- solen.cz - Akutní pankreatitida
- solen.sk - Diagnostika akutní pankreatitidy
- hospital-bojnice.sk - Informační list pro pacienta s pankreatitidou
Jaká dieta je nejvhodnější při pankreatitidě?
Pankreatitida sužuje vysoké procento pacientů. Způsobuje různé potíže včetně bolesti, které bez léků a přísné diety nelze zvládnout. Správné stravování a přísná dietní omezení jsou důležitá hlavně v akutní fázi onemocnění.
Obsah článku
- Jakým způsobem se podílí slinivka břišní na trávení?
- Tyto potraviny jsou pro pacienty s pankreatitidou naprosto nevhodné!
- Alkohol raději úplně vynechejte
- Kouříte? Co nejdříve přestaňte!
- Neumíte si představit ráno bez kávy? Raději to zkuste
- I vy patříte mezi masožravce?
- Mysleli jste si, že ovoce a zelenina vám nemůže uškodit? Omyl
- Mléčným výrobkům se vyhýbejte
- Milujete sladkosti a koláčky?
- Patříte mezi ty, kteří rádi dochucují?
- Co můžete konzumovat v akutní fázi pankreatitidy?
- Potraviny, které jsou dovoleny
Slinivka břišní je 18-25centimetrový orgán trávicí soustavy a leží v horní části břišní dutiny za žaludkem. Konkrétně se jedná o žlázu s převážně exokrinní, ale také endokrinní sekrecí.
Sekrece slinivky břišní probíhá na dvou úrovních:
- Exokrinní sekrece znamená tvorbu pankreatické šťávy. Denně se jí ve slinivce břišní tvoří asi 1 až 3 litry. Její vylučování je podmíněno nervovými a chemickými podněty. Pankreatická šťáva se spolu se střevními šťávami účastní trávení cukrů, tuků a bílkovin. Tento proces probíhá v Langerhansových ostrůvcích slinivky břišní.
- Endokrinní sekrece znamená tvorbu hormonu – inzulínu. Ten se tvoří v Langerhansových ostrůvcích slinivky břišní. Jejich počet dosahuje asi 1,5 milionu, a morfologicky se odlišují od zbývající tkáně slinivky břišní.
Onemocnění slinivky břišní způsobují potíže s trávením
Při onemocněních slinivky břišní, a tedy i při jeho zánětu (pankreatitida), je v první řadě zhoršeno trávení tuků. O poruše trávení tuků svědčí i stolice, která je bledá (cholická), mastná a lesklá (plná tuků). Stolice při pankreatitidě také obsahuje různé nestrávené zbytky potravy.
Rovněž je narušeno vyrovnávání hladiny glykémie v krvi. Je to proto, že inzulín, který se ve slinivce břišní tvoří, je směrodatný pro její optimální hodnoty. To je nebezpečné hlavně u pacientů trpících cukrovkou (diabetes mellitus).
Pankreatitida vyžaduje dietní omezení
U pacientů s pankreatitidou je nutná dieta.
Jelikož nemocná slinivka břišní není schopna trávit tuky, cukry a bílkoviny tak jako zdravá, musí být všechny tyto složky během akutní fáze onemocnění omezeny.
Jakým způsobem se podílí slinivka břišní na trávení?
Na trávení složek potravy se účastní kromě žaludeční, střevní a žlučníkové šťávy i pankreatická šťáva. Pankreatická šťáva je silně zásaditá tekutina vylučovaná slinivkou břišní. Na její tvorbě se účastní dva hormony, a to sekretin a slinivka břišní.
Šťáva se dostává ze slinivky břišní do dvanáctníku a žaludku. Tam vytváří zásaditou reakci, a tím neutralizuje kyselou žaludeční šťávu, resp. její tráveninu zvanou chymus. Její další zastávkou je tenké střevo, ve kterém pomáhá rozkládat zbývající živiny na nejjednodušší látky.
Zajímavé:
Množství pankreatické šťávy a její složení není vždy stejné. Mění se podle přijaté potravy.
Pankreatická šťáva tedy obsahuje různé enzymy a jejich komplexy, které štěpí hlavní složky potravy. Řeč je o tucích, cukrech a bílkovinách. Při pankreatitidě je narušena její tvorba a také vylučování, což má za následek poruchu v trávení složek potravy.
Přečtěte si také:
Co byste měli vědět o zánětu slinivky břišní?
Tabulka s pankreatickými enzymy:
Hlavní enzymy | Složky potravy |
Trypsinový komplex | štěpí převážně bílkoviny |
Pankreatická lipáza | štěpí emulgované tuky na mastné kyseliny a glycerol |
Pankreatická amyláza | štěpy škrob na jednoduché cukry |
Tyto potraviny jsou pro pacienty s pankreatitidou naprosto nevhodné!
