Výborný čokoládový dort z ovesných vloček a bez cukru? Jak na recept?

Výborný čokoládový dort z ovesných vloček a bez cukru? Jak na recept?
Zdroj fotografie: Getty images

Chcete mlsat, a zároveň jíst trochu zdravěji? V tom případě je pro vás tento čokoládový dort tou pravou volbou. Je vhodný nejen na oslavy, ale také jako dezert ve všední den.

Náročnost: střední

Příprava: 20 minut příprava ingrediencí, 40 minut pečení, pár hodin tuhnutí v chladu plus čas na zdobení

Porce: přibližně 10 porcí

Dort z ovesných vloček a žádný cukr?

Mnozí si jistě říkáte, že to nemůže chutnat dobře. Přiznám se, já jsem si to říkala také.

Ale tato skvělá čokoládová dobrota je nejen zdravější než jiné dorty, navíc i výborně chutná.

Suroviny potřebné na čokoládový dort

  • 3 středně velká vejce
  • 4 zralé banány
  • 150 g bílého jogurtu
  • 50 g másla
  • 180 g ovesných vloček
  • 30 až 50 g kakaa
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • špetka soli
  • 200 g hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa
  • 350 g tvarohu nebo mascarpone
  • čerstvé nebo zmražené ovoce

Nejlepší recept na zdravý čokoládový dort

Suroviny na korpus si připravíme odděleně ve dvou miskách. Ve třetí misce vyšleháme krém.

Dále budeme potřebovat vařečku, ruční mixér, menší dortovou formu, pečicí papír, vidličku (špejli) a jemné sítko na kakao.

  • V první misce důkladně rozmačkáme na kaši dva banány.
  • Čím jsou banány zralejší, tím bude dort sladší. Dokonce lze použít i přezrálé banány s hnědou slupkou.
  • K banánům přidáme vajíčka, jogurt a nakonec vlažné rozpuštěné máslo.
  • Všechny ingredience důsledně rozmícháme ručním mixérem na jemnou kaši.
  • Do druhé misky si dáme ovesné vločky, které předtím umeleme na jemnou drť.
  • K vločkám přisypeme 30 až 40 g kakaa (zbylé kakao si necháme na drobenku).
  • Nakonec přidáme kypřicí prášek a špetku soli.
  • Do první misky s banány postupně sypeme obsah druhé misky za stálého míchání, až se nám vytvoří těsto.
  • Těsto vlijeme do připravené dortové formy vyložené pečicím papírem.
  • Formu s těstem vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme jej přibližně 40 minut.
  • Zda je těsto dobře upečené i zevnitř, můžeme zkontrolovat vidličkou nebo špejlí.
  • Hotový korpus vyjmeme z trouby a necháme stranou vychladnout.

Korpus z ovesných vloček má hustší konzistenci než běžný korpus z mouky, proto není vhodné dělat více pater dortu.
V případě, že chcete vyšší dort, doporučuji použít místo ovesných vloček mandlovou mouku.

  • Zatímco korpus chladne, připravíme si nádivku.
  • Hořkou čokoládu necháme rozpustit nad párou.
  • Než se čokoláda rozpustí, rozmačkáme si zbylé dva banány na jemnou kaši, tak jako u korpusu.
  • Banánovou kaši smícháme s tvarohem.
  • Ke směsi přidáme rozpuštěnou čokoládu a dobře vše promícháme mixérem.

Namísto tvarohu lze použít mascarpone. Dort je tak lahodnější, avšak přicházíte tím o pozitivní účinky tvarohu na zdraví.
Mascarpone je třeba zvážit také tehdy, máte-li problém s pár kily navíc. V takovém případě je tvaroh lepší volbou.

  • Na vychladlý korpus rovnoměrně naneseme připravený krém asi ve 2 až 3cm vrstvě.
  • Korpus s krémem vložíme na pár hodin do chladničky.
  • Po několikahodinovém zchlazení dort vyjmeme a rovnoměrně posypeme zbylým kakaem.
  • Ke zdobení použijeme nejlépe čerstvé nebo i mražené ovoce.
  • Já dávám jahody, ale výborné jsou i maliny, ostružiny, či rybíz.
  • Jako dekoraci lze použít také nastrouhanou čokoládu.

