Banán: Jaké má účinky? Kdy ho jíst a kdy není žádoucí? + druhy banánů

Banán: Jaké má účinky? Kdy ho jíst a kdy není žádoucí? + druhy banánů
Zdroj fotografie: Getty images

Banán je podlouhlý, mírně zakulacený plod se žlutou, nejedlou slupkou. Uvnitř se skrývá měkká, sladká dužina plná živin. Je považován za jednu z nejzdravějších potravin. Je to tropické ovoce a nejpěstovanější na světě.

Vlastnosti

Banán je nejpěstovanější ovoce na světě.

Banán patří k tropickým druhům ovoce. Pěstuje se v tropických oblastech po celém světě, v Africe, Latinské Americe, Tichomoří a Karibiku. Roste v blízkosti tropických lesů.

Původ banánovníku pochází z jihovýchodní Asie.

Banán roste na banánovníku, který patří do čeledi banánovníkovitých.

Banánovník je zpravidla vysoká bylina, která v některých zemích dorůstá výšky až 15 metrů.

Banánovník je jednou z největších bylin na světě.

Banánovník je podobný palmě. Má vysoký kmen a velké listy ve tvaru růžice na vrcholu.

Je to vytrvalá rostlina.

Vyrůstá z cibule nebo oddenku.

Pěstuje se v tropickém podnebí s hojnými srážkami, kde je průměrná teplota 27 °C.

Půda pro jejich růst musí být bohatá, tmavá a především úrodná, se stálou vlhkostí.

Během růstu musí být podepřeny, aby se neohýbaly a nelámaly pod tíhou plodů. V sušších oblastech je také nutné zavlažování.

Trsy banánů musí být zakryty polyethylenovými pytli, aby byly chráněny před hmyzem, ptáky a větrem a aby byla udržována optimální teplota.

Kmen banánovníku je nepravý stonek (neobsahuje dřevní tkáň). Je složený z vrstev listových pochev, které jsou u báze srostlé do trubkovitého tvaru.

Ze středu této trubice vyrůstají nové listy a listové stonky, které se u báze rozšiřují. Okraje kmene se spojují, a tak nabývají tvaru trubice.

Takové trubice navinuté těsně na sebe vytvářejí nepravý stonek.

Nové listy začínají růst pod povrchem země. Postupně se protlačují středem listové trubice a vytvářejí stonek. Jak rostou, okraje stonků se rozšiřují do šířky.

Listy banánovníku mohou být dlouhé až 3 m a široké až 60 cm. Nové listy jsou oválné, celistvé a snadno se ve větru trhají, takže působí třásnitým dojmem.

Trvá přibližně 6 měsíců, než stonek doroste do plné velikosti. V té době přestanou růst i nové listy. Začnou se tvořit květenství, která se rovněž protlačují středem stonku banánovníku.

Na konci tohoto květenství je viditelný fialový pupen, z něhož se postupně otevírají listeny. Tím se stonek i koncový pupen prodlužují. Za listeny se nachází skupina květů.

Banánovník s květem
Květ banánovníku s banány na banánovníku. Zdroj fotografie: Getty Images

Od kvetení uplynou asi dva měsíce, než se vytvoří zralé plody.

Po dozrání trsu nepravý stonek odumírá, ale kořenový systém vyhání ze země nové nepravé stonky. Proto je banánovník jako celek klasifikován jako trvalka.

Celý cyklus od výhonu po zralost banánovníku trvá 9 až 12 měsíců. Banánovníky kvetou a rostou po celý rok.

Věděli jste, že banán jako plod je klasifikován jako bobule?

Banány mají specifický tvar, jsou pevné a uvnitř mají krémovou dužinu. Slupka je nejedlá.

Nezralé banány mají zelenou barvu. Při dozrávání mění barvu na žlutou, což značí zralost. Hnědé zbarvení se objevuje, když je banán přezrálý.

Banány rostou ve shlucích po 50-150 banánech. Jednotlivé banány se seskupují do trsů po 10-20 banánech.

Banánové plantáže se nacházejí především v Latinské Americe, ale také v Karibiku.

Banány jsou jedním z nejkonzumovanějších druhů ovoce na světě. Patří mezi pět nejobchodovanějších zemědělských produktů, které se vyvážejí do jiných zemí.

Největším světovým producentem banánů je dnes Indie.

Divoké banány mají silnější a tvrdší slupku a často jsou s velkými a tvrdými semeny. Rostou v některých částech Asie, v Malajsii a na Filipínách.