Pankreatitida je závažné onemocnění projevující se několikahodinovou až denní krutou bolestí břicha. Ta většinou vzniká po najedení, resp. je vyvolána jídlem. Je lokalizována v horní části břicha, více vlevo, případně uprostřed. Při chronickém průběhu onemocnění ji pacienti pociťují v okolí pupku. Zhoršuje se v leže, v poloze na zádech. Opravdu velmi mírná úleva nastává v poloze na čtyřech končetinách, kterou si pacient nejednou vynucuje.
Některé potraviny dráždí slinivku více než jiné. Každý pacient s diagnostikovanou pankreatitidou by měl být proto velmi důsledný v tom, které dobroty zahrne do svého jídelníčku a které z něj úplně vynechá. Také by si měl být vědom toho, co chvilková mlsnost může způsobit.
Alkohol raději úplně vynechejte
Alkoholické nápoje negativně působí na celý zažívací trakt, od dutiny ústní až po střevní sliznici.
Přečtěte si také:
Alkoholismus
Víte, jaký vliv má alkoholismus na zdraví?
Otrava alkoholem během dovolenkového období stoupá
Také jsou klíčové při vzniku pankreatitidy, zhoršují její průběh a také léčebné možnosti. Vyvolávají pankreatický záchvat, který způsobuje silné bolesti, v některých případech i další zdravotní potíže.
Pozor!
Malé množství alkoholu užité sporadicky nezpůsobí v žádném případě pankreatitidu.
Tato možnost se přímo úměrně zvyšuje s množstvím požitého alkoholu a dobou, po kterou je alkohol pravidelně konzumován.
U pacientů s diagnostikovanou pankreatitidou však i jeho minimální množství vyvolává pankreatický záchvat.
Kouříte? Co nejdříve přestaňte!
Říkáte si, jak může kouření způsobit zánět slinivky břišní? Úplně jednoduše. Vdechováním cigaretového kouře do sebe zároveň vdechujeme řadu škodlivých látek a karcinogenů. Tyto látky dráždí a poškozují i slinivku.
Pacienti s pankreatitidou velmi dobře vědí, že jedna cigareta může vyvolat bolestivý pankreatický záchvat. Spousta kuřáků může potvrdit, že při vykouření většího množství cigaret nejednou pocítili píchání a mírné bolesti pod levým žeberním obloukem.
Zajímavé:
Mysleli jste si, že nikotin způsobuje rakovinu?
Ani v nejmenším!
Rakovina, ale i jiná onemocnění jsou způsobena ostatními nebezpečnými látkami obsaženými v cigaretách.
Nikotin sám o sobě není karcinogen. Je to látka, která nás nutí kouřit i nadále.
Je to právě on, který způsobuje závislost na cigaretách.
Dokonce síla závislosti je často porovnávána s heroinem.
Neumíte si představit ráno bez kávy? Raději to zkuste
Káva a kofein patří mezi látky dráždící slinivku. Nikdy by je neměl konzumovat pacient v akutní fázi onemocnění.
Při chronické nebo asymptomatické fázi onemocnění může také ranní káva spustit kaskádu bolesti, nevolnosti a zvracení. Nejlepší je se kofeinovým výrobkům zcela vyhnout, tedy i energetickým nápojům, případně jejich požívání minimalizovat.
I vy patříte mezi masožravce?
Nejhorší, co můžete pro svou slinivku udělat, kromě abúzu alkoholu, je nadměrná konzumace mastného živočišného masa, ale i nadměrný příjem tuků jako takových. Jelikož při pankreatitidě je nejvíce narušeno trávení tuků, jejich nadměrný příjem může skončit katastrofou.
Nejmastnější masa a výrobky:
- vepřové maso (žebírka, krkovička)
- vepřové kůže (tlačenka)
- vepřové sádlo
- vepřové polotovary (salám)
- slanina
- škvarky
- skopové maso
- maso z divoké zvěře (guláš)
- kachní maso
- kachní sádlo
- husa
- husí sádlo
- uzené maso (žebírka, klobása)
- vnitřnosti, hlavně játra
- masné výrobky v konzervách
- ryby v konzervách
- smažená jídla
- vejce
Mysleli jste si, že ovoce a zelenina vám nemůže uškodit? Omyl
Ovoce a zelenina patří mezi nejzdravější potraviny vůbec. Doporučují je všichni lékaři téměř při všech onemocněních. Zdravá strava je základ.
U některých onemocnění však mohou i některé zdravé potraviny nadělat zdravotní potíže.
Někomu mohou citrusové plody způsobit pálení žáhy, jinému zase meruňky vyvolat zácpu nebo naopak průjem.
