Polníček: Od kuchyně ke zdraví prospěšným účinkům - Kozlíček polní

Polníček: Od kuchyně ke zdraví prospěšným účinkům - Kozlíček polní
Zdroj foto: Canva

Polníček je salátová rostlina, která má nezaměnitelnou chuť. Pěstuje se na zahrádkách, ale roste i divoce v přírodě. Obsahuje mnoho živin s antioxidačními účinky.

Vlastnosti

Kozlíček polníček (Valerianella locusta) je zelenina z čeledi zimolezovitých (Caprifoliaceae).

Dříve byla evropskými zemědělci považována za plevel. Někdy v 17. století se začala pěstovat ve Francii jako salát pod názvem Doucette.

Pochází z jižní Evropy z oblasti Středomoří, ale již dlouho je rozšířena na obilných polích Severní Ameriky.

V anglické literatuře se pro kozlíček používá název "corn salad", "field lettuce" nebo "butternut lettuce". Kozlíček polní by neměl být zaměňován s kozlíkem lékařským (Valerianaceae).

Kozlíček polníček má oříškovou, na jazyku příjemnou chuť, která se využívá v gastronomii. V kuchyni často nahrazuje hlávkový salát jako další listovou zeleninu. Používá se k přípravě studených i teplých pokrmů.

Protože obsahuje málo kalorií, někteří autoři ho nazvali "nejzdravějším salátem na světě".

Do čeledi zimolezovitých patří také rostlina Valerianella eriocarpa, která roste v Itálii a dává přednost teplým místům.

Je to jednoletá rostlina s 15-30 cm dlouhým stonkem ve tvaru býčího oka, z něhož vyrůstají oválné, malé, jednotlivé listy. Květ je bílý až namodralý. Rostlina ráda roste na slunných místech v "růžicích".

Plody jsou kulaté, největší měří 2,5 milimetru.

Kozlíček patří mezi listovou zeleninu, a proto obsahuje velké množství vlákniny a minerálních látek. Nechybí ani vitamin C (kyselina askorbová).

Z vitaminů je v kozlíčku obsažena kyselina listová, niacin, kyselina pantotenová, vitaminy skupiny B, vitamin A, C, E a K. V kozlíčku jsou obsaženy také vitaminy C, E a K.

Mezi hlavní minerální látky obsažené v polníčku patří draslík, sodík, vápník, měď, železo, hořčík, mangan, fosfor a zinek.

V následující tabulce jsou uvedeny nutriční hodnoty na 100 g čerstvého polníčku

Energetická hodnota 21 kcal
Sacharidy 3,6 g
Tuky 0,4 g
Bílkoviny 2 g

V tabulce jsou uvedeny hodnoty vitamínů a minerálních látek na 100 g čerstvého polníčku

Vitamin A 355 mcg Draslík 459 mg
Vitamin B1 0,071 mg Hořčík 13 mg
Vitamin B2 0,087 mg Vápník 38 mg
Vitamin B3 0,415 mg Sodík 4 mg
Vitamin B5 0,042 mg Železo 2,18 mg
Vitamin B6 0,273 mg Zinek 0,59 mg
Vitamin B9 14 mcg Fosfor 53 mg
Vitamin C 38,2 mg Měď 0,134 mg
Mangan 0,359 mg
Selen 0,9 mcg

Vnitřní použití

  • Antioxidanty - ochrana buněk před oxidačním stresem a volnými radikály, kardioprotektivní a antikarcinogenní vlastnosti
  • Hojení ran - vitamin C se podílí na hojení ran
  • Ochranný účinek na zrak - ochrana před vznikem věkem podmíněné makulární degenerace
  • Diabetologicum - příznivý účinek při chronických diabetických komplikacích, jako je retinopatie, nefropatie a neuropatie

Fenolický a karotenový profil polníčku svědčí o jeho antioxidačních účincích. To znamená, že polníček obsahuje látky, které chrání buňky před oxidačním stresem a pomáhají tak organismu proti vzniku nežádoucích mutací.

Výzkumy ukazují, že polyfenolické sloučeniny účinně chrání před onemocněními spojenými s dlouhodobou cukrovkou - diabetickou retinopatií (poškození sítnice), neuropatií (poškození nervů) a nefropatií (poškození ledvin).

Fenolické sloučeniny mají také antikarcinogenní účinek. Zabraňují růstu nádorů plic, tlustého střeva, prostaty, jater, prsu nebo mnohočetného myelomu.

Bylo zjištěno, že tyto sloučeniny chrání také srdce. Patří mezi ně látky jako kvercetin, hesperidin a diosmin. V květu polníčku byla prokázána také přítomnost luteolinu (od starověku používaného k barvení).

Polníček obsahuje také karotenoidy, které chrání organismus před poškozením oka (makulární degenerací). Mají také antioxidační aktivitu, podobně jako fenolové kyseliny. Snižují také riziko vzniku rakoviny. Byly identifikovány zejména tři z nich - β-karoten, zeaxantin a lutein.

Draslík obsažený v rostlině pomáhá regulovat srdeční činnost a krevní tlak. Mangan a měď jsou kofaktory enzymu superoxiddismutázy, který hraje roli v ochraně buněk. Měď je také potřebná při tvorbě červených krvinek. Zinek je také kofaktorem některých enzymů regulujících růst nebo trávení.

Kozlíček polní se používá především v kulinářství.

Lze jej použít při přípravě teplých i studených pokrmů. Přidává se do salátů, ale používá se také k přípravě výživných polévek, brambor nebo těstovin se zeleninou.

Je známý také jako čerstvá přísada do smoothies.

Sběr a skladování

Roste hlavně na polích, podél polních cest nebo ve skupinách stromů lemujících obdělávanou půdu. Lze jej najít i na pastvinách, vinicích a v podhůří.

Polníček se také pěstuje na zahradách po celý rok, nejlépe ve skleníku i v zimních měsících. Jeho pěstování není náročné a rostlina není náročná na půdu.

Sklízejí se buď celé růžice, nebo jen lístky. Některé odrůdy jsou určeny pro zimní pěstování, jiné snesou větší horko. Semena se vysévají na vzdálenost 0,7-1 cm.

Uchovávají se v chladném prostředí, nejlépe zamražením.

Doporučuje se konzumovat květy čerstvé, ihned po vyjmutí ze země.

Nežádoucí účinky

Neexistují žádné vědecké studie o užívání polníčku a jeho vedlejších účincích. Protože rostlina obsahuje větší množství vlákniny, může se při vyšších dávkách objevit nadýmání (plynatost).

Obecně je však polníček dobře snášen.

Neexistuje dostatek vědeckých studií o užívání polníčku během těhotenství a kojení. Protože rostlina obsahuje kyselinu listovou, má příznivý vliv na zdraví plodu.

Je známá pro své antioxidační vlastnosti. Pěstuje se na zahrádkách jako náhrada salátu. Obsahuje mnoho výživných látek.

fsdílet na Facebooku

Zajímavé zdroje informací

Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.