Druhy planých banánů
Druh divokého banánu s tlustou slupkou a velkými semeny. Zdroj fotografie: Getty Images

Dnešní pěstované banány jsou zbaveny plných semen a černé tečky v banánu jsou jen jejich zbytky.

Banány se liší velikostí, barvou i chutí.

Na světě existuje více než 1 000 odrůd banánů, které se dělí do 50 skupin.

Nejvíce se vyváží sladká odrůda Cavendish.

Druhy banánů

Když se řekne banán, okamžitě si představíme žlutě zbarvené ovoce, které je dlouhé, mírně prohnuté a má chutnou, sladkou dužinu.

Existuje přibližně 1000 druhů banánů, které se liší velikostí, tvarem a barvou.

Příkladem jsou malé červené banány, malé tlusté banány s délkou jen asi 7 cm nebo banány různých barev, které mohou být červené, modré, fialové, zelené.

Banánovníky se nepěstují pouze pro banánové plody, ale mají mnoho dalších využití.

Vlákno z banánovníků se používá k výrobě oděvů. Banánové listy se používají k balení potravin.

Druhy banánovníků:

Banány Cavendish

Banánovník Cavendish je jedním z nejrozšířenějších druhů banánovníků původem z jihovýchodní Asie.

Jedná se o nejběžnější typ, který lze nalézt v obchodech.

Nezralé banány jsou zelené, při dozrávání mění barvu na jasně žlutou.

Během zrání se na nich začínají objevovat černohnědé skvrny.

V obchodech se prodávají ještě mírně zelené a dozrají během několika dní.

Mezi oblíbené odrůdy banánů Cavendish patří Dwarf Cavendish, Giant Cavendish, Williams.

Banány Cavendish jsou oblíbené pro svou sladkou chuť a používají se také jako dezertní banány. Jak dozrávají a slupka hnědne, jejich sladkost se zvyšuje.

Banány Cavendish dostupné v běžných obchodních řetězcích. Zdroj foto: Getty Images

Gros Michel - banán velký Mike

Jedná se o jeden z největších banánů.

Jsou velké, se silnou slupkou, což je velkou výhodou pro export.

Nejsou již tak běžně dostupné jako dříve, protože v 50. letech 20. století zničila většinu úrody nemoc. Od té doby jsou na světě nejoblíbenější banány Cavendish.

Banány Gros Michel se stále pěstují v Thajsku, Malajsii a jsou oblíbené zejména v Asii.

Někteří lidé popisují tyto banány jako chutnější než ostatní odrůdy. Mají krémovou strukturu, jsou robustnější a sladší.

Oslí banány - banán Burro

Banán burro je krátký, zavalitý banán.

Jeho barva je odlišná od žluté a na rozdíl od Cavendish jsou kratší a robustnější.

Dorůstají až 15 cm, jsou křehké a mají hranatý tvar.

Před dozráním mají pikantní chuť a jsou pevné. Jakmile dozrají, jsou sladší a mají hustší strukturu.

Dají se jíst syrové, ale hodí se i k vaření.

Banány Manzano - jablečné banány

Jsou malé a baculaté, dorůstají až 10 cm a řadí se mezi hybridní odrůdy.

Ve srovnání s banány Cavendish mají tužší strukturu.

Stejně jako většina banánů jsou zpočátku zelené a při dozrávání začínají žloutnout. Nejsladší jsou, když slupka zcela zčerná.

Dužina je mnohem sladší než u banánů Cavendish.

V plné zralosti chutnají po ananasu a jablku, odtud název jablečný banán.

Jsou také bohaté na minerální látky a draslík.

Banány Lady Finger

Nazývají se také jako cukrové banány.

Jsou jedním z nejoblíbenějších druhů banánů v jihovýchodní Asii.

Patří k nejmenším odrůdám banánů.

Jsou malé, pouze 7,5 cm dlouhé. Mají mimořádně sladkou chuť a jemnou krémovou konzistenci.

V plné zralosti je jejich slupka žlutá s hnědými skvrnami.

Slupka banánu je tenká a po jejím odstranění se uvnitř nachází dužina s bohatou medovou příchutí.

Tento druh se často konzumuje smažený v těstíčku.

Červené banány

Jedná se o sladký a měkký druh banánů.

Slupka má červenou barvu a uvnitř se skrývá krémově růžová dužina.

Ve srovnání s banány Cavendish patří mezi menší, měkčí a sladší banány.