V čem je tento dort zdravější?

Běžně se na dortové korpusy dělají z mouky, přidává se do nich množství cukru a plní se přeslazenými krémy.
Právě tyto přísady přispívají k nadváze, obezitě a jiným zdravotním problémům.

Je však možné upéct dort bez těchto základních pilířů?
Tuto otázku si klade asi většina z vás.

Ano, je...

Mouka nahrazená ovesnými vločkami

Mouka, mouka a zase mouka...

Zajímavé:
V minulosti se mouka používala téměř v každé domácnosti, protože lidé z ní byli rychle zasyceni díky vysokému obsahu sacharidů.
Je třeba si uvědomit, že v minulosti byli lidé štíhlejší a hodně fyzicky pracovali, hlavně na polích.
Současnost je ale jiná.
Většina lidí se přejídá a tyto kalorie nemá kde spálit, protože práce je jednodušší.
To se odráží na vzniku tukových polštářků a jiných zdravotních problémů.

Tato dosud nenahraditelná surovina používající se k pečení má svého racionálnějšího náhradníka.

Jsou jím ovesné vločky.

Proč patří ovesné vločky k nejzdravějším potravinám?

  • snižují hladinu cukru a cholesterolu v krvi, čímž eliminují riziko kardiovaskulárních onemocnění
  • obsahují antioxidanty a polyfenoly, které zamezují vzniku zánětů cév, infarktu myokardu, cévní mozkové příhody, vysokého krevního tlaku či astmatu
  • antioxidanty nás zároveň chrání před volnými radikály
  • vláknina a betaglukan zajišťují rozmnožování střevních bakterií a usnadňují trávení
  • neobsahují lepek, tedy jsou vhodné i pro pacienty s celiakií
  • ve srovnání s moukou neobsahují sacharidy, tedy jsou vhodné i pro diabetiky

Žádný přidaný cukr!

O škodlivosti cukru se mluví již pár let.
Pojmenování bílý zabiják se dokonce stalo jeho synonymem.

Navzdory jeho negativům se vyskytuje téměř všude a vyhnout se jeho konzumaci je opravdu obtížné.
Nachází se dokonce v potravinách, ve kterých by to nikdo nečekal.

Jeho úplná eliminace ve stravě je nemožná, proto vařme alespoň bez zbytečného přidávání čistého cukru.

Přečtěte si také článek v magazínu:
Cukr, náš nejsladší nepřítel
Základní živiny v lidské stravě: Co jsou bílkoviny, cukry, tuky?

Co způsobuje nadměrná konzumace cukru?

  • zapříčiňuje vznik obezity
  • sacharidy poškozují srdce, cévy a játra
  • podílí se na vzniku cukrovky
  • urychluje růst nádorů a metastáz
  • způsobuje vznik zubního kazu

Krém z čistého ovoce, tvarohu a čisté čokolády

Krém v tomto dortu neobsahuje žádný přidaný cukr.
Jeho negativní vliv na organismus člověka již byl popsán výše.

Namísto šlehaček a margarínů se používá zdravý tvaroh smíchaný s čistou hořkou čokoládou.

Tvaroh pozitivně ovlivňuje lidské zdraví

  • podílí se na snižování cholesterolu v krvi
  • zlepšuje metabolismus
  • normalizuje proces krvetvorby
  • zlepšuje psychický stav, podporuje spánek

Hořká čokoláda a její účinky

  • vysoký obsah kakaa podporuje kognitivní funkce, hlavně u starších lidí
  • obsahuje vysoké množství živin a minerálů, čímž zlepšuje mozkové funkce 
  • je bohatým zdrojem antioxidantů, které jsou důležité pro prokrvení, a tudíž snižují krevní tlak
  • také snižuje cholesterol, chrání cévy a zabraňuje vzniku onemocnění srdce a cév
fsdílet na Facebooku

Zajímavé zdroje informací

Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.