Zdravé potraviny, které ale pankreatici nemohou jíst:
- maliny
- jahody
- borůvky
- brusinky
- angrešt
- rybíz
- hrušky
- hrozny
- ořechy (vysoký obsah tuků)
- kapary
- olivy
- kysané zelí
- kapusta
- kyselé okurky (kvašáky)
- česnek
- cibule
- ředkvička
- zelená paprika
- chilli papričky
Mléčným výrobkům se vyhýbejte
Mléčných výrobků je na trhu velké množství. Obecně se považují za velmi zdravé a v mnoha ohledech prospěšné potraviny. Už od malička nás učí, že když budeme pít hodně mléka, budeme mít zdravé kosti.
Ale ne všechny mléčné produkty jsou vhodné pro všechny lidi. Hlavně ne ty plnotučné, tzn. s vysokým obsahem tuků. Tuky, jak již bylo uvedeno, jsou největším problémem při zánětu slinivky břišní. Proto by pacienti s pankreatitidou měli minimalizovat jejich příjem, případně vyhledávat pouze nízkotučné.
Mléčné produkty nevhodné při pankreatitidě:
- plnotučné mléko
- smetany na vaření a do kávy
- šlehačka
- plnotučné jogurty
- plnotučné sýry
- brynza
- majonézy, majonézové saláty
- tatarská omáčka
- zmrzlina
Milujete sladkosti a koláčky?
Milovníci sladkého mají vážný problém. Poškozená slinivka cukroví a koláčky až tak nemá v oblibě. Sladkosti, ale také moučné výrobky, jako jsou dorty a zákusky, jsou při zánětu slinivky břišní nevhodné.
Nemá význam jmenovat konkrétní cukrárenské výrobky, neboť všechny z nich obsahují vysoké množství cukrů a zatěžují trávení.
Přečtěte si také:
Cukr: náš nejsladší nepřítel
Patříte mezi ty, kteří rádi dochucují?
Nepatří mezi hlavní chody, ale v každém je najdete. Koření, dochucovadla, přísady do jídel. Používají se k ochucení všech specialit. Přidávají se v malém množství, které ovšem dokáže vyrobit velký problém.
Nejnebezpečnější koření:
- černý pepř
- vícebarevný pepř
- chilli
- kari koření
- červená paprika
- bujóny do polévek
- vegeta
- nadměrné množství soli
Co můžete konzumovat v akutní fázi pankreatitidy?
Akutní fáze pankreatitidy, tedy stav, kdy u pacienta vznikla a přetrvává symptomatologie onemocnění, je peklem na Zemi. Bolesti, nechutenství a zvracení mu nedovolují se najíst. Navíc by přejídání jen zhoršilo průběh.
V nejtěžších případech je pacient hospitalizován v nemocnici a stravu přijímá výhradně kašovitou, nedráždivou nazogastrickou sondou.
V úvodu onemocnění je nejvhodnější konzumovat pouze suchary s neslazeným čajem nebo vodou.
Během léčby onemocnění a tlumení bolesti analgetiky je možné postupně přidávat i další nedráždivá jídla.
Hlavní zásadou je vynechání mastných jídel a jídel s vysokým obsahem tuků.
Při regresi stavu se strava doplňuje o rostlinné tuky. Jejich denní příjem by neměl přesáhnout 80 gramů.
Příjem živočišných tuků by měl být na minimu i během klidového období.
Potraviny, které jsou dovoleny
Potravin, které jsou nedráždivé a pro pacienta s pankreatitidou vhodné, je dostatek k tomu, aby si uměl vytvořit bohatý jídelníček. Pak už je to jen o tom, jak si dokáže na změnu stravování zvyknout.
Při správných stravovacích návycích jsou ataky bolestí a komplikací možné, ale drží se na minimu.
Vhodné potraviny u pacienta s pankreatitidou:
- čistá voda, nebublinkové a nešumivé nápoje (bylinkové čaje, ovocné šťávy, stolní voda)
- libové maso bez kůží a kostí (kuřecí, krůtí, hovězí, králičí) připravované na vodě, páře nebo grilu (nepřipalovat)
- lehké masné výrobky (dietní salám, libová kuřecí nebo krůtí šunka, dietní párky)
- grilované ryby (losos, treska)
- rostlinné tuky (máslo s nízkým obsahem tuků, olivový olej, lněný olej)
- nízkotučné mléčné produkty jako nízkotučné mléko, jogurty, sýry (ovčí sýr), tvaroh
- zelenina (ledový salát, špenát, mrkev, petržel, celer, dýně hokaido, řepa)
- ovoce v případě konzumace bez slupek a jadérek (jablka, banány, meruňky, třešně, višně, pomeranče, citrony, kompoty)
- jako dochucovadla lze použít natě, bobkový list, pažitku, kopr, majoránku, kmín, hřebíček