Některé druhy jsou však větší než tradiční banány.

Takové červené banány rostou například ve Španělsku, na Kubě.

Červený druh banánu
Červené banány. Zdroj fotografií: Getty Images

Existuje také druh červeného banánu rodu Cavendish.

Pokud někde narazíte na červený banán, nechte ho dozrát. Nezralé mají nepříjemnou křídovou strukturu a nejsou chutné.

Slupka se při dozrávání mění na červenofialovou.

Dužina je mírně krémová nebo poloměkká a má žlutooranžovou barvu. Jejich chuť připomíná směs banánu a malin.

Mohou se jíst syrové, ale také pečené nebo pražené.

Červené banány mají vyšší obsah betakarotenu a vitaminu C. Čím oranžovočervenější je barva dužiny, tím více betakarotenu obsahují.

Jsou jedním z nejzdravějších druhů banánů.

Modré jávské banány

Jejich barva je neobvykle modrozelená. Chutnají lahodně sladce, připomínají zmrzlinu.

Nezralé banány této hybridní odrůdy mají blankytně modrou barvu. V průběhu zrání mění barvu a po dozrání mají skvrnitou nažloutlou slupku se stříbřitým nádechem.

Pěstují se především na Havaji.

Listy banánovníku jsou svěšené a mají modrozelenou barvu. Jsou odolné vůči chladu.

Banány Rajapuri

Jsou oblíbené v Asii.

Banán Rajapuri je středně velký a má velmi sladkou chuť.

Dužina je husté konzistence, krémová s intenzivní sladkou chutí. Průměrně měří 13-15 cm.

Pěstuje se také jako okrasná rostlina s výškou do 3,5 metru. Ve srovnání s jinými banánovníky, které jsou vysoké až 7,5 metru, se jedná o nízkou odrůdu.

Plantainy

Jedná se o zelené banány určené k vaření, protože jsou poměrně škrobnaté. Nejsou sladké jako dezertní banány.

Často se vaří ještě předtím, než jsou zcela zralé.

Mají pevnou strukturu a tvrdou slupku, která při smažení nebo vaření drží pevně.

Dužina je měkčí než u dezertních banánů, ale není sladká.

Jsou oblíbené v Karibiku, Africe a Asii.

Banány plantain
Zelené banány odrůdy Plantain. Zdroj fotografií: Getty Images

Jak poznat, že jsou banány zralé?

Banány lze konzumovat v jakémkoli stadiu zralosti.

Většina banánů se sklízí z banánovníku, dokud jsou banány ještě zelené.

Zrání banánů pak trvá ještě asi 8 dní.

Fáze zralosti banánů

  • Zelené banány jsou ještě nezralé a obsahují více škrobu než cukru.
    • Zelené odrůdy banánů se obvykle používají k vaření.
    • Jedlé zelené banány nejsou ještě příliš chutné.
  • Zelenožluté banány jsou téměř zralé, mírně sladké.
    • Dužina je pevná, mírně hutná.
    • Banány lze konzumovat syrové nebo vařené.
  • Žluté banány jsou optimálně zralé
    • Dužina je příjemná, měkká. Odrůda jako Cavendish je sladká, voňavá.
    • Lze je použít i na vaření, konzistence je stále dostatečně pevná.
  • Žlutá barva s hnědými skvrnami značí velkou zralost.
    • Banán je velmi sladký s jemnou dužinou.
  • Hnědé banány jsou přezrálé, mají kašovitou strukturu a výraznou chuť.
    • Jsou nejlepší do dezertů a koktejlů.

Přečtěte si také:

Zdraví v banánech

Banány mají nízký obsah kalorií a vysoký obsah živin.

Obsahují vlákninu, draslík, vitamin B, sacharidy.

Čím je banán zralejší, tím více obsahuje rozpustné vlákniny. Nezralé banány obsahují nerozpustnou vlákninu.

Jaké jsou výhody konzumace banánů?

  • Obsahují vysoký podíl vlákniny, která podporuje zdraví střev.
  • Dodávají pocit sytosti, zmírňují nadýmání.
  • Škrob v banánech je probiotický, podporuje střevní bakterie.
  • Obsahují draslík, který je nezbytný pro správnou funkci srdce. Draslík reguluje rovnováhu tekutin v těle, což pomáhá regulovat krevní tlak.
  • Neutralizují žaludeční kyseliny, zmírňují pálení žáhy.
  • Poskytují trvalou energii.
  • Obsahují tryptofan, který se přeměňuje na hormon štěstí (serotonin).

