.
Hrozny můžete také zmrazit nebo je připravit kandované.
Pravidelná konzumace hroznů je dobrou prevencí proti vzniku infarktu myokardu, mrtvice, cukrovky, rakoviny a obezity. Jedná se o nízkokalorickou potravinu.
Hrozny obsahují přírodní cukry a jsou považovány za potravinu s nízkým glykemickým indexem (GI). To znamená, že po konzumaci čerstvých bobulí se hladina glukózy v krvi (glykémie) příliš nezvyšuje.
U rozinek je tomu však naopak. Tím, že prošly dehydratací, se v nich cukr stal koncentrovanějším. To také zvyšuje GI rozinek.
Proto se při cukrovce dává přednost konzumaci čerstvých bobulovin před rozinkami.
Následující tabulka uvádí nutriční hodnoty na 100 g čerstvých hroznů.
Energetická hodnota | 70 kcal |
Sacharidy | 18,1 g |
Vláknina | 0,9 g |
Tuky | 0,16 g |
Bílkoviny | 0,72 g |
Tabulka uvádí hodnoty vitamínů a minerálních látek na 100 g čerstvých hroznů.
Vitamin A | 66 IU | Draslík | 191 mg |
Vitamin B1 | 0,069 mg | Hořčík | 7 mg |
Vitamin B2 | 0,07 mg | Vápník | 10 mg |
Vitamin B3 | 0,188 mg | Železo | 0,36 mg |
Vitamin B5 | 0,05 mg | Zinek | 0,07 mg |
Vitamin B6 | 0,086 mg | Fosfor | 20 mg |
Vitamin B9 | 2 mcg | Měď | 0,127 mg |
Vitamin C | 10,8 mg | Mangan | 0,071 mg |
Sodík | 2 mg | ||
Selen | 0,1 mcg |
Konkrétní hodnoty se mohou lišit v závislosti na odrůdě a typu hroznů.
Jsou hrozny někdy zakázané?
Hrozny se nesmí užívat při přecitlivělosti na jakoukoli látku v nich obsaženou, tj. při alergii.
Také se nedoporučuje, aby děti do 2 let jedly slupky hroznů. Hrozí nebezpečí udušení.
Ve formě vína hrozí riziko závislosti na alkoholu a komplikace vyplývající z toxicity etanolu.
Vinná réva je popínavá rostlina, která má chutné plody, hrozny. Obsahuje velké množství antioxidantů. Pro své zdravotní účinky je velmi oblíbená.