Výživové hodnoty banánu

Podle typu údajů v databázi FoodData central (U.S. Department of Agriculture) obsahuje 100 g syrového banánu celou řadu živin.

V následující tabulce jsou uvedeny výživové hodnoty na 100 g banánu

Energetická hodnota 89 kcal
Sacharidy 22,84 g
Vláknina 2,6 g
Tuky 0,33 g
Bílkoviny 1,09 g

Tabulka uvádí hodnoty vitamínů a minerálních látek na 100 g banánu

Vitamin A 3 µg Draslík 358 mg
Vitamin B1 0,03 mg Hořčík 27 mg
Vitamin B2 0,07 mg Vápník 5 mg
Vitamin B3 0,66 mg Sodík 1 mg
Vitamin B5 0,33 mg Železo 0,26 mg
Vitamin B6 0,36 mg Zinek 0,15 mg
Vitamin B9 20 µg Mangan 0,27 mg
Vitamin C 8,7 mg Selen 1 mcg
Vitamin E 0,1 mg Fosfor 22 mg
Vitamin K 0,5 µg Měď 0,07 mg

Aminokyseliny ve 100 g banánu (tabulka)

Tryptofan (potřebný pro tvorbu serotoninu, hormonu štěstí) - 0,009 g Treonin (potřebný k regulaci rovnováhy bílkovin v těle) - 0,028 g
Izoleucin (potřebný pro energii a regulaci hladiny cukru v krvi) - 0,028 g Leucin (pro podporu regenerace a růstu svalů) - 0,068 g
Lysin (podpora imunitního systému) - 0,05 g Metionin (nezbytná složka bílkovin) - 0,008 g
Cystin (základní stavební prvek tuků) - 0,009 g Fenylalanin (stavební prvek pro tvorbu bílkovin) - 0,049 g
Tyrosin (stavební prvek bílkovin, pomáhá při stresu a depresích) - 0,009 g Valin (nezbytný pro tvorbu svalů) - 0,047 g  
Arginin (zvyšuje fyzickou výkonnost, vytrvalost, sílu) - 0,049 g Histidin (podporuje tvorbu červených krvinek, histaminu a karnosinu ovlivňujících funkci imunitního systému) - 0,077 g
Alanin (potřebný pro udržení glukózy během cvičení, podpora metabolických procesů) - 0,04 g Kyselina asparagová (aktivuje a podporuje tvorbu hormonů) - 0,124 g
Kyselina glutamová (stavební prvek bílkovin podílejících se na metabolismu tuků) - 0,152 g Glycin (podporuje syntézu bílkovin pro ochranu a růst svalů) - 0,038 g
Prolin (spolu s lysinem normalizuje výstelku cév) - 0,028 g Serin (potřebný pro tvorbu serotoninu) - 0,04 g

Banán je považován za nejzdravější potravinu.

Můžete konzumovat několik banánů denně. Počet není omezen, ale nedoporučuje se konzumovat více než dva denně.

Optimální je sníst během dne 1-2 banány. Konzumace většího množství by mohla vést k nárůstu hmotnosti, protože obsahují cukr a sacharidy.

Konzumace příliš velkého množství banánů může mít vedlejší účinky. Příliš mnoho vlákniny může vést k nadýmání, plynatosti a křečím.

Alergická reakce na banány je zvýšená u lidí trpících alergií na latex.

Banány mají nízký glykemický index, a tak způsobují nižší a stabilnější vzestup hladiny cukru v krvi. Pomáhají také stabilizovat hladinu cukru v krvi při cukrovce 1. a 2. typu.

Banány nejsou vhodné pro každého. Pokud je na ně člověk citlivý, mohou vyvolat:

  • migrénu
  • nadýmání
  • křeče
  • bolesti žaludku
  • alergickou reakci

Banány jsou obecně dobře snášeny, ale u některých lidí mohou způsobovat nadýmání, plynatost a křeče.

Nejsou vhodné ani pro lidi:

  • kteří užívají léky zvyšující hladinu draslíku v krvi
  • při užívání levodopy, mohou snižovat její účinek

Pokud máte kontaktní alergii, může se objevit vyrážka nebo kopřivka.

Části banánovníku, jako jsou jeho plody, stonky, listy, květy nebo kořen, se používají jako lék.

Banány pomáhají při:

  • průjmu
  • zácpě
  • pro získání energie potřebné pro sportovní aktivity
  • při vysoké hladině cholesterolu
  • obezitě
  • cukrovce (což však nebylo vědecky prokázáno)

Při průjmu je účinná konzumace vařených zelených banánů, zejména u dětí.

Nejedlé druhy banánů

Některé druhy banánů se jako potravina nekonzumují.

Příklady nejedlých banánů:

Nejedlé banány v syrovém stavu. Tyto druhy jsou větší než klasické banány a jsou více škrobnaté. Patří sem i odrůda Plantain, která se jí pouze vařená nebo smažená.

Vláknité banány se pěstují pro obsah vlákniny a nekonzumují se jako čerstvé ovoce. Zpracovávají se pro průmyslové účely, kdy se z nich vyrábí papír, textil nebo se používají pro řemeslné účely.

Okrasné banány jsou určeny pouze k dekoraci zahrad nebo jako pokojové rostliny. Pěstují se pouze pro svůj atraktivní vzhled.

Musa ornata patří mezi okrasné kvetoucí banánovníky, které jsou ceněny pro svá květenství. Banánovníky jsou nejedlé, jsou malé velikosti a mají špatnou chuť s velkými semeny.

Musa textilis je známý také pod názvem manilské konopí. Tento druh banánovníku je nejedlý. Pěstuje se pro svá vlákna, která se používají k výrobě provázků, provazů, speciálního papíru a dalších předmětů.

Vnitřní použití

Výhody konzumace banánů:

Svalová regenerace

Svaly během tréninku spotřebovávají glykogen. Doplněním sacharidů o sodík a draslík podporují svaly, aby se neunavily.

Doplnění draslíku

Draslík tělo ztrácí pocením. Nízká hladina draslíku v krvi se může projevit křečemi a bolestí svalů. Draslík podporuje srdeční činnost a svalovou kontrakci.

Po tréninku si dopřejte banán, abyste doplnili minerály a živiny, které zlepšují regeneraci a podporují růst svalů.

Při zánětu

Bojujte proti zánětům díky přírodním flavonoidům. Působí jako antioxidant, zmírňují otoky, záněty a podráždění.

Banány také působí preventivně proti zánětlivým onemocněním, jako je revmatoidní artritida, Crohnova choroba nebo ulcerózní kolitida.

Přečtěte si: Nejčastější zánětlivá střevní onemocnění. Známe jejich příznaky?

Po nadměrné konzumaci alkoholu

Alkohol podporuje močení, čímž ztrácíte živiny a elektrolyty.

Právě nedostatek draslíku se projevuje křečemi, bolestmi a špatnou funkcí svalů.

Když se po noci plné nadměrného pití cítíte, jako by vás srazil náklaďák, banán vám nejen nahradí ztracenou vodu, ale také doplní ztracené minerály.

Přečtěte si: Alkohol: Jak ovlivňuje psychiku člověka? Co způsobuje kromě depresí?

Zlepšuje sexuální život

Nedostatek draslíku způsobuje pokles testosteronu. Zvýšení příjmu banánů zvýší hladinu testosteronu, a tím i libido.

Přečtěte si:

Lepší nálada

Podporují lepší náladu, spánek a paměť. Obsahují tryptofan, což je aminokyselina produkující serotonin v mozku. Regulují proto vaši náladu a zvyšují sexuální apetit.

Sacharidy v banánu zvýší váš krevní oběh a dodají vám energii.

Přečtěte si: L-tryptofan a jeho účinky na organismus. Pomáhá pro dobrou náladu a spánek?

Pomoc při trávení

Banán je plný snadno stravitelných sacharidů a živin, které podporují zdraví střev.

Po průjmu pomáhá draslík obsažený v banánu obnovit funkci střev obnovením elektrolytů a regulací tekutin.

Při průjmu jezte méně zralé banány, které pomáhají zpomalit pohyb střev.

Při zácpě si vyberte pěkný a zralý banán pro jeho obsah vlákniny, která pomáhá posunovat potravu trávicím traktem.

Přečtěte si:

Konzumace banánů při onemocněních

Cukrovka

Při cukrovce nejsou banány příliš doporučovanou potravinou, a to kvůli vysokému obsahu cukru a sacharidů.

Při jejich konzumaci je třeba sledovat glykémii, zejména pokud je teprve začínáte zařazovat do svého jídelníčku.

Banány mají nízký glykemický index. To znamená, že uvolňují cukr do krve pomaleji. Obsahují také vlákninu, která je pro cukrovku prospěšná.

Astma

Podle studií se u dětí, které denně snědly jeden banán, snížilo riziko vzniku příznaků astmatu o 34 %.

Banány obsahují antioxidanty, které pomáhají imunitnímu systému.

Rakovina

Banány obsahují antioxidanty, které mohou zabránit mutaci buněk, a tím i vzniku rakoviny.

V Japonsku byl proveden výzkum, při kterém bylo zjištěno, že zralý banán produkuje TNF faktor schopný bojovat proti rakovině a abnormálním buňkám.

Zralý banán také stimuluje tvorbu bílých krvinek, které rovněž působí proti rakovině.

Srdeční choroby

Obsah draslíku obsažený v ovoci, jako je banán, je důležitý pro regulaci krevního tlaku. Draslík snižuje účinky sodíku, a tím nám pomáhá lépe zvládat vysoký krevní tlak.

Vysoký krevní tlak je jednou z příčin srdečních onemocnění. Právě draslík uvolňuje napětí ve stěnách cév, čímž snižuje krevní tlak a tím snižuje riziko srdečních onemocnění.

Deprese

Banány zvyšují hladinu serotoninu v mozku, který pomáhá regulovat náladu, sociální, kognitivní a sexuální chování.

Deprese je také spojována s nedostatkem vitaminu B6, který je v banánech obsažen.

Vnější použití

Účinky banánu na pokožku

Banán a banánová slupka mají také vliv na pokožku.

Bojuje proti akné

Banánovou slupkou potírejte místa náchylná k akné, dokud slupka nezhnědne. Jakmile zaschne, pokožka ze slupky absorbuje živiny a vitaminy. Pomáhá také redukovat jizvy po akné.

Slupku si na pleť natírejte po dobu 30 minut alespoň 2 až 3krát denně.

Bradavice

Přiložte kousek banánové slupky na bradavici a poklepávejte ji, nejlépe během noci, dokud bradavice nezmizí.

Po bodnutí hmyzem

Místo kousnutí hmyzem potřete banánovou slupkou.

Banánová slupka obsahuje složky, které zmírňují svědění a zánět.

Vrásky a jemné linky

Potírání míst s vráskami a jemnými liniemi banánovou slupkou pomáhá zpevnit a vypnout pokožku.

Sběr a skladování

Banány se sklízejí ještě zelené po 9. měsíci růstu banánovníku.

Pro vývoz se neporušené banány převážejí do přístavů. Balí se do chladírenských lodí a přepravují se například do Evropy, což trvá přibližně 6 až 12 dní.

Po celou dobu se udržuje teplota 13,3 °C. Sleduje se vlhkost, větrání a teplotní podmínky, aby byla zachována co nejvyšší kvalita.

Po příjezdu do cílové země jsou z přístavu odeslány k dozrání a do obchodů.

Je rozdíl mezi banány dozrálými v přírodních podmínkách a banány dovezenými a zakoupenými v obchodních řetězcích.

Banány dozrálé v přírodních podmínkách nemají tak žlutou barvu. Jsou více skvrnité, s více černými skvrnami. Stupeň zralosti se určuje také podle stopky. Pokud je stopka hnědá, měl by se banán rychle spotřebovat. Pokud je stopka vysušená až černá, je banán přezrálý.

Skladování banánů

Banán ponechaný při pokojové teplotě dozrává přirozeně. Chcete-li jeho dozrávání zpomalit, uložte jej do chladničky.

Chlazení prodlužuje trvanlivost. V chladničce slupka banánu zhnědne, ale dužina banánu zůstane déle čerstvá.

Nedoporučuje se ukládat nezralé banány do chladničky, protože zůstanou nezralé. Nezralé banány vždy nejprve nechte dozrát při pokojové teplotě a teprve poté je uložte do chladničky.

Pro zpomalení zrání při pokojové teplotě zabalte stopku do plastové fólie nebo je zavěste na stojan na banány, abyste podpořili cirkulaci vzduchu.

Zajímavosti

Věděli jste, že banánovník je nejvyšší bylina na světě a banán je považován za bobuli?

  • Na světě existuje přibližně 1 000 různých odrůd banánů.
  • Banány nejsou vždy jen žluté. V závislosti na odrůdě mohou mít různé barvy, například zelenou, zelenomodrou nebo červenou.
  • Jsou považovány za nejzdravější ovoce na světě.
fsdílet na Facebooku

Zajímavé zdroje informací

Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.